Primele notiuni de pudoare, discretie.
Raspunsuri - Pagina 2
iulia_b spune:
Ocazional poate ne-au mai prins si ei pe noi mai sumar imbracati sau la dus. In general insa ne-am ferit sa defilam prin fata lor in pielea goala. In fond de ce am face-o? Oamenii au haine, daca n-ar avea nevoie de ele ar umbla si pe strada fara. Care ar fi diferenta in ochii unui copil intre fundul lui taica'su si fundul unui nene de pe strada la o adica. Consider ca unul din drepturile fundamentale ale unui om este intimitatea, respectarea unui spatiu. Asa cum nu sunt de acord cu dezbracatu in fundul gol la mare al copilului (eventual cu comentariile de rigoare, ca am mai auzit si din astea, mamici mandre de "podoaba" baiatului).Mie mi se pare un abuz. Poate mi se trage partial si din faptul ca am fost marcata de o poza de-a mea din copilarie de la mare, in pielea goala. Nu stiu de ce, poate m-a prins intr-o perioada de asta mai critica, dar m-am simtit asa de prost, dezgolita cumva si la propriu si la figurat, incat am desenat cu carioca niste slipi. Si iar mi se pare trist sa aud de copii mari, peste 6-7 ani care sunt spalati prin partile intime de parinti. Mi se pare un regres din punctul meu de vedere al copilului, care nu este lasat sa fie capabil sa fie stapan pe propriul corp.
giulia81 spune:
al meu baiat are 10 ani...nu m-am ferit niciodata de el...nici taica-sau...cand a avut intrebari/curiozitati i-am raspuns pe intelesul lui.stie de mai demult cum se nasc copiii, eu avand cezariana mi-a fost mai usor, insa acum nu demult mi-a spus ca a auzit de la un coleg de clasa ca de fapt copiii se nasc prin "partea dorsala"a femeii. atunci i-am explicat ca exista doua tipuri de nasteri: cea cu cezariana si cea naturala. a inteles...de atunci nu a mai abordat subiectul...
ma dezbrac/imbrac de fata cu el, daca se nimereste sa fie in camera, insa de obicei iese el de buna voie si nesilit de nimenidesi nu i-am interzis - el niciodata nu intra in baie daca sunt eu acolo...daca intra din greseala imi spune "oh, scuze" si iese repede
in schimb eu pot sa intru in baie cand el e acolo...DEOCAMDATA
Faceti baie impreuna cu copiii, da, nu, pana la ce varsta
am facut baie cu el o singura data...nu mi se pare foarte igienic...si atunci am purtat costum de baie
Va reprimati si gesturi intre soti? d ex saruturi, pupaturi, etc? Intra si acestea in domeniul pudorii?
nu...pupaturile, imbratisarile, gesturile tandre dar decente fac parte din viata de familie.consider ca ceea ce vede un copil in familie va aplica si el mai tarziu.
a fost o perioada cand daca ne vedea imbratisati sarea si el sa fie "imbratisare in grup"acum ne mai spune "pupati-va!" si apoi canta "love is in the air"
in rest i-am explicat/re-explicat ca partile sale intime sunt ale lui, ca nimeni inafara de mami, tati si eventual dr nu are voie sa il atinga si sa ne semnaleze de indata orice tentativa de acest gen, oricine ar fi aceea persoana.
"Un om are dreptul sa se uite in jos la altul, doar atunci cand ar trebui sa-l ajute sa se ridice."
AgnesLuca spune:
La noi e cam ca si la Ilinca (asta ca sa nu ma mai repet, mai putin cu alaptatul).
Acuma sa va zic si partea noastra mai "speciala": eu am un catel si o pisica de 10 ani, astia s-au invatat sa ma viziteze cind sunt pe buda, sa-si ia portia de mingiiere; deh, fiind pe vremea cind lucram la "firma" imi utilizam si io timpul la maxim. Dupa ce ne-am mutat impreuna barbata-meu mi-a preluat obiceiul, apoi a venit si asta mica, lipita de mine, deci ne cam stringeam toata familia la baie . Multa vreme n-am realizat deloc ca suntem o familie cam suie, fisa mi-a picat de cind asta mica s-a mai dezlipit de mine si a apucat-o cheful sa ne insoteasca musafirii la baie; no, si-atunci da-i cu explicatiile la ceva ce bietul copil trebuia sa invete in mod normal prin imitare. In plus, fiica-mea fiind cam prima din grupul nostru de prieteni cu copii de virste similare, a cam fost insotita de diversi alti copii la buda, dornici si/ sau incurajati de parinti sa preia modelul.
Cu spalatul, fiica-mea a inceput sa se spele singura si eu normal c-o las, mai stau cu ochii pe ea desigur, ca sa ma conving ca se spala peste tot. Eu o las de ceva vreme singura in baie sa se joace in cada, nu prea cred ca are ce sa se intimple, oricum ieri la bazin a inotat fara aripioare si a exersat sariturile in apa, deci nu cred ca o mai tenteaza exercitiile in cada
Noi lucram acum la nearatatul chilotilor in tramvai, da nu insist prea mult ca nu vreau sa devin enervanta, asa ca bag doar cite-o replica draguta pe ici pe colo.
No, dupa ce ca-s prima la freakies m-am mai si lungit ca o zi de post.
Oricum, eu zic ca e ceva care se deprinde in timp, copiii sunt isteti si-si dau seama cum sta treaba fara sa fie nevoie de prea multe explicatii. De asemenea sesizeaza foarte atent toate diferentele de obiceiuri si intreaba nene, de nu mai prididesti sa raspunzi.
ni-na spune:
La 9 ani mi-a trantit-o sec.........mami,nu-mi mai invada intimitatea !!!!!atunci cand am indraznit sa intru peste el in baie.
In rest,ramanem cu chilotii pe noi in preajma lui...........iar de pupat,nu mi se pare nimic anormal sa imi pup sotul !
Ilinca_M. spune:
Fiica-mea cand merge cineva la baie merge sa-i faca galerie:"bavo! pishu! asa-i bine!!"(de o luna abia a lasat scutecul si a trecut pe WC si recunosc ca am fost cam entuziasmata, a ramas marcata fata, acum simte nevoia sa-i incurajeze si sa-i laude si ea pe altii:)))
oanap85 spune:
al meu cel mare are ~6 ani si da e curios :)
mi-a pus tot felul de intrebari cand a aparut fetita
-"mama cine i-a mancat putza la coca?
-de ce nu are putza ca noi?
sau intrebari de cum se fac copiii,cum se nasc etc
i-am explicat atat cat sa inteleaga la varsta lui acum
sotul e mai strict in privinta dezbracatului de fata cu baietii ,adica cand ma schimb,dezbrac eu ,si am observat ca de ce ii "interzic" lui David sa se uite,sa vina,in camera cand ma schimb ,e si mai curios
fetita e mica dar ma amuza ,cand ii vede pe baieti ,in special pe Paul care inca face la olita, merge si vrea sa-l traga de putza si Paul tipa " coca lasa-ma in pace"
eu il spal si acum pe David ,se spala si singur dar nu poate bine inca ..eu vreau sa-i invat ca nu trebuie sa le fie rusine de mine,indiferent daca il jeneaza sau il doare acolo trebuie sa-mi spuna
si da ne inbratisam da fata cu ei si pupici chiar dar oricum nu prea avem sansa ca David imediat se baga intre noi si intreaba" ce face-ti voi acolo"?
astept sa vad ce mai spune-ti voi,in special cele care aveti mai copii mai maricei ,chiar vreau sa stiu cum procedati
Mami de ingerasi :David(25.10.2006)Paul (15.05.2009)si Anastasia(25.02.2011).
marius spune:
Eu am fete mai mari 10 ani si 16 ani dar pe bune ca nu stiu ce sa raspund.
www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
adra_bell spune:
Nu ma feresc cine stie ce, de baiat nici nu-i cazul inca, abia a implinit un an. Fata are aproape 5 ani si abia de curand a devenit curioasa. I-am raspuns pur si simplu la intrebari. Umblu destul de lejer prin casa, nu goala, si nu fac o tragedie daca intra peste mine in baie.
In nici un caz nu ne ferim sa ne aratam afectiunea de fata ei, copiii cresc fericiti daca parintii se iubesc. Desigur e vorba de imbratisari si de sarutari nevinovate, si, de obicei, se atarna si ei de noi, si ne pupam toti patru
eumada spune:
Eva stie ca ea a stat in burta mea,ca a scos-o doctorul pe usita(i-am aratat locul ca cicatrice nu mai am),a inteles mai ales ca odata nu am avut cu cine o lasa si am luat-o cu mine la doctorita mea sa-mi fac un eco abdominal.A stat cuminte sa faca mami poza la burtica,a intrebat ce-s alea,apoi o vreme a tacut.A vazut recent o amica insarcinata,a inceput sa o intrebe ce face bebe,daca acolo in balon are masuta,scaunel si pat...ca ea stie ca acolo stau copiii mici.Acum patru luni Eva m-a intrebat cum a ajuns ea in burta mea....
I-am spus ca Doamne doamne a pus-o acolo....
I-am explicat diferenta dintre baietei si fetite,ca a vazut la mare baietei in pielea goala...si zice"tati are si el asa daca e baietel?"si noroc ca usa era incuiata la baie ca s-a dus peste el....
Nu stiu ,da` e precoce rau de tot.
Si da,ii place sa ne pupam in fata ei,bate din palme si mai vrea...
ina.click spune:
apropos de pe unde iese bebe, desi stiu ca e mai comod oarecum sa explici nasterea prin cezariana (burtica, usita), cand va veni momentul, as dori cumva sa ii explic copilului meu ca normala e nasterea naturala. si ca mami nu a putut, desi a vrut sa il nasca natural.
Am crescut cu ideea ca un bebelus iese din burtica taiata a mamei si e hranit din sticluta cu lapte praf (desi culmea, am fost alaptata). Ca are camera lui (desi culmea, n-am avut, oare cine dumnezeu mi-a bagat toate astea in cap) musai separata si ca se tine in carucior si nu in brate.
Bine, din fericire, pana sa devin mama am mai cunoscut o mamica, doua, noua, am mai schimbat o vorba, un gand, dar .... nu vreau sa se dumireasca al meu copil la maturitate care sunt lucrurile naturale, as vrea sa le stie de mic.
Ca mama sunt fix pe dos fata de cele descrise mai sus. Insa as fi vrut sa receptez asta ca fiind natural si nu revolutionar sau rebel :P
Deci, cum explicam miracolul nasterii...naturale si pe la ce varsta au inceput sa intrebe? 4.5.7 ani?
Cezariana e the easy way out din discutie, recunosc ca sunt tentata sa zic si eu "burtica, doctorul, tzac tzac, oac oac, te voila"