Donare de organe - versus

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Foarte instructiv subiectul. Felicitari.
Au as dona si nu numai ale mele ci si ale apropiatilor daca ar tine de mine decizia si ar fi in moarte cerebrala. Doamne Fereste! dar din pacate se poate intampla oricui, nu exista "asigurare" pentru asa ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

ladyJ, depinde de context.

In cazul unei persoane grav bolnave, reanimarea nu are sens. Moartea este ceva asteptat; si daca sa zicem ca inima porneste din nou, oricum o sa se opreasca iarasi dupa citeva minute-ore-zile. Fiindca organismul este epuizat.
Cum sa zic? Nu moartea este cea care survine, ci viata e cea care se termina.

Cu totul altul este cazul unui accident, survenit in cazul unei persoane in plina stare de sanatate. Atunci, daca exista o cit de mica sansa de recuperare (ceea ce exclude de pilda cazul cuiva care a avut timp sa se raceasca, deci se presupune ca e in stop de mult timp), da, se cheama SMUR-ul.

Sa fiu iertata daca sochez pe cineva cu comparatia urmatoare.
In al doilea caz e o problema de baterie.
In primul caz insa, problema e la motor.

Pe certificatul de deces exista o formula e genul ca starea respectiva este "reala si constanta".
Un stop care dureaza= moarte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Lady, asa e protocolul.Nici noi nu intelegem de ce se face asa, e o prostie, dar na...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Multumesc, Gmmm si XIO.
Credeam ca e un lucru care trebuie sa se intample prin spitale, de aceia ramasesem uimita ca tu, Gmmm, constati o moarte(clinica) si nu intervii nici cum, chiar daca sanse sunt ca pacientul sa isi revina.
Am inteles insa inutilitatea ´´trezirii´´ in cazuri ca cel prezentat de mine. E logic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Chiar inainte de a vedea documentarul cu fata daneza care si-a revenit din coma exact in momentul in care vroiau sa-i recolteze organele, eu am zis ca nu vreau asa ceva. Poate e superstitie, dar oricum momentan nu m-as simti bine cu mine daca as accepta. Sotul e donator.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

LadyJ,
la noi exista pentru pacientii cu boli grave, ireversibile, un document care se numeste: acute resuscitation plan. In acest document, care sta cu pacientul, echipa care are in grija bolnavul, discuta impreuna cu familia si stabilesc masurile pe care le vor lua pentru pacientul respectiv. De exemplu la un pacient se va face tratament activ gen antibiotice, fluide, hranire artificiala si intotdeauna masuri de confort (analgezice, oxigen, etc) dar sa nu se intervina cu resuscitare, intubare sau internare in ICU. Unii pacienti care sunt considerati ok pentru resuscitare plina nu doresc sa fie resuscitati sau nu doresc sa fie resuscitati mai mult de un anumit timp, sau intr-un anumit fel. Am avut un pacient doctor care a cerut si semnat documentul, ca nu va fi resuscitat mai mult de 10 minute si doar 3 socuri. Daca nu isi revine in acest interval, echipa care resusciteaza trebuie sa se opreasca.

Cateodata familia nu intelege ca resuscitarea unui anumit pacient nu este posibila si nici benefica. In aceste cazuri, echipa care are in grija pacientul decide fara familie ca pacientul respectiv nu va fi resuscitat. Atat cat se poate se incearca ca familia si echipa sa fie pe aceasi pagina. Nu intotdeauna este posibil.

Mie personal mi se pare o barbarie sa resuscitezi pe cineva care are cancer terminal .

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lavi02 spune:

Apropo de ce a zis gmmm, cum ca moartea e un proces, nu un moment, de-asta exista in vorbirea populara expresia " mort de-a binelea".

Resuscitarea pacientilor grav bolnavi aflati in spital nu cred ca se practica nici in Romania in toate cazurile. Am vazut un om murind in ATI ( eu insotindu-l acolo pe tatal meu), cadrele medicale stia ca asta se va intampla, chemasera si familia care statea langa el, am vazut si eu ca moartea e un proces, ii scadea tensiunea, saturatia, pulsul...aparatele mai bipaiau dar asistenta isi vedea de treaba, roind printre ceilalti pacienti proaspat operati, mai trecea si pe la el dar nu chema medicul si nici nu a incercat nimeni sa-l resusciteze.

Alt caz, soacra mea a avut un AVC destul de grav, a stat in spital o perioada si la un moemnt dat ( si pe fondul unei boli cardiace probabil) a facut un stop cardiorespirator dar a avut noroc ca medicul ATI era chiar la ea in salon si a resuscitat-o imediat. Sunt vreo 7 luni de la incident, traieste si acum. Probabil ca si in Ro se practica resuscitarea in functie de sansele pe care le mai ai de a trai. Sau poate depinde de la spital la spital.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Bird, foarte interesant. Chiar mi se pare de bun simt ca pacientul sa isi dea acordul pentru resuscitare.

Dar , intrebare poate prosteasca, de ce nu e benefica o resuscitare? Medicul respectiv, de ce a semnat sa fie resuscitat doar cu 3 socuri? Adica de ce fix 3?

Intuiesc ca te referi la faptul ca, in caz ca-si revine, pacientul o ia de la capat cu dureri mari si stari ´´pe moarte´´, lucru care nu e de folos nimanui. Despre asta e vorba? Dar totusi, 10 minute doreste sa fie resuscitat...
Ca doar pacientul in moarte clinica numai simte nimic si deci resuscitarea propriu zisa nu il...deranjeaza in niciun fel.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ
Dar , intrebare poate prosteasca, de ce nu e benefica o resuscitare?

In cazul pacientilor care nu mai au mult de trait oricum. In cazuri particulare gen: pacientul are osteoporoza foarte grava si resuscitarea ar insemna sa-i faca praf toate oasele. Am avut o batrana a carei familii a insistat sa fie resuscitata si a mai trait o saptamana cu dureri cumplite la fiecare respiratie.
Citat:
Medicul respectiv, de ce a semnat sa fie resuscitat doar cu 3 socuri? Adica de ce fix 3?

Pentru ca este important calitatea vietii nu doar viata propriu-zisa. Daca esti resuscitat mai mult timp ramai cu probleme la cap. Cineva care a vazut pacienti in acesta stare probabil ca prefera moartea. Eu cu siguranta prefer sa mor decat sa fiu resuscitata si sa ajung o leguma sau dependenta de cei din jur sa ma hraneasca, sa ma spele, sa imi schimbe scutecul, etc.

La noi la spital a fost un caz in care o fata de 14 ani a fost resuscitata foarte mult timp. Era de inteles pentru ca era ok inainte si avand in vedere varsta, echipa nu a vrut sa se opreasca. Au reusit sa o resusciteze dar a ramas in stare vegetativa, nu reactioneaza deloc la cei din jur, este hranita artificial dar respira singura si nu are nevoie de aparate. Acum are 25 de ani, parintii sunt intre 2 lumi, nici nu au copil dar nici nu a murit. O viziteaza zilnic, stau de vorba cu ea . Parintii au dat in judecata spitalul pentru ca nu au oprit resuscitarea dupa o perioada rezonabila si au castigat. Fata e acum in nursing home.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Mai nou exista tratament care se aplica persoanelor care au suferit de ischemie a creierului (lipsa oxigenarii creierului) in urma resuscitarii dupa stop cardiac. Se numeste hipotermie, temperatura corpului se reduce la 32-34 de grade timp de 12-24 de ore. Studiile spun ca rezultatele sunt apreciabile.

Mergi la inceput