Scoala "subventionata" de catre stat?

Raspunsuri - Pagina 22

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Da si nu ... eu banuiesc ca si in Romania, la fondul clasei exista o suma fixa "de preferat" dar nu se intampla nimic daca contributia e mai mica sau deloc.
De asemenea, la mine taxa pentru HSA este fixa si din ea se platesc anumite rechizite (ca altele le aducem noi la inceput de an), anumite carti si o parte din costul excursiilor.
Tot la noi, copilul care a vandut cele mai multe ciocolati din catalogul ala de Craciun a primit, in cadru festiv, nu stiu ce premiu ...

Se pare ca fiecare administratie scolara trateaza cu mai mult sau mai putina importanta aceste fonduri suplimentare dar nu am auzit pe nimeni sa ceara ca toate acestea sa fie platite din banii de taxe.
Noua si rechizite ne-au cerut, am primit lista cu rechizite acum, la sfarsitul scolii, pentru Septembrie.

Pentru parintii care muncesc, nu prea exista timp “dupa scoala” … eu as prefera sa existe aceste activitati in perioada de “after care” cand stau “in scoala”.

Deci e clar ca fiecare familie are disponibilitati (financiare, de timp) diferite si de aceea aceste cursuri sunt “la alegere” … cu cat oferta mai mare, cu atat se satisfac mai multe preferinte.
Nu vad de ce sa fie anulate doar pentru ca nu toata lumea si le permite.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui saskia
Ce legatura are cartierul cu scoala respectiva? In mod normal ar trebui sa NU aiba nici cat negru sub unghie, oare e greu de inteles ca odata ce-ti trimiti copilul la o scoala publica, aceasta ar trebui sa fie la fel indiferent de nivelul de trai al parintilor copiilor ce o frecventeaza.

Are foarte mare legatura cartierul cu scoala.

Sa luam de exemplu un cartier unde majoritatea locuitorilor castiga sub medie. Probabil nu au studii superioare, au joburi necalificate sau stau pe social. Copiii lor nu vor fi foarte motivati sa invete, sa participe la concursuri academice, sa invete 2 instrumente, etc. Pur si simplu parintii nu pun pret pe genul asta de activitati. In Australia in cartierele cu statut socio-economic sub medie in scoli se pune foarte mare pret pe sport. Baietii vor sa fie fotbalisti si fetele coafeze. Asta nu inseamna ca nu ai cativa copii foarte talentati la invatatura care trebuie incurajati, dar majoritatea copiilor fac scoala la nivel de programa plus sport.

Intr-un cartier in care parintii castiga peste medie, unde parintii au studii superioare, se pune mai mare pret pe educatie si pe pregatirea copiilor pentru universitate. Aici vei avea copii interesati de rezultatele academice, parinti interesati de portofolii, de activitati extrascolare, de concursuri academice, etc.

Tinerii australieni tind sa locuiasca in locuinte ieftine si sa stranga bani pentru casa. Atunci cand isi cumpara o casa, ideea este sa cumperi cea mai urata/neamenajata casa din cel mai bun cartier pe care ti-l permiti. Asta pentru ca aceasta casa iti va da posibilitatea sa accesezi o scoala cat mai buna pentru (viitorii) copii. Cu cat scoala e mai buna, cu atat pretul caselor in zona scolii creste. Daca tu de exemplu ai mostenit casa aia dar ai salar minim si copilul nu are interese academice si vrea sa se faca tamplar, nu se merita sa platesti taxe mari pe casa si sa chinui copilul intr-un mediu scolar prea performant. Vinzi casa, faci un profit frumos, te muti intr-o zona mai pe sufletul tau si toata lumea e fericita.

Inteleg ca in Romania nu exista aceasta miscare a populatiei si stratificare sociala. Nu este nimic jignitor in a discuta asta.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Ce vreau sa mai spun in legatura cu stratificarea sociala. In Australia exista un site guvernamental unde apara rezultatele scolare la testele nationale din clasa a 3,5,7 si 9. Tot acolo gasesti numeroase statistici cu privire la familiile din care provin copiii. Una din statistici este situatia socio-economica a parintilor. La nivel de tara, in functie de venituri, populatia se imparte in 4 sferturi. Primul sfert sunt 25% din populatie cu cele mai mari venituri, apoi 25% din populatie cu venituri in mijloc-sus, apoi 25% cu venituri in mijloc-jos si 25% cu veniturile cele mai mici. Poti vedea la fiecare scoala ce procent de familii se situeaza in ce sfert. De exemplu poti avea o scoala intr-un cartier unde 60% din parinti sunt in ultimul sfert si poti avea scoli private sau din cartiere foarte bune unde peste 60% din parinti au venituri in primul sfert. E foarte interesant de observat cum rezultatele scolare copiaza aproape perfect aceasta statistica.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns A_Iulia spune:

Din pacate in Romania nu exista notiunea de "stratificare sociala", si nimeni su-si asuma apartenenta la o anumita patura sociala.

