Prejudecati culinare

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

Vad ca nu a scris nimeni de supele dulci...ati mancat, ati manca? Supa de visine, de mere, de agrise...se fac tot in Ardeal, mostenire ungureasca :). Eu am mancat din fiecare, dar nu ma dau in vant dupa ele...




supa de agrise... dulce??? da' cum o faceati voi, din agrisele alea rosii si moi (adica foarte coapte)?

noi o faceam din agrise acre si verzi, asa ca nu-i ziceam supa, ci ciorba - chit ca nu e acrita cu altceva, dar o acresc agrisele. ani la rand, cat am stat in Ardeal, asta era ciorba pe care o mancam in 1 ianuarie (fireste, din agrise congelate sau conservate in borcan)...mmmm, pica taaare bine dupa destrabalarea de la revelion. o vreme mi-am adus agrise conservate si in Bucuresti, dar de cativa ani nu, din pacate. na, acum ii dau comanda mamei sa-mi conserve/congeleze anul asta

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

La noi, pe vremuri, pe 1 ianuarie se manca supa de varza acra :D



Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati,
empatici, inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi
ca restul copiilor de pe Terra obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati, nascuti natural sau prin operatie de cezariana, botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
_

Au nevoie de noi:
Iulia Copiii Monicai Alex Luca Lorena

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

mianna, era acrisoara supa de agrise (oare de ce ii spuneti voi ciorba?) dar se punea zahar in ea...la fel si in cea de visine. Si noi tot din agrise verzi o faceam, dar preferam cele semicoapte, nu avea gust atat de "strepezitor" de dinti :).

curcubeu la noi e traditie in familie, preluata de la ai mei, cu ciorba de varza acra de Anul Nou. Asta am gatit ieri (imi fac varza murata singura, caci nu gasesc pe aici :)), ma duc imediat sa pap o farfurie.

De acord cu maru!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nicole_tm spune:

Buna fetele,
eu gatesc din pasiune, si mancare traditionala, si internationala, dar pot sa va spun un lucru: totul tine de cum e gatita si de ingrediente, bineinteles. Iar gusturile... cica nu se discuta.
Cea mai groaznica experienta a mea a fost intr-o vizita (de un revelion, parca) unde nu am putut manca decat saratele. Gazda, foarte binevoitoare, ne-a pus pe masa o ciorba care arata de parca erau laturi, cartofii piure erau cu bonus de untura (adica plutea totul, nu puteai lua fara), friptura avea un miros neapetisant (ca sa fiu eleganta) iar sarmalele ... nici nu am avut curaj sa ma ating de vreuna. Le tot ziceam ca sunt satula.
Eu mi-am adaptat retetele, dupa gustul meu, sunt mai light, mai aromate, iar dulciurile mai putin dulci, ca sa simt gustul si aroma ingredientelor. Sunt dusman declarat al cremelor grele din unt.

25+ Bebe Tereza

Love is all around...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s

mianna, era acrisoara supa de agrise (oare de ce ii spuneti voi ciorba?) dar se punea zahar in ea...


pai pentru mine supele-s dulci si ciorbele acre. nu puneam zahar in ea (am mancat si de visine, si de mere, si nu, cea de agrise nu era din acelasi film), ci o faceam ca o ciorba obisnuita, cu sau fara carne (de cele mai multe ori fara, adica doar cu legume), dar in loc de a o acri cu bors, de exemplu, foloseam agrisele. verzi si acreee

edit: no stai, c-am dat un google. nu, nu faceam supa, de-aia cu zahar si cu lapte. faceam ciorba, cu ceapa, telina, morcovi, cartofi, si la sfarsit o dregeam cu ou si cu smantana.

mor daca mai vorbesc de ea na, rabarbaru' a reusit in ultimii ani sa ajunga pana-n capitala. la fel si castanele (e drept, nu direct coapte, si mie nu-mi reusesc in veci ca la baimarenii din piata). agrisele de ce nu le aduce nimeni pana aici?

btw, cati din cei ce citesc topicul asta stiu despre ce vorbim? bine, acum e mai usor, ca se gasesc poze pe net. cand m-am mutat eu in Bucuresti se uitau la mine ca la extraterestri cand pomeneam de asa ceva

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

La multi ani, fetelor! Si baietilor!

Va recomand ca atunci cand mergeti la masa la necunoscuti, sau pesoane la care nu ati mai mancat niciodata, sa mergeti semi-satule! Mancati acasa atat cat sa nu va mai fie foame. Va pot astepta o multime de surprize neplacute, ca cele povestite de Nicole. Vorbesc si eu din experienta

Mihaela, o singura data am mancat supa de visine, la o familie din Ardeal. Delicioasa! Multumesc ca mi-ai adus aminte.

Eu nu mananc :
-nici un fel de taratoare sau zburatoare. (puiul nu zboara )
-mancaruri care plutesc gretos in grasime sau contin multa grasime
-muraturi dulci
-mancare cumparata de pe strada, acolo unde e clar ca normele de igiena nu sunt indeplinite
-prajiturile cu creme de unt, grele, grase, unse...
-supa de peste
-brocoli


Desigur , aspectul mancarii e foarte important. daca nu imi place cum arata nu mananc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Mihaela, eu scrisesem ca nu imi plac supele dulci. Aici am primit odata supa de morcovi cu caise, nu am putut sa maninc cine stie ce, desi ideea era interesanta, grrrr.

Eu arareori patesc sa merg undeva unde nu pot minca nimica. Dar noi astia in Muntenia nu prea facem mincare asa de grasa, sau cel putin pe unde am fost noi... Am incercat pe la restaurantele grecesti de aici sa maninc musaca, dar plutesc in grasime si vinetele sunt asa de gretoase in grasimea aia, asa ca va inteleg .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

mamaie-mea era din muntenia.cred. draganesti?
si se faceau mancare de gutui, mancare de prune....foarte bun :)

De cate ori deschid fereastra...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nicole_tm spune:

Ciorba de visine (dulce, cu lapte) am mancat o singura data. Era ok, dar parca imi aducea mai mult a budinca, dupa gust. O budinca luuunga, dar nu am mai putut sa mananc altceva dupa.

Fructele, le mai folosesc in mancare ca si sos (visine, prune uscate, afine, mere) pe langa diferite fripturi (de exemplu rata), dar nu pun zahar, ramane gustul lor acrisor. Mancare de gutui nu am mancat, dar as gusta ... daca miroase bine.

In Banat e o obisnuinta sa se indulceasca unele mancaruri (de exemplu, pe sosul de rosii se pune zahar mult, in loc de muraturi la friptura se mananca compot de prune etc), dar nu e pentru mine...

Din fericire, in piete au aparut (cand e sezonul lor) si agrise, si coacaze (albe/negre/rosii), rubarba (eu fac un gem delicios!!) si alte frunze/fructe mai ciudate care pareau ca au ramas numai in amintire.


25+ Bebe Tereza

Love is all around...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:


mie-mi place mult mincarea cu fructe: muschi de porc cu gutui, supele de cirese, agrise, etc. aici se maninca combinatia, gasesti sirop de artar in sosuri de fripturi, nu mi-a fost greu sa ma adaptez, dupa specificul din Ardeal.
In supa de fasole vedre de exemplu pun intotdeauna mere intregi, verzi de preferinta, dupa ce a fiert mai mult de jumatate. ii dau un gust foarte bun, si merele le scot (si le maninc) inainte sa bat oul cu smintina pe ea.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput