Scoala "subventionata" de catre stat?
Raspunsuri - Pagina 23
Lala_D spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Eu sunt de acord cam cu 80% din ce a scris Buflea. Nu este nimic jignitor sa discutam si aceste aspecte. Ele exista. Fac parte din viata noastra. Acolo unde comunitatile locale se implica scolile arata bine si sunt cautate de parinti. Eu nu inteleg de ce daca un comitet de parinti doresste sa ridice scoala calitativ si din punct de vedere al bazei materiale sa nu o faca? Cei care nu doresc sa participe sunt liberi sa nu o faca. Si liberi sa beneficieze de facilitatile oferite. Sumele de bani care se strang pentru fondurile scolii sunt folosite absolut pentru si in interesul tuturor copiilor fara discriminare. -------------------------------------------------------------------------------------------------- Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Si eu sunt de acord.
La noi fondul clasei se cheltuie strict in folosul clasei/copiilor.
Nu este nicio tragedie daca sunt parinti ce nu dau acei bani, copiii nu stiu ce parinte a cotizat si care nu, unii parinti dau mai mult, altii mai putin. E ok.
Cand s-au cumparat scaune/banci ( cheltuiam mai mult pe inlocuirea hainelor agatate/sfasiate decat pe achizitia unei banci/scaun) au fost parinti ce nu au dorit/avut sa contribuie cu acei bani. A fost ok
S-au cumparat pentru toti copiii din clasa la fel, indiferent de acest aspect . Si nu s-a comentat nici de catre cei care au dat mai mult nici de cei ce au dat mai putin.
Primaria inlocuieste mobilierul scolar intr-o clasa o data la 8 ani ( per generatie). Evident ca acea mobila nu are cum sa reziste atat.
Andries spune:
Citat: |
citat din mesajul lui bird70 Ce vreau sa mai spun in legatura cu stratificarea sociala. In Australia exista un site guvernamental unde apara rezultatele scolare la testele nationale din clasa a 3,5,7 si 9. Tot acolo gasesti numeroase statistici cu privire la familiile din care provin copiii. Una din statistici este situatia socio-economica a parintilor. La nivel de tara, in functie de venituri, populatia se imparte in 4 sferturi. Primul sfert sunt 25% din populatie cu cele mai mari venituri, apoi 25% din populatie cu venituri in mijloc-sus, apoi 25% cu venituri in mijloc-jos si 25% cu veniturile cele mai mici. Poti vedea la fiecare scoala ce procent de familii se situeaza in ce sfert. De exemplu poti avea o scoala intr-un cartier unde 60% din parinti sunt in ultimul sfert si poti avea scoli private sau din cartiere foarte bune unde peste 60% din parinti au venituri in primul sfert. E foarte interesant de observat cum rezultatele scolare copiaza aproape perfect aceasta statistica. Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper |
WOW!! jos palaria pentru transparenta
Androix spune:
Nu am mai citit ultimele pagini dar vreau sa scriu ceva de care mi-am adus aminte aseara in timp ce spalam vasele
Cand s-a introdus treaba asta cu manualele alternative ideea era ca programa ce trebuie respectata este aceeasi, in schimb fiind mai multe edituri care scoteau manuale trebuia desfiintat un monopol si stimulata concurenta incat pretul manualelor sa fie in avantajul parintilor si copiilor si asa toata lumea sa fie fericita. In realitate cred ca s-a intamplat urmatorul lucru: da, concurenta a fost stimulata, prea stimulata, asa ca editurile au fost silite sa gaseasca metode tot mai neconventionale de a-si vinde manualele. Neconventionale doar la o prima vedere, de fapt sunt metode de vanzare folosite in alte tari si domenii de zeci de ani. Ma refer la comisioanele oferite profesorilor si directorilor de scoli care sunt ultimii inaintea consumatorului platitor, ca sa-l numesc asa. In concluzie nu cred ca se mai pot atinge scopurile initiale avute in vedere cu manualele alternative, vezi pretul, vezi continutul cel mai apreciat si folositor, usor de inteles etc. Astea sunt asa ca sa fie, important e cine ofera comisionul mai bun si cat de bine merg vanzarile.
Dar totusi ministerul supervizeaza ce apare in manuale, ce face de se plange toata lumea ca manualele sunt sub orice critica si fara predarea din clasa copilul nu intelege nimic din ele??? De ce le mai cumparam atunci???
