Bulgarasi de ianuarie/februarie2013, capitolul 26
Raspunsuri - Pagina 17
desert_rose spune:
Fetelor, mai intai de toate, bine v-am regasit. Multumesc cu intarziere pentru minunata primire pe care mi-ati facut-o la inscriere... Trebuie sa marturisesc ca v-am citit aproape regulat destul de mult timp, chiar daca nu am mai scris (desi am avut in intentie!). Mai exact, de doua ori m-am apucat sa postez ... si am tot scris, ca eu de obicei vorbesc/scriu mult ... iar cand sa dau send am pierdut mesajul. Nu din cauza forumului, ci - de fiecare data - din cauza laptopului meu, care s-a inchis nemaiavand baterie (eu intre timp mai faceam si altele, mai scriam, mai plecam de la calculator, asa ca nu eram pe faza cand ma anunta saii bag incarcatorul). Si ma enervam si nu mai postam, imi era si greu sa imi amintesc ce si cui vroiam sa ii raspund.
Nu stiu sa dau quote si sa raspund punctual la un mesaj, asa ca pierdeam vremea citind tot din urma de cateva ori, apoi tot alegeam ideile la care vroiam sa raspund etc... si cand aproape sa termin, pateam ghinionul.
De data asta am sa scriu in mai multe mesaje... sau vad eu, numai sa nu mai pierd si a treia oara, ca ..... chiar ca ma urc pe pereti.
Am stat pana mai devreme sa recitesc ultimele capitole, ca sa recapitulez ce s-a mai scris (vroiam si eu sa intreb unele lucruri, a.i. vroiam sa stiu cui sa ma adresez exact)... Am fost ajutata in aceasta lectura si de bebe, care astazi m-a tinut pe uscat si nu a prea miscat, astfel ca eram hotarata sa nu ma culc pana nu il simt. I-am pus si muzica 3 ore, i-a citit si tati o poveste, l-am mangaiat, i-am vorbit, am stat si in pat.... si el NIMIC. La faze din astea ma impacientez, mai ales ca se intampla destul de des... cateva zile il simt puternic sau cat de cat ok, iar apoi parca zici ca nici nu sunt gravida. Cred ca e mai lenes, seamana cu mamica lui cand era bebelina in burtica. Maica-mea imi povesteste ca in ultimele saptamani inainte sama nasc abia ma rasuceam, din cand in cand, dar mai mult nu ma simtea, de era moarta de ingrijorare... si cum pe vremea aia nu erau eco... O fi o explicatie, poate seamana cu mine, dar aveam mai multe asteptari de la el, fiind baietel..si mai ales ca pe masura ce creste ... devine si mai puternic.... ar trebui sa imi dea cate un kick in coaste, incat sa ma lase fara respiratie. El nimic, nu ma jeneaza deloc, poate doar putin pe col, din cand in cand, de parca zici ca vrea sa iasa.... insa dupa ce isi schimba pozitia totul revine la normal.
Heh... mda. Iar acum, ca sa ma contrazica... de cand am inceput sa testez... a inceput sa miste si el!
Pe langa faptul ca mi-am pierdut mesajele cand sa postez, nu am mai reusit sa fiu mai insistenta cu scrisul si din alt motiv: desi as fi vrut sa ma integrez in grupul vostru (sunteti super dragute, macar va citesc), poate mai eliminam din unele temeri de-a lungul timpului discutandu-le aici, dar am avut si o perioada agitata, probleme de sanatate si in familie, mult stres si multe probleme, in fine.
Eu sunt in saptamana 27 (spre sfarsitul ei), bebe are un kilogram (la eco de acum cateva zile), totul e bine, masuratorile pt el si pt mine sunt bune (desi am si eu burta cam mica, si m-am ingrijorat ca si alte gravi de pe aici, dar bine ca e totul ok cu bebe). Am tras o sperietura ultima luna, cand mi se micsorase colul, insa acum la ultimul eco mi l-a masurat ca de obicei (transvaginal, tot ca de obicei, pentru ca mi-a zis ca asa se masoara cu exactitate) si mai crescuse un pic, desi nu am stat la pat si nu m-am menajat. Gine a zis ca peste 3 nu e problema, nu trebuie sa ma panichez si sa stau in pat, ci sa imi vad de viata inainte, ceea ce am si facut.
