Donare de organe - versus

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Nu este ceva nou si nici spectaculos. Se foloseste dar nu face o diferenta foarte mare. Daca creierul nu are oxigen va fi afectat.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Articolul ce l-am citit eu e din 2007 (eu zic ca e destul de nou). In el scrie ca in Suedia procedeul e general dupa o ischemie cerebrala. Rezultatele de supravietuire sunt de 50 % si de revenire a functiunilor neurologice > de 90%.

Procedeul e inca in studiu intens, nu se cunosc mecanismele prin care acest procedeu "lucreaza" si se pare ca ar putea avea efect si in urma unui atac cerebral. Deocamdata e folosit pentru cei aflati in moarte cerebrala, dupa un stop cardiac si resuscitare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui lavi02

Apropo de ce a zis gmmm, cum ca moartea e un proces, nu un moment, de-asta exista in vorbirea populara expresia " mort de-a binelea".

Resuscitarea pacientilor grav bolnavi aflati in spital nu cred ca se practica nici in Romania in toate cazurile. Am vazut un om murind in ATI ( eu insotindu-l acolo pe tatal meu), cadrele medicale stia ca asta se va intampla, chemasera si familia care statea langa el, am vazut si eu ca moartea e un proces, ii scadea tensiunea, saturatia, pulsul...aparatele mai bipaiau dar asistenta isi vedea de treaba, roind printre ceilalti pacienti proaspat operati, mai trecea si pe la el dar nu chema medicul si nici nu a incercat nimeni sa-l resusciteze.

Alt caz, soacra mea a avut un AVC destul de grav, a stat in spital o perioada si la un moemnt dat ( si pe fondul unei boli cardiace probabil) a facut un stop cardiorespirator dar a avut noroc ca medicul ATI era chiar la ea in salon si a resuscitat-o imediat. Sunt vreo 7 luni de la incident, traieste si acum. Probabil ca si in Ro se practica resuscitarea in functie de sansele pe care le mai ai de a trai. Sau poate depinde de la spital la spital.






Lavi, in cazul de la ATI e vorba de pacienti conectatila aparate despre care se stie ca nu vor mai rezista.De aia era familia acolo.
In rest se fac manevre de resuscitare in orice az, mai putin daca exista acel formular DNR prin care pacientul semneaza ca nu doreste sa fie resuscitat.


Bir, ce spui tu de fata de 14 ani mi se pare culmea culmilor.De ce nu o deconecteaza de la aparate daca ea oricum nu mai e acolo?



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Xio, bird a spus ca fata reira singura, nu are nevoie de aparate pt a spravietui, dar are nevoie de ingrijire, hranire si pampers. Si mai inteleg ca nu e constienta. Nu au de la ce aparate sa o deconecteze iar sa o omoare prin lipsa hranirii si a ingrijirii mi se pare absolut inuman.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Doamne, ce caz trist cel al fetei de 14 ani!

Multumesc pentru informatii.
Este foarte util subiectul!

Mihaela, foarte interesant ce zici cu metoda hipotermiei. Se observa doar imbunatatiri neurologice ?


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Lady, din ce am citit da, e vorba numai de celulele nervoase ale creierului. Cred ca celelalte organe se refac rapid dupa ce sunt reoxigenate de sange. Celulele nervoase sunt cele care mor rapid si e ireversibila refacerea lor.

Recuperarea depinde de cat de afectat e creierul, adica de cat de mult timp a stat fara oxigen. Unii pacienti se recupereaza partial, depinde de multi factori.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Eu vad asa: creierul e format din celule nervoase. E computerul (inca in plina cercetare) central al corpului uman. Daca el nu mai functioneaza, nu mai functioneaza nimic. Daca inima se opreste, sangele nu mai circula in corp, nu mai oxigeneaza celulele care mor. Unele-celulele nervoase-mor repede fara oxigen, de aceea cu cat timpul de resuscitare e mai lung, cu atat riscul ca ccc creierul sa fie afectat in mare parte, e mai mare.

Alte celule (fiecare organ e format din celule diferite) pot rezista mai mult timp fara oxigen, unele se regenereaza (celulele nervoase nu!) si pot functiona mai departe daca resuscitarea e un succes, adica inima isi revine si functioneaza.

