Primele notiuni de pudoare, discretie.
Raspunsuri - Pagina 3
madyrizi spune:
eu am doi baieti, deci:
- fata de cel mare, de aproape 10 ani, am introdus cateva reguli in vara dinainte sa inceapa clasa I. multe dintre ele le mai stia si de la gradinita, dar am insistat pe faptul ca trebuie sa respecte indicatiile "baie pt. fete/ baie pt. baieti", sa nu intre peste fete in baie si din astea. acasa e alta poveste. eu nu ma eschivez foarte tare fata de el, dar nici nu stau dezbracata in casa (mai intru in camera fara sutien). nu ma intru peste el in baie de vreo 2 ani si il las sa faca baie singur (evident ca inspectez sa fie zonele curate, de aceea am vazut si ca unele parti s-au schimbat la el ). in ceea ce priveste afectiunea mea pentru tatal lui, mi-o manifest fara restrictii, dar nu exagerat (pupaturi, imbratisari pe care le manifestam si fata de toata lumea),
- fata de cel mic (care are aproape 3 ani) am inceput sa ii dau de inteles ca nu mai poate intra cu mine in baie si a inteles f. repede. n-am facut niciodata baie impreuna, dar intra cu mine in baie.
mi s-a parut interesant subiectul, mai ales ca acum vreo 2 ore m-a intrebat cel mare, pentru prima data, cum ajunge un copil in burta mamei si din ce cauza .
pisigri spune:
Noi mai ca pitzinuca. adica umblam destul de des nud in casa, mergem la plaja la nudisti, usile la baie stau deschise cind facem dus, daca vrea musai sa mearga cu noi la baie mai merge; eu o accept, tati o cam fugareste.
Ma intreba maica-mea ce parere a avut copilu despre nudisti si ce intrebari mi-a pus, cind a auzit ca am fost la 2 mai la mare. Era f intrigata ca fie-mii putin i-a pasat de dotarile barbatilor de pe plaja. Nu mai spun ca ametita mititica "identifica" fetitele si baieteii dupa culoarea palariutelor/bandanelor :)))) si-i mai si incurca.
Mult timp am fost f complexata de coprul meu si nici acum nu-s f confortabila cu el din anumite puncte de vedere. Vreau ca ea sa vada ca exista si oameni "normali" - nu doar fotomodele semidezbracate la tv - care traiesc si se simt bine in pielea lor.
in plus, in afara faptului ca pot afla toate rudele, prietenii si semi-cunoscutii ca in casa umbli in kuru' gol, nu vad ce rau pe termen lung poate face vederea corpului uman asa cum e el.
IULIA va invinge CANCERUL
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009) si 24+
oanap85 spune:
eu lui David cand m-a intrebat cum apar copii in burta i-am spus ca atunci cand iti doresti ff mult un copil Doamne Domane ti-l da ,(el stoie ca Doamne Domane implineste dorinte si poate sa faca orice)il pune in burta,la incept e mic,mi c si apoi incepe sa creasca iar atunci cand burta e mare cand a ccrescut suficient sunt doctori speciali care ii scot,mai noi i-am spus ca au un instrument special care scot copiii din burta dar nu se cunoaste pe unde pentru ca acel instrument " repara" burta la loc (si i-am spus varianta asta :D pentru ca prima data cand m-a intrebat i-am zis ca m-a taiat la burta si l-a scos,eu avand o operatie,si i-am aratat dar bietul de el a ramas traumatizat si ma tot intreba " cum te-a taiat mama? si te-a durut?da de ce te-a taie"? asa ca am incercat altfel sa-i explic ca mi-am dat seama ca asta ci taiatul nu e o explicatie buna ptr ei :)
Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).
ina.click spune:
ok suna excelent, dar la noi in familie nu exista doamne doamne. ma rog, lasa ca vedem noi pana atunci ce si cum explicam :)
Ilinca_M. spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ina.click ok suna excelent, dar la noi in familie nu exista doamne doamne. ma rog, lasa ca vedem noi pana atunci ce si cum explicam :) |
Pana atunci dati vina pe altcineva
Eu am auzit cum se fac copiii la 10 ani, de la nevasta varului meu (o cu@vistina horror care si-a si parasit fetita la cateva luni dupa nastere), mi-a zis sec ca "ramai gravida daca te culci cu cineva". Desigur ca "a te culca cu cineva" avea pentru mine unicul sens de "a dormi langa cineva" asa ca am fost shocata si oripilata:"cuuuum, si daca te culci cu taica-to?!"
Dar nu mai stiu cum am trecut peste angoasa asta; a, ba, pe la 11 ani cand am gasit ceva carte "Adolescentza" prin biblioteca altei verisoare:))
iulia_b spune:
Totusi copilul trebuie sa invete ca nu trebuie sa intre peste cineva cand este in baie la wc sau dus stiu eu la scoala, la gradinita, in magazin, tabara sau oriunde,ci ca trebuie sa bata la usa. Ca nu tb sa se schimbe de haine in mijlocul multimii ci intr-un vestiar sau intr-un loc mai ferit. Inca de la gradi sunt bai separate fetite, baietei. Asta nu pt ca respectivii se rusineaza de-al lor corp sau ca este pacat, ci pt ca sa este firesc sa fie, sunt zone care de asta se cheama intime. Stiu ca atunci cand copiii sunt mici intra peste tot dupa tine, am patit si eu, dar incet incet, ei tb indrumati sa constientizeze ca sunt lucruri pe care tb sa le faci din respect pt ceilalti.
Adica ar fi ok sa ne dezbracam in pielea goala in mijlocul salii de clasa de ex ca sa aratam ca nu ne rusinam de propriul corp? Sau ne rusinam fata de altii dar nu si fata de parinti? Ok,am inteles, mama si tata tb sa stie daca se intampla ceva cu copiii in zonele mai intime, banuiesc ca asta se poate comunica cand e cazul, dar eu una ma simt o "invadatoare" cand copiii mei sunt in pielea goala (exceptand cazurile de boala cand sunt bebelusi etc referindu-ma la copii mai mari).
anouk3 spune:
Foarte interesant subiectul!
Eu am crescut intr-o atmosfera exagerat de pudica si recunosc ca nu mi-a prins chiar bine. Deci.. incerc sa fiu cat mai relaxata pot cu copilul meu, evident cu anumite limite.
Deocamdata are doar 2,3 ani, dar mereu m-a vazut la toaleta din motive de.. urlat maxim daca dispaream din raza vizuala. Chestia asta m-a ajutat foarte tare pentru ca de mai bine de o luna, la initiativa lui, a inceput sa faca la toaleta "pentru ca asa face mama". Fara explicatii suplimentare din partea mea, fara batai de cap.
La dus ma vede si pe mine si pe taica-su, stie ca baietii au putzulica, fetele nu.
Sanii sunt inca magazin de lapte, deci ii vede foarte des. (E chiar mortal cand ma anunta "aici s-a terminat laptele, sa trec la celalalt").
Iar despre propriul lui corp.. cam de o luna si ceva, asa cum am zis, a renuntat la pampers si putza lui a devenit un obiect de interes. Se tot trage, si-o tot intinde, are si mici erectii.. Deci totul e super interesant pentru el. Astept sa vad cum evolueaza lucrurile ca deocamdata nu simt ca e cazul sa intervin. Ma gandesc ca e ceva normal, incepe pur si simplu sa se cunoasca.
Deocamdata nu am introdus nici o restrictie din motive de pudoare/rusine, ci incerc sa explic ca as vrea sa stau singura la toaleta. Uneori merge, de cele mai multe ori nu! Dar a inceput si el sa ceara sa stea singur la toaleta, deci undeva in capsorul lui a priceput ceva.
Oricum noi suntem doar la inceput de drum si citesc cu interes parerile voastre.
Ilinca_M. spune:
citat din mesajul lui iulia_b Totusi copilul trebuie sa invete ca nu trebuie sa intre peste cineva cand este in baie la wc sau dus stiu eu la scoala, la gradinita, in magazin, tabara sau oriunde,ci ca trebuie sa bata la usa. Ca nu tb sa se schimbe de haine in mijlocul multimii ci intr-un vestiar sau intr-un loc mai ferit. Inca de la gradi sunt bai separate fetite, baietei. Asta nu pt ca respectivii se rusineaza de-al lor corp sau ca este pacat, ci pt ca sa este firesc sa fie, sunt zone care de asta se cheama intime. Stiu ca atunci cand copiii sunt mici intra peste tot dupa tine, am patit si eu, dar incet incet, ei tb indrumati sa constientizeze ca sunt lucruri pe care tb sa le faci din respect pt ceilalti. Adica ar fi ok sa ne dezbracam in pielea goala in mijlocul salii de clasa de ex ca sa aratam ca nu ne rusinam de propriul corp? Sau ne rusinam fata de altii dar nu si fata de parinti? Ok,am inteles, mama si tata tb sa stie daca se intampla ceva cu copiii in zonele mai intime, banuiesc ca asta se poate comunica cand e cazul, dar eu una ma simt o "invadatoare" cand copiii mei sunt in pielea goala (exceptand cazurile de boala cand sunt bebelusi etc referindu-ma la copii mai mari). |
Of si vai, Iulia, nu ai citit disclaimer-ul Inei? Aici nu se discuta in termeni de "TREBUIE sa..." ci fiecare isi spune experienta proprie, daca noi nu ne sfiim sa umblam in kukuruku gol prin casa, ce vrei, sa mintim? Si cu comparatii si intrebari de genul "ar fi ok sa ne dezbracam in pielea goala in mijlocul salii de clasa?" eu cred ca tu vrei polemici furtunoase sau sa ne demonstrezi ca numai tu ai dreptate;))
Nu stiu cati ani au copiii tai dar noi inca nu ne simtim ca "invadatorii" ci ne extaziem de perfectiunea fiicei noastre si de bucutzele ei rotunjoare cu 2 gropitze adaaaanci de-asupra (eu eram sigura ca toata lumea sau macar copiii au gropitzele alea asa pronuntzate, dar cica nu...apropo, ai vostri au gropitze la buci?:)))
J G spune:
A mea are... si le va avea mereu, ca seamana cu tacsu.
Eu ce sa zic, nu mi se pare f greu sa faci diferenta intre acasa putem sta dezbracati, in mijlocul clasei nu putem. De pe la 5 ani se cam achizitioneaza natural pudoarea "cuvenita", copilul inchide usa cand face pipi/caca (apoi te anunta, sa te duci sa stergi fundul ), vrea sa se spele singur etc.
Noi nu ne ferim deloc de ea, adica nu umblam dezbracati prin casa dar daca se intampla sa ne vada asa nu avem nicio reactie. Asa incat n-are curiozitati fata de taica-su.
Niciodata nu folosesc cuvantul rusine in legatura cu ceva ce este natural. Folosesc cuvintele "privat" si cand e cazul "nepotrivit".
ina.click spune:
citat din mesajul lui J G Niciodata nu folosesc cuvantul rusine in legatura cu ceva ce este natural. Folosesc cuvintele "privat" si cand e cazul "nepotrivit". J si Carla (05.02.2006) www.prin-casa.ro/" target="_blank">Culinare |
foarte foarte bun de tinut minte asta.