Fetelor, va invidiez pe cele cu col de 4,9 ori chiar 5, parca era cineva! Wow, la mine a fost maxim 4 si un pic, a scazut la 3,3 ... iar ultima data crescuse la 3,6. Rezonabil, dupa ce am tras un stres grozav, mai ales ca o desteapta de ecografista la care am fost in afara cabinetului dr.meu.. ma speriase ca am 2,5. Nu l-am avut niciodata atat, dar am stat cu morcovul cateva zile, doar pentru ca aia a masurat pe burta (unde am auzit ca iese putin mai mic, nefiind o masuratoare la fel de exacta ca si transvaginala) si nici nu stia sa masoare, cred!
Saptamana viitoare intru in saptamana a 28-a, inseamna ca incep al treilea trimestru? Abia astept sa se termine .. si nici nu a inceput! Va fi cel mai greu, iar pe mine ma omoara de la o vreme - deja - spatele!
Saptamanile astea ma deruteaza mereu, vorba vine :D Desigur, o zic sub forma de gluma, normal ca eu ma iau dupa ce imi zice ginecologul, dupa ultima menstruatie, DAR lunar ma contrazic pe tema asta cu MF, care masoara dupa stele, el stie dupa ce... si ma scoate cu o saptamana mai in urma. Mereu il contrazic, el iar socoteste de la zero... si ii da la fel. Chiar nu stiu ce sa cred El zice ca intru in 27 sapt, gine zice ca intru in 28 (dupa ultima menstr.), iar bebe e dezvoltat de 28 si cateva zile, la mai toate masuratorile. Bine, cu MF e poveste lunga, el are idei ciudate in multe privinte, probabil din cauza varstei, oricum, nu ma prea pot baza pe el in multe chestii.
Legat de antibiotice am si eu un stres. Si legat de culturile din col am alt stres. Si mai am ... dar sa ma rezum deocamdata la astea.
Dankutza, am citit ca iti iesisera modificate fibrinogenul, leucocitele etc. Mi-au iesit si mie, luna asta. Eu am repetat lunar anumite analize, printre care si hemoleucograma (chiar mai des), iar in ultimul timp am facut si fibrinogenul de cateva ori, la recomandarea dr meu ORL-ist, deoarece am avut in 2 randuri dureri in gat si inceput de raceala. Si, pe langa exudat, mi-a dat si aceste teste sa vada daca am ceva infectie : hemoleucograma (pt leucocite), vsh si fibrinogen, plus examen urina. Le-am avut bunicele pana ultima data... mai putin anemia de care nu mai scap... chiar daca am luat 2 luni de fier (am renuntat la fier). Stiu ca in sarcina fibrinogen si vsh ies marite, dar nu atat de marite cum mi-au iesit mie saptamana trecuta. Fibrinogenul 536, vsh 70 (pt intervalul de o ora, cand trebuie sa fie mult mai mic, pana in 12), leucocitele 12 mii (maxim 10 mii trebuia), deci clar infectie. La exudat mi-a iesit streptococ in gat (luna trecuta nu aveam, nu stiu de unde naiba l-am luat), deci s-a concluzionat ca de acolo am analizele modificate in halul asta. Ti-ai facut si tu un exudat faringian? Poate descopereai ca este de acolo (nu am retinut daca ai aflat in final cauza rezultatelor marite la analize). Eu am descoperit streptococul cand nici nu mai aveam probleme cu gatul de o saptamana, m-am si mirat... Mi s-a recomandat sa fac penicilina, stiu ca e ok in sarcina, din cate m-am documentat, plus ca m-au asigurat de acest aspect atat gine, cat si MF, un medic ORL-ist si un medic de la infectioase. Penicilina e cunoscuta ca trateaza streptococii din gat... deci e ok, teoretic. Doar ca eu initial am refuzat sa fac, am zis ca fac dupa ce nasc, pentru a nu afecta pe bebe (masura suplimentara de precautie, desi am inteles ca penicilina e safe in sarcina). DAR ulterior mi-am dat seama ca dupa ce nasc il pot transmite prin respiratie sau pupat etc la bebe, asa ca mai bine fac tratamentul in sarcina..... Mai ramane sa ma hotarasc cand. Ma gandesc ca iarna e lunga, eu sigur o sa mai racesc si o sa mai am probleme cu gatul(ma cunosc), asa ca mai bine mai astept si fac un tratament mai pe la sfarsitul sarcinii. Ce ziceti?
