Donare de organe - versus
Raspunsuri - Pagina 6
mianna spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Lau2 Odata eram pro donarea de organe,dar acum sincer trebuie sa mai reflectez si nu din egoism si am sa va atasez mai jos cam ce se poate intampla cu donatorul in caz de ajunge in spital. "De ce sa NU fii donator de organe • Exista situatii in care oamenii si-au revenit din moarte clinica. Miracole se intampla, oricat de naiv pare sa crezi in asa ceva. Sunt numeroase cazuri in care cei aflati in coma s-au trezit si, mai mult de atat, oamenii declarati morti, au revenit printre cei vii. De altfel, pentru orice persoana ajunsa in stare critica pe patul de spital exista un licar de speranta referitor la insanatosire. De ce sa distrugem aceasta sansa de recuperare? Daca am fi noi pe patul de spital, intre viata si moarte? |
...avand nevoie de un transplant care ne-ar salva viata? incearca sa gandesti si asa. sunt mult mai multe cazuri de vieti salvate printr-un transplant, decat treziri din coma prelungita.
• Daca sunt donator de organe, medicii nu vor face toate eforturile pentru a ma salva. Oamenii care accepta sa le fie prevelate organele sunt, de la inceput, asezati pe locul secund, avand in vedere ca, intr-un fel, si-au asumat riscul de a ajunge muribunzi, refuzandu-si indirect sansele de recuperare. Mai mult decat atat, optiunea viabila ar fi salvarea altor vieti prin intermediul posibililor donatori care par irecuperabili. |
care sunt irecuperabili. iar riscul de a ajunge muribunzi ni l-am "asumat" odata cu prima respiratie. cu totii.
• Ce incredere poti avea in sistemul medical din Romania? Organele mele vor ajunge la cine nu trebuie. Nu suntem straini de ceea ce inseamna traficul de organe. Chiar si in interiorul spitalului, cei care aleg sa fie donatori de organe nu vor sti niciodata daca intentia lor de a ajuta pe cineva va fi dusa la capat. |
asa-i, poate-ti iau ficatul sa-l manance la micul dejun.
ladyJ spune:
E a doua oara cand citesc ca daca nu esti donator, in urma autopsiei ti se arunca organele la gunoi. Imi si imaginez cum ia doctorul ficatul, il analizezaza putin si zbang cu el in cos.
Mianna, te rog sa zici tu cum e Nu se reintroduc in corp? Chiar asa, exista tone de gunoi cu organele decedatilor?
Scuzati de of topic.
bonsai spune:
si ca sa va linistesc...sau poate ca sa agit spiritele......vreau sa va marturisesc ca am participat la 2 recoltari de organe...evident de la 2 persoane diferite,tinere care erau in moarte cerebrala!!!!....deci,nu de la donator viu la primitor....
nu am talent de narator,asa ca sper sa ma scuzati ca nu povestesc pe larg procedurile,dar daca aveti intrebari,va raspund cu placere......
maru spune:
asta e o fraza ce pare de necontrazis, dar numai un profan o putea emite!
Dubii asupra eticii transplantului sunt in tarile lumii a 3-a. Cred ca aici nu se discuta transplant in China ori in Sudan
Citat: | ||
citat din mesajul lui buflea
Aceasta este o fraza pe care nu o putem contrazice si implica un risc care mie, ca posibil donator, imi da de gandit. |
maru spune:
moartea e o intreaga "stiinta", e studiata si rastudiata. E diagnosticata.
La adulti, cei in moarte cardiaca, se pune problema donarii in primele 5-20 de min dupa diagnosticarea mortii. Depinde de tara, de protocoale, de lege. In Canada parca e la 10 min de la diagnostic. De ce se asteapta? se intampla ca pacientii sa isi revina dupa CPR facut timp indelungat. De fapt asta e motivul pentru care la copii nu se face recoltare la moarte cardiaca.
Transplantul e destul de comun aici, si de la donator viu (transplant de ficat) si de la donator in moarte cerebrala. E extrem de laborios, serios, si extrem de multa lume implicata (ca sa aveti idee: cel putin 4 echipe de cate 2 anesthestisti se rotesc pe parcursul celor minim 14 ore de transplant)
buflea spune:
citat din mesajul lui bonsai nu am talent de narator,asa ca sper sa ma scuzati ca nu povestesc pe larg procedurile,dar daca aveti intrebari,va raspund cu placere...... |
Pe mine ma intereseaza ... care exact sunt pasii. se preleveaza organele, toate ?, sau numai acelea la care este cerere in momentul respectiv ? Sau e cerere la toate organele ?
De fapt cred ca trebuia sa incep cu ce organe se doneaza ? Ca banuiesc ca nu toate sunt bune pentru transplant, sau sunt ?
bonsai spune:
procedura de recoltare nu are nimic "spectaculos",se desfasoara exact ca si o operatie clasica.....e mult mai elaborioasa procedura de declarare a acelui donator ca fiind in moarte cerebrala,etc..
buflea,se recolteaza in principiu acele organe care sunt cu potential viabil si nu profund deteriorate in timpul evenimentului cauzator de moarte...se recolteaza inima,ficat ,rinichi,cornee si probabil in alte parti plamanii,pancreasul,in functie de ceea ce doreste familia sa doneze(daca vrea ,poate dona doar inima!!!sau un alt organ)si in functie de ceea ce se poate transplanta la noi in tara....
la primul donator,care era un student ce a cazut de la etaj,desi familia a dorit sa doneze inima si care, ce-i drept a fost resuscitat vreo 20 de min,cei de la Tg-mures nu s-au deranjat sa "primeasca organul",pe considerentul ca a durat ceva timp resuscitarea,desi au fost asigurati in repetate randuri ca are parametri buni de functionare......si asa s-a pierdut o sansa pt cineva suferind
....inca ceva....in aceste donari sunt incluse foarte multe echipe chirurgicale,deci se exclude din start posibilitatea unei "intelegeri"intre medicul care e suspectat ca vrea sa faca pe cineva donator si ale posibile persoane primitoare......
eumada spune:
Devine film horror.....o fi DD pe un forum despre copii dar chiar sa vorbiti de recoltare organe...
Letitia1 spune:
Ptiu, ptiu maica, chiar asa, vorbiti de recoltare de organe??? Am scuipat de 2 ori in sin si de 3 ori peste umar, sper sa ajute.
mianna spune:
citat din mesajul lui ladyJ E a doua oara cand citesc ca daca nu esti donator, in urma autopsiei ti se arunca organele la gunoi. Imi si imaginez cum ia doctorul ficatul, il analizezaza putin si zbang cu el in cos. Mianna, te rog sa zici tu cum e Nu se reintroduc in corp? Chiar asa, exista tone de gunoi cu organele decedatilor? |
nu, nu se arunca, se pun la loc - fireste, fara a se mai face legaturile intre ele, ca sa zic asa.