Care este suma minima pe care o economisiti ?(2)
Raspunsuri - Pagina 11
Selene_Bunny spune:
bird, pe timp de vara, gazul ma costa 40 de lei/luna. Pe timp de iarna, ma costa 120 de lei pe luna. Cel putin.
Eu platesc lunar facturile, insa, la 3 luni, vine o factura de regularizare pentru cele 3 luni deja platite. Si mai platesc o tura.
eumada spune:
Opteaza pentru autocitire.In felul asta platesti cat consumi,lunar,si la regularizare nu ai nimic de plata.Nu e de folos ca platesti 120 ron pe luna in timp ce consumul real e de 200 ron.
Selene_Bunny spune:
Io nu stiu daca pot sa optez pentru ceva, cat timp nu sunt titular de contract. Dar mereu ma uit cat arata contorul atunci cand vine factura lunara si mereu arata mai mult decat e pe factura lunara.
bird, cat castiga, pe ora, un junior engineer - designer in Australia?
Edip spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Bird, eu nu am nici o treaba cu cei care mananca variat carne, dar daca citesti cum suna ce ati scris, pt mine care nu consum asa ceva si care pup vacutele si porcusorii e de-a dreptul macabru. :) Hmmm, eu ma gandeam ca e mai ok sa iei imprumut pt mobila de exemplu (sunt imprumuturi cu dobanda 0 daca platesti in 48 de luni), pt masina, si chiar mi-a facut cu ochiul ideea de a imprumuta pt vacante.... Asta cu cultivatul este o idee sublima, abia astept sa am si eu in cativa ani o gradina si sa ma destrabalez acolo pana atunci imi cumpar in ghivece patrunjel, busuioc, ceapa verde (din aceea ca iarba), si vreau eu sa imi pun marar----btw, se poate?adica de putut se poate, dar creste? Era o emisiune pe TLC parca despre pers. care aduna cupoane.Cumparau tot asa, en gros, si ajungeau sa plateasca 3 dolari pt cumparaturi in valoare de 1000$. **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916 |
Xio, economic nu exista dobanda 0%.... dobanda e inclusa in pret si in mai toate cazurile ( aici nu stiu in alte parti) daca platesti cash, poti negocia pretul.. ca sa vezi cat e pretul corect calculezi cam cat ai avea dobanda din pretul ala afisat cu 0% si vezi cat e pretul real... eu asa am cumparat masina anul asta... si tot 0% era pe toate gardurile dar la negocieri cu cashul in mana s-a schimbat situatia.
La fel e si la mobila.. aici au o oferta ca nu platesti nimic 18 luni.... pai in pret e inclusa dobanda si dupa 18 luni o platesti si pe aia in banii pe care ii dai....
Din cauza ca multi oameni (nu conteaza locatia) nu au o educatie financiara care sa inteleaga chestii de baza ca inflatie sau alti termeni economici, se profita de asta... se merge mult pe ideea ca e doar $x pe luna sau e 0% dobanda ca sa ti se vanda doar ...
La ce a zis Bird as adauga un lucru de baza care numai daca faci un calcul pe termen lung realizezi cat de important e.... nu cumperi in rate nimic care se devalorizeaza... singurele lucruri la care trebuie sa fi dispus sa platesti dobanda sunt cele care cresc in valoare cu cel putin dobanda pe care o platesti.
XIO spune:
La asta cu mobila nu am inteles. Spre exemplu, cumpar o canapea care costa 200 de euro, si daca o platesc in 48 de luni maximum, pur si simplu se imparte 200 la 48 si aflu cat e rata pe luna.
Ce mai platesc in pls? :((
Si la masina...daca ai nevoie de o masina cred ca mai avantajos este sa iti iei una in rate (bine, depinde cat e dobanda, ca tocmai ce am vazut una pe care ai plati-o dublu in rate), decat sa iei una cu 500 de euro si sa ai ghinion sa te tarasti cu ea si sa nu o poti folosi.
Parerile unui om care nu are notiuni de inflatie sau altele :)))
Cum ai face tu daca ai avea nevoie de o masina in 2 luni de zile?Poate fur vreo idee
Edip spune:
Canapeaua aia nu e 200E e 160E.... tie ti se spune ca e 200 ca sa includa si cei 40 de euro care sunt de fapt dobanda... daca te duci cu 160E cash o iei cu 160... am folosit numere aleatoare ca nu stiu cat e dodanda la euro...
Inflatia insemana ca un scaun produs azi este mai ieftin decat un scaun produs peste 2 ani.. chiar daca e acelasi model de scaun pe scurt... e mai mult de explicat dar asta iti da o idee despre preturi, ca de aia vezi si salariul marit in fiecare an...
daca am nevoie de o masina stiu asta cu mult timp inainte si pun pe fiecare luna cate o suma ca intr-o anumita perioada sa pot strange suma necesara... nu cred ca doar cu 2 zile inainte ai aflat ca iti trebuie masina... eu stiu ca toata viata in Canada imi va trebui o masina (in RO nu imi trebuia de exemplu la momentul ala )... dupa ce imi cumpar una cash, stabilesc cam cati ani as putea sa o folosesc, si pun o suma lunara deoparte ca atunci cand voi avea nevoie sa cumpar o masina sa am banii cash. De la 80 de ani nu o sa mai conduc:) asa ca planul merge pana acolo daca o fi sa traiesc.
Intr-adevar prima masina pe care am avut-o in canada a fost una veche dar am ales-o de asa natura sa ma tina pana imi strang banii necesari de una noua.
Ca sa ajungi sa iti controlezi viata, indiferent de ce venit ai, trebuie sa faci de asa natura incat sa nu ti-o controleze banca.. crede-ma ca e un sentiment super si in plus intotdeauna o sa ai mai multi bani la dispozitie decat unul care are acelasi salariu dar plateste dobanzi. Banii tot aia o sa ii castigi toata viata... singura variabila va fi dobanda pe acre o platesti in viata... dupa 35-40 de ani de munca daca pui pe hartie te ingrozesti (mie mi-a aratat un Canadian in varsta de la care am invatat si eu una alta).
ab5174 spune:
citat din mesajul lui XIO Hmmm, eu ma gandeam ca e mai ok sa iei imprumut pt mobila de exemplu (sunt imprumuturi cu dobanda 0 daca platesti in 48 de luni), pt masina, si chiar mi-a facut cu ochiul ideea de a imprumuta pt vacante.... |
Aici daca platesti tot la mobila ,chiar poti sa negociezi si sa ai reducere.
Iar imprumutul pentru vacante mi se pare cel mai stupid lucru.
Noi de exemplu acum deja am rezervat vacanta pentru februarie, si pina in februarie e platita.
Cind ne intoarcem rezervam pentru vara si tot asa.
Ca daca se intimpla ceva nu vreu sa vina sa imi ia din casa ca eu am mers in vacanta.
XIO spune:
Pai ba da, acum am realizat ca imi trebuie masina in max 2 luni :))
Ce e de facut in situatia asta?
Canapeaua e 200 si daca o cumpar pe loc si daca o cumpar in rate..
Multumesc pt explicatii
Ab, adica nu ai platit toata excursia integral cand ai facut rezervarea
ab5174 spune:
citat din mesajul lui XIO Ab, adica nu ai platit toata excursia integral cand ai facut rezervarea |
Noi platim cu credit card la care dobinda e 0% pe 6 luni.
Dar in caz de ceva avem 2 conturi de "urgenta" cu care putem sa acoperim.
Imprumut de la banca sa cumpar mobila sau sa mergem in vacante noi nu am facut.
Singurele imprumuturi sint pentru casa si masini.
Ptiu, mai am de platit 3 ani la masina
ela_04 spune:
Eu ma folosesc de banii rudelor
stiu ca suna aiurea dar cam asa este. la noi in familie e o obsesesie cu a avea bani pt zile negre. toti au cate ceva. In banci, cec etc.
asa ca atunci cand am cumparat casa de exp si imi mai trebuiau 10000 de euro am luat o parte de la o matusa si restul de la fratele meu.
O alta ciudatenie la noi e cu data fixa. sa nu credeti ca e mult mai usor decat la banca... pana la data de... cand am cazut de comun acord, a trebuit sa platesc tot. Am terminat luna asta. Mi-a mai ramas sa-i platesc dobanda matusii, luna viitoare, ca fratele meu a zis ca nu vrea ca oricum avea dobanda mica. Exact luna asta se face un an. Exact cat am vorbit.
Si eu pana sa investesc in casa asta aveam bani in banca si tot asa daca era nevoie se roteau pe la diverse rude care aveau nevoie.
& +35