Donare de organe - versus
Raspunsuri - Pagina 9
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bird70 Listele sunt pe tara. Altfel s-ar pierde organe care nu sunt compatibile cu cineva din orasul respectiv. |
hai sa n-ajungem la cartier sau strada dar da, compatibiltatea e influentata la nivel de regiune (gen Europa de Est).
asa ca uneori toti banii din lume nu-ti asigura transplantul de care ai nevoie. indirect stiu un caz care financiar si-ar fi permis orice, dar cum baza de date (era vorba de transplant medular) era sublima, dar cam lipsea cu desavarsire in zona noastra, vestul n-a putut face nimic pentru el. sfarsitul a fost tragic.
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alintaroma Buflea, eu nu stiu ce zice Steve Jobs vis-a-vis de donors in US si bani ca nu am citit cartea dar eu stiu ca e ilegal sa pretinzi bani ptr a primi un organ. Chiar si pentru Steve Jobs. Probabil se referea la costurile enorm de mari care sunt implicite intr-un caz de transplant de organ. Mai multe detalii aici: http://www.organdonor.gov/about/transplantationprocess.html#process3 There's no elevator to success ... you have to take the stairs!!! |
Da, da ... Nu m-am referit ca si-a platit ficatul ci costurile medicale ... Cred ca nicaieri in lume nu se plateste organul, doar de aia a aparut piata neagra a traficului de organe, pentru ca e ilegal. Pentru cei care nu au bani exista diverse programe din astea care sponsorizeaza o parte mai mica sau mai mare din costuri, dar fireste ca cei care pot plati totul din prima au prioritate.
Bedrosmart spune:
Din cate stiu eu, principalul criteriu de alegere a primitorului de organ este compatibilitatea cu donatorul. Exista liste, bineinteles, dar daca ultimul inscris pe lista este singurul compatibil, atunci acela va primi organul respectiv. Locul pe lista e influentat si de gravitatea bolii, dar si de alte criterii de supravietuire cu/fara transplantul respectiv. Adica lucrurile sunt mult, MULT mai complicate decat par la prima vedere.
Ma intreb insa daca n-ar fi mai simplu in luarea unei decizii sa privim lucrurile invers: ce se intampla cu organele unei persoane decedate daca NU sunt donate? Adica ce se intampla LA PROPRIU. Uite, eu n-am sa dau un link aici, ca si asa subiectul e considerat morbid, dar dati voi cautare pe Google dupa cuvantul PUTREFACTIE (de exemplu)sau orice alt cuvant din aceeasi familie. Ce v-ar conveni: ca o particica din voi sa mai traiasca in corpul altcuiva, prelungindu-i viata, sau sa putrezeasca?
Noi ne ingropam mortii si am vazut chiar ca BOR considera incinerarea ca fiind necrestineasca, dar zau ca-i iubesc pe hindusi pentru obiceiurile lor mai "curate" in ce-i priveste pe cei morti... Putini sunt cei care se mai gandesc ce se intampla cu corpul dupa ce e ingropat in pamant. Si totusi, singura certitudine din viata noastra este ca vom muri.
B.
ladyJ spune:
Bedrosmart, nu cred ca putrefactia este un argument care sa convinga sa treci de partea donatorilor.
E ca si cum ai spune unui fumator ca tigara nu e sanatoasa.
Cel mai bine e sa decida fiecare pentru el daca vrea sa fie inregistrat ca donator sau nu. Pentru ca daca trebuie sa decida cei apropiati, atunci orice argument pro donatie nu e suficient de puternic. Cei mai multi se tem . Se tem pentru ca speranta moare ultima si orice membru al familiei spera ca pacientul isi va reveni.
Bedrosmart spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Se tem pentru ca speranta moare ultima si orice membru al familiei spera ca pacientul isi va reveni. - |
Atunci inseamna ca discutia a pornit de la bun inceput dintr-un punct gresit. Caci ar trebui ca medicii sa fie capabili sa explice familiilor/apartinatorilor ca donator de organe nu poate fi decat un om deja MORT (hai sa fiu si mai plastica: ca un corp fara cap), care nu mai poate sub nicio forma fi readus la viata si caruia aparatele ii mai iriga IN MOD ARTIFICIAL organele cu sange PENTRU UN TIMP LIMITAT. Deci discutia este intre mort cu organe versus mort fara organe, nu intre mort si (posibil) viu.
B.
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Bedrosmart
Atunci inseamna ca discutia a pornit de la bun inceput dintr-un punct gresit. Caci ar trebui ca medicii sa fie capabili sa explice familiilor/apartinatorilor ca donator de organe nu poate fi decat un om deja MORT (hai sa fiu si mai plastica: ca un corp fara cap), care nu mai poate sub nicio forma fi readus la viata si caruia aparatele ii mai iriga IN MOD ARTIFICIAL organele cu sange PENTRU UN TIMP LIMITAT. Deci discutia este intre mort cu organe versus mort fara organe, nu intre mort si (posibil) viu. B. Nu va ingrijorati dar de ziua de maine,caci ziua de maine se va ingrijora de ea insasi. Ajunge zilei necazul ei. (Matei 6,33) |
Exact!
Una din cele mai mari probleme este fix nestiinta si faptul ca nimeni nu pare dispus sa te informeze astfel incat sa intelegi.
Omul nefamiliarizat cu termenii medicali nu face diferenta intre moarte cerebrala si moarte clinica. De unde sa stie?
Citisem undeva, daca imi amintesc unde vin cu un link, ca omul aflat in moarte cerebrala nu e mort dar nu e nici viu. E, conform unui profesor al carui nume l-am uitat, ´´mai mult mort decat viu´´.
In aceiasi sursa se mentiona ca intr-adevar, moartea cerebrala nu e suficienta pentru a declara omul mort, dar preintampina moartea.
Omul in moarte cerebrala nu poate fi mort-mort pentru ca de la oamenii decedati nu se pot preleva organe pentru transplant.
Cred ca aici e defapt problema, cum explici omului ca pacientul nu e nici mort nici viu? Sunt , pe langa aspectele biologice/medicale, aspecte morale si (sau) religioase care vor fi invocate de catre cei obligati sa decida.
buflea spune:
Eu am confundat cele doua notiuni - moarte cerebrala cu moarte clinica. Care este totusi diferenta dintre ele ?
Stiu ca pot cauta pe net dar dati-mi voi mura in gura ...
JuliaSM spune:
La moarte clinica, esti viu, dar pari mort.
La moarte cerebrala, esti mort, dar pari viu.
andacos spune:
La moarte cerebrala creierul e mort,organele sunt tzinute artificial in viatza!
Eu stiu ca cei aflatzi in moarte cerebrala sunt cei mai buni donatori!
La moarte clinica,inima e cea care nu mai functzioneaza!
Dana
ladyJ spune:
Buflea, nu doar tu. Nici eu habar nu aveam ca exista mai multe ´´morti´´.
Moartea clinica poate fi reversibila .
Cand intri in stop cardio-respirator se cheama ca esti in moarte clinica. Inima e oprita si nu mai respiri.
Dureaza cu aproximatie intre 5 si 10 minute, asta e perioada in care centri nervosi rezista fara oxigen. (depinde de la caz la caz, persoana de persoana) Daca in intervalul asta ti se face resuscitare, ai sanse ca miocardul si respiratia sa reintre in functiune , dar nu este o certitudine.
Dupa intervalul respectiv, centri nervosi incep sa fie afectati ireversibil. Nu se mai poate face nimic si se instaleaza moartea biologica.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Moarte_clinic%C4%83
Moartea cerebrala e atunci cand creierul e mort.