Donare de organe - versus

Raspunsuri - Pagina 11

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

Pai buflea, eu asta intrebam, cat e de etic sa clonezi un individ intreg in scopul prelevarii de organe? ca tocmai ca nu cred ca poti sa clonezi numai organe care stau insirate ca rufele pe ata.

Ai atunci, exact cum ai spus tu, il clonezi cu totul, deci inclusiv cu constiinta oare? un individ de sine statator, care gandeste, simte si care are constiinta faptului ca e o ferma de organe?

parca era un sf de genul asta, nu stiu daca nu ma insel

stai asa ca am cercetat inainte sa apas butonul. exact asta e filmul

http://www.imdb.com/title/tt0399201/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui bonsai

buflea,
ceea ce explici tu e o varianta naiv-copilaroasa, ceva de desene animate....si nici nu vad la ce iti folosesc atat de multe amanunte, care de multe ori nu sunt intelese nici de cei ce lucreaza in domeniul sanitar,daca nu au contact direct cu ele......

Cum adica la ce imi folosesc, la nimic in mod special. Intreb de curiozitate ...sigur, daca este atat de complicat si nu poate fi explicat in scenarii de desene animate, atunci ce pretentii sa ai de la familie sa accepte o donatzie ? Gandeste-te ca familia este pusa in fatza unei decizii, intr-un moment extrem de dramatic, fara sa aiba nici un fel de informatzie minima medicala. Eu, la gradul de naivitate pe care l-am dovedit, si fara sa fiu religioasa, nu stiu daca mi-as da mama la macelarit pentru salvarea omenirii. Acum, dupa ce am aflat de la tine ca sunt mai multe comisii, mai multe grupuri care stabilesc in mod independent diagnosticul, acum ca stiu ca sunt mai multe tipuri de mortzi si pentru ca am mintea limpede si mama este sanatoasa, cochetez cu ideea ca este o alegere buna.

Eu tocmai vroiam sa spun ca probabil trebuie facuta o campanie de informare, in care lumea sa inteleaga exact si sa stie in avans ce e cu "mortzile astea", care este mai favorabila donarii, cum se stabileste diagnosticul de "moarte cerebrala" ... informarea asta trebuie facuta tuturor, pe limba lor, cand nu au capul si sufletul sfasiat, cu desene animate si atunci mentalitatea o sa se mai schimbe.
Altfel, cu explicatii de genul, e foarte complicat, oricum nu intelegi nici tu si cateodata nici pesonalul medical ...zau asa, eu nu doresc sa fiu donator.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui Aqai

Pai buflea, eu asta intrebam, cat e de etic sa clonezi un individ intreg in scopul prelevarii de organe? ca tocmai ca nu cred ca poti sa clonezi numai organe care stau insirate ca rufele pe ata.

Ai atunci, exact cum ai spus tu, il clonezi cu totul, deci inclusiv cu constiinta oare? un individ de sine statator, care gandeste, simte si care are constiinta faptului ca e o ferma de organe?

Ah ! Acum inteleg ce spui - ca se cloneaza individul cu totul dar nu pe bucati ? Asa o fi ? Cum de-o fi posibil asta, sa clonezi un "ansamblu" care functioneaza prin angrenarea mai multor elemente componente ?

Eu am crezut ca se cloneaza pe bucati care se conecteaza cumva intre ele ...

As mai deshide gura inca o data dar nu stiu spre cine si pe net nu ma uit, astept sa-mi cada para malaiatza ... de la cineva mai harnic si mai deshtept.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

si eu vreau sa aflu aceste amanunte, pe intelesul nostru, al "oamenilor de rind"...ca daca nu aflam acum cand avem mintea limpede...cum spune si buflea, daca am fi pusi in situatie cum mai putem intelege, lua decizi care sanule regretam...sau altii pt noi.

apropo de coma, cunosc o familie care au o fata in coma de vreo 10 ani, in urma cu vreo 4-5 ani s-a trezit din coma a fost OK 1-2 ani...si apoi s-au gindit dr. sa-i faca o procedura sa-i acopere gaura care o avea in craniu si nu s-a mai trezit din operatie, e iar in coma de citiva ani.
imi spuneau parintii ca si ei au posibilitatea sa o "desconecteze" dar nu vor, nu pot , constiintza nu-i lasa sa faca asta.

incerc sa inteleg cand vb de coma si desconectare.
in caz de coma desconectarea se face de la aparatura care ii hraneste(pana la urma mor de foame in cateva zile), iar in cazul mortii clinice sau cerebrale desconectarea se face de la aparatura care ii tine in viata, organele(mor in cateva minute, ore).
asa este?

