Gradinita - reclamatii.
Raspunsuri - Pagina 5
szivarvany spune:
Poi normal ca ti se ridica parul in cap cand te gandesti cate poate pati singur asa :(
ajunge sa stii ca acolo e apa, pe jos gresie si nu trebuie multe scenarii cate accidente se pot intampla :(
Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati, empatici,
inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi ca restul copiilor de pe Terra
obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati, nascuti natural sau prin operatie de cezariana,
botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
_
Au nevoie de noi: Iulia Copiii Monicai Alex Luca
miha_iv spune:
b) EFECTUAREA LUCRARILOR DE INGRIJIRE A SECTORULUI:
1.Asigurarea incalzirii corespunzatoare a spatiilor de invatamant, prin taierea lemnelor, cararea lor, aprinderea si intretinerea focului;
2.Aspirarea prafului;
3.Stergerea prafului de pe mobilier, flori, calorifere, pervazuri, etc;
4.Maturarea spatiilor care nu se aspira;
5.Spalat geamuri, usi, mobilier, faianta, dusumele, gresie;
6.Dezinfectia grupurilor sanitare zilnic(W.C.-uri, chiuvete, olite, faianta, gresie);
7.Dezinfectia jucariilor si a mobilierului (saptamanal);
8.Ingrijeste florile din salile de grupa, holuri si din curte;
9.Pastreaza instalatiile sanitare si de incalzire centrala in conditii normale de functionare;
10.Asigura curatenia aparatelor de joaca, din spatiile de joaca din curtea gradinitei;
11.Asigura curatenia in toata incinta gradinitei;
12.Executa mici lucrari de reparatii (vopsit mobilier, varuit);
13.Respecta normele P.S.I.;
14.Asterne si aranjeaza paturile copiilor la culcare si sculare;
15.Imbraca si dezbraca copiii la culcare si sculare, la sosire si plecare acasa, etc.;
16.Incalta si descalta copiii;
17.Supravegheaza copiii in lipsa educatoarei si raspunde de securitatea acestora;
18.Insoteste copiii la toaleta, la baie, la sala de mese si dormitoare, in curtea de joaca, in excursii, plimbari;
19.Supravegheaza copiii in timpul somnului daca este solicitata,
20.Ajuta educatoarele la pregatirea si distribuirea materialului didactic si la ascutirea creioanelor.
bubulina1 spune:
Baietelul meu are 3 ani si 6 luni si este in primul an de gradinita, la grupa mica. Este la gradinita de stat unde au o singura educatoare si o ingrijitoare. Din cate stiu, rolul ingrijitoarei este exact asta: sa-i ajute pe copii sa mearga la toaleta. Un copil la aceasta varsta nu poate merge singur si e clar de ce. Si noua ni s-a spus la inceputul anului ca asteptarile personalului sunt ca, copiii sa stie de acasa sa se stearga singur la fundulet si sa se imbrace/dezbrace singuri. Mi se pare exagerat, baiatul meu nu poate inca sa-si scoata/puna singur bluza. Cu toate astea, nu am primit reclamatii de la gradinita caci se pare ca si ceilalti copii din grupa sunt cam in aceeasi situatie.
Am avut noroc ca am nimerit intr-o grupa de 30 copii, ced ca la 40 de copii este f posibil din lipsa de personal sa apara alte probleme legate se supravegherea micutilor.
In ceea ce priveste mancatul, cred ca zilnic a venit cu bluzita cu mancare. Dar nu e un motiv sa ma supar caci abia invatata sa manance.
A venit de 2 ori muscat de un alt baietel, dar nu am vorbit decat cu educatoarea, fara sa fac scandal sau ceva caci stiam cine era copilul. Se pare ca astfel de situatii sunt normale in grupele mici, sunt tot felul de copiii din medii diferite.
Poze cu noi
anya spune:
In realitate exista 1 singura ingrijitoare/etaj. La gradinita la care am avut eu copiii erau 3 grupe/etaj. Fiecare grupa are 30 copii (dar sa zicem ca mai lipsesc din ei). Ingrijitoarea trebuie sa faca curatenie, sa aseze masa, sa aduca mancarea de la bucatarie, sa serveasca la masa, sa stranga masa si sa duca resturile si vasele. Asta de 3 ori/zi (mic dejun, dejun, gustare) sus/jos pe scari. Asta se face in timp ce copiii sunt cu educatoarele in clase. Presupunand ca pe un copil il scapa "ceva" si ingrijitoarea e la bucatarie (sa zicem, ca si acolo mai trebuie sa ajute pt ca si bucatareasa e singura) ce sa faca educatoarea? 1. Sa lase 29 de copii si sa insoteasca unul? 2. Sa urle pe culoare dupa ingrijitoare deranjand 89 de copii? 3. Sa trimita copilul singur la baie? 4. Sa ii spuna copilului sa se tina pana o veni ingrijitoarea. Tu ce ai face?
