Scoala "subventionata" de catre stat?
Raspunsuri - Pagina 21
saskia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ocebine Hai ca m-am lungit...esenta era ca scoala de stat trebuie sa asigure un minim pentru toti fara a avea pretentia la participarea tuturor parintilor la chestii suplimentare. Cei care doneaza (gras), se aleg cu prestigiu si simt civic satisfacut fara a obliga restul se se ridice la nivelul lor. "The surest sign of intelligent life in the universe is the fact that none of it has tried to contact us". Calvin and Hobbes |
Asta e esenta.
ocebine spune:
Vroam sa mai adaug (ca pe mine m-a iritat campania agresiva de strins fonduri)...studiile arata ca, in general, regula de "80/20" se cam aplica la strins fonduri: 20% din parinti doneaza cam 80% din fondurile strinse. Cica in ultimii ani s-a cam schimbat la 90/10. "regulile" sint extrase din rapoarte facute pe scoli particulare.
Deci nu in mod egal pe numar de familii.
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ocebine Lucrurile sint un pic mai nuantate la scoli (si de stat si private). Orice scoala are o organizatie de parinti (mai mult sau mai putin activa) in care te poti inscrie sau nu. In general, sint mamici care stau acasa si au timp sa se ocupe mai mult (eu fac parte din grupul de mamici care nu voluntariaza mai deloc). Si in scolile de stat si in scolile publice, "fundraising-ul" este o chestiune destul de arzatoare. Este adevart ca scolile "bune" sint in cartiere "bune" unde platim taxe pe proprietate de ne ies ochii din cap. E adevarat, daca ai mai mult de 2 copii, iesi mai ieftin platind taxe anuale pe proprietate decit taxe scolare la particulari. Dar,din experienta mea cu ambele sisteme (stat vs. particular) vreau sa spun ca activitatea de stringere a fondurilor este incredibil de mare la......particulari fata de stat. Orice zona normal ca are o varietate de paturi sociale si nu am pretentia ca eu x-ulescu sa intru in competitia de strins fonduri cu Bill Gates (care sa nu se inteleaga ca locuieste la mine in cartier...era doar un exemplu). Exista licitatii (unde fiecare doneaza/cumpara cit il tine punga), exista "bake sale" unde parintii doneaza materie prima si timp, exista voluntariat pentru activitati scolare (in ideea economisirii de personal) dar nimeni nu m-a obligat la stat fata de cum era presiunea la particular. Nimeni nu mi-a cerut nici un fel de suma obligatorie si nu mi-a bagat mina in buzunar. E normal sa se stringa fonduri pentru a suplimenta ceea ce aloca statul in masura in care aceste lucruri sint necesare (de exemplu, fimiu mare este in echipa de scrima a scoli si am strins bani sa le luam sosete cu emblema scolii sa arate mai bine in competitiile interliceale - vorbine de vreo $10). Ideea e ca stringerea de fonduri are alta structura si alta dinamica decit intocmirea unei liste si stringerea unei sume fixe de la fiecare parinte. "Fundraisingul" se face tot timpul anului prin diferite modalitati si sint o multime de parinti care doneaza TIMP mai mult decit bani. Da, sint parinti cu venituri foarte mari care doneaza sume foarte mari de bani, dar nu sintem obligati sa ne ridicam la acelasi nivel. Fiecare dupa punga. Ca idee, taxa de intrare in organizatia de parinti ma costa intre $5 si $10 pe an si primesc in schimb o cartulie cu adresele si numerele de telefon la toti colegii copiilor. Nici eu nu (prea) cumpar revistele si cartile venite prin liste de la scoala (au calitate indoielnica) iar la poze iau cel mai ieftin packet posibil doar pentru simplul fapt ca sint incluse in yearbook (o carte care include toti colegii de an plus instantanee facute in scoala in timpul anului care intr-un fel devin o cronica a clasei respective - americanii tin tare mult la yearbook si le pastreaza ani de zile pentru a isi aduce aminte de colegi, profesori, cluburi din care au facut parte, etc). Hai ca m-am lungit...esenta era ca scoala de stat trebuie sa asigure un minim pentru toti fara a avea pretentia la participarea tuturor parintilor la chestii suplimentare. Cei care doneaza (gras), se aleg cu prestigiu si simt civic satisfacut fara a obliga restul se se ridice la nivelul lor. |
Sigur, pai si in Romania, scoala de stat asigura minimul pentru elevi fara a avea nici o pretentie legala. Pretentiile, neimpuse nimanui, vin din structura administrativa a fiecarei scoli, si banuiesc ca se pun in practica daca se gaseste o majoritate de parinti care sa se implice in actiunile de voluntariat.