eu vb cu sotul ,mai in gluma ,mai in serios...si el imi spuena ca in caz de "ceva"...sa-l desconectez...sa nu-l tin ca pe o leguma...
eu in schimb ma consider ca sunt o "luptatoare" si i-am spus sa nu se grabeasca cu desconectarea.

michelle

Mergi la inceput

tin minte ca am vazut eu cu ochii mei la BBC cum clonau o oaie

or something. ideea e ca cresteau toata oaia cu totul de la ovul fecundat sau il fecundau dupa aceea? da' parca scoteau/ inlocuiau oarece material genetic cu o seringa (am imaginea asta in cap)

si oaia aia micuta micuta care avea sa devina clona crestea ca orice alta oaie prin toate stadille, de la embrion la fiinta behaitoare. De aia zic dupa mintea mea ca deocamdata fac tot "produsul" nu numai bucatile.

cineva mai in tema poate sa ma lumineze daca aberez.

DAR, ca argument suprem, pana si in starwars cand au facut the clone army i-au facut de la sambure la oameni mari nu i-au facut direct oameni mari.

si sa nu te mai aud ca nu mai intrebi, ca una alta, ca uite cum imi dai tu ocazia sa-mi etalez cunostintele SF si cinematografice... ies si eu in evidenta, vezi?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Aqai

tin minte ca am vazut eu cu ochii mei la BBC cum clonau o oaie

or something. ideea e ca cresteau toata oaia cu totul de la ovul fecundat sau il fecundau dupa aceea? da' parca scoteau/ inlocuiau oarece material genetic cu o seringa (am imaginea asta in cap)

si oaia aia micuta micuta care avea sa devina clona crestea ca orice alta oaie prin toate stadille, de la embrion la fiinta behaitoare. De aia zic dupa mintea mea ca deocamdata fac tot "produsul" nu numai bucatile.

cineva mai in tema poate sa ma lumineze daca aberez.

DAR, ca argument suprem, pana si in starwars cand au facut the clone army i-au facut de la sambure la oameni mari nu i-au facut direct oameni mari.

si sa nu te mai aud ca nu mai intrebi, ca una alta, ca uite cum imi dai tu ocazia sa-mi etalez cunostintele SF si cinematografice... ies si eu in evidenta, vezi?

_

oaia asta?
http://en.wikipedia.org/wiki/Dolly_(sheep)

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui michelle-usa

in caz de coma desconectarea se face de la aparatura care ii hraneste(pana la urma mor de foame in cateva zile), iar in cazul mortii clinice sau cerebrale desconectarea se face de la aparatura care ii tine in viata, organele(mor in cateva minute, ore).
asa este?

nu, nu este asa, nu exista coma in care singura functie afectata sa fie cea de nutritie, ca sa aiba nevoie doar de aparate care aduc aport nutritiv, si nu, nu moare nimeni de foame cand ii deconecteaza (fara "s").

macar uitati-va la filme in care acum se apasa pe butonul aparatului, si-n urmatoarele clipe face "piiiiu" si apare linia izoelectrica pe ekg. ca pacienti lasati sa moara de foame sper ca n-ati vazut nici macar in sf-urile alea cu trafic de organe.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianna

Citat:

asa este?

nu, nu este asa, nu exista coma in care singura functie afectata sa fie cea de nutritie, ca sa aiba nevoie doar de aparate care aduc aport nutritiv, si nu, nu moare nimeni de foame cand ii deconecteaza (fara "s").

macar uitati-va la filme in care acum se apasa pe butonul aparatului, si-n urmatoarele clipe face "piiiiu" si apare linia izoelectrica pe ekg. ca pacienti lasati sa moara de foame sper ca n-ati vazut nici macar in sf-urile alea cu trafic de organe.

Asculta, priveste si taci!...
Din brate fa-ti aripi de fier
Si zboara cu ele spre cer!...

Controversele la care se refera Michelle sint de genul acesta:

http://en.wikipedia.org/wiki/Persistent_vegetative_state

Mergi la inceput

nu mai stiu michelle, ca era destul de recent si la oarece distanta de Dolly the 1st.

si intre timp s-au mai clonat destule vietuitoare. Oricum era ceva cu un animal clonat (l-am botezat generic oaie in cinstea lui dolly), BBC or Discovery

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui mianna

Citat:

asa este?

Asculta, priveste si taci!...
Din brate fa-ti aripi de fier
Si zboara cu ele spre cer!...

cand am spus ca deconecteza (mersi pt corectie)de la feeding tube m-am gindit la cazul lui Terry.

http://en.wikipedia.org/wiki/Terri_Schiavo_case

michelle

Mergi la inceput