Sau altfel spus, indiferent ca exista aceasta stratificare, ea nu este acceptata in sine de catre indivizi.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui A_Iulia
Din pacate in Romania nu exista notiunea de "stratificare sociala", si nimeni su-si asuma apartenenta la o anumita patura sociala.

Sau altfel spus, indiferent ca exista aceasta stratificare, ea nu este acceptata in sine de catre indivizi.

Eu cred ca si in Romania exista ceva de genul asta. Cand eram eu in clasa 1, parintii mei au cumparat un apartament de 4 camere intr-o zona nou construita. Era zona de 'proprietari', toate apartamentele aveau 3-4 camere. Scoala din cartier era buna, colegii mei au fost ok, am avut prieteni foarte buni. Sotul meu a locuit intr-o zona de 'intreprindere' unde apartamentele erau date la muncitorii de la anumite intreprinderi, in functie de cati copii aveau. Scoala era un dezastru, o gramada din fostii lui colegi de scoala sunt acum prin puscarie sau la furat in strainatate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arminad spune:

Bird, conform teoriei tale eu trebuia sa ramin la coada vacii ca am crescut la tara. Prapaditii aia de parinti ai mei n-au putut dreaq sa isi cumpere si ei un apartment cu 4 camere la oras. Si cu toate astea, colegii mei de scoala generala nu sunt "prin puscarie sau la furat in strainatate." Tu exagerezi, ca de obicei. Fetele astea tocmai asta vor sa spuna ca n-am crescut toti in cea mai "inalta" clasa sociala si cu toate astea cei care am vrut sa invatam am invatat fara ca parintii nostri sa faca nici un efort.

Citat:
E foarte interesant de observat cum rezultatele scolare copiaza aproape perfect aceasta statistica.

Asa e si aici, scorurile scolilor din zonele in care parintii au venit mare sunt mai mari. Asta nu inseamna ca e scoala mai buna ci ca parintii isi permit sa investeasca mai multi bani in copii in afara scolii. Nu e nici un secret pentru nimeni asta insa e gresit sa spui ca "scoala e mai buna"

Citat:
Are foarte mare legatura cartierul cu scoala.

Sa luam de exemplu un cartier unde majoritatea locuitorilor castiga sub medie. Probabil nu au studii superioare, au joburi necalificate sau stau pe social. Copiii lor nu vor fi foarte motivati sa invete, sa participe la concursuri academice, sa invete 2 instrumente, etc. Pur si simplu parintii nu pun pret pe genul asta de activitati. In Australia in cartierele cu statut socio-economic sub medie in scoli se pune foarte mare pret pe sport. Baietii vor sa fie fotbalisti si fetele coafeze.

Serios? Te-ai dus tu sa ii intrebi pe copiii aia ce vise au? Ma indoiesc...ai concluzionat din start ca nu au motivatia sa invete pentru ca au parinti care cistiga sub medie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Eu sunt de acord cam cu 80% din ce a scris Buflea.
Nu este nimic jignitor sa discutam si aceste aspecte.
Ele exista. Fac parte din viata noastra.

Acolo unde comunitatile locale se implica scolile arata bine si sunt cautate de parinti.
Eu nu inteleg de ce daca un comitet de parinti doresste sa ridice scoala calitativ si din punct de vedere al bazei materiale sa nu o faca?
Cei care nu doresc sa participe sunt liberi sa nu o faca.
Si liberi sa beneficieze de facilitatile oferite.

Sumele de bani care se strang pentru fondurile scolii sunt folosite absolut pentru si in interesul tuturor copiilor fara discriminare.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

arminad, nu stiu cum e prin usa si nici macar prin toata canada dar aici unde stau situatia e exact cum o descrie bird70... exact aceeasi idee.. cumpara cea mai veche, mica sau cum o mai casa aia dar sa fie in cartieul care trebuie ( mai precis langa scoala care trebuie)... e foarte important ce colegi are copilul la scoala...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns arminad spune:

Edip, tot asta e trendul si pe aici Eu sunt doar un Gica-contra

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lala_D spune:

Citat:
citat din mesajul lui arminad

Edip, tot asta e trendul si pe aici Eu sunt doar un Gica-contra

Trendul acesta incepe sa fie simtit si in Bucuresti.
Si se va simti tot mai acut daca va ramane in vigoare nebunia din acest an de la inscrierea in clasa pregatitoare/ clasa I unde a contat extrem de mult domiciliul parintelui.

Mergi la inceput