Care este suma minima pe care o economisiti pe zi?
Raspunsuri - Pagina 19
anya spune:
Problema apare din cauza diferentei intre statutul educatoarei (continuand cu invatatoar, profesor) si cel al ingrijitoarelor (de la gradinita sau cresa) respectiv asistentelor de la cresa. Educatoarele sunt platite de ministerul invatamantului si se presupune ca restul orelor pregatesc material didactic, verifica caiete, merg la cursuri de specialitate si se instruiesc. Si asta continua mai departe cu invatoarele. Daca ar fi real, n-as zice nimic, dar nu stiu cum sa plece mai repede ca sa lucreze la after sau gradinite particulare.
monicabo spune:
Anya, ai dreptate!
Si la gradi a noastra, ora limita pt programul prelungit este 17.30, dar educatoarele nu stiu cum sa plece mai repede, deja dupa ora 17 cam fac 13-14 ca le-au mai ramas 2-3-4-5 copilasi (sau cati le raman).
Eu lcurez mai pe cont propriu si sunt mai flexibila cu programul, asa ca ma incadrez sa le iau cam cu 1 h mai devreme, dar sunt persoane care nu pot, si ajung aproape de ora limita... Ce sa faca? Si asa, ora limita nu prea acopera necesitatea de a avea copilul supravegheata la gradi, cat este parintele la serviciu. Caci (,) ca sa poti lua copilul la max 17.30, in functie de distanta gradinita-serviciu, trebuie sa terminini munca pe la max 16.30-17, or, in mediul privat se termina programul si la 18, si la 18.30...
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
www.andreeaioana.ro/displayimage.php?album=31&pos=37" target="_blank">Ele doua
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
Andries spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Edip Si ne mai miram ca pensionarii decid voturile in Ro. Poate m-am "adaptat" eu la mentalitatea de aici ca statul nu trebuie sa aibe grija de tine dar multi de pe aici o sa va petreceti batranetile la fel ca generatiile de acum... injurand guvernul. Exista multe modalitati de investitii in Ro in afara de pensii private care nu sunt de fapt ceea ce ar trebui sa fie. Dar ca sa investesti trebuie intai sa economisesti si la asta m-am referit... lipsa de educatie financiara e una din metehnele oamenilor si dupa cum se vede e f. greu sa se repare. Cum sa astepti sa te ajute copilul la batranete? Adica trebuie sa pun presiune pe copilul meu sa aibe un venit care sa poata sa ii permita asta cand o sa fiu eu la pensie? Pai ce m-a obligat copilul sa il fac? Ce aberatie... Pe copil il ajuti tu pana mori si nu astepti nimic de la el.. e dragoste neconditionata si atat... E discutie lunga aici dar multi or sa o simta pe pielea lor... Multi s-au simti foarte ofensati de intrebarea mea... chiar si in Anglia dupa cum am vazut:) Ei uite ca eu aici stiu ca toata lumea face asta si le e f. bine la pensie comparativ cu multi de prin Europa care isi asteapta sfarsitul. Economiile (in lumea capitalista) ca idee generala se impart in: -sume pentru a cumpara ceva mai scump ( casa, masina) sau a renova casa -sume pentru a avea un ban de zile negre cat inca esti angajat... ramai somer, te imbolnavesti,se strica masina etc -sume pentru educatia copilului -sume pentru vacanta/vacantele anuale -sume pentru pensie (care se investesc pe termen lung) Nu poti face economii, cauti alte surse de venit.. schimbat de job, mai faci un curs, incepi o afacere, al 2-lea job... dar noi suntem obisnuiti sa ne dea cineva sau sa ne plangem.... Eu ma as fi asteptat la o alta replica... cum investim acei bani de pensie ca sa nu se devalorizeze pana cand avem nevoie de ei. |
Edip, fully agree!
Exista 2 abordari:
1/. am 10 lei si ce bine ma descurc eu cu ei si la sfarsitul lunii am pus deoparte 50 de bani, ura!
2/. am 10 lei si nu-mi ajung de nici un fel pentru ce vreau eu sa fac, deci fac pe dracu'n patru si castig inca 10 lei, cheltui 15 si pun deoparte 5 (pentru casa, masina, educatie, zile negre, pensie, vacante, etc tot ce ai enumerat mai sus)!
Partea proasta este ca numarul 2/. este mult mai greu de realizat, in special din cauza unei bariere puternic setata in mentalitatea oamenilor!!
Andries spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui dana vio
Teoretic, daca e si practic e bine. La noi trebuie anuntat ce copii vin inainte de 7.00 si ii primeste ingrijitoarea, educatoarea vine la 7.30 si cealalta dupa 12.00 cand ii pregateste la somn. De cate ori intreb ce-a mancat Alex la pranz respunsul este nu stiu, ca eu am venit dupa ce-au mancat. Vine dupa 12.00 si sta 4ore si se uita la copii cum dorm. Frumos, nu? Alexandra Maria 14.12.2007 |
Ce salariu are?
Andries spune:
Opinia mea este ca noi avem o perceptie extrem de volatila asupra raportului dintre munca prestata si rasplata asteptata pentru munca.
Si cand spun volatila, spun ca in functie de situatie judecam acest raport diferit, dar in favoarea noastra mereu.
De ce educatoarea de la gradi privata a lui fi-miu este pe pozitie la 7:30, stie permanent ce a facut fi-miu la gradi, ce si cat a mancat, cat a dormit si de cate ori a facut kk? De ce la 18:00 de exemplu educatoarea de pe tura a doua stie ce a facut fi-miu in ziua aia cu prima educatoare si-mi da raportul fara sa o intreb eu? Pentru ca le pasa. Si de ce le pasa? Pentru ca sunt motivate sa faca asta, clar.
De ce invatatoarea lui fi-miu cel mare de la after, la ora 13 cand termina cursurile de la scoala, se suie in microbuz si la ora 14 o ia de coada cu o alta clasa la un after privat pana la 18? Si se ocupa, nu gluma! Credeti ca ii e usor? Pentru ca are nevoie de bani, are facturi si tot tacamul si pentru asta munceste 8-18, de luni pana vineri si uneori si in week end, nicidecum din altruism pentru semeni. au fost zile cand i-am dat buna seara la 18 si practic nu mai avea voce.
Cum naiba privatii care se ocupa ca lumea de business ul lor au intotdeauna personal?
Stiu, o sa-mi spuneti ca nu toata lumea are bani de gradi/after privat si ca da, iti convine.
Dar toata lumea a facut niste alegeri in viata. ceea ce este prezent pentru noi azi este determinat de informatiile, educatia, deciziile si actiunile facute in trecut. Azi e scadenta facturii pe care scrie trecut. Avem bani pentru factura asta? Daca n-avem...problema!!
Ceea ce citim, dezbatem, decidem si chiar executam azi determina ceea ce ni se va intampla in viitor. La pensie vom plati factura pentru ce facem in prezent.
Nimeni nu va plati in prezent factura pentru trecutul altora! Nu cred ca statul prin pensie va plati facturile noastre, de fapt se vor aduna si se vor aduna si vor capata si dobanzi penalizatoare! Si nu cred ca factura pentru prezent si trecutul acumulat ar trebui platita de copii in viitor!!
asa deci... cum facem 10 lei in plus?
ela_04 spune:
Frumos scris!
Nu stiu cum se pot face rost de cei 10 lei...
poate unii reusesc sa renunte la anumite lucruri pt ai strange.
mie mi-e greu... m-am obisnuit cu un anumit confort minim. Daca cad financiar sub acest confort devin depresiva
asa ca singura sansa pt mine si familia mea e un efort mai mare ... un alt job, un part time, orice... nu ne permitem prea multe nazuri ca disconfortul e dupa colt...
On topic...
nu as reusi sa pun cate un leu in pusculita... pun maruntul care se strange in geanta cu pumnul dar nu l-am numarat niciodata.
insa, pot la salariu sa pun o parte... atat cat pot eu... poate azi 50 lei, poate 100, poate 200 in functie de cheltuielile care stiu ca sunt in luna aferenta... atat cat sa nu dezechilibrez bugetul familiei si nici limita de confort a acesteia.
& +33
dana vio spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Andries
Ce salariu are? Andries mami!! uite avioanele, avioanele, sunt multe mami, multe!! uite si unul mic mami, e puiul lor, e puiul lor!!! |
In primul rand tin sa mentionez ca ma simt prost sa o/le vorbesc de rau ptr ca asta este singurul lucru ce ma deranjeaza, faptul ca nu-si "dau raportul" . In rest fac treaba buna si cand sunt langa copii se ocupa foarte bine de ei.
In al doilea rand, in general vorbind, nu inteleg ce legatura are salariul cu asta. Daca au ales sa fie educatoare in Ardeal trebuie sa traiasca din salariul de bugetar, ca daca mergeau educatoare in alte parti (nu dau detalii) puteau pretinde salarii mai mari. Probabil. In orasul meu gradinitele particulare nu au trecere. Sunt scumpe si nu-si justifica existenta, inclusiv persoanele care isi permit si si-au inscris copii la gradi privata, ca de!altfel suna, si i-au retras dupa un an sau mai devreme. Gradinitele de stat sunt foarte bine utilate, au programe bune, educatoare bune (oare de ce n-au plecat la alea particulare?) etc. Asa ca ptr mine, chestia asta cu gradi/scoli private suna doar a snobism.
Alexandra Maria
14.12.2007
dana vio spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Andries Opinia mea este ca noi avem o perceptie extrem de volatila asupra raportului dintre munca prestata si rasplata asteptata pentru munca. Si cand spun volatila, spun ca in functie de situatie judecam acest raport diferit, dar in favoarea noastra mereu. [...] Dar toata lumea a facut niste alegeri in viata. ceea ce este prezent pentru noi azi este determinat de informatiile, educatia, deciziile si actiunile facute in trecut. Azi e scadenta facturii pe care scrie trecut. Avem bani pentru factura asta? Daca n-avem...problema!! Ceea ce citim, dezbatem, decidem si chiar executam azi determina ceea ce ni se va intampla in viitor. La pensie vom plati factura pentru ce facem in prezent. Nimeni nu va plati in prezent factura pentru trecutul altora! Nu cred ca statul prin pensie va plati facturile noastre, de fapt se vor aduna si se vor aduna si vor capata si dobanzi penalizatoare! Si nu cred ca factura pentru prezent si trecutul acumulat ar trebui platita de copii in viitor!! asa deci... cum facem 10 lei in plus? Andries mami!! uite avioanele, avioanele, sunt multe mami, multe!! uite si unul mic mami, e puiul lor, e puiul lor!!! |
Alexandra Maria
14.12.2007
ela_04 spune:
Dana, nu comentez cum e in Ardeal ca nu stiu dar aici in Buc diferenta dintre privat si stat e destul de mare.
de asemenea cred ca nu era vorba de lipsuri tehnice- didactice la nici una. Ci de lipsa interesului.
E destul de greu sa-i ceri cuiva care castiga 600 lei/luna din motive obiective poate, ca educatoare la gradinita sa isi de-a silinta mai mult.
E ca si cum ai ruga pe cineva sa ramana peste program gratis.
Eu sunt si eu bugetar, si uneori mi s-a cerut sa raman peste program pt a termina treaba si nu am fost de acord.
Salariul este prea mic (a fost alegerea mea e drept dar am avut si eu motivele mele) si nu justifica efortul. De ce sa nu ma duc acasa la copilul meu, sa-i spal, sa-i calc, sau doar sa-l mangai... doar pt ca daca nu trimit azi niste plicuri se anuleaza niste amenzi... nu e vina mea... treaba sefilor e organizarea... ei sa ramana peste program.
De ce trebuie sa-mi bat eu capul? Eu am o fisa a postului pe care o respect. Institutia e obligata si ea sa-mi respecte drepturile si sa nu imi ceara mai mult decat scrie acolo decat daca e pregatita sa ma plateasca pt asta.
& +33
ni-na spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ela_04 Dana, nu comentez cum e in Ardeal ca nu stiu dar aici in Buc diferenta dintre privat si stat e destul de mare. de asemenea cred ca nu era vorba de lipsuri tehnice- didactice la nici una. Ci de lipsa interesului. E destul de greu sa-i ceri cuiva care castiga 600 lei/luna din motive obiective poate, ca educatoare la gradinita sa isi de-a silinta mai mult. E ca si cum ai ruga pe cineva sa ramana peste program gratis. Eu sunt si eu bugetar, si uneori mi s-a cerut sa raman peste program pt a termina treaba si nu am fost de acord. Salariul este prea mic (a fost alegerea mea e drept dar am avut si eu motivele mele) si nu justifica efortul. De ce sa nu ma duc acasa la copilul meu, sa-i spal, sa-i calc, sau doar sa-l mangai... doar pt ca daca nu trimit azi niste plicuri se anuleaza niste amenzi... nu e vina mea... treaba sefilor e organizarea... ei sa ramana peste program. De ce trebuie sa-mi bat eu capul? Eu am o fisa a postului pe care o respect. Institutia e obligata si ea sa-mi respecte drepturile si sa nu imi ceara mai mult decat scrie acolo decat daca e pregatita sa ma plateasca pt asta. & +33 |
De-o eternitate lucrez la privat si am interesul ca acesta sa aiba si maine afacerea profitabila,ca sa am in continuare job.Nu conteaza
cum manageriaza acel om timpul meu,trebuie sa mearga treaba,sa facem profit,sa pot lua un salariu .Cred ca cea mai mare dorinta a romanilor este un loc de munca caldut financiar,la stat,si ca in reclama...cetatean european--are drepturi.Insa de obligatii vorbeste cineva?