Scoala "subventionata" de catre stat?
Sunt foarte suparata. Neagra de frustrare si suparare.
Pentru ca stiu din start ca orice as spune, e ca si cand as urla la luna plina...
Fi-miu cel mare termina acum clasa I. Am tras linie. Din punct de vedere al muncii depuse, e foarte bine, termina asa cum am asteptat de la el. Insa financiar vorbind, m-a lasat cu o gaura destul de mare in buget.
Puse pe hartie, toate cheltuielile incepand cu septembrie si pana la incheierea scolii sunt in jur de 3500 RON, si asta fara cheltuielile de sfarsit de an, cu serbarea si tot ce este legat de ea!
Domnule ministru al educatiei, pe mine m-a costat scolarizarea copilului, in 9 luni de zile, nici mai mult, nici mai putin, decat 3500 RON DOAR pentru clasa I, intr-o SCOALA DE STAT, in Bucuresti!
In septembrie, doar cu pregatirile pentru inceperea scolii, m-a costat peste 1000 RON (caiete speciale, uniforma, rechizite, trening, camasi...).
Apoi, pe parcursul anului scolar au inceput:
- concursuri scolare: cu costuri cuprinse intre 10 si 25 lei fiecare, si au fost destule.
- informatica, care a costat 14 lei pentru fiecare ora, si facea cate o ora pe saptamana.
- excursii, cu toate cheltuielile platite de noi, bineinteles.
- caiete speciale, la costuri de 30-40 lei / buc, si am luat destule.
- fondul scolii: 20 lei / semestru
- fondul clasei: 40 lei, platiti de mai mult de 2 ori.
- la inceputul anului, d-na invatatoare a considerat necesar si util sa cumparam: laptop la clasa, monitor cu diagonala mare, s-a schimbat tabla, materiale didactice... nici nu mai stiu ce a mai fost...
- diverse carti, reviste si CD-uri recomandate pentru copii
- poze cu clasa
- cadouri cu diverse ocazii
- serbarea de 1 iunie
- serbarea de sfarsit de an: cadouri pentru invatatoare si pentru directoare (ca va participa si ea la serbare), costum (care m-a costat peste 100 lei), coronita, cheltuieli pentru dulciuri si suuri.
... si nici nu le mai stiu, ca mai sunt, dar le-am pierdut sirul...
Ei bine, toate adunate, ajung si depasesc chiar frumoasa suma de 3500 RON!
Veti spune probabil ca multe dintre ele nu sunt obligatorii. Nu sunt, insa cand la inceputul anului scolar doamna invatatoare iti spune ca pentru toate activitatile extracuriculare se face un book care va caracteriza copilul (imi pare rau ca nu mai retin exact exprimarea), te gandesti de 2 ori inainte de a-i refuza "optionalele".
Apoi: de ce trebuie sa platesc eu, parintele, fondul scolii? De ce este datoria parintelui, care plateste DEJA taxe catre stat, care ar trebui sa intre si in bugetul ministerului educatiei, sa plateasca renovarea scolii sau mai stiu eu ce intra in acest fond al scolii?
Ma simt JEFUITA. Simt ca mi s-au bagat mainile in buzunar si mi s-au luat bani vrand-nevrand...
Ce se va intampla daca, incepand de la anu', nu voi mai plati tot ce mi se cere?
In ce fel va fi copilul meu afectat? Va fi oare dupa zicala: "Dupa plata si rasplata?" Ser ca nu!
Referitor la manualele scolare:
Nu este normal ca societati comerciale SAU STATUL sa faca profit din tiparirea si din vanzarea manualelor scolare sau a caietelor speciale! De ce mi se cere mie 40 lei pe o carte scoalara, in conditiile in are tiparirea ei a costat poate 5 lei!??
CINE POATE RASPUNDE LA ACESTE INTREBARI?
Manualele pentru clasa a 2-a va trebui sa le cumparam!
Unde este gratuitatea in sistemul de stat de invatamant in Romania, Dle Ministru??
Raspunsuri
viviana spune:
Scoala este subventionata de catre minister: salariul profesorilor, manualele, olimpiadele.
Baza materiala gen banci, termopane, aer condionat, caldura, apa, curent electric is subventionate de catre primarie.