Apropo de streptococi (din gat sau de jos) si nu numai: gine mi-a dat zilele trecute pe lista de analize sapt 27 - sa imi fac culturi col, plus secretii vaginale, sa vedem. El mi le-a mai prescris si la inceputul sarcinii, pe langa lista kilometrica de analize (facute toate, mai putin astea de la haiosul "parter" - m-am amuzat cand am citit denumirea). Deci nu le-am facut pana acum deloc in sarcina. Mi-a fost frica sa nu se intample ceva daca mi se umbla pe acolo, in gine am incredere, ma controleaza de fiecare data pe masa, imi controleaza colul sa vada daca e lung, inchis, moale sau tare bla bla, apoi imi face si transvaginala pt a masura dimensiunea exacta a colului.. De astea nu imi e frica, nici nu simt, nu am patit nimic (desi auzisem povesti ca nu tb sa faci eco transvaginal dupa nu stiu ce saptamana si nici controale pe masa lunar). Am incredere in dr meu si totul a fost mereu ok. Dar cu secretiile astea si cu culturile din col sunt tare nedumerita. Le-am mai facut la viata mea, toate au fost mereu bune (inclusiv inainte de sarcina), dar in sarcina parca mi-e frica sa nu se intample ceva.
Cum e, fetelor, cu recoltarea de culturi DIN col, ce inseamna mai exact cand esti gravi, trebuie sa iti umble pe acolo? Nu e pericol totusi, in saptamanile "mici"? M-as risca dupa sapt 35, cand si daca mi se deschide, nu ar mai fi asa mult de rezistat la pat... ori chiar si daca ar interveni o nastere mai devreme... nu ar fi totusi o saptamana asa mica. Ma tot gandesc, daca le fac si patesc ceva? Mai ales ca am istoricul cu scurtarea colului, sa se deschida imi mai trebuie...
Si in plus, nu inteleg de ce sa le fac acum, mai ales ca m-a si anuntat ca mi le mai da sa le fac si in trimestrul 3! Deci oricum o sa le fac si prin sapt 35 (asa am vazut ca scrie si pe site la Synevo legat de recoltarea pt streptococ b: sapt 35-37)... deci voi lua atunci tratament daca imi descopera chestii... pentru ce sa le fac si acum nu stiu. Ca sa nu mai zic ca eu voi naste 100% cezariana, intentionez sa le fac spre sfarsitul sarcinii preventiv (chiar daca riscul sa transmiti ceva la bebe e doar la ruperea membranelor), asa ca...
Nu ar fi de ajuns o urocultura la acest moment? [pana acum mi-a iesit buna, cand am mai facut in sarcina, deci nu stiu exact ce balauri pot fi evidentiati la urocultura... dar totusi ma gandesc ca ar fi o varianta pana una-alta].
Legat de anemia mea care nu s-a ameliorat, desi am luat fier 2 luni (mi-a mai dat MF, dar nu am mai luat): ce remedii mai beton stiti din alimentatie? Ca sa se remedieze vizibil... Am incercat suc de sfecla rosie, are un gust oribil, de otrava de gandaci.... si nici nu stiu ce cantitate de suc stors pot bea zilnic. Dintr-o sfecla mi-a iesit o cana de 200 ml, e cam mult, ma gandesc, asa ca am baut un sfert. As strange din dinti si l-as da pe gat, am auzit ca face minuni, dar nu as vrea sa exagerez cu el. Ati folosit, stiti ceva legat de cantitate, in sarcina?
Brr, cat am scris.. si mai aveam Scuze
desert_rose spune:
continuare.....
Ce e cu dozarea anticorpilor antiA sau antiB de care am citit pe forum? O fac doar mamele cu o anumita grupa de sange? Eu am B, sotul A, ne-am facut doar RH-ul, e pozitiv la amandoi.... nu stiam ca trebuie si o astfel de analiza - pt incompatibilitatea de grupa de sange. Nici un dr nu ne-a zis nimic, trebuia? :( Eu nu (mai) pot ajunge in Bucuresti (la Fundeni, banuiesc), ce fain de cele care locuiesc in capitala...
