De la ce varsta fara un adult in preajma?(3)
Raspunsuri - Pagina 14
Lali spune:
Maria_alexia, eu cred ca o discutie deschisa cu invatatoarea te-ar ajuta mult. O discutie in care sa intrebi daca numai al tau are atatea dificultati sau sunt mai multi asa si atunci poate si ea sa se implice cu stabilirea unor reguli: de ex sa nu iasa in toate pauzele in curte, sau sa ceara parintilor cum spunea cineva mai inainte sa nu le dea bani de chiosc deocamdata, etc. Pana la urma tu, ca parinte poti sa recunosti in fata ei ca nu te-ai asteptat la atatea si ea poate sa-ti spuna din experienta ei ce se poate face sau la ce sa te mai astepti.
Edit: Ideea e ca tu iti stii copilul ea cunoaste scoala, undeva trebuie sa gasiti modalitatea de a apropia copilul de scoala fara atatea incidente.
filofteia spune:
Maria_alexia apropo de plecatul de la scoala, eu l-am invatat ca daca nu este nimeni sa-l ia sa se duca la cancelarie sa spuna oricui de acolo, pentru ca in secretariat erau toate datele noastre de contact.
Instructajul ar trebui sa includa si alergatul in clasa / pe hol, sa aiba grija sa nu se impiedice, la cei ce pun piedica, sa nu puna el piedica... Dar astfel de instructaj trebuia sa-l fac invatatoarea.
Al meu, mai nazdravan de fel, mi-a facut o supriza si in clasa a V-a, cand am aflat ca a sarit gardul ca sa cumpere un alt coleg nu stiu ce prostie de la un chiosc apropiat... desi au si ei chiosc in curte, iar al meu nu are bani la el, pentru ca nu cumpara de la chiosc... dar este tot timpul amator de a participa la actiuni.
Si apropo de subiect...
Azi fiimiu (11 ani si 9 luni) a plecat singur in oras. Dupa ce a terminat temele s-a dus sa-si caute incarcator la telefon. Macar m-a sunat inainte sa plece de acasa.
Este o senzatie foarte ciudata... pana m-a sunat ca a ajuns iar acasa si a plecat la scoala am avut tot timpul un nod in gat. Are multe strazi de traversat, una chiar cu patru benzi. El pe de alta parte este intr-o stare de mandrie ca merge singur in oras.
Nici nu stiu cum este mai bine... Sa-l las / sa nu-l las... Pana acum l-am lasat, dar stau cu inima cat un purice.
maria_alexia spune:
pentru copil a fost destul de ok, a depasit mai bine decat mine toate fazele .
m-a luat total pe nepregatite noua etapa.
mai ales ca forteaza situatia: copilul ramane destul timp si [sumar sau chiar ne-]supravegheat fara ca noi macar sa fi avut habar ca asta se va intampla.
campul de actiune s-a largit mult, nu se compara gradinita (unde avea acces la clasa-hol-baie si curtea intotdeauna supravegheata), cu dimensiunile scolii. plus copiii mai mari. plus chioscul din gard. plus sala de sport. grija pentru lucrurile lui, inclusiv la sport.
mult mai multe responsabilitati dintr-o data.
da, stabilim reguli pentru noile situatii. problema e ca pana acum ne-am trezit doar dupa fiecare incident.
raspunsul se impune: incep sa fie fortati sa se descurce fara un adult in preajma de la inceperea scolii (la ce varsta va fi fiind asta s-a discutat deja in 2-3 capitole.)
sa nu se inteleaga ca regret ca nu l-am mai tinut acasa!
dar cred ca trebuie sa fim constienti ca incepe o etapa noua, in care se asteapta de la ei sa fie in stare sa-si poarte mai mult de grija singuri. si sa incercam sa-i pregatim cat mai bine pentru asta.
si, nu va suparati, dar in scolile din afara despre care tot povestim ca incep copiii de la 5 ani sa scrie etc, nu e jungla din scolile noastre. sunt reguli si se respecta.
