De la ce varsta fara un adult in preajma?(3)
Raspunsuri - Pagina 13
maria_alexia spune:
revenind la titlul din topic - tocmai am dat cu capul de un perete.
juniorul implineste 7 in decembrie, tocmai am inceput clasa 1. nu am considerat pana acum ca e cazul sa fie fara un adult in preajma, deci nu l-am prelucrat in mod special pentru asta. la gradinita era permanent supravegheat.
in nici 10 zile de scoala, mare soc:
- in a doua zi de scoala (practic prima dupa deschidere), ma suna juniorul de pe nr necunoscut - il pescuise o tanti plangand pe holuri, caci dintr-o mica-mare dezorganizare invatatoarea esuase in a-i aduce la timp in curtea scolii, unde era asteptat.
primul semn ca trebuie sa nu ma mai bazez de-acum decat pe el, sa-l instruiesc in prealabil.
- dupa inca 2 zile imi cere bani de buzunar, caci colegii isi cumpara in pauza diverse de la chiosc.
iarasi instructaj de rigoare.
- ieri a intarziat invatatoarea doar 2 min sa coboare cu ei in pauza mare, destul cat sa-i prinda intr-o incaierare in care a fost si el victima.
ce sa mai zic??
Mi-e extrem de clar ca la scoala se schimba foaia, am intrat in alta epoca, in care copiii nu mai sunt permanent supravegheati, ca trebuie sa ma bazez mai mult pe el si sa-i fac instructajul.
Si sunt sigura ca socul trecerii de la gradi la scoala pentru cei din alte tari nu e la fel de mare, ca mediul in care ajung e mai controlat.
ma vad in situatia de a-i face crash-course de supravietuire in jungla de unul singur, niciunul din cazurile de mai sus nu s-ar fi petrecut la gradinita.
pentru mine asta e marea diferenta cu scoala (pana acum).
Letitia1 spune:
Citat: |
Adevarul-adevarat este ca in Romania poti fenta legea. Prin orice mijloace. Nu-i normal ca un ministru sa stie si sa spuna ca parintii si-au schimbat domiciliul(flotant) ca sa poata inscrie copilul la o scoala anume, s-au declarat etnici germani ca sa poata inscrie copilul la scoala germana etc. Legea este permisiva si imaginatia romanilor nu are limite. |
Ei asta e buba, de aia nu merge nimic in romania, ca legile sint ambigu, interpretabile, permisive si nu exista consecinte clare pentru nerespectarea ei. Si asta in toate domeniile, nu numai in invatamint. Cind romanul o sa se preocupe mai mult sa respecte legea decit sa piarda vremea cautind mijloace ingenioase sa o fenteze, atunci Romania o sa inceapa sa se redreseze si eventual sa intre in rindul tarilor dezvoltate.
Lala_D spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ela_04 Am si eu o intrebare ... la gradinita de stat de langa noi nu primesc copii decat dupa 4 ani... e legal asa ceva din ce stiti voi? e o gradinita care apartine de o manastire cred ca e tot de stat...nu? & +33 |
Ela, gradinitele ce apartin lacasurilor de cult au parca alta reglementare decat cele ce apartin de primarii.
O gradinita catolica pe care o cunosc are copii inscrisi pe asa zise liste de asteptare de cand sunt inca bebelusi. Se duc parintii si anunta ca s-a nascut bebe si in anul x ar vrea sa fie inscrisi la gradinita respectiva.
anya spune:
Maria, scoala inseamna putin mai multa independenta si putin mai multe responsabilitati ca la gradinita. Teoretic, la inceput, invatatorii stau cu ei in pauza, dar mai merg si ei 2 minute la baie...Nu stiu la ce gradinita a fost puiul tau, dar la gradinita la care au fost ai mei se intampla sa ramana 5 minute singuri (la grupa mare, pregatitoare). Referitor la intrat/iesit, trebuie instruiti exact unde sunt asteptati la pranz, traseul in scoala clasa-intrare, clasa -baie, clasa -sala de sport. De asemenea sa stie nu numar de telefon in caz de urgenta. Si mie mi s-a intamplat. Ba le-a dat drumu' mai devreme, ba a fost o ourgenta cu scarlatina in scoala si au fost scosi iarna din clasa...situatii pot aparea (eu nu ii dau telefon la el). Cu incaierarile...si la gradinita au mai fost, dar pana acum baietii mei s-au descurcat.
Letitia, daca se fac schimbari de la an la an...uneori se intampla sa fii nevoit sa te descurci. Sa-ti dau exemplu un bloc care intr-un an a apartinut de o scoala si in anul urmator de alta. Un parinte cu doi copii, cf legii, ajunge sa dea un copil la o scoala si unul la alta. Aberant. Referitor la faza cu scoala germana...exista cerere dar nu si oferta. Ar trebui sa mai infiinteze 2-3 scoli germane si nu va mai fi nebunie. Probabil ca ar trebui sa infiinteze si scoli engleze, franceze...sa vezi ce batalie ar fi la ele.
ela_04 spune:
Am inteles. Multumesc Lala_D
O sa ma duc sa vorbesc totusi cu ei. Chiar daca va trebui sa astept pana la 4 ani. Sper ca macar atunci ca e o gradinita de care am auzit numai lucruri bune.
