De la ce varsta fara un adult in preajma?(2)

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Tocmai introducerea clasei 0 ar trebui sa faca tranzitia de la gradinita la scoala mai usoara. Adica copilasii vor fi sub acoperisul scolii dar clasa 0 este organizata mai informal, mai aproape de gradinita ca si aranjament al bancilor, ca si programa, ca si lejeritate a cursurilor, ca si cerinte. Insa fiind deja la scoala, clasa a I-a nu va mai consitui un soc prin intalnirea brusca si cu generatiile mai mari, si cu programa mai stricta si cu bancile mai mari, etc. Iar invatatoarele claselor 0 sunt obligate sa-i ia mai usor pe copii si sa-i obisnuiasca treptat cu scoala.

Deci clasa 0 ar trebui sa indulceasca opiniile ca inceputul scolii = sfarsitul copilariei.

Ca multe alte lucruri la noi se va aplica aiurea pe alocuri, asta e insa alta mancare de peste.

Dupa parerea mea varsta potrivita ca un copil sa inceapa o scoala prietenoasa in clasa I este 6 ani (+/- in functie de data nasterii). Varsta potrivita ca un copil sa inceapa o scoala prost organizata sau cu cerinte exagerate (sunt destule la noi din ambele categorii) nu stiu care este. Insa este imperativ ca scoala sa devina prietenoasa cu copiii de 6 ani daca vrem ca tinerii sa termine liceul la 18. Altfel nu ramane decat o disputa seaca intre parinti, scoala si societate in general...

Si pentru fetele care se sperie de obligativitatea liceului si de tineri de 20 de ani inca in scoala sa stiti ca obligatorie va fi terminarea clasei a noua care inseamna deci impreuna cu clasa 0, 10 clase de scoala. Liceul de 3 ani se doreste a fi facultativ. Conform noii legi (in cazul in care Abramburica nu o va modifica) trebuie sa se intre in invatamantul obligatoriu in clasa 0 la 6 ani si sa se finalizeze cu clasa a IX-a la 16 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Citat:
citat din mesajul lui danaionela

Cand se zice ca inceperea scolii este sfarsitul copilariei se refera la faptul ca odata cu trecerea in scoala ai ale obligatii. Trebuie sa fii responsabil, sa-ti faci teme , sa stai cu orele in fata mesei de scris, si nu mai ai timp de copilarii. Nu ai timp sa te mai joci , sa faci sporturi, fara sa faci unele sacrificii. Si eu le-am vazut pe ale mele mult prea mici pentru asa ceva...

Uite, mai sus este sintetizat modul clasic in care parintele vede scoala, zic eu. Adica ceva naspa de tot, opus copilariei.

DAR: Nevoia copilului de miscare si joaca este in realitate in concordanta cu nevoia de cunoastere si de a-si asuma responsabilitati (sa ne amintim de copii mici cum se bucura cind li se dau responsabilitati).
Atita doar ca scoala actuala (si asta nu numai in Romania) nu este in stare sa puna in armonie nevoile mentionate mai sus.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanap85 spune:

off topic(cu toate ca suntem demult off topic)
vreau sa intreb :de ce apar ca si cum am deschis eu subiectul?

Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).
http://s878.photobucket.com/albums/ab348/oanap85/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monicabo spune:

Sorana, tu la ce varsta ai dat-o pe Monica (asa ma cheama si pe mine ) in clasa 1? Am vazut ca este nascuta in septembrie, a inceput la 6 ani sau la 7 ani?

Bird, daca intri la scoala la 7 ani, nu inseamna ca termini liceul la 19-20 de ani... Eu am intrat la scoala la aproape 7 ani (6 si 9 luni, sunt nascuta in decembrie) si am terminat liceul la 18 ani si jumatate, in iunie, anul respectiv (am implinit 18 ani cand eram in cls a XII-a in decembrie, si la final, in iunie aveam 18 ani juma'). Varsta de 19 ani m-a prins deja in anul I, studenta...

Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)

www.andreeaioana.ro/displayimage.php?album=31&pos=37" target="_blank">Ele doua

Povestea sarcinii si a nasterii Andreei

Povestea nasterii super rapide a Anei Maria

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AgnesLuca spune:

Citat:
citat din mesajul lui Lali

Dupa parerea mea varsta potrivita ca un copil sa inceapa o scoala prietenoasa in clasa I este 6 ani (+/- in functie de dfata nasterii). Varsta potrivita ca un copil sa inceapa o scoala prost organizata sau cu cerinte exagerate (sunt destule la noi din ambele categorii) nu stiu care este. Insa este imperativ ca scoala sa devina prietenoasa cu copiii de 6 ani daca vrem ca tinerii sa termine liceul la 18. Altfel nu ramane decat o disputa seaca intre parinti, scoala si societate in general...

perfect de acord
in plus interesul copilului pentru litere si cifre apare chiar inaintea virstei de 6 ani, si este pacat sa nu se tina cont de el (vezi perioadele sensibile observate de Montessori).
Apoi, important este si acel +/-, unii copii sunt pregatiti mai devreme pentru anumite etape, altii mai tirziu, de unde necesitatea programelor individuale si avantajul claselor cu virste mixte.

Mergi la inceput

Citat:

Tocmai introducerea clasei 0 ar trebui sa faca tranzitia de la gradinita la scoala mai usoara. Adica copilasii vor fi sub acoperisul scolii dar clasa 0 este organizata mai informal, mai aproape de gradinita ca si aranjament al bancilor, ca si programa, ca si lejeritate a cursurilor, ca si cerinte. Insa fiind deja la scoala, clasa a I-a nu va mai consitui un soc prin intalnirea brusca si cu generatiile mai mari, si cu programa mai stricta si cu bancile mai mari, etc. Iar invatatoarele claselor 0 sunt obligate sa-i ia mai usor pe copii si sa-i obisnuiasca treptat cu scoala.

Deci clasa 0 ar trebui sa indulceasca opiniile ca inceputul scolii = sfarsitul copilariei.

Ca multe alte lucruri la noi se va aplica aiurea pe alocuri, asta e insa alta mancare de peste.

Dupa parerea mea varsta potrivita ca un copil sa inceapa o scoala prietenoasa in clasa I este 6 ani (+/- in functie de dfata nasterii). Varsta potrivita ca un copil sa inceapa o scoala prost organizata sau cu cerinte exagerate (sunt destule la noi din ambele categorii) nu stiu care este. Insa este imperativ ca scoala sa devina prietenoasa cu copiii de 6 ani daca vrem ca tinerii sa termine liceul la 18. Altfel nu ramane decat o disputa seaca intre parinti, scoala si societate in general...

Si pentru fetele care se sperie de obligativitatea liceului si de tineri de 20 de ani inca in scoala sa stiti ca obligatorie va fi terminarea clasei a noua care insemnand deci impreuna cu clasa 0 10 clase de scoala. Liceul de 3 ani se doreste a fi facultativ. Conform noii legi (in cazul in care Abramburica nu o va modifica) trebuie sa se intre in invatamantul obligatoriu in clasa 0 la 6 ani si sa se finalizeze cu clasa a IX-a la 16 ani.

lali ai si tu dreptate,e bine intr-un fel sa-i pregateasca pentru scola,sa se familiarizeze cu tot cei nou..,incepand de pe la 6 ani e ok
dar sa nu fie diferentele enorme din prima,adica clasa cat de cat amenajata ptr ei ,programul sa fie lejer,..bine imi dau seama ca au programa scolara ptr varsta lor ,o pregatire ptr cl1..dar zic si eu ca nici nu stiu ce fac exact,ce-i invata,ce inseamna clasa 0?concret nu din ce am auzit!de asta zic ca am vrut sa vad si eu ce fac copiii,cum se descurca ..si de asta ma bucur ca am putut sa aleg intre gradi si sc avand in vedere ca e primul an cand e clasa 0

Mergi la inceput

oanap85, asa cum spun eu e, in acest moment teoria si, in functie de posibilitati si practica. Exista locuri unde asa se aplica si e foarte bine. Exista locuri unde nu din motive obiective (care tin de partea materiala mai ales) sau subiective (pentru ca rezistenta la schimbare este mare).

Performanta in invatamantul nostru este deasemenea un termen care este inteles foarte diferit de scoli, dascali si parinti. Unii inteleg o clasa buna aceea care are cerinte foarte ridicate si severe, uneori peste programa, unde se lucreaza din multe culegeri si unde copii au teme multe. Evident si rezultate foarte bune la concursuri interscolare. Altii inteleg o clasa performanta aceea care ofera tuturor un nivel bun dar in programa si unde mediul si adultii sunt foarte prietenosi si inventivi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Citat:
citat din mesajul lui oanap85

dar zic si eu ca nici nu stiu ce fac exact,ce-i invata,ce inseamna clasa 0?concret nu din ce am auzit!de asta zic ca am vrut sa vad si eu ce fac copiii,cum se descurca ..si de asta ma bucur ca am putut sa aleg intre gradi si sc avand in vedere ca e primul an cand e clasa 0

Pai atunci spune si asuma acest lucru ce e perfect ok: ca ai decis asa deoarece ai vrut sa vezi cum se va tine.

Dar nu ne lua dupa tufis ca n-ai auzit, n-ai stiut, ca o fi, ca o pati..

Fiecare ne asumam niste decizii, bune, rele, sunt ale noastre si traim cu ele.

Informatii au fost cu tona despre clasa 0 ( clasa pregatitoare) cine a dorit sa le cunoasca a avut de unde sa le citeasca/discute , sa se informeze etc

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui AgnesLuca

Citat:

perfect de acord
in plus interesul copilului pentru litere si cifre apare chiar inaintea virstei de 6 ani, si este pacat sa nu se tina cont de el (vezi perioadele sensibile observate de Montessori).
Apoi, important este si acel +/-, unii copii sunt pregatiti mai devreme pentru anumite etape, altii mai tirziu, de unde necesitatea programelor individuale si avantajul claselor cu virste mixte.

"Copilului mic, da-i radacini adinci, celui mare, aripi sa zboare" (proverb indian)

Agnes si Alexa (21.06.2009)

+/- este dat si de data nasterii.

Al meu e in decembrie. L-am dat in clasa a I-a la 6,8 luni. Mai devreme nu puteam sa-l dau si mai tarziu, desi sunt destui de 7,8 ani in clasa I mi s-a parut prea tarziu, tot din cauza ca ar fi terminat liceul la 19 ani si jumatate. El e un copil mare fizic, psihic insa e foarte copilaros.
Acum am inceput clasa a II-a. Pot sa spun ca nivelul de responsabilizare nu a crescut semnificativ fata de clasa I, nivelul de intelegere, da. Insa programa clasei I e lejera, nu l-a depasit nici un moment, desi invata in germana. A terminat numai cu FB clasa I. Il depaseau insa problemele din culegeri, care erau mult peste programa.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Lala_D

Citat:
citat din mesajul lui oanap85

dar zic si eu ca nici nu stiu ce fac exact,ce-i invata,ce inseamna clasa 0?concret nu din ce am auzit!de asta zic ca am vrut sa vad si eu ce fac copiii,cum se descurca ..si de asta ma bucur ca am putut sa aleg intre gradi si sc avand in vedere ca e primul an cand e clasa 0

Pai atunci spune si asuma acest lucru ce e perfect ok: ca ai decis asa deoarece ai vrut sa vezi cum se va tine.

Dar nu ne lua dupa tufis ca n-ai auzit, n-ai stiut, ca o fi, ca o pati..

Fiecare ne asumam niste decizii, bune, rele, sunt ale noastre si traim cu ele.

Informatii au fost cu tona despre clasa 0 ( clasa pregatitoare) cine a dorit sa le cunoasca a avut de unde sa le citeasca/discute , sa se informeze etc

pai tocmai asta am spus LALA D,ca nu stiam mai nimic de clasa 0,nici ce va fi nici cum va fi..
or fi fost informatii cu tona dar cat de sigure?la un moment dat se vorbea ca nu va mai fi la anul...acum cat de siguri putem fi ca nu se schimba nimic?
dar am mai spus ca eu chiar am crezut pana recent ca in functie de testul ala unde examineaza copilul va putea intra la cl 1 sau nu..

Mergi la inceput