Donare de organe - versus

Raspunsuri - Pagina 12

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Apropos de clonare umana, va recomand "Never Let Me Go" de Kazuo Ishiguro. E o carte superba.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns JuliaSM spune:

Si www.imdb.com/title/tt1334260" target="_blank">filmul dupa carte,merita!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

Franta face parte dintre tarile in care esti considerat doantor by default. Daca te opui, trebuie sa specifici clar (cred ca este o baza de date nationala).
Acum, daca persoana nu si-a declarat opozitia, insa familia se opune, nu stiu cum procedeaza. Si oricum, cred ca in cazul copiilor este necesar acordul parintilor.

Eu sint pentru, in ceea ce ma priveste.
I-am spus-o clar sotului, si colegilor de serviciu (daca, Doamne fereste, ni se intimpla ceva mie si sotului in acelasi timp).
Nu indraznesc sa ma gindesc in cazul celor dragi, dar cred ca as fi pentru.
Binentieles, una este sa gindesti la rece, alta e cind esti pus in fata alegerii.

buflea, nu familia este cea care hotaraste sa se opreasca aparatele. Ar fi o cruzime cumplita sa ceri din partea familiei o asemenea decizie.
E o decizie medicala, care in plus nu se ia de unul singur, ci in general en echipa.
Uite, eu de pilda nu mai deparete decit astazi am avut un pacient (batrin, cu multe boli) care s-a agravat. Am discutat cu fiica, explicindu-i ca dupa parerea mea, daca se agraveaza si mai tare, nu e un pacient indicat pentru un transfer in reanimare. Am "luat pulsul", insa i-am explicat clar ca decizia este in ultima instanta o decizie medicala, care o sa fie luata in functie de situatia concreta.
Cum ar putea sa traiasca restul vietii cu povara unei asemenea alegeri?

michelle, cred ca situatia de care vorbesti este "starea vegetativa". Nu e o stare de coma, propriu-zis. In starea vegetativa o parte a creierului este distrusa, insa centrii care comanda respiratia, starea de veghe/somn si inca citiva sint functionali (in starea de moarte cerebrala, centrii acestia sint distrusi si ei).
Persoana este treaza (=are ochii deschisi) o parte a timpului, si are citeva muscari reflexe (de pilda, "infasurare", adica isi rasuceste bratele in mod reflex; sau de pilda miscari de masticatie). Sint hranite direct in stomac si au nevoie de ingrijire 24h/24.
Insa nu mai exista constiinta (in fine, se pare ca in unele situatii ar exista o stare minimala de constiinta).
Insa "partea nobila", cea care facea esenta persoanei, a disparut pentru totdeauna.
Eu am avut ocazia sa am in grija de doua ori asemenea persoane. De fiecare data era vorba de fete tinere (una, tentativa de sinucidere, alta accident de masina).
Ei bine, de fiecare data, in ciuda explicatiilor repetate (de sute de ori, de medici diferiti, de infirmiere diferite, in serivicii diferite), parintii au refuzat sa admita ireversibilitatea situatiei.
Pentru ei, orice gest cit de mic era o sursa de speranta. Si sa le explici adevarul nu servea la nimic - decit cel mult sa-i ranesti (inutil?).
Erau pacienti (si mai ales familii) care epuizau echipele care-i aveau in grija. Insa inteleg perfect ca refuzau sa admita un adevar prea crunt pentru ei, in acel moment.

Asa ca daca in cazurile pe care le-am intilnit, luni de zile dupa accident, familia refuza adevarul, inteleg cit de greu trebuie sa fie in orele/zilele dupa accident.

Cit despre cazul din Danemarca, eu inteleg ca era departe de a fi declarata in stare de moarte cerebrala.
Pacat ca, ca intotdeauna, mass-media lanseaza o "bomba", prezentind o situatie unilateral, insa rezultatele procesului n-or sa mai intereseze nici pe tata mare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

De ce nu se pot obtine organe (sanatoase) de la cei care trec de cele 10 min de "moarte clinica" ?


Pai, pentru ca omul e deja mort de-a binelea? Si de la morti nu poti preleva organe. Ar fi prea simplu.
Nu am citit mai departe, nu stiu daca ti s-a raspuns, dar eu presupun ca moartea bilogica(care apare dupa mortea clinica si e definitiva) nu e tot una cu moartea cerebrala, deci in cazul de care intrebi cred ca organele alea incep sa intre in tansformarile mortii, ca sa zic asa. Si nu se mai pot folosi.
Stim ca celulele creierului rezista 10-15 minute fara oxigen, dar habar nu am cat rezista ficatul de exemplu, sau orice alt organ.