Nu sunt educatoare, nu am neamuri in invatatmant si nici nu cred ca la noi e sistemul perfect. Au mai fost postari pe tema ce trebuie sa faca un copil la varsta 'x' si fetele "de afara" au insistat ca la ei de la cresa copiii au deprinderile de baza, care sa le asigure independenta (mancat, imbracat, toaleta).
Sa se stearga bine...nici baiatul meu mai mare (acum 10 ani) nu reuseste totdeauna. Culmea e ca cel mai mic (7 ani) se descurca mai bine.
Cazul tau, fiind nitel mai special...ce sa zic... varianta standard de gradinita de stat poate nu e cea mai reusita. Nu stiu ce sa-ti recomand.
Pot sa-ti spun ca puii nostri sunt ceva mai descurcareti decat ii credem noi. Si ai mei au avut dulapuri individuale pe culoar si dupa cateva zile de gradi nu numai ca stiau care e al lor, dar stiau si care al carui coleg este. Cu mersul la baie...in curand se va invata sa nu mai faca kk la gradi. Ai mei s-au autodresat. Pp i-am invatat sa faca din picioare (nu au facut niciodata la olita) tocmai pt evitarea atingerii toaletelor publice. Sfatul meu e sa-l inveti. Vei vedea mai tarziu ca toaletele de la gradi sunt luna fata de ce e la scoala (sa nu mai zic de vre-o tabara).
Leditia spune:
Lipsa personalului este cumplita,iar cei mici au de suferit...eu ce sa-i cer doamnei ingrijitoare?nici nu o stiu zau..Daca e singura la atatea clase ce sa faca mai intai?Aici cred ca de vina is alte institutii/guvern...aici chiar nu am ce sa zic,nu pot da vina pe nimeni,chiar daca eu stau cu frica in san ca merge singur.De aia nici n-am zis ceva..pt ca stiu situatia.Daca era personal si nu se ocupau,da,atunci nu taceam..Asa Dzeu cu mila..
Gradinita perfecta nu exista,nici macar particulara...asa ca fiecare se descurca cum poate,mai face un compromis..mai inghiti in sec,te mai enervezi,numeri pana la 10 si incerci sa te calmezi..asta e..
Eu cred ca m-am facut inteleasa si cred ca am fost destul de diplomata...eu vreau sa-i fie bine copilului meu si atat.
Leditia spune:
anya,el face kk mai des decat restul..de aia face la gradi,mai ales ca mananca dim acasa,nu am ce-i face.
Om vedea..eu vreau sa-l reintegrez,pt ca el a mers putin,dar voi vedea pe parcurs cum vor merge lucrurile.Bani de particulara nu am,eu dau f multi bani pe medicamente si intretinerea lui si oricum m-am convins,l-am dus la 2,nu a stat mult ca l-am retras.Din punctul meu de vedere personalul face totul,ca-i de stat,ca-i particulara..degeaba afara-i vopsit gardul daca inauntru e leopardul..stii vorba aia :)
alyx spune:
Intr-adevar sunt probleme delicate.
Pe de o parte sunt copilasii, la varste mici, sau cu anumite probleme un pic altfel si care ar trebui, intr-adevar sa beneficieze de mai multa atentie din partea personalului.
Pe de alta parte personalul este insuficient.
Nu spun ca sunt si cazuri clare de neglijenta, nepasare si neimplicare din partea personalului. Dar la fel de adevarat este si faptul ca la grupe de 30 de copii, oricat de mult s-ar implica educatoarea sau ingrijitoarea, nu cred ca exista timpul fizic necesar de a se ocupa de absolut fiecare copil in parte.
Deci nu e deloc placut si normal ca personalul didactic sa se planga de un copil numai pentru niste chestii minore, dar in egala masura trebuie sa intelegem si neajunsurile generate de lipsa de personal.
In ceea ce priveste capacitatile copiilor, eu cred ca de fapt noi, ca parinti, suntem de multe ori excesiv de protectori si poate chiar neincrezatori in capacitatea lor de adaptare si de a se descurca.
