Farmacia si noi ...
Cand eram copil, intram cu bucurie si curiozitate intr-o farmacie. Toate cutiile cu pastile, farmacistele intotdeauna dragute si ingrijite ... si, era nu-i asa locul cel mai curat din lume din moment ce mama folosea asa de des expresia: 'curatenie ca in farmacie' ...
Dupa ani, nu mai privesti farmaciile idilic. Mai intai pentru ca le treci pragul cu o problema medicala...trebuie sa spun insa ca in Olanda, farmaciile sunt oarecum ascunse ... sunt putine si le gasesti greu - pe langa centre de consulatie, de regula, nicidecum pe strazile centrale sau in mall-uri.
Ei bine, voi stiti, in Romania, farmacia este un fel de templu ...la orice colt de strada. Ma mira pur si implu sa vad ca sunt si 4 farmacii una langa alta (in Bucuresti...), prima intrebare pe care si-o pune o persoana care s-a obisnuit cu economia de piata este: cum rezista asa de multe farmacii, una langa alta ...- or fi totusi asa de multi bolnavi in Romania???
Ei bine, acum am sa va povestesc o intamplare a carei variente le-am trait si cu alte ocazii ...
Intru in farmacie, si caut un ceai laxativ ... ma uit peste tot si gasesc numai niste produse italiene foarter scumpe ... il intreb pe farmacist ce fel de ceaiuri laxative imi recomanda si vine din spate ... cu alte 3 feluri de ceaiuri, unul chinez, unul polonezi si altul italian... pe cel chinez scria ceva de clisma ,,,
si il intreb totusi... dar ceaiuri laxative romanesti nu aveti? Mda... zice si ma priveste fara optimism ... si se duce iar in spate si aduce o cutie din varianta romaneasca... Evident, foarte ieftin (si eu stiu ca e si foarte bun) ...
Acuma ma intreb - de ce nu erau si variante romanesti la vedere? De ce ti se baga pe gat ceva italian scump?
Dupa 2 zile, am avut o mica interventie stomatologica si medicul mi-a recomandat 5 zile de antibiotice, preventiv. (scria clar pe reteta - 5 zile) L-am trimis pe sot sa le ia, la farmacie. Si a venit cu o plasuta ce continea: cura de antibiotice (cele mai scumpe) pentru 10 zile (asa a zis farmacista), cutie de probiotice, si ditamai cutioiul de nurofen forte ...- pe scurt, o palarie de bani...deci farmacista si-a permis sa schime reteta ...
Simplu spus, mi se pare ca farmaciile prospera in Romania datorita unor practici nu tocmai corecte.
In Olanda, s-a votat de curand o lege care ii obliga pe farmacisti sa ofere clientilor varianta cea mai ieftina a medicamentului generic.
Adica si mai simplu spus: paracetamol in loc de panadol, si alte prafuri scumpe cu nume pretioase care contin doar paracetamol. Aspirina si nu alte variantii savante de aspenter sau altele...si multe altele ...
Nu stiu daca asa ceva e posibil in Romania, pentru ca e clar ca interesele sunt mari ...
sper ca ati inteles pledoarea mea si sper sa intrati cat mai rar in farmacii ...
Raspunsuri
Selene_Bunny spune:
Am 6 farmacii in jurul blocului. :)
Intru mai des decat as vrea.
Da, farmacistele se uita pe reteta si mai propun pacientilor alte variante. Nu stiu daca mai ieftine sau mai scumpe.
Multe farmacii au carduri de reducere - 10%, Catena se lauda cu intre 11 si 22%.
aschiutza spune:
In Germania sunt farmacii si pe strada principala si in cartiere. Din cite stiu aici trebuie sa se uite mai intii daca au medicamentul scris pe reteta, mai ales cind medicamentul e subventioanat de casa de asigurari, si apoi daca nu au sa iti propuna alternative. Iar dac esta scris un nr de zile pt pastile desfac pachetul si iti dau numai nr de zile. Daca e scris pt un sirop 30 ml si au numai 100 ml, nu iti dau. Il comanda si il iei a doua zi.