Aqai spune:
Cruis, nu-s suparata pe sistem. El e asa cum e si noi in el trebuie sa functionam; ba chiar cred ca teoria e buna. is suparata pe scoala noastra si pe felul in care se pun in practica niste concepte acolo.
Poate pe tine te amuza, pe mine insa nu. Mi s-a facut parul cret instant cand aflu ca special ed face in orele de reading si writing unde are de recuperat; de la gym e o problema sa-l ia ca-i lipseste socializarea? btw, gym nu are voie sa faca ca are bratul rupt + un accident anterior care i-a interzis activitatile fizice pt 2 luni, dar sa nu crezi ca teacherii se tin prea mult de indicatia doctorului.
De aceea sunt suparata, ca unele lucruri ar trebui sa mearga firesc si scoala sa-si asume mai multa responsabilitate, nu doar sa trimita note acasa si sa-si dea ochii peste cap de la mic la mare. Si vorbesc ca poate primesc idei constructive sau dau si altora o idee despre lucrurile la care sa fie atent.
Cineva inainte s-a aratat indignat de amestecul claselor. Se practica si aici, si nu e intamplator, ci e un fenomen dat de limitarea numarului de elevi intr-o clasa. Daca dascalul e bun, sistemul poate functiona excelent si copiii au de castigat; nu trebuie vazut ca un bau-bau.
ocebine spune:
Aqai, nu sint suficient de informata de cum este sistemul scolar in Canada (intuiesc ca acolo esti). Banuiam ca este similar cu cel de aici.
Din experienta mea, am observat ca anumite invatatoare (sau scoli) au nevoie de mai multe "remindere" de la parinti si toata comunicarea pe cit posibil sa fie in scris. Emailuri sau scrisori si la invatatoare, si la principal, si la guidance counselor (de fapt cel mai de ajutor imi este guidance counselor...nu stiu daca si voi aveti).
E chiar nasol sa bage orele de special ed in locul orelor de scris si citit...eu as face reclamatie cumva. Iar chestie cu scutirea de gym, iar as face reclamatie (nu sint reclamagioaca din fire dar este "effective")...cu cite lume mai multa angrenezi in reclamatie, cu atit mai repede se vor rezolva problemele in viitor.
Si eu m-am izbit de invatatoare nu chiar bune (ca sa nu le zic altfel) si arma cea mai buna a fost comunicarea vecina cu pisolageala
anya spune:
Reguli in scoala: sa nu alerge pe hol, scari, in clasa. Sa nu joace fotbal in clasa cu laptele, cornul, marul sau ghiozdanul colegului. Sa nu arunce pe geam marul, laptele ghiozdanul sau pungi cu apa. Sa nu se impinga, injure (vei vedea ca i se va imbogati vocabularul). Sa nu foloseasca balustrada scrilor in loc de tobogan. Sa nu citeasca cu voce tare ce vede scris pe peretii toaletelor sau in banci. Daca afla cuvinte/expresii "necunoscute" sa nu le foloseasca inainte sa va intrebe despre intelesul lor. De preferat, la inceput, sa se joace doar cu copii din clasa lui.
In clasa 1 nu i-am dat telefon decat in excursie. Acum cel mare e a 4-a si in zilele in care nu stie daca are 4 sau 5 ore il las sa-l ia - pana se definitiveaza orarul. Cel mic e a 1-a si nu i-am dat telefonul decat in cantonament. Da, la 6 ani l-am trimis 4 zile in cantonament. S-a descurcat si a venit intreg, mancat si cu o singura pereche de sosete lipsa . Dupa 4 zile fara mama, 4 ore la scoala e parfum.