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
dana vio spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Androix Buflea, nu sunt de acord cu tine. Asta insa m-a facut sa am o revelatie: "pentru a scapa de sentimentul inconfortabil, este important sa ne evaluam corect si sa ne stabilim patura sociala din care facem parte." Eu sunt acolo unde trebuie, nu e vorba ca nu-mi permit sa platesc sa schimb bancile si perdelele din clasa, e vorba ca NU VREAU sa platesc ca sa le schimb, mai ales cand schimbarile astea nu se fac pentru ca sunt chiar necesare ci pentru ca niste parinti se gandesc ca asa pot sa-si ridice copiii, sa le dea un ghiont sa iasa in fata, sa fie bine vazuti de directoare/invatatoare/profesori. Daca bancile ar fi rupte si inutilizabile as intelege sa fac petitii la primarie, sa umblu, sa ma zbat pentru clasa/scoala aia, sau daca ar fi lupta cu morile de vant in final sa punem mana de la mana si sa le platim noi. www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste Androix Bijoux Niste copii si toti copiii! |
Corect.
Alexandra Maria
14.12.2007
Androix spune:
Hai ca am citit ce-ati mai dezbatut.
Mai, ce sa zic, aveti dreptate, e bine ca parintii sa fie implicati si sa nu astepte sa cada scoala pe ei. Dar e la fel de sanatos sa existe o limita. Din experienta mea de mama de copii de gradinita de pana acum am intalnit doua tipuri de cadre care s-au mulat perfect pe doua tipuri de colective de parinti. Unul unde se pastrau niste proportii, unde chelul nu-si punea tichie de margaritar si unul exact pe dos.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
dana vio spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buflea Nu, nu ...dupa cum reiese din posturile acestui subiect, nu toate scolile publice sunt atat de pretentioase. Probabil ca cele din cartierele sarace, sarace ale Bucurestiului sunt complet nepretentioase ... In loc a se contesta activitatile extrascolare si baza materiala incurajate de anumite comitete de parinti, mai eficient ar fi sa se opteze pentru scoli mai putin pretentioase, in care contributia si implicarea parintilor este mai mica sau chiar inexistenta. |
Eu iti inteleg punctul de vedere, dar nu prea iti alegi scoala publica la care dai copilul. Mai nou trebuie sa-l inscrii obligatoriu la scoala din cartierul in care locuiesti. Eu chiar ma gandesc acum cum sa fac s-o mut pe Alex de la scoala de care apartine (un liceu) la o scoala doar cu clasele 1-8. Si sunt amadoua la distanta de 2min de mine.
Cateodata mergi cu valul. Doar cateodata.
Alexandra Maria
14.12.2007
Andries spune:
Revenind la subiectul cu asa numitele "competitii" mai mult sau mai putin "medaliate", eu de exemplu (si ca mine mai sunt parinti in clasa) nu as avea absolut nimic impotriva sa platesc concursurile unui coleg de-al copilului meu sau mai multor colegi, fara sa spun macar un cuvant, daca invatatoarea ar atrage atentia ca e o situatie mai delicata financiar.
La fel si cu caietele speciale, cu siguranta ne-am mobiliza si am plati. (pe care eu le apreciez maxim, poate multi parinti nu realizeaza, dar "pe vremea noastra" se pierdea foarte mult timp lucrand pe caiete obisnuite, timpul petrecut pana copiai enuntul si redactai rezolvarea echivaleaza astazi cu 4 sau 5 probleme in aietele si culegerile speciale).
Probabil ca nu am plati excursiile (costa 90-100 ron de copil) dar pentru 12 lei un concurs... come on man ... e fix un pachet de tigari.
Da, stiu, o sa spuneti ca sunt oameni care traiesc cu salariul minim pe economie, ok, asta-i viata, eu nu sunt de vina pentru situatia lor si sunt de acord sa contribui in plus, dar trebuie sa stiu care este situatia.
Si ganditi-va cum ar fi sa se renunte la concursuri la clasa, va dati seama ca daca o invatatoare renunta la concursri si optionale, toti parintii care apreciaza aceste activitati isi vor muta copiii de acolo (de fapt asta a si fost ideea la inscriere, ca ne-am interesat care e nivelul). Si nu e nevoie decat de o generatie "fara extracuriculare" pentru ca reputatia scolii sa se duca'n cap, pur si simplu. Ceea ce nu e ok nici pentru scoala, nici pentru comunitatea din jurul scolii, nemaivorbind de profesori si conducere.
Asa ca eu una consider utopica ideea de a obliga scoala sau invatatoarea sa nu mai faca "extracuriculare" sau sa nu mai foloseasca deloc caiete speciale, fise printate (da, stiu, multifunctionalul costa, tonerul costa, foile costa, plus timpul doamnei), culegeri si materiale auxiliare.
Si cand vad cum conducerea in fiecare an executa ceva pentru elevi (un laborator in plus, un teren de sport amenajat, un retroproiector in sala de festivitati, un pian, etc) zau daca am ceva impotriva fondului scolii. Singura chestie care ma scoate din sarite e faza cu promotionalele, dar ne-am spus punctul de vedere si sper la anul sa nu-i mai prind facand balet cu canile prin clase.
dana vio spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iulia_b Cred ca reprezentativ este pt conceptia multor parinti din Romania, imaginea scolilor din sat, unde banii de la buget ajung tare greu. Dar unde, oameni in toata firea stau in crasma cat e ziua de lunga, dar nu pot pune mana sa dea un var, sa faca o soba pt ca le ingheata copiilor mainile iarna, sa taie iarba din curte ca ajunge sa fie cat copiii, sa puna un gard in jurul fosei (mi-am adus aminte de accidentul in care au murit 2 fetite pt ca un capac de canal nu statea bine). Asteapta "ajutoare". Degeaba incercati sa ma contraziceti, asta-i mentalitatea, daca nu-i gratis cum sa fac sa fie, sa fentez, sa pacalesc, sa primesc ajutor. Daca nu este de la stat, ar putea sa incerce cum sa imbunatateasca calitatea vietii, pt ca apa, caldura, conditii decente asta inseamna . In fond sunt copiii lor. Parintii fac tot felul de tertipuri care legale care nu pt a-si inscrie copilul la o scoala "buna", constient din start ca-l duce la o invatatoare care si-a testat elevii sicare are anumite pretentii. De ce se plang parintii respectivi daca ei din start au comis o ilegalitate si copilul lor nu avea ce cauta acolo? Pt ca probabil ca la o scoala mai de cartier asa nu se cereau atatia bani. La fel cum exista parinti care vor ca si copiii lor sa mearga in conditii decente la scoala (decente da, nu fite, nici la anumite scoli private nu sunt fite), nu asteapta sa le pice tavanul in cap la primul cutremur. Intr-un stat unde asistenta sociala se obtine atat de usor, unde cic-el este de 2 ani cu 85% (alta propunere), unde multi muncesc la negru si platesc contributii minime, cum poti sa ceri excursii gratuite la Brasov, manuale noi in fiecare an? |
Te rog sa nu generalizezi, da? Nu aprofundez ca dam in alte discutii.
In judetul meu la scolile din sate unde nu sunt oameni angajati sa faca focul dimineata se mai duce un parinte si face, si au varuit vara scoala, si iarna isi duc copii cu sania pe rand la scoala, sau pe jos daca nu, dar insotiti pe rand, daca nu sunt copii mai mari cu ei.
Peste tot depinde de oameni. De parinti, de profesori, de primari.
Alexandra Maria
14.12.2007
filofteia spune:
Citat: |
Ma simt JEFUITA. Simt ca mi s-au bagat mainile in buzunar si mi s-au luat bani vrand-nevrand... |
Elle din ce povestesti, eu am impresia ca cea care te jefuieste este invatatoarea... nu ministerul.
Daca informatica este optional cu nota in carnet nu ar trebui platita, daca se intampla, este un abuz, iar voi parintii ar trebui sa luati atitudine. Daca nu este cu nota, eu cred ca poti renunta la ea daca doresti.
La concursuri nu esti obligat sa participi. Dupa clasa a IV-a exista concursuri/olimpiade organizate de stat, care sunt gratuite. Insa selectia este dura la acestea, merg numai cei mai buni.
De multe ori (citind pe aici) m-am bucurat pentru alegerea facuta de noi pentru copil. Nu a fost nici dificil de facut asta pentru ca scoala aleasa este sub balcon (desi aiurea, nu apartinem de ea , ci de una pentru care era nevoie sa traverseze un bulevard cu 4 benzi.)
Cum este la noi...
La concursuri merge numai cine vrea. Asa ca al meu a mers la 1-2 pe an, mai mult pentru ai sti eu nivelul.
Auxiliarele usureaza atat munca profesorului, cat si a copilului, s-a luat un singur rand de auxiliare (spre deosebire de varul sau, aflat la o scoala in Bucuresti, unde se folosesc trei randuri de auxiliare la o materie.)
Optionale numai din cele cu nota in carnet... clasa I si a II-a, engleza, clasa a III-a informatica, cls a IV-a bucuria de a scrie compuneri, cls. a V-a informatica... nu am platit nimic pentru ele.
Excursii una singura pe an, undeva in primavara, la pret rezonabil (cea de anul asta a fost de 2 zile la Busteni si a costat 150 lei).
La teatru asa cum au spus si fetele biletele sunt mai ieftine, iar noi de obicei mergem la sfarsit de saptamana, iar eu sunt pentru .