Restul intra in sarcina comunitailor locale. Asa este de ani de zile.
Concursurile scolare de tot felul (gen Cangurul)nu sunt ale ministerului ci ale unor socitetati particulare.
Manualele date de minister se schimba o data la 4 ani. Daca o fosta invatatoare a optat, sa zicem, acum 2 ani pentru un anumit manual iar actuala invatatoare, careia i-a revenit acel manual nu e multumita de alegere, apeleaza la parinti pentru achizitionare.
Caietele tip, de asemenea, nu sunt obligatorii si nu intra sarcina ministerului.
De activitati extracurriculare are nevoie pentru portofoliu.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Elle_seb CINE POATE RASPUNDE LA ACESTE INTREBARI? |
Nimeni.
Am scris eu ceva, ca altfel o sa ramana topicul gol.
Cine naiba mai are cuvinte la asa ceva?
Edit: na, ca a scris cineva inainte...
Rufus, Tora si iadele
coracora spune:
Bataie de joc in toata regula!
Costurile sunt exorbitante si am senzatia ca nu se mai invata scrisul si cititul la clasa I ci cum sa se trimita rachete pe luna! Laptop la clasa..... monitor, tabla schimbata...?? Si toate dintr-un foc platite de aceasta generatie?? Pai peste 4 ani ce face "doamna", le schimba din nou?
Jecmaneala.
Iar parintii sunt "vinovati" ca nu fac font comun impotriva cererilor aberante. Cum face fata unor asemenea cheltuieli o mama singura sau o familie de someri?
Iar cadourile pentru "doamna" si directoare..... Eu nu am cuvinte sa calific chestiile astea. Femeile alea iau salariu. Mic, mare, lat, lung, nu conteaza. Mai mult de un buchet de flori, nu vad de ce li s-ar cumpara. Eu am lucrat in invatamant, tot de partea aia a catedrei am stat, insa n-am cerut si nici n-am acceptat sa primesc nici un ac. Pentru ca primirea unui "ac" inseamna inceputul unei relatii in care ambele parti se simt obligate sa "pluseze"; invatatoarea va avea "grija" mai mare de copil iar parintele se va simti dator sa recompenseze o activitate deja remunerata.
O mare bila neagra pentru invatamantul romanesc.
aschiutza spune:
Daca voi parintii ati fii uniti si ati spune "nu", copii nostri nu au nevoie in clasa 1 nici de laptop si nici de sute de caiete speciale si nici de sute de concursuri si nu avem decit atitia bani de excursii, atunci ati rezolva problema mai frumos decit dind vina pe minister.
La anul spuneti din start cit vreti sa dati si rezolvati problema.
Doar nu asteptati ca ministerul sa plateasca orice chestie care nu e in programa? Si banii de la minister de unde credeti ca vin? Nu tot din buzunarul vostru? Ce e drept platesc si cei care nu au copii in scoala, asa ca revine mai putin pe cap de parinte...
Androix spune:
Asa este, daca partintii ar refuza sutele de chestii "extra" cheltuielile ar fi diminuate substantial. Dar parintii nu vor fi niciodata uniti la capitolul asta decat in situatii exceptionale. In general sunt doua categorii mai mari: aia care cumpara orice fara sa-i intereseze pentru ca au oricum bani sau pentru ca nu pot si/sau nu vor sa-si refuze copiii si aia care incearca sa "tina pasul" pe motiv de "cum sa nu iau eu pentru copil cand a vazut la colegi???" plus mici variatiuni in afara acestor doua mari categorii.
Totusi adevarul este ca din ce am vazut eu la gradinita, si desi speram ca de la anul scap (cata naivitate!!!) vad ca de fapt va fi doar mai rau, s-a dezvoltat o adevarata retea de societati care fac profituri uriase si capuseaza pur si simplu unitatile de invatamant. Incepand cu manualele si terminand cu concursurile care trebuie la portofoliu trecand prin firmele care fac poze periodic, insotite de tot felul de promotionale cu poza odraslei, prin companiile de teatru, firmele de transport, editurile care scot reviste cu tot felul de prostii, CD-uri, DVD-uri, ceas de mana, papusele, nici cu gandul nu gandesti ce prostii pot pune. Intrebarea mea este cine permite acestor particulari sa intre in scoli, sa ajunga de pe biroul directorului pe catedra? De ce sunt tolerati si ne sunt bagati pe gat? Probabil ca primesc bonusuri/comisioane din vanzarile realizate, altfel nu s-ar agita nimeni asa.