& +33
Lala_D spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maria_alexia revenind la titlul din topic - tocmai am dat cu capul de un perete. juniorul implineste 7 in decembrie, tocmai am inceput clasa 1. nu am considerat pana acum ca e cazul sa fie fara un adult in preajma, deci nu l-am prelucrat in mod special pentru asta. la gradinita era permanent supravegheat. in nici 10 zile de scoala, mare soc: - in a doua zi de scoala (practic prima dupa deschidere), ma suna juniorul de pe nr necunoscut - il pescuise o tanti plangand pe holuri, caci dintr-o mica-mare dezorganizare invatatoarea esuase in a-i aduce la timp in curtea scolii, unde era asteptat. primul semn ca trebuie sa nu ma mai bazez de-acum decat pe el, sa-l instruiesc in prealabil. - dupa inca 2 zile imi cere bani de buzunar, caci colegii isi cumpara in pauza diverse de la chiosc. iarasi instructaj de rigoare. - ieri a intarziat invatatoarea doar 2 min sa coboare cu ei in pauza mare, destul cat sa-i prinda intr-o incaierare in care a fost si el victima. ce sa mai zic?? Mi-e extrem de clar ca la scoala se schimba foaia, am intrat in alta epoca, in care copiii nu mai sunt permanent supravegheati, ca trebuie sa ma bazez mai mult pe el si sa-i fac instructajul. Si sunt sigura ca socul trecerii de la gradi la scoala pentru cei din alte tari nu e la fel de mare, ca mediul in care ajung e mai controlat. ma vad in situatia de a-i face crash-course de supravietuire in jungla de unul singur, niciunul din cazurile de mai sus nu s-ar fi petrecut la gradinita. pentru mine asta e marea diferenta cu scoala (pana acum). |
Are nevoie de un instructaj facut de voi acasa de multe ori dar acelasi instructaj ar fi trebuit facut si de catre invatatoare.
Vestea buna este ca acest instructaj il va invata foarte repejor.
La noi invatatoarea nu deschidea usa clasei pana nu erau incolonati 2 cate 2 si abia apoi iesea cu toti in sir in curtea scolii sa-i predea.
Bine, a noastra a fost foarte "closca", foarte grijulie cu ei, nu a iesit femeia in pauza din clasa deloc in primii 2 ani de scoala tocmai ca sa ii poata supraveghea bine.
In primul semestru de scoala ii insotea si la baie ca sa nu aiba evenimente pe hol.
Cu banii de chiosc te-ai lovit de problema extrem de repede
Din acelasi motiv de "closca" invatatoarea noastra ne-a pus in vedere la prima sedinta ca nu le da voie sa mearga la chiosc, sa nu le dam bani la scoala ca ea nu e de acord cu chioscul.
La noi a inceput mania chioscului prin clasa a patra cand erau mai "independenti" si mai insistenti ca e musai sa isi cumpere x prostioara
maria_alexia spune:
intrebarea imediat urmatoare e: la ce altceva sa ma mai astept, incat sa-l pot pregati din timp??
pana acum m-am dovedit total incapabila de preintampinarea problemelor.
Lala_D spune:
Citat: |
citat din mesajul lui maria_alexia intrebarea imediat urmatoare e: la ce altceva sa ma mai astept, incat sa-l pot pregati din timp?? pana acum m-am dovedit total incapabila de preintampinarea problemelor. |
Daca nu vede parintele/persoana ce il "ridica" de la scoala in momentul in care a iesit sa NU paraseasca curtea scolii.
Stabiliti un loc de intalnire ( noi aveam un copacel "al nostru" , statea acolo si astepta). Se poate intampla oricui sa intarzie si sa nu intre in panica.
Daca le da drumul mai devreme (se poate intampla!)stabiliti cu invatatoarea sa va sune!
Pentru varianta asta eu am optat pentru telefon al copilului de prin clasa a treia.
Sa nu se bata cu apa la baie, cu lapte prin curtea scolii ( am vazut cazuri), sa nu intre in conflicte.
Daca i se face rau ( ii e greata, se simte fierbinte, ameteste etc) sa anunte invatatoarea imediat si sa o roage sa te sune.
Da-i un carnetel la el in care sa isi noteze ( cand invata sa scrie) diverse anunturi : trebuie sa aducem x maine, avem concurs in data y etc sau rugati invatatoarea sa fie "prietena" cu emailul si sa va anunte diverse ( e cel mai eficient).
Letitia1 spune:
Citat: |
anya: Letitia, daca se fac schimbari de la an la an...uneori se intampla sa fii nevoit sa te descurci. Sa-ti dau exemplu un bloc care intr-un an a apartinut de o scoala si in anul urmator de alta. Un parinte cu doi copii, cf legii, ajunge sa dea un copil la o scoala si unul la alta. Aberant. Referitor la faza cu scoala germana...exista cerere dar nu si oferta. Ar trebui sa mai infiinteze 2-3 scoli germane si nu va mai fi nebunie. Probabil ca ar trebui sa infiinteze si scoli engleze, franceze...sa vezi ce batalie ar fi la ele. |
Pai spune si tu, de ce e nevoie sa se schimbe de la an la an? Pentru ca cei ce fac legile sint niste neaveniti si populatia plateste pretul, Romania in general.
La noi este personal special care supravegheaza copiii in pauza si la masa. In general sint mame care au copiii la acea scoala si care sint bucuroase sa ajute, cam 2 1/2 pe zi, platite binenteles.
OanaP spune:
In sfarsit dupa un ocol de 33 de pagini se revine interesant la subiect. Felicitari Maria Alexa!