De la ce varsta fara un adult in preajma?(3)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

Trust me, exact asta am facut :) fara urma de indoiala pot sa spun insa ca in acest caz (al scolii noastre) exista "reclama", iara "produsul" e deficitar.

Multumesc lui Dumnezeu ca am inteles situatia si ca nu suntem dependenti de ceea ce ofera scoala.

Edit: m-am gandit de multe ori sa o schimb, da' daca stiu din ce ies, nu stiu in ce intru. In plus schimbatul scolii publice am inteles ca nu e chiar de ici de colo, caci tine de zona in care locuiesti.

Si top of the top, bunica avea o vorba: drac mort nu am vazut, asa incat sunt sigura ca baietii mei vor supravietui cu succes :)))))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Citat:
citat din mesajul lui anya

Daca tu nu-ti dai copilul la scoala in anul potrivit varstei lui ce se intampla? Servicii sociale, amenda? Aici ma refer la acele alte tari unde cf varstei intri in clasa potrivita.

Nu cred ca cineva nu da copilul la scoala doar pt ca i se pare ca mai trebuie, dupa normele parintesti, sa mai copilareasca putin. Eu una n-am auzit de asa ceva. Poate in caz de boala, desi si copiii handicapati, in masura posibilitatilor se incearca integrarea lor. Intr-o clasa, cei care nu sint de virsta "clasei" sint repetenti, simplu. Cind 90% din copii frecventeaza gradinita, nici unul nu-si mai pune problema daca sa mearga la scoala la 6 ani sau nu.

Ceea ce vreau eu sa subliniez este ca peste tot copiii sint la fel. Nu vad de ce un copil de 6 ani din Franta sau Anglia ar fi mai special, mai bine dezvoltat fizic si intelectual decit unul de aceeasi virsta din Romānia. Vezi discutiile despre statul in banca! "Vaaai, dar la 6 ani nu poate sa se concentreze la scoala, nu poate sa stea cuminte in banca" Ei, as, francezii cum or putea?!! Iar programul la scoala este 9-12 si 13.30-16.30, 4 zile pe saptamina - luni, marti, joi si vineri.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui Aqai
Acuma in plus la noi nu se ia varsta implinita, ci anul nasterii. Si asa copilul meu nascut in 2005 a ajuns in cl 1 la 5 ani jumate, iara cel mic va ajunge la 6 ani impliniti.

Mie mi se pare ca am inceput sa ametzim clasele si varstele.

Ne trebuie acelasi punct de referintza caruia sa ii atasam un interval de varsta.

Propun sa luam punctul de referinta = clasa I, care sa spunem ca e mai mult "scoala" decat mai mult "gradinita".

Desi in trecut, adica pe vremea mea, clasa I se incepea in intervalul 6-7 ani, sesizez, din mesajele fetelor din Romania, ca clasa I se incepe acum in intervalul 7-8 ani - ceea ce confirma varianta mea. E drept ca este diferenta intre 7 ani si 1 luna si 7 ani si 10 luni, dar pentru cerintele clasei I (durata scolii, rigoarea programului, severitatea profesorului, regulile stricte, atentia concentrata ...etc) aceste diferente, in acest interval de varsta, sunt neglijabile.

Nu acelai lucru se intampla pentru un copil care incepe clasa I la 5 ani si jumatate, nici macar la 6 ani si jumatate.

La mine nu iti ia nimeni copilul cu fortza daca parintele nu vrea sa-l dea la scoala ... fiu-meu, desi putea sa inceapa clasa I la 6 ani, a facut 2 ani de gradinita, la alegerea mea, astfel incat a inceput-o la 7 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Lala, eu stateam la gradi doar dimineata, nu dupa amiaza, si era doar distractie, nicidecum scoala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Lala, eu stateam la gradi doar dimineata, nu dupa amiaza, si era doar distractie, nicidecum scoala.

**Fur is for petting***

http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916

Si te sculai cand vroiai tu sa mergi la gradinita?
Banuiesc ca nu

Cam 80% din copiii ce frecventeaza gradinita merg la program lung, pana la 17.00-18.00.