Eu nu zic sa plateasca altcineva aceste activitati, dar poate ar trebui sa verifice cineva ce intra in scoli si pe ce ne sunt ceruti bani, ca nu sunt necesare chiar toate revistele si toate activitatile, in conditiile in care oricum ne plangem ca programa e incarcata
E trist, dar nu vad alta rezolvare decat explicat copiilor cu vorba buna din vreme. Noi am inceput din gradinita si in doua ocazii tocmai furnizorii mi-au oferit cel mai bun motiv. DVD-urile piticlic au mers o perioada pe urma au inceput sa-mi blocheze calculatorul deci sunt proaste si costa mult prea multi bani ca sa functioneze doar de 2-3 ori. Poze am incetat sa mai platesc cand am primit niste mizerii marite la care nu s-a pastrat rezolutia. Lasa ca nu am nevoie sa-mi dea breloc, iar poze frumoase de sa plang am de au dat pe-afara din PC de a trebuit sa cumpar hard extern sa le pun. In excursii la fel, mi-a trebuit sa mearga o singura data, am mers si eu ca mi s-a parut mic sa-l las singur si cand am vazut ca nu au facut nimic toata ziua in afara de a sta in plin soare pe iarba si educatoarele erau depasite, iar parintii/bunicii veniti aveau grija exclusiv de copiii lor, nu am mai vazut care ar fi fost beneficiul pentru o data viitoare. Socializare cu copiii face oricum, iar de mers cu mine in excursii incolo si-ncoace merge oricum.
Cu ce am cedat si au tot fost diverse cheltuieli au fost concusurile de dans, fara ca baiatul meu sa fie vreun dansator de sa pici pe spate, dar educatoarele s-au tot inscris, am tras eu concluzia ca lor le fac bine aceste activitati la CV si daca m-au convocat m-am eschivat cat s-a putut dar nu s-a putut mereu. Iar aici cheltuielile au fost pentru tinuta, in general pantaloni care oricum ii mai poate imbaca si in alte ocazii, norocul meu ca e baiat.
Deci pana la urma tot la noi, parintii, e solutia. Dar depinde foarte tare de colectivul in care nimeresti, cu ce alti parinti ai de-a face si cat de mult iti impartasesc ideile. In general am avut parte de parinti care daca la sedinta se zicea ca ar fi necesari 20 de lei pentru cine stie ce sareau sa intrebe daca nu cumva e cam putin
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
iulia_b spune:
Eu nu prea inteleg...adica "statul tb sa dea" caiete, excursii, coronite, cadouri la doamna, uniforme,costum de serbare, taxe la concursuri, etc.
Ce bine ca am scapat de dilema asta, ca ai mei nu sunt la stat.
lavi02 spune:
Poze, brelocuri etc noi n-am achizitionat decat poza de grup cand s-a facut pentru ca e o amintire frumoasa. Poze cu copilul propriu fac eu destule. In rest - oferta este, dar cine te obliga sa cumperi?
La fel reviste , dvd-uri si alte prostii.
Manualele, caietele tip costau cam 12-16 lei bucata si n-am avut nevoie de foarte multe. Noua scoala ne-a pus la dispozitie manuale vechi, folosite, uzate, sau optiunea de a cumpara noi. Fiecare parinte a optat, in functie de buget.
Concursurile trebuie selectate, unele sunt prostii maxime gen eurojunior. A mers doar la concursurile mai serioase.
Excursiile au fost frumoase si sunt amintiri minunate pentru ei. Consider ca au meritat banii.
Fondul clasei - la noi au fost parinti care nu au dat bani, la fel si pentru diversele cadouri.
Uniforma - poarta fiecare ce isi permite. Sunt camasute albe f frumoase la Zara dar sunt si optiuni mai ieftine. Nu te obliga nimeni sa cumperi de la un anume magazin, cel putin la scoala noastra se impun doar culorile.