Pentru a evita neplacerile cauzate de un numar excesiv de copii in grupa, noi am optat pentru varianta gradinita privata (cu efortul financiar implicat de aceasta varianta) unde numarul copiilor in grupa este mult mai mic decat la gradinitele de stat. Chiar si asa, mie mi s-a parut destul de grea munca educatoarelor si a ingrijitoarei. Nu e chiar asa de usor sa imbraci si sa dezbraci un anumit numar de copii, sa-i incalti si sa-i descalti, etc.
Acuma sa nu va inchipuiti ca la gradinitele private copii sunt excesiv de dadaciti. Li se incurajeaza in anumite limite dezvoltarea independentei. Chair educatoarele ne-au spus de multe ori ca, daca i-am lasa pe copii sa faca singuri unele chestii,am fi uimiti de cate stiu si pot face. De exemplu, fi-miu a invatat la gradinita sa-si schimbe singur papucii, sa-si ridice singur pantalonii, stie sa-si gaseasca singur papucii de schimb pe raftul cu papuci etc.
Eu una am apreciat aceste lucruri.
In cazul tau Leditia, ma gandesc ca poate ar trebui saiei in considerare varianta unei gradinite mai putin aglomerata, daca chiar sunt probleme, sau ai putea foarte bine sa ignori cele spuse de directoare in conditiile in care educatoarea (cea care are contact direct cu copilul) nu ti s-a plans niciodata.
Succes mult
eumada spune:
Las` ca nu-i asa roz la alea particulare....doua am incercat si la a doua stiti cu totii ce s-a ntamplat.
Din ce citesc aici,sunt norocoasa ca la grupa Evei sunt 20 copii doua educatoare si doua ingrijitoare...la fiecare grupa,masa pusa stransa ,hranit copiii si altele alte ingrijitoare....Eva vine curata si niciodata murdara pe haine si am inteles ca mananca singura,nu lasa pe nimeni...eu am invatat-o sa manance cu falcutele deasupra farfuriei..stiu eu...ca nu mananca,frunzareste e altceva...dar nici cu kk sau pisu pe chiloti nu vne,nic murdra,doar cu cate o vanataie mica,dar mi-a aratat ea ca s-a impiedicat de scaun cand a trecut pe langa el.Sa fie sanatoasa ,sa invete sa ocoleasca obstacolele..
Eram si eu ingrozita ,gandindu-ma ca daca acolo la particular,unde cica e mai bine mi-au bagat-o in spital...deci canci ingrijire si atentie...repet eram ingrozita de ce se va intampla daca incerc la o gradinita de stat.Surpriza....recunosc se intra foarte greu acolo si costa..ajung pe luna cam la 400-450 ron dar pana acum sunt multumita...si eu sunt practic imposibil de satisfacut.
Poate fi si bine la stat,eu la particular nu mai duc copilul nici de ar fi sa stau eu cu ea acasa.....
Leditia spune:
alyx,am incercat si varianta aia cu particulara,am scris in una din postari,la una l-am luat cu sange sub piele dupa ceafa,ca atunci cand ciupesti rau si-ti plesnesc vasele de sange sub piele si la ureche si clar nu a fost ceva facut de un copil,ca la vremea aia al meu era cel mai mare din grupa,avand 2 ,8 ani.La cealalta am vazut cu ochii mei pe camere cum mi l-a bruscat o ingrijitoare,ba mi l-a trantit in pat,ba l-a zgaltait de maini,ba s-a infipt cu mainile in capul lui si l-a impins...Am vazut rosu in fata ochilor,am fost,m-am certat cu ea,a vorbit cu directoarea,care mi-a promis ca se va uita pe camere(i-am zis si ora si minutu)..aiurea,nu a facut-o,dna a ramas acolo,eu mi-am luat copilul acasa.Ca lua bataie de la copiii..dar cand vezi,ii mai si desparti nu stai la barfe..Al meu a luat bataie de la un copil 15min pe ceas..ba cu pumnii in spate mai ceva ca la box,ba in piept,ba a aruncat cu jucarii in el,ba a sarit pe el,ba l-a strans de gat!parol! In acest timp erau 2 persoane in incapere..abia tarziu l-au luat pe baietel de langa fii-miu.
Acolo se puneau pe scaunel preferential(time-out sau colt cum doriti sa-i spuneti),ca parintii se supara,prin urmare numai fii-miu era pus..
Ce-a invatat el de acolo?sa impinga,sa muste si sa loveasca..ei bine,eu m-am chinuit al naibii de tare sa-l dezvat de chestiile astea.Tot ce stie si tot ce face,stie de la mine,ma refer la cunostintele pe care le are si la ce stie sa faca.