Daca ar fi posibil ce zici tu, ca dupa 10 minute de la oprirea inimii si respiratiei sa se scoata organe in vederea transplantului, asta inseamna ori ca:
-iei organe de la un om viu, aflat la granita dintre viata si moarte adica in moarte clinica;
ori ca:
-iei organe de la un om mort de-a binelea aflat in moarte biologica.

Nici una nici alta nu e posibila.

Sunt anumite cazuri care duc la moarte cerebrala,cunoscute bine de neurologi si alti specialisti. Nu toti murim in acest mod.

Din ce am mai citit, am inteles ca se poate ca dupa o resuscitare de succes (adica revenirea din moarte clinica) pacientul sa moara cerebral. Adica creierul lui sa nu mai functioneze deloc ,circulatia sa se diminueze. Ei, in acest caz, cu interventia prompta medicilor pacientul este supravegheat la terapie intensiva pentru a asigura ventilarea si circulatia in organism(ca sa nu se deterioreze organele pentru transplant)

Nici mie nu imi e foarte clar, Buflea. Mi se pare f interesant, dar cred ca detalii stiu doar medicii care se ocupa direct cu asa ceva, noua ne ramane sa le stresam pe fetele de pe DC care stiu mai bine sau sa rascolim netul incercand sa pricepem ceva din terminologia medicala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

In filmul meu de desene animate, eu as vedea cam asa : odata ce trec cele 5-10 min in care inima nu mai bate, sare personalul medical pe pacient, scoate organele, le conserva si le opereaza in noul pacient. Sau minutele alea in care pacientul sta in moarte clinica, deci practic organele sunt neirigate, le deterioreaza functionarea si de aceea nu se pot folosi ?



Pai personalul medical nu are voie sa stea asa si sa astepte pana trec 10 minute! Asta e condamnare la moarte prin pasivitate. Ei trebuie sa ofere pacientului ajutor, iar resuscitarea este o norma, cred. Nu poti sta pur si simplu sa astepti pana omul nu mai are sanse deloc la viata! esti obligat sa intervii, sansele ca pacientul sa revina la viata exista.
Resuscitarea se incepe cat mai curand posibil!

De aceia nu se poate.Chiar daca, presupun ca organele ar fi OK.
Recoltarea se face strict dela pacientii aflati in moarte cerebrala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Eu m-am mai lamurit nitel aici:


http://www.snopes.com/medical/emergent/donor.asp

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

eu am auzit de citeva cazuri in care au fost declarati morti si si-au revenit dupa cateva ore.
"0"sanse...daca ar fi fost donori.

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

michelle, persoanele care au fost declarate in mod gresit decedate, n-ar fi fost niciodata in situatia de a fi donator.
Recent, a fost in Franta un caz: o persoana in virsta declarata decedata de medic, a inceput sa respire cind era pe masa de imbalsamare.
(De fapt, dupa asta a mai trait doar citeva ore.)

In cazul standard, medicul verifica daca exista puls (palpezi pulsul), daca inima bate (cu stetoscopul) si daca respira. Daca timp de un minut nu simti nimic (nici miscari respiratorii, nici n-auzi inima batind, nici nu simti puls) poti sa-l declari mort (constat clinic, adica cu ce poate sa simta direct medicul, de unde si numele de moarte clinica).
In cazuri rasissime, pot admite ca un plus rar si o respitatie rare/superficiale pot sa treaca nebagate in seama; de unde cazurile acestea atit de mediatizate.

Cind e vorba de a costata o moarte cerebrala (=> candidat donor), criteriile acestea nu mai sint valabile. Sint necesare pe de o parte doua electoencephalograme plate, la citeva ore distanta, iar pe de alta parte se verifica daca mai exista circulatie la nivel cerebral (se injecteaza sub control radiologic o substanta radioopaca si se verifica daca ajunge in creier).
Riscul de a pierde o sansa de a se trezi e... mai mic decit infim.
Si chiar presupunind (nu cred, dar hai sa presupunem) ca as mai avea vreo sansa sa ma trezesc, cu asemenea leziuni cerebrale, n-as mai fi "eu".

Cum zicea deviza cuiva de pe forum, “You don't have a soul. You are a soul. You have a body.” (CS Lewis, poate)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

scuze, daca nu am inteles si nu mai am acum timp sa ma duc in urma sa citesc...dar spunea cineva ca dupa ce e declarat decedat se asteapta doar cateva minute pana a se lua organele.
cand mai e timp de encefalograme si alte teste mai ales cum spui tu la distantza de citeva ore?

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alintaroma spune:

Eu am inteles ca devii donator (daca esti signed up) doar atunci cind mori in anumite conditii ca sa zic asa. Si atunci sansele sa "reinvii" sunt nule. Atunci cind moartea survine in conditii neacceptate (dp asta de vedere) nici nu se mai pune problema asta, si deci e clara situatia, cel putin asa am inteles eu ca e.


Mergi la inceput