Sa iti dea statul uniforma, ghiozdan, rechizite n-am auzit in nicio tara.
Laptopul la clasa mi se pare si mie o exagerare. Trebuia sa Nu ffiti de acord la sedinta.
Mentionez ca sunt mamica absolventa de clasa a 4-a.
Eleni spune:
Imi pare rau ca nu sunt de acord cu subiectul dar fiecare isi asterne fix cum doarme. Spun asta pentru ca la mine la clasa eu sunt cumva in fruntea deciziei parintilor si imi mentin dreptul de veto pentru multe din achizitii. Daca taci si nu spui la sedinte exact ce gandesti, degeaba te manifesti pe forum, aprobarile nu tin loc de bani dati.
Si sunt multe multe optionale la care nu trebuie sa mergi, de aia sunt optionale... mai mult sunt optionalele copilului, nu ale parintelui, poate ar fi bine sa ii mai lasam si pe ei sa opteze.
Doar zic si eu...
viviana spune:
Elle_seb, imi cer scuze. Ti-am aprobat mesajul din greseala.
Eu nu am facut niciodata socoteala asa. Am socotit in plus fata de ce ne ofera ministerul doar fondul clasei si al scolii care nu este obligatoriu si drept sa-ti spun in cei 8 ani de scoala au fost parinti care nu au dat si nimeni nu i-a aratat cu degetul si nicii copiii nu au avut de suferit.
Am strans bani pentru cadourile invatatoarei/profesorilor (tot cine a vrut) si mi s-a parut un gest frumos pe care il faci catre cineva care are grija de copilul tau atatea ore.
Asa cum te duci la o prietena cu martisor si atentie de Craciun sau 8 martie de ce nu ai face-o pentru un profesor caruia ii datorezi atata? Chiar daca isi face doar meseria.
Si sincer una este sa cumperi individual un buchet de flori + o atentie care te duc la 60-70 lei si alta este sa dai 20 lei.
La gimnaziu au avut 13-15 profesori si in sedinta am stabilit ca strangem bani pentu atentii/flori. Niciodata nu au fost mai mult de 80 lei/an. Nici nu mai fac socoteala cum ar fi fost sa cumpar individual un buchet de flori de 8 martie pentru 10 profesoare.
Si asta am facut-o pentru fata mea la cererea ei. Mi-a spus ca asa cum imi aduce mie flori de 8 martie asa isi doreste si pentru profele ei.
In ceea ce priveste pozele, excursiile, extraoptionalele, biletele la teatru, intrarile la muzee intra in atributiile mele de parinte.
Nu astept sa vina ministerul sa-mi ia locul.
Cu uniforma s-a ajuns la o intelegere parinti-scoala luandu-i in calcul si pe cei fara posibilitati: blugi + camasa/tricou alb sau bleu si fetitele care vor fuste, maxim o palma deaupra genunchiului - asta la gimnaziu.
La i-Iv a fost banala si vechea uniforma.
Sfatul meu este ca in anul ce vine sa-ti ragandesti pozitia si sa alegi ceea ce se potriveste cel mai bine familiei voastre.
Intotdeauna vor fi cativa parinti care vor plusa foarte mult doar, doar copiii lor vor fi deasupra celorlalti. Pe acestia trebuie sa-i contracarezi.
Cand a intrat fata mea la scoala mi-am spus asa: o voi lasa intotdeauna sa se prezinte prin ceea ce poate ea insasi si nu prin ceea ce pot eu sau fac eu pentru scoala.
Inca ceva. Canad au intrat copiii in clasa a V-a au avut banci noi individuale, superbe, si fiecare dulapioare.
Dupa 4 ani arata jalnic de-ti vine sa plangi!
Nu mi se pare corect ca primaria sa vina sa repare ceea ce au stricat copiii nostri. Asa cum nu mi se pare corect nici ca cei mici din clasa I sa nu aiba dreptul la banci noi.
Nu mi se pare corect nici sa inlocuisaca primaria jaluzelele sricate si patate cu cerneala, pix si acuarele. Nu le-au stricat tot copiii nostri?
La asta se foloseste fondul scolii
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi