De la ce varsta fara un adult in preajma?(3)
Raspunsuri - Pagina 8
Letitia1 spune:
Citat: |
itat din mesajul lui danaionela "Fiica-mea este nascuta in octombrie si in Romania nu mi-a luat-o la aproape 6 ani in clasa 1-a. Am plecat din tara chiar inainte sa implineasca 7 ani cand ar fi trebuit sa intre la scoala. A facut aici engleza din octombrie pana in decembrie si din ianuarie (cand incepe anul scolar aici) mi-au bagat-o in clasa a 3-a cu copiii de varsta ei desi nu stia engleza si nu a mai fost la scoala niciodata. Primul an a fost greu dar apoi nu a mai avut probleme" Dupa ceea ce spui tu fetele tale termina liceul la 16 ani. Probabil la 17. Pentru copiii nascuti dupa data sfarsitului de an scolar, dar in acelasi an calendaristic. Si eu cunosc caz. Implineste 18 chiar dupa inceperea facultatii. Li se intampla la toti copiii nascuti dupa iunie, cam jumate? |
Al meu termina liceul la 17 ani, in conditiile in care aici exista clasa 13. Deci daca ar fi numai 12 clase ar fi terminat liceul la 16 ani.
Anya, da, se lasa cu repercusiuni daca nu inscrii copilul la scoala. amenda, vizite de la consiliul local etc. Legile sint clare si nu e loc de interpretare, ca vezi doamne mama crede ca copilul nu e pregatit. Insa aici sistemul e mai relaxat pina prin anul 4, pe cind in Romania se dau teme serioase incepind cu a doua zi de scoala. Copiii nu sint obositi, cu toate ca sint asa de mici si stau 6 ore in fiecare zi la scoala, deoarece se culca pe la 7-8 seara. La inceput am fost socata cind am auzit si pe al meu nu am reusit niciodata sa-l bag in pat mai devreme de ora 9, dar cele mai multe familii asa fac. Si nu o fac numai pentru binele copilului ci si pentru a avea ei "adult time", sa stea la televizor la un pahar de vin.
danaionela spune:
Corect, fiecare tara are propriul sistem. La noi a fost aceasta nebunie din cauza clasei pregatitoare, care conform legii copilul intra in aceasta clasa pregatitoare copilul care implinea 6 ani pana in septembrie. Cine vroia sa-l dea mai devreme decat varsta de 6 ani, trebuie sa-l duca pe cel mic la o evaluare. Dupa ce a inceput nebunia cu evaluarea au specificat ca pot merge in clasa 1 , fara evaluare, si copii care au implinit 6 ani dar care au frecventat grupa mare- pregatitoare la gradi.
La noi un copil merge la gradi la 3 ani, mai devreme nu-l primeste, cu unele exceptii la gradinita. Acuma daca ai copilul nascut in decembrie in mai nu ti-l inscrie in grupa mica, decat daca ai noroc si vrea directoarea. Daca nu mai trebuie sa astpeti un an ca sa-l dai , ceea ce inseamna ca de fapt la 4 ani si8 luni incepe grupa mica. Dar sa presupunem ca ai reusit sa-l inscrii la 3 ani la gradi asta inseamna ca:
3-4 ani grupa mica
4-5 ani grupa mijlocie
5-6 ani grupa mare
6-7 grupa pregatitoare
7-8 clasa 1
Acuma depinde unii pot avea la grupa pregatitoare 6 ani si o zi sau 6 ani si 11 luni, depinde cand sunt nascuti.
Anul aceste au fost parinti care nu au asteptat varsta de 6 ani si l-au inscris pe cel mic mai devreme, asta din doua motive :
- ori au inceput gradinita mai devreme de varsta de 3 ani ai astuni normal ca au ajuns la grupa mare mai devreme
- ori sunt nascuti la inceput de an si au putut sa-i inscrie in grupa mica la 3 ani fara cateva zile.
In concluzie nimeni nu a zis ca-si da copilul de 8 ani in clasa 1, decat cum este cazul fetelor mele care sunt nascute in decembrie si atunci intradevar prind clasa 1 de la 7 ani si 8 luni la 8 ani si 6 luni. Dar pur si simplu mergand normal la gradinita , fara sa sara un an, au fost inscrise la 3 ani si 9 luni in grupa mica, nu la 2 ani si 9 luni.., pentru ca nu aveau limita de varsta de 3 ani.
Ok sunt de acord ca in unele tari se merge la scoala de la 5-6 ani, dar poate gradinita se incepe mai devreme sau nu sunt atatea grupe. In aceste conditii varsta de scolarizare este mai mica. Este foarte greu sa pui in paralel doua sisteme complet diferite, care au startul de la varste diferite si care sunt oragbnizate altfel. Bun rau , acesta este sistemul actual din Romania, nu o fi perfect..., dar nici altceva nu avem
Aqai spune:
Foarte buna observatie: de fapt in ro se fac 3 ani de gradi+ un an pregatitoare
In Ca de ex se fac 2 ani de gradi.
Ca rezultat, chiar daca in Ro incepi gradinita la 3 ani, practic scoala o incepi la 7 (more or less in functie de data nasterii)
In Ca, incepi gradinita de la approx 4 ani si scoala la 6. Uite cum fuge anul....
Acuma in plus la noi nu se ia varsta implinita, ci anul nasterii. Si asa copilul meu nascut in 2005 a ajuns in cl 1 la 5 ani jumate, iara cel mic va ajunge la 6 ani impliniti.
Iara eu cred in psihologia care ne invata ca intervalul de concentrare / atentie creste cu varsta si inteleg faptul ca un copil de 5 ani jumate nu poate sta cu fundul pe scaun la fel de mult ca un copil de 6 ani jumate. Si cata vreme intelege si dascalul lucrul acesta, totul e in ordine. Cand nu, incepem sa ne plangem de sistem, ca pana la urma el il protejeaza pe dascalul acela.
ocebine spune:
Aschiutza, mina jos din #537;old, ca zau nu arat#259; bine.
Nu am fost eu cea cu informarea, putina aten#539;ie nu strica.
cruis spune:
Nu numai ca acei copii care se trzesc greu la 5 ani se vor trezi greu si la 30, si extrrrrem de greu la adolescenta, dar, la fel, copiii energetici, ca e trasatura de temperament, ca e ceva pe panta adhd, la fel vor fi si la liceu si in alta tara, etc. Copiii isi uita lucrurile toata copilaria, desi sunt unii care-s ca vulturii cu ale lor. Astea sunt scuze. Si parerea mea e ca, din cauza degringoladei si a lipsei de reguli parintii incearca sa faca viata usoara copiilor. It takes some guts sa iti duci copilul de manuta la scoala in clasa 1 cand stii ca e posibil, nu numai cel mai mic, ci si probabil in minoritate. Si nu e vina parintilor. Suspectez deci ca e o decizie care are de-a face cel mai mult cu sansele academice ale copilului.
XIO spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui filofteia
Si cei de 6 la fel.... O persoana care se trezeste greu dimineata o va face si la 6 si la 7 si la 30. Asa cum am spus este concluzia mea... nu sustin nici ca-i buna nici ca-i proasta...Mai vorbim cand vor incepe concursurile scolare. |
E gresita concluzia.
Nici prin cap nu le-a trecut parintilor sa ma dea la scoala mai tarziu ca sa fiu mai buna decat altii.
Sau crezi ca daca sunt parinti cu asemenea idei, nu pot sa isi invete copilul de 5 ani alfabetul si sa numere si sa il dea la scoala?
XIO spune:
citat din mesajul lui bird70
Programul in scoala primara este pana la ora 12. Nu este suficient timp de joaca? Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper |
Bird, ce intrebari pui
Nu, nu este. e o mare diferenta intre a te trezi cand ai chef si a merge toata ziua la joaca, pana seara, respectiv a te trezi ca sa ajungi la ora 8 la scoala, unde esti atent 4-5 ore, dupa care mergi acasa, mananci, si ai de facut teme.
Timpul se scurteaza de la 12 ore de joaca la 3 ore de joaca.
Cand eram mica si au inceput sa mearga la scoala vecinii, nu mai veneau la joaca, cu noi ceilalti care eram liberi, ca aveau teme si erau obositi si mai dormeau si dupa masa.
oanap85 spune:
citat din mesajul lui Lala_D
Subiectul are deja 8 capitole : http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=172393&nm=Clasa-PREGATITOARE-20122013-8 |
multumesc Lala
am sa urmaresc topicul,la" prima vedere" imi place clasa zero
am vazut ca mamicile sunt incantate
dar m-a intristat sa vad ca sunt copii care plang:(
oricum abia e la incepu,nici 2 saptamani ,asa ca sa vedem pe parcursul anului ce vor face ...
Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).
http://s878.photobucket.com/albums/ab348/oanap85/
cruis spune:
citat din mesajul lui Letitia1
Al meu termina liceul la 17 ani, in conditiile in care aici exista clasa 13. Deci daca ar fi numai 12 clase ar fi terminat liceul la 16 ani. |
Asta pt ca asa e structurat programul, cu clasa 1 incepand la 5 ani. daca era de la 6, erau 12, deci e un pic intinsa presupunerea ca ar fi terminat la 16 daca.
Aqai, majoritatea copiilor care emigreaza la varsta intrarii in scoala nu numai ca nu stiu their abcs, nu stiu nici macar limba. Si toti se adapteaza. Cel mai indicat, la inceput sa locuiesti in zone de mare rata a imigratiei pt ca acolo exista si experienta si resurse adecvate adaptarii.
Lala_D spune:
Citat: |
citat din mesajul lui XIO Bird, ce intrebari pui Nu, nu este. e o mare diferenta intre a te trezi cand ai chef si a merge toata ziua la joaca, pana seara, respectiv a te trezi ca sa ajungi la ora 8 la scoala, unde esti atent 4-5 ore, dupa care mergi acasa, mananci, si ai de facut teme. Timpul se scurteaza de la 12 ore de joaca la 3 ore de joaca. Cand eram mica si au inceput sa mearga la scoala vecinii, nu mai veneau la joaca, cu noi ceilalti care eram liberi, ca aveau teme si erau obositi si mai dormeau si dupa masa. **Fur is for petting*** http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916 |
Xio ce spui tu aici cu joaca non stop sau la orice ora este valabil DOAR pentru un copil ce nu merge la gradinita!
Programul unui copil de gradinita:
- sculat la 7.15-7.30
- intrat pe poarta gradinitei la maxim 8.30 ( la noi se inchide poarta apoi)
- iesit de la gradinita la ora 17.30
- ajuns acasa pe la 18.00
5 zile pe saptamana !
Unde e jucatul ala cu orele ????
Programul unui scolar de clasa I, a II a :
-sculat la 7.15
- intrat la scoala la 8.00
- iesit de la scoala la 11.40
- mers acasa, mancat si pana in ora 14.00 terminat teme ( copil ce nu doarme la pranz)
La clasa I, 2 ore pentru teme zilnic e oricum imens, nu le iau atat decat daca se lalaie la ele rau de tot. La clasa a II a temele pot dura pana la 15.00.
Care dintre cei 2 copii are mai mult timp de joaca, activitati extra, sport ?