Legat de analize... mie la ultimul control (27 sapt) mi-a dat asa (cu precizarea ca NU sunt analizele de trim 3):
- culturi col si secretii vag (nu stiu inca daca le fac, mi-a zis ca mi le mai da si in trim 3)
- hemoleucograma
- sideremie
- TGP si TGO
- calciu
- magneziu
- glucoza
- creatinina
- APTT si Timp Quick
- VDRL
- HIV
- urocultura
- examen de urina
- hepatite
- toxoplasma - mi-a iesit la Torch in trim 1 ca nu aveam anticorpi, tb sa repet
Toate astea le-am facut in primul trimestru, le voi face si in trim 3... iar pe unele din ele le-am repetat si lunile trecute, cu diverse ocazii. Nici nu stiu, sa le fac din nou, sa nu le fac... oricum le voi repeta in cateva saptamani. As face doar unele din ele (cele uzuale), dar iarasi hivuri, hepatite, sifilis, pe care le repet si in trim 3... ce naiba, ma imbolnavesc de ele asa, de la o zi la alta, din senin? Nu am bani de aruncat pe fereastra, mai ales ca unele din lista asta le-am facut chiar saptamana trecuta (ex urina, hemoleucograma, calciu). Dr le-a vazut si mi le-a dat, totusi, din nou :))
Inca nu m-am hotarat pe care sa le fac iarasi acum...
Apropo de testul de glicemie.... mi-a dat doar glucoza serica... sper ca e de ajuns. Nici macar nu mi-a pomenit de un astfel de test de glicemie, am citit ceva-ceva doar aici, pe forum. L-as face si eu, stau si aici cu morcov, ca eu mananc foarte multa paine, foarte multe dulciuri si... multe lucruri interzise. Cine stie ce surprize voi avea.
@aschiutza, tiroida nu se prea controleaza la noi, din pacate, la concluzia asta am ajuns si eu... Toate prietenele mele care au nascut se mira ca eu imi fac astfel de analize, lor nu le-a recomandat nimeni. Faza e ca nici mie nu mi-au fost recomandate, dar eu am mers din proprie initiativa in prima instanta, stiindu-ma "cu risc". Asadar, eu mi-am tinut-o sub control lunar (alti bani, alta distractie, pe langa ecografii si analizele recomandate de gine.. am avut de dat bani si pe controale si analize la endocrinolog), dar nu imi pare rau. O disfunctie netratata in sarcina, cand valorile minime-maxime admise la analize difera fata de cele obisnuite, ar fi fost de nedorit. Nu vreau sa sperii pe cineva sau sa isc ceva discutii, spun doar cazul meu. De fapt ma voi rezuma doar la a spune ca sunt anumite analize (dozari de anticorpi) care se fac (repet: eu le-am facut pt ca ma stiam susceptibila) si apoi repetate lunar in sarcina, pt ca sunt fluctuatii, iar daca ies din parametrii normali de sarcina, se da tratament cu Euthyrox. Repet, eu ma stiam cu posibile probleme Aschiutza, tu iei tratament?
@Kasha, cum e cu scoica pt nou-nascut... ziceai ca fara ea nu il poti scoate din spital... in ce sens? Nu e obligatorie, sper! :) Nu am bani sa investesc in asa ceva, eu ma gandeam sa il scot in brate
pe burtici!
mena1906 spune:
Desert eu am facut recoltare secretie din col fara nicio problema desi am avut risc de avort si acum am inca de nastere prematura. Nu se deschide colul de la astea. Eu zic sa ai incredere in medicul tau ca e mai bine sadepistezi in timp daca ai vreun crocobaur. De exemplu ureaplasma are nevoie de un tratament de 3 saptamani si netratata, daca se activeaza, provoaca nasteri premature. Si altele. Eu am preferat sa fac toate analizele prescrise, chiar si in plus si tot nu mi se pare suficient... Sunt, cei drept, mai paranoia, dar prefer sa am dovada clara ca suntem bine sanatosi. Urocultura, e musai sa o faci .
Pentru anemie poti sa bei si must sau sa servesti spanac. Atentie la spanac pentru ca te trimite urgent la toaleta. Eu eram constipata inainte de a-l consuma . In rest multe salate verzi, fructe. Atentie, ca sa tii Fierul in organism trebuie sa il combini cu vitamina C, deci baga fructe.
Ca sa il energizezi pe bebe incearca o portocala uneori. Vitamina C da multa energie. BB al meu imi danseaza cateva ore in burta dupa o portocala (dar e oricum si mai agitat de fel asa, ca ma-sa), o cafeluta sau un pic de pepsi (dar cred ca dintre toate cea mai sanatoasa e portocala (sau suc de portocale.
UM 06-04-2012; DPN 11-01-2013 30+ cu Gabriel
In love with my little kid :X
mena1906 spune:
Ioana ma bucur ca ai rezultate bune. Felicitari pt bb grasun. Cat despre col, vad ca e posibil, din ce scriu fetele. In ceea ce ma priveste nu s-a intamplat.