Creierul e format in asa fel incat el dirijeaza tot. Fara el nici macar respiratia nu functioneaza.

In cazul fetei de 14 ani: Creierul i-a fost afectat in foarte mare masura, pentru ca a stat fara oxigen foarte mult timp. Cum corpul uman e foarte logic organizat, creierul e si el organizat in asa fel incat in caz de trauma (lipsa de oxigen) celulele care fac corpul sa supravietuiasca (in cazul fetei, respiratia e singura care si-a revenit) sunt cele care mor ultimele. Nu stiu cat sunt de clara...dar eu asa vad lucrurile. De aceea sunt bolnavi care ajung "legume" dupa o trauma din asta, creierul e mort partial...celulele care fac corpul sa se miste, au murit, au ramas vii numai cele care ajuta respiratia.

In Suedia nu exista o limita maxima pana cand un om e resuscitat...e la latitudinea medicului, care cunoscand motivele stopului cardiac hotaraste cand opreste resuscitarea.

Noi am invatat la scoala sa facem HLR (resuscitarea inimii si plamanilor, aceea cu respiratie gura-gura sau gura-nas si cu presiune asupra inimii, am invatat sa folosim si aparatele electrice care sunt in multe truse de prim-ajutor in magazine, scoli, institutii) desi lucram in laborator. Ni s-a spus ca daca incepem resuscitarea, sa o facem pana la venirea salvarii sau in caz ca pacientul isi revine...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Mihaela, eu ma gandeam ca poate functioneaza si asupra altor celule,a altor organe, de exemplu cele maligne. Sa le inghete cumva si astfel sa dispara, sau se opreasca pur si simplu..

Este un lucru extraordinar ca celulele creierului isi pot reveni, de aceia ma gandeam, daca acestea se refac, nu s-ar putea reface si functionalitatea unui organ invadat de celule maligne, in aceiasi forma?
E o intrebare de necunoscator, evident Vise de necunoscator.

Esti foarte clara cu explicatiile

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Ah, chiar nu stiu, nu am auzit de asa ceva...chestia e ca celulele maligne sunt cu totul diferite de cele normale, nu "asculta" de semnalele normale pe care le primesc celulele (ele nu functioneaza asa oricum, primesc tot felul de semnale, inclusiv cand trebuie sa moara-intra in apoptoza). Ei bine, astea maligne nu intra in apoptoza si se inmultesc intr-un ritm mult mai alert, sunt "razna" cum ar veni.

Un organ invadat de celule maligne e distrus, practic celulele sunt invadate si omorate...ori in caz de neoxigenare ele nu mor decat dupa un anumit timp si de asta se regenereaza organul...nu stiu daca e logica gandirea mea, nu am cunostinte nici macar ale unui medic, darmite al unui cercetator .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui mihaela_s
Procedeul e inca in studiu intens, nu se cunosc mecanismele prin care acest procedeu "lucreaza" si se pare ca ar putea avea efect si in urma unui atac cerebral.

Racirea incetineste metabolismul si reduce nevoia de oxigen din tesuturi. In felul asta creierul are nevoie mai mica de oxigen si se degradeaza mai incet. Ideea e ca trebuie sa fi intr-un spital care foloseste asa ceva pentru ca racirea trebuie aplicata foarte rapid dupa evenimentul cauzator de hipoxie. Daca esti in afara spitalului probabil nu vor avea timp sa aplice racirea sau daca o aplica efectele vor fi foarte limitate din cauza timpului scurs.

Citat:
Deocamdata e folosit pentru cei aflati in moarte cerebrala, dupa un stop cardiac si resuscitare.

Cine e in moarte cerebrala e dus, nu mai ai ce sa-i faci. Cei care au perfuzie proasta la nivel cerebral in urma resuscitarii beneficiaza de aceasta metoda pentru ca incetineste distructia din lipsa oxigenului si ofera putin timp pentru a incerca imbunatatirea circulatiei.

Cum am zis, se foloseste la noi in ICU fara rezultate spectaculoase.

Eu nu inteleg obsesia oamenilor de-a tine pe cineva in viata cu orice pret. Poate din cauza ca am vazut prea multi pacienti in stare vegetativa sau care nu se puteau misca, care nu puteau sa inghita si trebuiau hraniti artificial, care nu puteau sa comunice, etc.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput