Scoala "subventionata" de catre stat?

Raspunsuri - Pagina 24

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Citat:
citat din mesajul lui saskia

Citat:

Are foarte mare legatura cartierul cu scoala.

Sa luam de exemplu un cartier unde majoritatea locuitorilor castiga sub medie. Probabil nu au studii superioare, au joburi necalificate sau stau pe social. Copiii lor nu vor fi foarte motivati sa invete, sa participe la concursuri academice, sa invete 2 instrumente, etc. Pur si simplu parintii nu pun pret pe genul asta de activitati. In Australia in cartierele cu statut socio-economic sub medie in scoli se pune foarte mare pret pe sport. Baietii vor sa fie fotbalisti si fetele coafeze. Asta nu inseamna ca nu ai cativa copii foarte talentati la invatatura care trebuie incurajati, dar majoritatea copiilor fac scoala la nivel de programa plus sport.

Intr-un cartier in care parintii castiga peste medie, unde parintii au studii superioare, se pune mai mare pret pe educatie si pe pregatirea copiilor pentru universitate. Aici vei avea copii interesati de rezultatele academice, parinti interesati de portofolii, de activitati extrascolare, de concursuri academice, etc.

Tinerii australieni tind sa locuiasca in locuinte ieftine si sa stranga bani pentru casa. Atunci cand isi cumpara o casa, ideea este sa cumperi cea mai urata/neamenajata casa din cel mai bun cartier pe care ti-l permiti. Asta pentru ca aceasta casa iti va da posibilitatea sa accesezi o scoala cat mai buna pentru (viitorii) copii. Cu cat scoala e mai buna, cu atat pretul caselor in zona scolii creste. Daca tu de exemplu ai mostenit casa aia dar ai salar minim si copilul nu are interese academice si vrea sa se faca tamplar, nu se merita sa platesti taxe mari pe casa si sa chinui copilul intr-un mediu scolar prea performant. Vinzi casa, faci un profit frumos, te muti intr-o zona mai pe sufletul tau si toata lumea e fericita.

Inteleg ca in Romania nu exista aceasta miscare a populatiei si stratificare sociala. Nu este nimic jignitor in a discuta asta.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Cat de sigura esti pe tine! Pot spune ca te inseli amarnic, sunt oameni care provin din familii de genul descris de tine si eu ajuns sus, si au facut si studii universitare si tot ce vrei.

Mie una imi suna a aroganta sa ii clasifici din start asa. De altfel e chiar trist ca gandesti asa. Eu sunt sigura ca si printre oamenii aia pe care ii privesti cu dispret sunt unii care vor ajunge poate chiar mai sus decat proprii tai copii. De aceea nu ai dreptul sa judeci, ca daca un copil vine dintr-o familie de genul asta e automat needucat, nu va avea chef sa invete si va ajunge la fel.

Din pacate este o generalizare corecta, realitate o confirma. Ca sunt si exceptii, da, e adevarat, dar cred ca exceptiile isi fac aparitia mai ales intr-un sistem de sustinere si protectie sociala bine pus la punct, in care se promoveaza valoarea (si ambitia, si implicarea, si munca) nu in care se tinde spre uniformizarea populatiei din toate punctele de vedere, daca s-ar putea.

Realitatea este ca intr-o scoala "saraca" rezultatele generale sunt slabe, profesorii buni pleaca in alte parti, unde pot face performanta (gratie interesului si sustinerii copiilor de catre parinti, si nu ma refer la interes si sustinere materiale, cit la capacitatea, posibilitatea si interesul de a-si sprijini copiii, de a-i ghida catre invatatura, de a le creea conditii, de a-i supraveghea si ajuta la teme etc). Si atunci, de unde sa rasara performanta, daca la clasa preda un suplinitor sau un cadru didactic care abia-abia a promovat examenele de titularizare, daca la scoala vin copii care mai chiulesc pe la un fotbal (ca oricum nu le zice nimeni nimic), care cind pleaca de la scoala stau in parculetele dintre blocuri pina la 9-10 seara, care cind stau in casa pierd tot timpul numai cu nasul in televizor.
Si atunci cum sa poti acorda atentie sporita si sprijin unui copil interesat, cind trebuie sa muncesti cu alti 20, al caror nivel e ingrijorator?
Si da, un copil bun, interesat, cu parinti grijulii, se pierde intr-un astfel de mediu, in care nu este stimulat si in care nu are concurenta.

http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lala spune:

Cum e la noi:
Scoala se renoveaza (de 4ani) cu fonduri de la Banca Mondiala asa ca fondul clasei a fost doar 10 RON pt creta/burete iar fondul scolii 20 RON
Clasele 1 – 4
Optional ‘obligatoriu’ – engleza – cost 50 RON/an pt manual
Optional ‘obligatoriu’ – religie – cost 10 RON/an pt caiet
Caiete/culegeri pt lucrul la clasa – cca 100 RON/an; nu poti sa nu le cumperi intrucat temele pentru acasa sunt date din ele si sunt de asemenea folosite la lucrul in clasa
Marea majoritate a copiilor au mers la concursuri pentru ca dna ‘lucra’ mult la acest aspect (trebuie sa mergeti, e bine pt voi, parintii trebuie sa va sprijine, etc). Asta presupunea cumpararea culegerilor editate de editura Sigma pt Cangurul. Pregatire la clasa dupa aceste culegeri s-a facut doar in primul an.
Fondul clasei 50 RON; in clasa a doua am aflat ca din banii stransi se luau cadouri pentru profesori, directoare, etc la indemnul invatatoarei.
Reviste/CDuri/poze – la ordinea zilei; am reusit, in timp, sa scapam de ele

Clasa a 5a –
Manualele de romana si matematica primite de la scoala miroseau a mucegai si aveau déjà exercitiile lucrate; le-am cumparat – 40 RON
Manualele pentru cursul de engleza – 50 RON
Manualele pentru cursul de germane – 60 RON
Restul culegerilor/caietelor (mate, rom, istorie, religie, biologie) –cca 100 RON
Engleza optional – nu s-au mai cumparat manuale ci s-a facut copie Xerox dupa materialul da de profesoara

Nu am mai luat in calcul:
• excursiile - minim 1/semestru cost intre 60 si 80 de RON daca este de o zi (fara mancare, taxe la muzee, case memorial, parcuri de distractii) sau cost in jur de 350 RON daca este de 2 -3 zile
• taberele – minim 850 RON, daca adaugi costul activitatilor (mountain bike, drumetie, tir cu arcul) ajungi usor undeva intre 1300 – 1500 RON
• incepand cu clasa a 5a aproape toti profesorii organizeaza excursii/tabere

Incepand cu clasa a 5a copiii au participat la olimpiadele de matematica si romana. Aportul dnei profesoare de matematica a constat in prezentarea unei culegeri cu probleme pentru olimpiade (20RON) ‘din care vom lucra suplimentar, la clasa/cerc’ si o culegere cu exercitii pentru Euclid (idem). Pregatirea pentru olimpiada = deschideti culegerile si lucrati ce vreti voi.
Singura care a facut pregatire cu copiii a fost profesoara de limba romana.

Copiii care nu participa la excursii/tabere sunt marginalizati nu doar da cadrul didactic ci si de colegi.
Din pacate in sistemul de invatamant romanesc (stat sau privat) competia nu este data de ceea ce stie un copilul ci de ceea ce etaleaza acesta. Profesorii si parintii sunt cei ce intretin aceasta falsa competitie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Citat:
citat din mesajul lui lala
.
Din pacate in sistemul de invatamant romanesc (stat sau privat) competia nu este data de ceea ce stie un copilul ci de ceea ce etaleaza acesta. Profesorii si parintii sunt cei ce intretin aceasta falsa competitie.

Asa este! Am una bucata nepoata care plange cu lacrimi de crocodil ca trebuie sa faca eforturi care pentru mine sunt de neimaginat ca sa fie acceptata nu pentru ce este sau ce stie ci pentru ca nu are telefon cu touch.

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

Citat:
citat din mesajul lui Androix

Citat:
.

Asa este! Am una bucata nepoata care plange cu lacrimi de crocodil ca trebuie sa faca eforturi care pentru mine sunt de neimaginat ca sa fie acceptata nu pentru ce este sau ce stie ci pentru ca nu are telefon cu touch.

..astea sunt niste generalizari fara sens.

Contra-argumentul meu este: copilul meu nu are telefon deloc (are unul doar pentru tabere). Cu toate astea nu e marginalizat deloc, dar deloc... intr-o clasa in care copiii au iphone si blackberry.

In schimb sunt foarte admirate 3 fete..doua ca sunt geniale, una ca-i foarte draguta si fasneata.A ..si 2 baieti: unul pentru ca stie tot felul de lucruri depre univers...si altul pentru colectia de bay-blade.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Cricor

Citat:
citat din mesajul lui Androix

Citat:
.

..astea sunt niste generalizari fara sens.

Contra-argumentul meu este: copilul meu nu are telefon deloc (are unul doar pentru tabere). Cu toate astea nu e marginalizat deloc, dar deloc... intr-o clasa in care copiii au iphone si blackberry.

In schimb sunt foarte admirate 3 fete..doua ca sunt geniale, una ca-i foarte draguta si fasneata.A ..si 2 baieti: unul pentru ca stie tot felul de lucruri depre univers...si altul pentru colectia de bay-blade.

As spune ca scorul e unu la unu nu ca eu generalizez si tu ai dreptate.

Androix Bijoux

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns filofteia spune:

Citat:
As spune ca scorul e unu la unu nu ca eu generalizez si tu ai dreptate

Vin eu sa fac 2-1 in favoarea lui Cricor.

Nici la noi nu exista marginalizari bazate pe baza materiala... si sunt apreciati cei care inavata... dar poate si pentru ca toti invata... sunt o clasa de top... pe care dirigintele a descris-o astfel "Atunci cand pun o intrebare mi-e foarte greu sa aleg pe cineva pentru ca din 32 de copii cel putin 30 au mana ridicata si stiu sa raspunda."

Pana la urma si in viata de zi cu zi unii au mai mult decat altii... eu cred ca frustrarea copiilor este intretinuta de frustrarea parintilor.

Mergi la inceput

Aveti noroc.
La noi in scoala deja unii parinti si-au trimis copiii cu ‘cadoul’ la profesori, altii strangeau bani la sfarsit de an pentru a-i lua cadou dirigintei ‘ca a facut saraca destul pentru copii’. Acestia sunt cei ai caror copii au probleme de disciplina, atitudine, invatatura.

Daca indraznesti sa spui ceva sau nu cotizezi esti catalogat imediat ‘taran’, ‘nebuna’, etc.
Discutiile dintre copii au subiecte de genul ‘ ce suprafata are casa ta, cat teren aveti, unde ziceai ca lucreaza tatal tau?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cricor spune:

OK Androix..

Ar fi naiv sa cred ca nu exista o infuenta in popularitea copiilor posesiunile materiale. Sunt sigura ca exista.
Dar de aici pana la "sistemul de invatamant romanesc (stat sau privat) competia nu este data de ceea ce stie un copilul ci de ceea ce etaleaza acesta." (lala) si la marginalizarea copiilor stric pe baza materiala... e o mare distanta.

Cam aceeasi distanta de la cei 340 lei (incluzand doar fondul clasei, fondul scolii si cadourile) cheltuiti de mine, pana la cei 3500 cheltuiti de elle_seb.

edit: cei 340 includ si caietele suplimenta/speciale...in urma cu cateva pagini am adunat gresit.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Cricor

OK Androix..

Ar fi naiv sa cred ca nu exista o infuenta in popularitea copiilor posesiunile materiale. Sunt sigura ca exista.
Dar de aici pana la "sistemul de invatamant romanesc (stat sau privat) competia nu este data de ceea ce stie un copilul ci de ceea ce etaleaza acesta." (lala) si la marginalizarea copiilor stric pe baza materiala... e o mare distanta.

Cam aceeasi distanta de la cei 340 lei (incluzand doar fondul clasei, fondul scolii si cadourile) cheltuiti de mine, pana la cei 3500 cheltuiti de elle_seb.

crede-ma ca imi doresc sa fie asa...

Mergi la inceput

E bine de stiut ca exista si invers. Eu de la nepoatele mele am spus ce feedback am primit, mai ales de la cea mare. Dar hai sa zic ca ele sunt din aceeasi scoala si o fi un trend in scoala. Si exact discutii de genul unde stai si ce suprafata are casa ta se poarta si acolo. Lala, or fi colege de scoala? Desi mai am o prietena cu fata intr-o alta scoala in cu totul alta zona a capitalei si acolo tot in metri patrati de amprenta la sol se "razboiesc" colegii de clasa.

Om vedea unde om nimeri si noi din toamna. Ce tine de mine sa lamuresc cu copilul o sa lamuresc. Dealtfel am mai spus in mesajele mele ca depinde foarte mult de parinti, ca solutia e la noi pentru multe din aceste neajunsuri care s-au tot dezbatut. Si unde nu putem schimba parerile si mentalitatile celorlalti parinti ramane sa invatam si noi, dar si ei, sa convietuim ca asta e, deocamdata in ro nu e reglementat homeschooling-ul, asa ca vrem nu vrem copiii ne invata impreuna cu alti copii si nu putem sa fim si sa gandim toti la fel.

Normal ca suma din primul post este o exagerare, o treime sunt numai hainele si rechizitele de inceput. Dar sunt o multime de lucruri care se aduna pe langa ce oricum trebuie sa achiti care nu sunt necesare sau mai bine zis fara de care se poate trai foarte bine, si care exista NUMAI SI NUMAI pentru castigul finainciar al unor firme. Asta e ceva incontestabil.
Pana acum am putut spune copiilor mei ca nu facem poze la gradinita ca avem poze destule si ca nu mai cumparam DVD-uri ca sunt proaste, dar sa vad din toamna incolo cum ma descurc cu faptul ca sunt obligata sa lucrez dupa un manual prost si scump pentru ca de la editura aia isi primeste comisionul scoala/invatatoarea si in plus o sa mai cumpar eu inca unul de la vreo alta editura ca sa putem impreuna sa intelegem despre ce e vorba. De exemplu.

Androix Bijoux

Mergi la inceput