Primele notiuni de pudoare, discretie.
Raspunsuri - Pagina 5
ina.click spune:
oh a intrat nisip si prin slipul pt bebelusi, desi parea foarte eteans :(
horror nisipul in combinatie cu crema de protectie solara. se transforma intr0un fel de ciment gumilastic :)
AgnesLuca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iulia_b Totusi copilul trebuie sa invete ca nu trebuie sa intre peste cineva cand este in baie la wc sau dus stiu eu la scoala, la gradinita, in magazin, tabara sau oriunde,ci ca trebuie sa bata la usa. |
Ha, ha, asa credeam si eu pina am venit in Germania; aici nu bate nimeni la usa, ci cel care-si face treburile-n baie/ wc se incuie, la toaletele publice apare automat culoarea rosie sub clanta, deci n-ai de ce sa mai bati la usa decit poate daca vii din Romania
Edit: acum aproape 20 de ani, am patit-o, eu neincuindu-ma ca pe la noi, au dat unele sa intre peste mine pina m-am prins eu care-i treaba.
Pina la urma, obiceiurile societatii le invatam traind in societate si asa fac si copiii nostri, de aia eu zic ca-i important acasa sa ne purtam natural, asa cum suntem noi si sa ne ne facem prea multe ginduri pentru niste chestii care oricum vin de la sine.
fran spune:
Agnes- la voi exista incuietori la toaletele copiilor de la gradi? La noi nu, si nici nu mi s-ar parea safe sa fie. Copiii trebuie invatati sa nu dea buzna unul peste altul.
Altfel ca sa zic, eu pe unde am umblat prin lume (si am umblat ceva) am mai gasit si toalete la care sub incuietoare nu apare automat culoarea rosie sub clanta cand usa este incuiata...In cazul asta e normal sa bati usa.
Si btw sistemul cu culoarea rosie sub clanta exista si in Romania, sigur daca nu peste tot, dar a aparut si la noi, hai ca nu suntem chiar asa de necivilizati cum ne considera unii europeni.
Vorbeati mai sus despre cum se poate explica unui copil nasterea naturala. Eu piticei i-am spus ca m-a taiat doctorul pe burta ca sa o scoata, dar asta demult de tot, cred ca pe la 2 ani. a crescut cu ideea asta, pe la un moment dat mai mare fiind a intrebat daca doare, i-am zis ca mi-a facut anestezie, stia ce e aia. In vara asta ( copilul are 7 ani)a auzit-o pe cumnata mea povestind ca nu a putut sa nasca natural si a trebuit sa-i faca cezariana. M-a intrebat cum vine asta, i-am zis ca in mod normal copiii se nasc printr-un canal special care se deschide in corpul mamei doar cand se naste un bebelus, dar uneori bebelusul e prea mare ca sa treaca, sau nu sta asezat cum trebuie ( cum a fost cazul ei- stia mai demult ca de obicei bebelusii stau cu capul in jos in burtica mamei, dar unii mai speciali cum a fost ea se aseaza cu capul in sus sau de-a curmezisul).
Adriana mica spune:
In cazul nostru, copilul mai intra uneori in camera in timp ce ne schimbam, dar nu am facut mare caz pe tema asta. In schimb, nu a manifestat niciodata interes sa mearga la toaleta cu noi, nici macar atunci cand era mic. iar de ceva timp, a cerut explicit sa facem acelasi lucru in ceea ce-l priveste, asigurandu-ne ca e suficient de mare sa se poata descurca singur.
Am avut parte de un episod interesant la gradi, pe cand avea 4 ani. Una dintre colege s-a oferit sa-l ajute sa-si schimbe pijamaua, dupa somn. Urmand exemplu mamicii ei cand il schimba pe fratiorul cel mic, i-a dat jos si chiloteii. Cand educatoarea s-a intors in dormitor, fetele chicoteau in timp ce el statea in continuare aparent relaxat pe pat. Nu a stiut sa-mi explice exact ce a simtit, desi l-am intrebat, andindu-ma daca nu cumva l-deranjat in vreun fel. A fost prima oara cand mi-am pus problema sa aduc in discutie precautiie de care sa tina cont in situatii similare, atunci cand nu e vorba de persoane indreptatite sa faca asta.
adinag spune:
La noi totul decurge natural. Eu in general nu umblu prin toata casa in pielea goala, ca assa mi-e felul. Insa cand ma schimb umblu dintr-o camera in alta, si nu e nici o problema pentru nimeni :) La toaleta acum ma incui cand nu vreau sa fiu deranjata si gata. Cand erau insa mici, pana in 2-3 ani, veneau si cu mine, insa mi s-a parut chiar ok, asa au avut o trecere naturala de la scutece la toaleta.
Cu nasterea copiilor, ai mei de la inceput au stiut cum decurge nasterea naturala, avem si carti despre asta, nu vad de ce ar fi un mister?
pisigri spune:
citat din mesajul lui iulia_b Totusi copilul trebuie sa invete ca nu trebuie sa intre peste cineva cand este in baie la wc sau dus stiu eu la scoala, la gradinita, in magazin, tabara sau oriunde,ci ca trebuie sa bata la usa. Ca nu tb sa se schimbe de haine in mijlocul multimii ci intr-un vestiar sau intr-un loc mai ferit. Inca de la gradi sunt bai separate fetite, baietei. Asta nu pt ca respectivii se rusineaza de-al lor corp sau ca este pacat, ci pt ca sa este firesc sa fie, sunt zone care de asta se cheama intime. Stiu ca atunci cand copiii sunt mici intra peste tot dupa tine, am patit si eu, dar incet incet, ei tb indrumati sa constientizeze ca sunt lucruri pe care tb sa le faci din respect pt ceilalti. Adica ar fi ok sa ne dezbracam in pielea goala in mijlocul salii de clasa de ex ca sa aratam ca nu ne rusinam de propriul corp? Sau ne rusinam fata de altii dar nu si fata de parinti? Ok,am inteles, mama si tata tb sa stie daca se intampla ceva cu copiii in zonele mai intime, banuiesc ca asta se poate comunica cand e cazul, dar eu una ma simt o "invadatoare" cand copiii mei sunt in pielea goala (exceptand cazurile de boala cand sunt bebelusi etc referindu-ma la copii mai mari). |
Pai si copilul meu stie ca exista zone intime, la care nu are acces oricine, ca exista gesturi care nu se fac in public, etc. Dar cum nu a vazut pe nimeni dezbracindu-se in mijlocul supermarketului, cred ca nu i-a trecut nici ei prin cap sa faca asta. La fel, prin observatie si imitatie, bate la usa la baie atunci cind nu e acasa....
IULIA va invinge CANCERUL
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009) si 25+
oanap85 spune:
citat din mesajul lui fran Agnes- la voi exista incuietori la toaletele copiilor de la gradi? La noi nu, si nici nu mi s-ar parea safe sa fie. Copiii trebuie invatati sa nu dea buzna unul peste altul. Altfel ca sa zic, eu pe unde am umblat prin lume (si am umblat ceva) am mai gasit si toalete la care sub incuietoare nu apare automat culoarea rosie sub clanta cand usa este incuiata...In cazul asta e normal sa bati usa. Si btw sistemul cu culoarea rosie sub clanta exista si in Romania, sigur daca nu peste tot, dar a aparut si la noi, hai ca nu suntem chiar asa de necivilizati cum ne considera unii europeni. Vorbeati mai sus despre cum se poate explica unui copil nasterea naturala. Eu piticei i-am spus ca m-a taiat doctorul pe burta ca sa o scoata, dar asta demult de tot, cred ca pe la 2 ani. a crescut cu ideea asta, pe la un moment dat mai mare fiind a intrebat daca doare, i-am zis ca mi-a facut anestezie, stia ce e aia. In vara asta ( copilul are 7 ani)a auzit-o pe cumnata mea povestind ca nu a putut sa nasca natural si a trebuit sa-i faca cezariana. M-a intrebat cum vine asta, i-am zis ca in mod normal copiii se nasc printr-un canal special care se deschide in corpul mamei doar cand se naste un bebelus, dar uneori bebelusul e prea mare ca sa treaca, sau nu sta asezat cum trebuie ( cum a fost cazul ei- stia mai demult ca de obicei bebelusii stau cu capul in jos in burtica mamei, dar unii mai speciali cum a fost ea se aseaza cu capul in sus sau de-a curmezisul). Fran Iepurete mititel Iepurete a crescut |
nici eu nu sunt de acord cu incuietorile,am patit-o o data la un spatiu de joaca si am ramas blocata inauntru ,noroc ca eram cu el ca ce facea de ramanea singur acolo..?
la fosta gradi la David aveau baie comuna si fetitele aveau prioritate,adica le spuneau :intai merg fetitele si apoi baietii..nu mi s-a parut corect,al meu s-a scapat de cateva ori cat a asteptat sa faca toate fetitele :)cred ca ar trebui in functie de necesitate urgenta :D sau macar sa fi lasat un wc acolo liber si ptr ei saracii :),bine ,normal ar fi separat
Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).
ina.click spune:
oh , asta cu fetitele inaintea baieteilor mi se pare un cavalerism aplicat gresit si dus la absurd. Cine face primul pe el inaintea...celorlati care inca se mai tin, cred ca ar fi o regula mai ok.
Just derpin' around
dia_filipas spune:
Interesant subiect!
Si noi, cam ca in majoritatea cazurilor expuse aici, nu umblam express dezbracati prin casa, dar se intampla ca fetita mai mare sa fie cu mine cand ma schimb. Tati e mai pudic si nu-i place sa fie vazut. La baie am mers muuult timp impreuna, ea fiind extensia pantalonilor mei pana pe la 3 ani. Ii placea sa vada pe unde iasa pisu, a vazut ca am par "down there", i-am explicat ca toata lumea are. Cu intrebarea pe unde vin bebelusii am lamurit-o cand s-a nascut surioara, a vazut ca un bebe creste in burtica, i-am spus ca o va scoate doctorul la spital fara alte detalii, si nici ea nu a intrebat altceva.
Cu diferentele intre fetite si baietei s-a rezolvat in prima saptamana de gradi. Baia e la comun, fara usi. In prima zi a venit victorioasa ca a descoperit ca baietii au putza. In consecinta, o saptamana facea pisu stand pe WC, tinandu-se de putza ei, ca baietii.
Dia, mami de bebeloi Miruna (15.07.2008) si bebe doi Sofia (21.11.2011)
ina.click spune:
si eu am facut asta, cand am descoperit ca verisorii mei fac concursuri de facut pipi cel mai departe. competitiva fiind, m-am bagat si eu. Evident, pierdeam sistematic. Bunica mi-a spus, ani dupa, ca s-a speriat si se gandea ca oi fi picat in cap sau cine stie ce traumatism si ca m-am prostit brusc, din moment ce fac pe mine la ani distanta dupa renuntarea la scutece.
Just derpin' around