Fodul clasei (20 lei / semestru) s-a folosit pentru markere, tras la xerox diverse materiale, cumparat aranjamente florale pentru profesoare de 1-8 martie.
Fondul scolii 40 lei/an s-a folosit pentru plata in plus a unui gardian.
Profesorii sunt foarte implicati. Avem cercuri de informatica/matematica/romana, la care profesorii lucreaza in plus cu elevii, se duce cine doreste si nu se plateste nimic.
Carti/reviste/CD-uri, depinde de tine sa convingi copilul sa nu le mai cumpere. Eu l-am lamurit ep al meu.
Nu s-a luat cadou pentru directoare niciodata, iar pentru restul profesorilor / invatatoare s-au strans de la toti parintii sume modice (10 lei) si s-au luat cadouri simbolice.
Cu manualele este o problema, anul trecut a trebuit sa le cumpar pe majoritatea, pentru ca cele primite de la scoala erau jalnice. Anul asta insa a primit manuale noi.
Problema cu manualele este alta dupa parerea mea... nu mai respecta programa... la noi nu s-a folosit manualul de amtematica spre exemplu in nici un an... si am ajuns in clasa a VI-a.
Concluzia mea dupa 5 ani de sistem alaturi de fiimiu... este ca "Tara ne vrea prosti". Este mai usor sa conduci o natiune care nu stie sa-si ceara drepturile.
Nu stiu cum este in alta parte. In orasul nostru s-au selectionat scoli si clase, in care se face carte... la fiimiu se invata mai mult ca pe vremea noastra si scoli/clase in care nu intereseaza pe nimeni de nimic (Si parintii si profesorii sunt la fel de dezinteresati).
Solutia mea... am ales o scoala buna, clasa buna, nu ma bazez pe notele bune luate la scoala ci ma asigur ca stie, il invat si alte lucruri pe care eu le consider necesare sa le stie.
saskia spune:
Citat: |
Are foarte mare legatura cartierul cu scoala. Sa luam de exemplu un cartier unde majoritatea locuitorilor castiga sub medie. Probabil nu au studii superioare, au joburi necalificate sau stau pe social. Copiii lor nu vor fi foarte motivati sa invete, sa participe la concursuri academice, sa invete 2 instrumente, etc. Pur si simplu parintii nu pun pret pe genul asta de activitati. In Australia in cartierele cu statut socio-economic sub medie in scoli se pune foarte mare pret pe sport. Baietii vor sa fie fotbalisti si fetele coafeze. Asta nu inseamna ca nu ai cativa copii foarte talentati la invatatura care trebuie incurajati, dar majoritatea copiilor fac scoala la nivel de programa plus sport. Intr-un cartier in care parintii castiga peste medie, unde parintii au studii superioare, se pune mai mare pret pe educatie si pe pregatirea copiilor pentru universitate. Aici vei avea copii interesati de rezultatele academice, parinti interesati de portofolii, de activitati extrascolare, de concursuri academice, etc. Tinerii australieni tind sa locuiasca in locuinte ieftine si sa stranga bani pentru casa. Atunci cand isi cumpara o casa, ideea este sa cumperi cea mai urata/neamenajata casa din cel mai bun cartier pe care ti-l permiti. Asta pentru ca aceasta casa iti va da posibilitatea sa accesezi o scoala cat mai buna pentru (viitorii) copii. Cu cat scoala e mai buna, cu atat pretul caselor in zona scolii creste. Daca tu de exemplu ai mostenit casa aia dar ai salar minim si copilul nu are interese academice si vrea sa se faca tamplar, nu se merita sa platesti taxe mari pe casa si sa chinui copilul intr-un mediu scolar prea performant. Vinzi casa, faci un profit frumos, te muti intr-o zona mai pe sufletul tau si toata lumea e fericita. Inteleg ca in Romania nu exista aceasta miscare a populatiei si stratificare sociala. Nu este nimic jignitor in a discuta asta. Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper |
Cat de sigura esti pe tine! Pot spune ca te inseli amarnic, sunt oameni care provin din familii de genul descris de tine si eu ajuns sus, si au facut si studii universitare si tot ce vrei.
Mie una imi suna a aroganta sa ii clasifici din start asa. De altfel e chiar trist ca gandesti asa. Eu sunt sigura ca si printre oamenii aia pe care ii privesti cu dispret sunt unii care vor ajunge poate chiar mai sus decat proprii tai copii. De aceea nu ai dreptul sa judeci, ca daca un copil vine dintr-o familie de genul asta e automat needucat, nu va avea chef sa invete si va ajunge la fel.