Eu am inteles din subiectul asta ca unii parinti contesta toate activitatile suplimentare care necesita bani in plus fata de ceea ce ofera gratis statul, desi tot ei recunosc ca acestea sunt facultative. Motivul pentru care le contesta este sentimentul inconfortabil dat de presiunea sociala.
Nu cred ca solutia este interzicerea acestor initiative suplimentare numai pentru ca o minoritate nu si le permite financiar sau conceptual.
Exista doua solutii la aceasta nemultumire - ori rezisti inconfortabil la presiunea sociala, nu platesti nimic si lasi copilul sa beneficieze de fitzele si investitiile altora, ori muti copilul intr-o scoala cu un comitet de parinti mai putin implicat.
ocebine spune:
Pai daca le iau la rind:
concursuri scolare: cu costuri cuprinse intre 10 si 25 lei fiecare, si au fost destule. - concursurile scolare (mai ales cu decernare de premii in cadrul scoli sint un avantaj nedrept celor care contribuie - de exemplu, eu pot asigura copilului meu cursuri Kumon pentru aprofundarea materialului - DAR o fac in particular)
- informatica, care a costat 14 lei pentru fiecare ora, si facea cate o ora pe saptamana.
Aici se poate intra la extracurricular activity si nu ma bag
- excursii, cu toate cheltuielile platite de noi, bineinteles.
chiar daca nu pare, dar in America, costul din buzunarul tau NU acopera integral costul excursiei - cea mai buna parte a costului este suportata de catre scoala
- caiete speciale, la costuri de 30-40 lei / buc, si am luat destule.
nu am luat caiete speciale la stat - banale caiete iar manuale nu am cumparat NICIODATA
- fondul scolii: 20 lei / semestru
- fondul clasei: 40 lei, platiti de mai mult de 2 ori.
Nu avem nici una nici alta
- la inceputul anului, d-na invatatoare a considerat necesar si util sa cumparam: laptop la clasa, monitor cu diagonala mare, s-a schimbat tabla, materiale didactice... nici nu mai stiu ce a mai fost...
toate astea ar intra in campania de stringere de fonduri VOLUNTAR pentru care grupul de parinti trebuie sa se adune, sa voteze si sa gaseasca calea POTRIVITA pentru a stringe bani
- diverse carti, reviste si CD-uri recomandate pentru copii
- poze cu clasa
Astea le-am discutat
- cadouri cu diverse ocazii
Din principiu, nu am cumparat cadouri la scoala - singurul cadou a fost pentru antrenorul de fotbal care isi DONEAZA timpul (deci e voluntar) si acolo am strins $10/familie pentru un cupon la restaurant)
- serbarea de 1 iunie
Nope, n-avem
- serbarea de sfarsit de an: cadouri pentru invatatoare si pentru directoare (ca va participa si ea la serbare), costum (care m-a costat peste 100 lei), coronita, cheltuieli pentru dulciuri si suuri.
Nici macar pentru graduation n-am platit...s-au mai strins fonduri pentru un balon sau "refreshments" - iar pur voluntar, fara suma fixa.
Alizee spune:
Buflea, laudarosenia ta imi aminteste de o bunica, ce se lauda zi de zi cat de bogata este ea, cate imbunatatiri si-a facut la casa si cate si mai cate ( intotdeauna gasea ceva cu care sa se laude : cu fiica ei, cu ginerele ei, cu nepotii ei ), numai ca biata de ea, se tragea dintr-o familie saraca, de 10 copii, pe care ii imbraca si hranea statul si tot statul i-a tinut in scoli. Nu, nu mofturi, ci cu strictul necesar.
Si sa nu crezi ca nu s-a laudat si cu faptul ca ii subventiona statul.
Edit : bunica nu era nici pe departe bogata, doar ca fiica si ginerele facusera imprumuturi la banci pt a-si renova casa.
Iar nepotii erau copii obisnuiti, nu genii.
Scriu asta, asa ca sa se vada, ca nu tot ce se striga in gura mare este si real.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
mianna spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Elle_seb
Si parerea mea este aceiasi. |
aceeasi.
poate din doua manuale invata sa-l scrie corect
iulia_b spune:
Cred ca reprezentativ este pt conceptia multor parinti din Romania, imaginea scolilor din sat, unde banii de la buget ajung tare greu. Dar unde, oameni in toata firea stau in crasma cat e ziua de lunga, dar nu pot pune mana sa dea un var, sa faca o soba pt ca le ingheata copiilor mainile iarna, sa taie iarba din curte ca ajunge sa fie cat copiii, sa puna un gard in jurul fosei (mi-am adus aminte de accidentul in care au murit 2 fetite pt ca un capac de canal nu statea bine). Asteapta "ajutoare". Degeaba incercati sa ma contraziceti, asta-i mentalitatea, daca nu-i gratis cum sa fac sa fie, sa fentez, sa pacalesc, sa primesc ajutor. Daca nu este de la stat, ar putea sa incerce cum sa imbunatateasca calitatea vietii, pt ca apa, caldura, conditii decente asta inseamna . In fond sunt copiii lor.
Parintii fac tot felul de tertipuri care legale care nu pt a-si inscrie copilul la o scoala "buna", constient din start ca-l duce la o invatatoare care si-a testat elevii sicare are anumite pretentii. De ce se plang parintii respectivi daca ei din start au comis o ilegalitate si copilul lor nu avea ce cauta acolo? Pt ca probabil ca la o scoala mai de cartier asa nu se cereau atatia bani.
La fel cum exista parinti care vor ca si copiii lor sa mearga in conditii decente la scoala (decente da, nu fite, nici la anumite scoli private nu sunt fite), nu asteapta sa le pice tavanul in cap la primul cutremur.
Intr-un stat unde asistenta sociala se obtine atat de usor, unde cic-el este de 2 ani cu 85% (alta propunere), unde multi muncesc la negru si platesc contributii minime, cum poti sa ceri excursii gratuite la Brasov, manuale noi in fiecare an?
buflea spune:
Eu cred ca exemplele personale nu sunt relevante - cat si ce a platit fiecare in plus fata de cat ofera scoala gratis ... important este ca si in Romania ca si aici, exista o gama de imbunatatiri materiale si activitati extrascolare, oferite copiilor, contra cost, toate neobligatorii.
Taberele par a fi impartite - unii vor sa fie complet desfiintate (din cauza lipsurilor materiale si a presiunii sociale), altii sunt pasivi, nu le contesta dar nici nu le aprecieaza foarte tare si cea de a treia categorie considera ca aceste activitati trebuie incurajate tocmai prin implicarea parintilor (la orice nivel - financiar, organizatoric) pentru ca imbunatatesc experienta scolara a copiilor nostri.
Eu fac parte din a treia categorie cu mentiunea de a ramane neobligatorii ... cu cat mai multe activitati in scoala, cu colegii de scoala si in timpul in care eu sunt la serviciu, cu atat mai bine.
Cu cat mai multe laboratoare, cu ecrane cat mai colorate si mai mari, cu intrumente cat mai moderne, cu experimente cat mai sofisticate ... cu atat mai bine.
Nici eu nu marshez la toate ofertele si sunt foarte constienta de presiunea sociala, nu ma revolta si acolo unde nu particip mi-o asum desi sentimentul inconfortabil nu este deloc placut .
aschiutza spune:
Iulia, cei care stau prin circiuma arareori ii intereseaza ce nume are invatatoarea, daramite sa se mai lupte pt o clasa anume! Multi dintre ei apar la scoala doar in caz de corijenta, ca sa sara la beregata profesorului.
Cite scoli organizeaza ziua parintilor, in care parintii sa vina sa ajute la acel dat de var, pus garduri s.a.m.d. Ca eu nu am auzit pina acu nici o scoala din tara sa faca asa ceva (insa m-ar bucura sa aud ca se raspindeste si acolo obiceiul asta). Noi am facut asa o zi la gradinita pt amenajarea gradinei si a fost frumos. La noi au fost si copii de fata. Ar fii o idee buna ca invatatorii sa incerce asa ceva!
ocebine spune:
Una sint posibilele imbunatatiri de care pot beneficia TOTI copiii si sint dobindite prin implicarea parintilor in masura POSIBILITATILOR fiecariu(vezi "fundraising" si fiecare doneaza dupa puteri) si complet alta obligativitatea la o suma fixa plus acele concursuri care dau un avantaj financiar copiilor "cu posibilitati".
Cine vrea activitati extra dupa scoala pe cont propriu este liber sa isi aleaga dupa punga - unii vor scuba diving, alti sah