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ocebine Ca fapt divers, la noi in sat acum vreo 4 ani a izbucnit cu scandal de proportii care s-a lasat cu consecinte urite pentru cei amestecati. Parintii au observat si ei ce avantaje din punct de vedere fizic au copiii care sint lasati "in urma" cu 2 ani...cum aici este un "satuc" EXTREM de competitiv la sporturi si bursele pentru facultate sint vinate devreme, au fost citiva parinti care si-au tinut prin diverse metode copiii inapoi 2 clase...apoi cind a venit vremea selectiei la baseball, evident cei "virstnici" au avut un avantaj clar, au iesit in evidenta si au fost racolati. Cind s-a descoperit ca acest lucru a devenit sistematic si nu a fost doar o intimplare, s-a deschis investigatie iar copiii respectivi au fost respinsi de facultate, bursa luata inapoi si etichetati drept "cheaters"...sansele lor la facultati bune au fost spulberate. Aici eticheta de "cheaters" la facultate este ceva luat EXTREM, EXTREM de serios si are un impact enorm in cariera de student al copilului. |
Pai la voi selectionarea pentru sporturi se face in functie de clasa de la scoala ?
Ca la mine in stat se face dupa varsta ... eu a trebuit sa duc certificatul de nastere in original al copilului si daca nu indeplinea cerinta de varsta, nu il accepta in liga ... nici o legatura cu faptul ca fiu-meu e cel mai mare din clasa la scoala, tzinut un an acasa de mine.
ocebine spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui buflea
Pai la voi selectionarea pentru sporturi se face in functie de clasa de la scoala ? Ca la mine in stat se face dupa varsta ... eu a trebuit sa duc certificatul de nastere in original al copilului si daca nu indeplinea cerinta de varsta, nu il accepta in liga ... nici o legatura cu faptul ca fiu-meu e cel mai mare din clasa la scoala, tzinut un an acasa de mine. |
La sporturile organizate prin scoala (nu prin parks & recreation - deci village sau town)): basketball, fencing, fooball, baseball, lacrosse, soccer se face selectia pe clasa, nu pe virsta. Nick de exemplu, este in echipa scolii, pe cind Alex cind facea fotbal era in echipa orasului. E o diferenta.
La oras si noi a trebuit sa dam ziua de nastere...as fi vrut sa il bag la tenis la copii mai mari pe Alex (ca e inalt) dar n-am putut asa ca joaca cu cei mici si e nefericit ca e ca magarul intre oi
Facultatile racoleaza pentru bursa din scoala (echipele de varsity), nu din oras...
Si nu sarii in sus ca nu te tine ma iau...n-o lua si tu asa de personal
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cruis buflea, ok, deci la scoala te-au intrebat. :) si pur si simplu ai aparut cu el de mana la gradinita si l-au primit inapoi fara sa intreb nimic? eu asta intreb. |
Pai gradinita e tot la scoala ... e clasa asta "zero", aici se numeste Kindergarden.
De fapt am facut asa - primul an de Kindergarden, adica de la 5-6 ani, l-a facut la privat, urmatorul an, tot de Kindergarden, dar de la 6-7 ani, l-a facut in scoala publica si tot in scoala publica a intrat in clasa I la 7 ani.
M-am gandit la mesajul lui Bird, ala cu aspectele legale, care pare foarte logic ... si ma intreb totusi cum se rezolva in clasa a XII a telefoanele de prezenta la liceu pentru cei care implinesc 18 ani in cursul anului scolar ? Daca copiii intra in clasa I in intervalul 6-7 ani atunci vor implini 18 ani in timpul clasei a XII a, nu ? Aia scapa de prezenta ?
Sau in Australia copiii intra in clasa I in intervalul 5-6 ani ca sa nu aiba aceasta problema legala la liceu ?
ocebine spune:
Nu stiu cum e in Australia, dar la mine in sat, se suna parintii acasa pina la 18 ani (inclusiv).
In accordance with Connecticut General Statutes, it is the policy of the Fairfield Public Schools to define a truant in the following manner:
A truant is a child aged five (5) to eighteen (18) inclusive who has four (4) unexcused absences in one (1) month or ten (10) unexcused absences in one (1) year.