In farmacii intrii aici nu numai la boala: de exemplu poti sa inchiriezi cintare sau pompe pt alaptare iar cosmeticele scumpe cu pretenii aici se vind.
Banuiesc ca farmacistii incearca sa iti vinda ce e mai scump ca sa supravietuiasca: de la un paracetamol au mai putin de cistigat ca la un panadol. Pe cutie vinduta cistiga putin, deci trebuie sa se zbata fie sa vinda ce e mai scump, fie cit mai mult. Am impresia ca in Romania insa e inflatie de farmacii.
diuna spune:
Eheeee, subiect adanc...Mult de sapat la el.
Sa-ti zic de ce erau expuse ceaiurile italiene la vedere: pentru ca firma producatoare/ distribuitoare plateste spatiul de reclama respectiv. Cele mai scumpe sunt rafturile din dreptul ochilor. Ca sa le expui pe toate, platite si neplatite, ai nevoie de spatiu f. mare, deci cine nu plateste sta in sertar. Dar da-mi voie sa fiu retinuta in privinta aprecierii ca ceaiul romanesc e mai bun...nici nu mai seamana cu ce a fost odata...Se fac achizitii de plante de la populatie, stim noi cam ce populatie e culegatoare, nu intreaba nimeni de unde le-a cules, de pe ce margine de sosea...in fine, scuze, nu asta e subiectul.
Densitatea de farmacii nu e sustinuta de farmacistele care baga pacientului pe gat un produs-doua in plus. Aici e vina aceluiasi sistem de invatamant privat ca si in alte domenii: dai bani, ai diploma. Pariem ca o prea mare parte din absolventii din ultimii ani nu stiu ce inseamna deontologia? Adica nu stiu, pe bune, care e sensul cuvantului in limba romana. Nici nu isi inchipuie ca e nevoie de asa ceva in meseria pe care o practica. Asa ca reduc totul la o afacere. TVA-ul e mic la medicamente, 9%, adaosul comercial, daca stiu eu bine, dar nu cred ca s-a modificat de curand, e de 33% la medicamente, medicii sunt stimulati de poducatori/distribuitori sa recomande anumite produse...Sigur mai sunt multe alte motive, toate cumulate au dus la explozia asta de farmacii, deschise de dimineata pana noaptea, inclusiv duminica, angajatul e un sclav care aduce profit patronului...cum sa mai semene cu farmacia copilariei noastre?
Chiar as vrea sa citesc parerea economistilor despre cum supravietuiesc una langa alta atatea farmacii! Eu nu sunt specialist deci nu inteleg prea bine dpdv economic.
ab5174 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui desprecopii Dupa 2 zile, am avut o mica interventie stomatologica si medicul mi-a recomandat 5 zile de antibiotice, preventiv. (scria clar pe reteta - 5 zile) L-am trimis pe sot sa le ia, la farmacie. Si a venit cu o plasuta ce continea: cura de antibiotice (cele mai scumpe) pentru 10 zile (asa a zis farmacista), cutie de probiotice, si ditamai cutioiul de nurofen forte ...- pe scurt, o palarie de bani...deci farmacista si-a permis sa schime reteta ... |
Si sotul tau de ce a acceptat?
michelle-usa spune:
aici farmaciile sunt numai in supermarketuri si in spitale.
mai recent prescriptiile se trimit electronic de doctor, direct la farmacia care tu o doresti....asa ca nu se pune problema sa cumperi mai multe decat sunt pe prescriptie sau sa se faca greseala de medicament...ca nu s-a inteles scrisul dr.
aici cu ani in urma se recomanda, ca in momentul in care dr. face o prescriptie, pacientul sa inteleaga perfect scrisul(numele /doza/...), iar daca nu, sa il solicite de la doctor , sa il scrie pe ceva.
in momentul cand ridica prescriptia sa se uite, sa confirme ca medicamentul ridicat corespunde cu cel de la dr.
cred, dar nu stiu sigur ca sunt obligati sa recomande medicamente cele mai ieftine si pe care compania de asigurari le acopera.
daca pacientul solicita mai scumpe, anumit brand ...considerind ca sunt mai bune, desigur nici o problema.
michelle
motanik spune:
La noi e simplu: ce se da pe reteta costa la fel, indiferent de farmacie. Doctorul scrie substanta activa si farmacistul da ce vrea/are ca de platit suma este impusa de stat si costa 7 lire si ceva per medicament, indiferent de cantitate.
Altfel la ghiseu se pot cumpara medicamente banale, aspirina, paracetamol, siropuri samd si le poti alege singur din raft, ca si exemplu langa paracetamolul de 16p e si ala de 80p, ma intreb mereu de ce cineva le-ar alege pe cele mai scumpe, ca tot paracetamol e si ala mai ieftin, doar firma difera.
Aici farmaciile sunt destul de dese, se gasesc chiar si in supermarketuri (fie farmacia supermarketului, fie rafturi cu medicamente ce se pot vinde fara reteta). Nu inteleg un lucru totusi, stiam ca in Ro (nu stiu daca si in alte tari) o farmacie poate fi deschisa avand in vedere numarul locuitorilor orasului/zonei respective, nu (mai) e asa? Ca si la mine in oras s-au deschis cateva una langa alta....
DarkBendis spune:
In Scotia medicamentele prescrise de medic (deci pe reteta) sunt gratuite. Toate. Si medicul prescrie pe reteta substanta activa, nu numele medicamentului (de exemplu scrie penicilina, sau paracetamol etc). Se da exact cantitatea trecuta pe reteta, nici mai mult, nici mai putin, in doza prescrisa de medic. Deci daca se cere medicamentul x in doze de,sa zicem, 60mg, asta se da, nu cantitate dubla in tabletele de 30 mg. Farmacistul nu are voie sa schimbe nimic cu de la sine putere.
Pe fiecare cutie de medicament se lipeste o eticheta cu numele si adresa pacientului, plus farmacia de unde a fost eliberat. Totul este computerizat.
Si la fel ca in Anglia si in restul UK, farmacii sunt si in supermarketuri, si mall-uri (de obicei lantul de farmacii Boots), pe strada, fie farmacii care apartin unui lant gen Boots sau Lloyds, sau independente.
Medicamentele care se vand fara reteta gen paracetamol, ibuprofen, vitamine, strepsils etc se pot cumpara si din supermarketuri, magazine "de cartier", si sunt pentru toate buzunarele, si mai ieftine, si mai scumpe.
Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
anya spune:
Mirela, in Romania rar mai gasesti o farmacista in farmacie....Mai ales la farmaciile mari vei gasi vanzatoare de farmacie. Multe nu cunosc continutul produsului pe care il vand si scopul lor e sa vanda. Cam asta e ce s-a intamplat in povestea ta. Sotul tau a crezut-o, ca se pricepe, si...a dat banii. Fereasca sfantul sa ai nevoie de un preparat si sa mai fie si ieftin ca umbli o gramada pana sa gasesti farmacia dispusa sa il faca.
Ceaiuri mai bune si persoane mai pricepute gasesti la plafar, nu la farmacie.
histamina spune:
mirela,imi vine sa scriu cu multe beepuri,dar sunt persoana educata si care nu poci sa imi permit la asa un afront!
au scos aeriusul de pe piata.comprimatele filmate. iti baga pe gat doar varianta orodispersabila,adica aia efervescenta.
bun! de ce?
pai ca vine un nou medicament cu desloratadina, substanta activa din aerius...........si trebuie sa il vanda pe ala.
alta faza
singulair se da ca apa potabila.tuturor copiilor.
costa 140 de lei.ieftin.un fleac.
dar nimeni nu iti da exact montelukast,adica substanta activa,dar medicamentul taman asa se cheama,montelukast de 64 de lei.
szivarvany spune:
Eu Salbutamolul - care costa fabuloasa suma de 3,05 bani nu l-am gasit in farmaciile din oras, decat la farmacia din sat ... si la noi acesta medicament face minuni.
In rest m-am obisnuit sa cer ce e mai ieftin. Asa, fara jena, cand vine vorba de medicamente pt mine.
Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati, empatici,
inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi ca restul copiilor de pe Terra
obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati, nascuti natural sau prin operatie de cezariana,
botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
_
Au nevoie de noi: Iulia Copiii Monicai Alex Luca