UM 06-04-2012; DPN 11-01-2013 30+ cu Gabriel
In love with my little kid :X
denisamada spune:
Scoica: in Strainezia (am auzit si eu ca) e obligatorie, cand iei copkilul din Maternitate, in Tara Romaneasca... poti sa pleci si cu el in brate, cu tramvaiul, ca nu intereseaza pe nimeni.
Totusi, eu consider ca este neaparat necesara, pentru siguranta copilului. Si nici nu costa o avere!
Denisa-Madalina fericita de Adela Marisa, 24+ cu
IULIA va invinge CANCERUL!
greyeras spune:
Si eu am facut recoltare din col si destule controale pe masa, in functie de cum a considerat dr. Nici eu nu cred ca ai de ce sa iti faci griji. Mai bine sa descoperi din timp daca e ceva acolo, netratat e mai rau, asa nici eu nu am vrut tratament, dar mi s-a explicat ca e mai periculos sa nu tratez. In plus acum cu colul deschis mi s-a recomandat cerclaj iar din cauza streptococului nu se poate.
Apropo naste vreuna dintre voi la Polizu? Am tot oscilat intre privat si de stat, apoi ai mei m-au tabarat ca nici unde nu e mai bine ca intr-un spital de stat, cu ani de experienta, chiar daca sunt si eu scarbita de dat cu bani de colo-colo. Pana la urma am ales Polizu. Prima oara am nascut la Municipal, a fost ok si acolo, doar ca nu am mai tinut legatura cu dr cu care am nascut.
Mamica de Ana–Adelina (24.09.2007) si 25 saptamani
greyeras spune:
Scoica avem si noi, e super utila pt mers cu masina. in brate chinui si copilul si pe tine, mai ales dupa o cezariana. Spun din proprie experienta, la prima nastere ne-am trezit cam tarziu, am luat-o cand deja avea fata o luna.
Nici noi nu am luat inca nimic, carucior vom lua sigur dupa nastere, daca va fi zapada cu siguranta nu isi va avea rostul. Patutul il vom lua cat mai aproape de termen, bani sa fie ca se gasesc, am ochit ceva in Ikea. Hainute pregatim odata cu bagajul de spital, deja avem experienta.
Sincer am mai multe emotii acum ca la prima nastere, nush de ce, poate si pentru ca stiu ce ma asteapta.
Mamica de Ana–Adelina (24.09.2007) si 25 saptamani
ioana_55 spune:
Anca, Mena, multumim!
Legat de recoltarile din col, nu stiu dak am concluzionat eu corect, dar nu e o procedura un pic diferita pt. gravide, adica mai soft, pe care o fac de obicei ginecologii? Mie asa mi s-a parut cand am facut analiza in trim II la dr. gineco, fata de trim I, la Synevo. Stiu ca am mai citit asta pe undeva, dar nu mai stiu unde.
22+
Multumesc Doamne
PAI 1 homozigot, MTHFR A 1298 heterozigot si Factor XIII heterozigot
Mys spune:
Buna gravidutelor
Azi am facut 29 se saptamani :) Of mai e un picut si vine si domnisorica la noi in familie
Am luat si noi scoica, indiferent unde nasc, tot e utila si, decat sa trimit sotul sa se piarda in spatiu la cumparaturi,am luat-o de acum impreuna
Greyerash - bine-ai venit in grupul mamicilor de bulgarasi, sarcina usoara si bb mare si sanatos iti doresc
Desert rose - bine ai revenit printre noi, scrie si tu mesaje scurte si dese :P
Ca sa raspunzi cu citat --> Vezi ca deasupra fiecarui mesaj ai niste butonase, pt Quote - folosesti penultimul buton din dreapta cu o lista cu sageata verde
lui Matei (15.12.2010) si 28+ cu Amelia
http://matei-sansalaviata.blogspot.com
Katy82 spune:
Mys felicitari pt cele 29 de sapt.
Ioana bravo pt bebe grasunel. Si al meu avea 505 gr.
Astazi iar mi-a dat emotii bebe, il simteam fix pe colul meu, nu vrea sa urce mai sus de buric si pace iar cu piciorusele ma tot loveste in col. Dar nu o sa ma lase Dumnezeu si o sa-l nasc cu bine.
22+ cu Tudor
http://lmtf.lilypie.com/3ap2p3.png