Donare de organe - versus
Raspunsuri - Pagina 8
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Unicorn42 Acum serios, care e procedura din Romania la momentul actual? Pot sa ma plimb cu ceva in portofel care spune ca-s donator? Pot sa ma inregistrez intr-o baza de date? Ce pot face si cum? |
nope, nu poti. singurul lucru pe care-l poti face e sa-ti informezi familia ca doresti acest lucru, e decizia membrilor familiei, nu a ta (folosesc emoticonul asta la gandul ca familia mea, in momentul de fata, e reprezentata doar de mama, care e la cateva sute de km distanta, si are o varsta. e normal ca din acest motiv eu sa nu am aceasta optiune?)
e in faza de proiect registrul national al donatorilor de organe. pana atunci ne uitam la filme si vedem cum e in tarile cu apa calda.
buflea spune:
Organele donatorului aflate in moarte clinica pot fi intretinute artificial de aparate ? Asa cum vedem noi in filme ... situatii cand bolnavul este tinut in viata doar de aparate si familia trebuie sa hotarasca scosul lor din priza ...aia e moarte clinica ?
Care este timpul optim de prelevare, dupa ce donatorul a fost declarat in moarte clinica ? Ore ? Zile ? Luni ?
Odata identificat donatorul, cu toate formele legale indeplinite, cum se alege primitorul ? Exista niste liste de asteptare, pe organe ? Listele sunt pe spital, pe oras, pe judet, pe tara ?
La cat timp de la prelevare se face operatia pe primitor ? Ore, zile, luni ?
buflea spune:
Oricum, dupa mine, lipsa asta de "material" pentru implanturi cred ca se trage de la numarul mic de "morti clinice" si nu de la refuzul oamenilor de a deveni donatori.
Cati dintre noi credeti ca avem "sansa" sa murim de moarte clinica ca prin asta sa putem face un bine altcuiva ?
aschiutza spune:
Unicorn, nu stiu cum se face in Romania, dar in Germania se face o lista de asteptare. Daca doctorul care pune pacientul pe lista de asteptare nu o face corect din punct de vedere etic, e un prejudiciu pt ceilalti pacienti care asteapta. Asta e unul dintre scandalurile care sunt acu in Germania, un doctor lasindu-se mituit pt a declara o persoana bogata ca fiind mai bolnava decit trebuia, luind locul altuia de pe lista. Un asa scandal arunca anumite umbre asupra intregului proces si face pe multi sa fie sceptici. De exemplu se mai declara anumite organe ca nefiind perfecte sau netransportabile si in loc sa ajunga la primul de pe lista, ajung la cineva din apropierea locului recoltarii. Si problema asta e acu in Germania in discutie cit e de justificata si dupa ce criterii se face.
aschiutza spune:
Pt cei care inteleg germana aici un site care explica multe http://www.organspende-info.de/
Aici cum arata tradus in romana documentul in Germania, pe care poti sa il ai cu tine in portofel http://www.organspende-info.de/downloads/24-134-59/org_ausweis_rumaenisch.pdf
buflea spune:
Aici e pe bani ... cine are bani sa-si plateasca transplantul, trece in fatza. Cine nu, sta la coada celor fara bani.
In biografia lui Steve Jobs scrie clar ca el si-a platit transplantul de ficat, pe care l-a facut in alt stat decat California, pentru ca acolo a gasit donatorul.
alintaroma spune:
Buflea, eu nu stiu ce zice Steve Jobs vis-a-vis de donors in US si bani ca nu am citit cartea dar eu stiu ca e ilegal sa pretinzi bani ptr a primi un organ. Chiar si pentru Steve Jobs. Probabil se referea la costurile enorm de mari care sunt implicite intr-un caz de transplant de organ.
Mai multe detalii aici:
http://www.organdonor.gov/about/transplantationprocess.html#process3
mianna spune:
buflea, moarte cerebrala, nu moarte clinica (sunt notiuni diferite), si transplant, nu implant.
da, e posibil sa fie mentinut un organism in moarte cerebrala, cu ajutorul aparatelor si al medicamentelor. ideea e ca e obligatorie mentinerea circulatiei sangvine. la partea cu ore, zile, luni, sincer n-am habar, teoretic oricat daca organele-s perfuzate cum trebuie. practic examinarea pentru a declara moartea cerebrala trebuie repetata la 6 ore, si daca se mentine diagnosticul, nu exista argumente sa se mai astepte. iar din momentul prelevarii, cand se intrerupe perfuzarea organului respectiv, normal ca lucrurile trebuie sa se desfasoare rapid. cutiile alea in care se transporta organe, pe care le-am vazut cu totii in filme, au rolul de a scadea temperatura, crescand viabilitatea organului respectiv.
bird70 spune:
Listele sunt pe tara. Altfel s-ar pierde organe care nu sunt compatibile cu cineva din orasul respectiv.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Aici e pe bani ... cine are bani sa-si plateasca transplantul, trece in fatza. Cine nu, sta la coada celor fara bani. In biografia lui Steve Jobs scrie clar ca el si-a platit transplantul de ficat, pe care l-a facut in alt stat decat California, pentru ca acolo a gasit donatorul. |
din ce citesc, asta nu-i similar cu "si-a cumparat ficatul". asigurarile nu suporta costul operatiei de transplant, care zice-se ca s-a ridicat la 200 000 de dolari, deci asta a platit. cine n-are banii astia degeaba sta la coada, oricat de scurta sau lunga ar fi ea (traiasca mult-laudatul sistem de sanatate american).
si a ales Tennessee, fiindca din ce-am citit acolo durata de stat in "waiting list" pentru transplantul de ficat e doar de circa 48 de zile, pe cand media la nivel national (in State) e de peste 300 de zile.
toate astea le-am gasit aici: http://www.msnbc.msn.com/id/31509368/ns/health-health_care/t/did-steve-jobs-wallet-help-cut-transplant-wait/
daca ei abereaza, am aberat si io.