Si cam in toate gradinitele dimineata sunt activitati, nu joaca libera.
Joaca libera incepe la 11.00, in general pana la 12.30 cand servesc masa si mai au o "tura" cand se trezesc si pana ii recupereaza parintii.

Categoric fiul meu a avut mult mai multe ore de joaca ( si sport) in clasa I si a II a decat atunci cand era la gradinita.
Chiar si in a treia si a patra as putea spune deoarece el este genul ce isi face teme in mod eficient si rapid, asa s-a obisnuit.
La gimnaziu timpul s-a imputinat rau dar asta mai mult din cauza invatatului de dupa amiaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cruis spune:

Da, buflea, dar este el exceptia sau regula? :)
Desigur ca nimeni nu va face ceva impotriva dorintei tale de parinte, dar am auzit de priviri empatice si intrebari ingrijorate... is everything alright with his development?

aqai, chestie de noroc. toti se descurca pana la urma, nu numai unii. noi ce ne stresam mai mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Siminaf spune:

Stiu ca n-am mai scris de multi ani, dar mai intru sa citesc uneori, iar subiectul asta m-a impins sa raspund. Sint de acord cu ce au scris buflea (in mare parte, nu tot), ocebine, bird si alte multe mamici care si-au dat copiii la gradinita/scoala devreme, mincindu-le (!) copilaria. Am dat agree in functie de idei, nu de persoane.

Nu mi se pare deloc greu pentru copii mici de 4-5 ani, sa mearga la gradinita sau anul pregatitor, sau kindergarten cum se numeste aici. Depinde ce i se insufla copilului, el va prelua si-i va placea sau nu. Cind am venit aici, pe cel mare l-am dat la kindergarten (anul pregatitor, in cadrul scolii) cam la jumatatea anului scolar, si nu stia iota engleza, chiar si romana o vorbea cu greseli (era sasait, tzatzait si rarait) deci i-a fost greu lui atunci, dar am considerat ca-i va prinde bine si pentru integrare, nu doar academic. A intrat in clasa I la 6 ani fara 2 saptamini, la recomandarea profesorilor si consilierului scolii, asa bine recuperase in jumatate de an de cind incepuse kinder.

Pe cea mica am dat-o la kindergarten la 4 ani si 9 luni desi am mai fi putut sa o tinem inca un an acasa, fiind asa de mica (la limita de virsta pe care o au aici), dar ea de abia astepta sa mearga la scoala, stiind de la fratele ei mare cum e, ce fac, prieteni, colegi, intimplari, field trips, etc. A adorat scoala si teachera ei din prima zi. A fost cel mai copil cuminte (!), helper al invatatoarei, ajuta si colegii dupa ce termina ce avea ea de facut, academic in top, citea si citeste cu 2 nivele peste virsta ei. Asadar, a intrat in clasa I la 5 ani si 9 luni si acum e in clasa a 2-a desi inca nu a implinit 7 ani. Academic e printre cei mai buni (daca nu chiar prima, dar n-am cercetat asta), in continuare citeste la nivel peste clasa ei (acum citeste carti de clasa a 3-a, ea avind doar 6 ani), la matematica face calculele deja in gind, rapid, de n-am nici timp sa citesc enuntul si ea deja a scris raspunsul. Social e f. adaptata sau dezvoltata si asta pt. ca a fost socializata de mica, si prin fratele ei, desigur, si prin mersul devreme in colectivitate. Deci, daca fac un calcul asa rapid, ea va termina liceul la... 16 ani si jumatate. Si nu-mi e teama ca va fi nepregatita pentru viata, dupa cum o vad deja.

Nu am scris atit ca sa-i laud, ca are cine mi-i lauda aici, ci ca sa arat ca daca copilului i se insufla un anumit mod de a gindi sau de a actiona, el va fi fericit sa faca asa, dar daca parintii sint speriati de ideea de scoala sau gradinita, copilul va prelua de la parinti inconstient acest mod de a gindi. Copiilor le place la virsta asta sa invete, sa exploreze lucruri noi, iar la scoala chiar au posibilitatea de a face asta.

Nu mai scriu acum cu field trips, ca am voluntariat sa fiu chaperone (prima oara in viata mea!) pt. ca totusi mi s-a parut prea mica sa o las fara mine la doar 5 ani intr-o excursie de o zi cu scoala. In clasa I nu am mai fost cu ea ca voluntar, am lasat-o deja fara mine, am vazut ca e chiar matura pt. virsta ei, desi inca naiva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cruis spune:

Siminaf de acord, copiii preiau anxietatile si asteptarile parintilor, coopereaza cu ei in sensul asta. (o singura corectie, daca nu skip a grade, liceul il va termina fetita ta la 17 jumate, nu ca ar conta, e doar math si caz identic cu cineva cunsocut :))

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui cruis

Da, buflea, dar este el exceptia sau regula? :)
Desigur ca nimeni nu va face ceva impotriva dorintei tale de parinte, dar am auzit de priviri empatice si intrebari ingrijorate... is everything alright with his development?

Pai este exceptia, sau in fine, face parte dintr-o minoritate ... ca varsta, este printre cei mai mari din clasa lui, daca nu chiar cel mai mare, dar nu m-a intrebat nimeni nimic, ca nu scrie pe fruntea lui ca e dat mai tarziu la scoala.
Se poate insa usor afla cand ii serbez ziua, dar nu m-a intrebat nimeni pana acum .

Oricum, fiu-meu este cel mai mare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui oanap85
eu nu stiu cum a fost ai tai copii bird,dar daca spui ca la 4,5 ani ai dat-o la clasa 0 asta inseamna ca nu a facut gradinita?explica ca nu inteleg!!!!!!!!!

A fost la gradinita de la 3 ani cate o zi jumate pe saptamana ca sa pot eu merge la facultate, in vacanta mea nu o duceam. Grupa 0 a fost prima data cand a mers 5 zile/sapt. I-a placut foarte mult.

Citat:
a dat-o direct in clasa 3 a?waw!!!in Romania nu cred ca se poate asa ceva,oare de ce?!!!

Pentru ca in Romania fiecare face ce-l duce capul. Aici e simplu, mergi la scoala in functie de varsta. Nu iti primeste copil de 8 ani la clasa 1-a. Daca vrei sa-l ti acasa pana atunci va trebui sa-l bagi in clasa a 3-a sau sa faci homeschooling. Adultii care nu au terminat liceul pot merge la TAFE (un fel de scoala profesionala dar are si cursuri de liceu) si isi pot termina studiile secundare acolo. Scoala aici nu permite adulti in liceu. Liceul nu este gandit ca o institutie de invatamant pentru adulti. Sunt tineri care implinesc 18 ani in clasa a 12-a dar in nici un caz nu accepta tineri de 19-20 de ani.

Fiica-mea s-a descurcat in clasa a 3-a pentru ca stia sa scrie si sa citeasca inainte de 6 ani si stia sa adune si sa scada. A inceput tabla inmultirii dar s-a descurcat. Mai greu a fost cu engleza dar asta s-a rezolvat in primul an.

Citat:
acum nici nu ma mir de ce "ii primesc" strainii pe romanii nostri!banuiesc ca stiu mai multa carte decat multi altii de acolo

Nu e adevarat, astea sunt basme. Uita-te ce stiu copiii la diferite varste nu la nivelul de scoala. Fiica-mea are 10 ani si termina peste 2 luni clasa a 5-a. In Romania la 10 ani copiii termina clasa a 3-a, chiar si a 2-a daca sunt dati la 8 ani. Fiica-mea la 10 ani face deja inmultiri cu numere mari (125x76), impartiri cu numere mari si cu rest, geometrie (arie, perimetru), scrie compuneri si speech-uri, face prezentari la science. Ma indoiesc ca la sfarsitul clasei a 2-3-a in Ro se face asa ceva.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput