Primele notiuni de pudoare, discretie.

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Da eu nu ma cert cu nimeni, asta-i parerea mea si mi-o expun, in felul meu. Ma gandeam de ce mama nu se sfieste in fata baiatului de 4 ani dar in fata adolescentului de 14 ani da. De ce este tratat diferit copilul? Ce intervine? Oare nu "pricepe" la 4 ani? "lasa ca-i mic si nu stie", ceva de genu...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns oanap85 spune:

@ iulia
poate pentru ca la 4 ani inca nu realizaza cam nimic despre ce inseamna intimitate,putza,etc nu crezi?de ex al meu de 6 ani stie ca functia" putzei e sa faca pipi iar al funduletului kk :)pe cand la 14 ani stiu totul deja ,adica ce functii mai are :D,si stiu si sa respecte intimitatea celorlalti..
si nu ma refer sa le fie rusine ,nu,pentru ca nu au de ce sa le fie rusine de ceva ce are toata lumea..trebuie sa stie doar ca acele parti sunt intime si daca au vreo problema trebuie sa discuite cu parintii,
eu cred ca copiii pur si simplu incep de la o anumita varsta sa simta acea pudoare,cred ca chestia asta e ceva natural ce vine de la sine

Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulia_b spune:

Pai inseamna ca pudoarea asta exista de la inceput in copil daca incep s-o simta la un moment dat si nu mai defileaza in fata parintilor in pielea goala. Noi o ignoram cand sunt mici, consideram ca sunt prea necunoscatori ca sa ne mai facem probleme in a le respecta "intimitatea" Asa ca trecem peste asta si ne dezbracam si noi in fata lui. Asa ca nu inteleg de ce as expune copilul, mai ales in public, in fata neamurilor, pe plaja, doar pt ca e mic si nu stie. Simt cumva ca m-as folosi de imaturitatea lui, eu, ca adult, care stiu ca il pot expune la pericole. Daca-l respect la 14 ani si bat la usa cand este la baie, de ce nu l-as respecta la 4 ani ( cu masura de rigoare bineintels, ca uneori are nevoie de asistenta).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pitzinuca spune:

iulia, daca pudoarea ar exista in mod natural, oamenii s-ar naste imbracati

copiii stiu sa discearna, nu trebuie noi neaparat sa le bagam cu linguritza ca altfel se dezbraca in mijlocul clasei. Andi stie ca la nudisti nu e nevoie de slipi, dar eu ii am la mine. daca o sa ii vrea vreodata, o sa ii aiba. pe de alta parte, cand merge la inot isi pune slipii, nu se arunca in piscina in putza goala. pe de a treia parte, mai nou doarme in pielea goala, a descoperit ca ii place asa "imi place sa fiu lejer" - am incheiat citatul. ma rog, a descoperit acum cand vine frigul... cam nepotrivit.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
citat din mesajul lui oanap85
pentru ca prima data cand m-a intrebat i-am zis ca m-a taiat la burta si l-a scos,eu avand o operatie,si i-am aratat dar bietul de el a ramas traumatizat si ma tot intreba " cum te-a taiat mama? si te-a durut?da de ce te-a taie"? asa ca am incercat altfel sa-i explic ca mi-am dat seama ca asta ci taiatul nu e o explicatie buna ptr ei :)

nu, nu e deloc o explicatie buna! mai ales daca sunt fetite!

povestesc asta, pentru ca pe mine cel putin m-a traumatizat explicatia asta. sa va explic:

aveam 5 ani cand maica-mea era gravida cu fratele meu. avea deja o burta mare, stiam ca voi avea un fratior sau o surioara care e in burta la mama momentan si am intrebat, logic, cum va iesi de acolo fratiorul sau surioara. mama, probabil ca sa simplifice explicatia (desi a nascut normal) a zis ca "doctorul o sa-i taie burta si il va scoate de acolo pe fratior sau pe surioara. in momentul cand mi-a zis asta, am inceput sa plang instant! mama, crezand ca plang de grija ei, a inceput sa ma consoleze, spunandu-mi ca nu va pati nimic, mama va fi bine, totul va fi bine. ei, chestia este ca nu plangeam de mila ei, eu plangeam de mila mea, ma gandeam ca atunci cand voi fi mare si voi avea copii, doctorii vor trebui sa-mi taie burta ca sa mi-i scoata! si culmea, faptul ca am realizat (la 5 ani) ca de fapt nici macar nu plang de mila maica-mii, m-a facut sa ma simt si vinovata si inspaimantata in acelasi timp.

scena asta mi-a ramas extrem de clara in minte, desi s-a intamplat la 5 ani, tin minte aproape fiecare detaliu din ea, pana si ce culoare aveau patura si perdelele si cum cadea lumina veiozei. (dormeam cu mama in pat si prin camasa transparenta i se vedea burta mare si buricul proeminent).

pana acum cativa ani nu m-am gandit la ea in mod expres, desi imi revenea, cumva, constant in minte. pana cand, mi-am pus problema de ce nu vreau eu copii. de fapt, nu e vorba ca nu voiam, doar mi se parea prea devreme. adica si la 35 de ani mi se parea prea devreme, ca sa intelegeti.... mi se parea o mare complicatie totul, dar mai ales, ma inspaimanta ideea sarcinii si mai ales, a nasterii. stiam ca vreau copii "candva", dar nu acum, nu in curand... abia cand am inceput sa ma gandesc serios de ce aman atata, mi-a aparut in minte scena de la 5 ani si parca mi s-a facut lumina.

sigur, nu garantez ca de-aia nu am eu acum copii, dar in sufletul meu cred ca asta e cauza. de cand mi-am dat seama, tot lucrez la imaginea asta, incerc sa-mi imaginez intr-o maniera prietenoasa sarcina, si mai ales, nasterea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

ok, eu mai am vreo 5 ani minim timp de lucru pentru a incropi o varianta prietenoasa de a explica nasterea naturala :) chit ca am nascut prin cezariana.
Doar ca am baietel si vreau sa nu fie ....you know, nu vreau sa il vad scriind comentarii de ghiolban 35 de ani mai incolo pe threadurile despre alaptare de exemplu. Sau protestand cand sotia vrea sa nasca natural cu argumentul "doar nu esti taranca" (am auzit si asta, da).
Eu cred ca totul sta in educatie, intr-o educatie franca,justa, sincera, intr-o maniera obiectiva si corecta de a arata unui copil ce e normal, ce e natural. Sper sa o mai si nimeresc, evident.

In rest, va reamintesc cu insistenta ca indiferent de pozitia adoptata, nu e nimic de combatut si infierat si condamnat in acest topic. Doar pareri personale , atitudini personale despre ceva personal.

Edit: scrisesem latural in loc de natural :)) nasterea pe-o latura!

Mergi la inceput

portocalia ai dreptate nu e o explicatie buna ,si nu doar ptr fetite ,nici pentru un copil :)
insa depinde si de varsta copilului,al meu de 6 ani crede ce i-am spus si a fost multumit cu explicatia data insa unul de 10,12 ani nu stiu daca ar crede:)
iulia,acum voi spune in mod direct chiar daca risc sa fiu criticata :P
pe plaja sa zic,cine se uita la un copil de 4 ani dezbracat?aproape ca e ceva normal:) si te uiti la el ca la un copil dragalas
dar la 14 ani deja atragi multe priviri chiar daca esti inca un copil avand in vedere ca esti destul de dezvoltat plus ca un copil de 14 ani eu cred ca el insusi nu e de acord sa stea dezbracat fiindu-i rusine ,pe cand un copil de 4 ani nu se gandeste ca il vede nu stiu care.. sau ce e rusinea

Mergi la inceput

Citat:
Pai inseamna ca pudoarea asta exista de la inceput in copil daca incep s-o simta la un moment dat si nu mai defileaza in fata parintilor in pielea goala. Noi o ignoram cand sunt mici, consideram ca sunt prea necunoscatori ... Asa ca trecem peste asta si ne dezbracam si noi in fata lui.

pai cam asa:))
nu cred ca baietelul meu de 3 ani tine minte ca m-a vazut dezbracata dar David cred ca de acum ar tine minte :D

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Oh, nici eu nu l-as tine pe Alexandru in fundul gol pe o plaja. E vorba de dreptul lor, nu de o presiune sociala neaparat. Dimpotriva, cand or avea 16 18 ani, pot sa faca nudism cat vor, va fi o alegere constienta si deliberata. Se vor duce la Vama sau 1 Mai sau unde s-or mai duce si vor alege ei sa fie in fundul gol. Nu voi impune eu aceasta alegere.

Mergi la inceput

nici eu nu-i tin dezbracati , si in afara de faptul ca ma gandesc sa nu fie vreun pedofil care sa se holbeze la copilul meu , mie si frica de mizerie sau sa nu-i intre nisip etc

dar spun ca am vazut copii dezbracati si nu critic pe acei parinti si nici nu mi s-a parut o tragedie
eu cred ca toti ar trebui sa inteleaga ca sa respecte intimitatea celorlati inseamna: din respect si nu de rusine

Mergi la inceput