Scoala "subventionata" de catre stat?

Raspunsuri - Pagina 25

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui saskia
Cat de sigura esti pe tine! Pot spune ca te inseli amarnic, sunt oameni care provin din familii de genul descris de tine si eu ajuns sus, si au facut si studii universitare si tot ce vrei.

Mie una imi suna a aroganta sa ii clasifici din start asa. De altfel e chiar trist ca gandesti asa. Eu sunt sigura ca si printre oamenii aia pe care ii privesti cu dispret sunt unii care vor ajunge poate chiar mai sus decat proprii tai copii. De aceea nu ai dreptul sa judeci, ca daca un copil vine dintr-o familie de genul asta e automat needucat, nu va avea chef sa invete si va ajunge la fel.

Te rog frumos sa citesti cu atentie, eu nu am vorbit cu dispret despre nimeni. Ce nu intelegi tu este ca aici oamenii nu se simt inferiori pentru ca nu au studii superioare si nici nu se uita nimeni cu dispret la ei. Multi oameni nu vor sa faca studii superioare, nu e ca in Romania plina se someri cu diplome. Aici oamenii sunt mandri ca sunt tamplari sau bucatari si sunt respectati daca isi fac treaba bine si isi castiga banii cinstit.

Australia este o tara care da o sansa oricui. Fiecare copil poate invata daca asta isi doreste. Scolile private si cele din cartierele bune ofera locuri copiilor capabili. Daca un copil capabil nu locuieste in zona cu o scoala buna, poate da examen si castiga un loc sau o bursa la o scoala de stat sau privata buna. Scolile fac asta ca sa recruteze elevi foarte buni ca sa le cresca rezultatele si prestigiul. Pe langa asta statul are scoli selective, gratuite, pentru copii supradotati. Se dau examene, nu de cunostiinte care poate ar dezavantaja unii copii, ci examene de perspicacitate si IQ.

Adevarul insa ramane ca, in anumite paturi sociale nu exista acelasi interes academic ca in altele. Cei putini care au interes academic se duc si fac scoala cu bursa la privat sau la scoli bune de stat. Restul nu au nici interes si nici capacitatea de-a face scoala performanta. Ce rost ar avea sa-i fortezi cu mai mult si sa sfarsesti sa-i faci sa se simta neadecvati?

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elle_seb spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea
Cred ca faci o confuzie intre lege si presiunea sociala. Legea NU te obliga sa platesti fondul clasei. Grupului social in care invata copiii tai te preseaza insa sa platesti in plus fata de ce spune legea, pentru ca este probabil un grup social care este implicat in relatia scoala-copil din multe puncte de vedere (inclusiv administrativ), isi doreste banci noi, parchet pe jos si computere de ultima generatie in laboratorul de informatica, isi doreste profesori care sa investeasca emotional in grupul de copii pe care ii supravegheaza si sa fie rasplatiti pentru asta ...este un grup social care isi doresc mai mult de la institutia scolara si isi permit sa plateasca aceste accesorii suplimentare. Cine nu isi permite sau principial, doreste sa beneficieze NUMAI de baza materiala asigurata de taxele pe care le plateste, cred ca este fair sa isi mute copiii intr-o scoala cu mai putine pretentii - sunt convinsa ca in Ferentari nu exista parchet pe jos si laboratoare de informatica.

Nu este insa nimic ilegal sau imoral in a sponzoriza o scoala si a pune presiune sociala pe parintii minoritari care refuza sa investeasca (sub diverse motive) ... in definitiv oamenii nu sunt egali in societare, paturile sociale sunt foarte bine definite si copiii vor creste si vor fi educati exact in aceasta structura. Este firesc sa avem standarde diferite si sa le aplicam si copiilor nostri si exact aceste standarde ne separa in grupuri diferite.
Cei nemultumiti trebuie sa ia in considerare ca poate nu apartin grupului social potrivit ...



Asta cu paturile sociale e de "mesajul lunii".
Asa va invata societatea americana? Sau e optica parvenitilor?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dana vio spune:

Off topic. Oare?
Azi dimi in drum spre serviciu, auzeam la radio cum ca Romania are acelasi nr doctori/locuitori ca si SUA. Ma refer la titlul de dr, nu la medici. In Europa avem mai multi si decat tarile care dau anual candidati la Premiul Nobel.

Alexandra Maria
14.12.2007

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elle_seb spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Citat:
citat din mesajul lui allinta

Citat din Buflea :

"Nu este insa nimic ilegal sau imoral in a sponzoriza o scoala si a pune presiune sociala pe parintii minoritari care refuza sa investeasca (sub diverse motive) ... in definitiv oamenii nu sunt egali in societare, paturile sociale sunt foarte bine definite si copiii vor creste si vor fi educati exact in aceasta structura. Este firesc sa avem standarde diferite si sa le aplicam si copiilor nostri si exact aceste standarde ne separa in grupuri diferite.
Cei nemultumiti trebuie sa ia in considerare ca poate nu apartin grupului social potrivit ..."

Poftim aroganta gratuita ! Vorbesti de parca tu ai fi pui de chiabur, iar Elle_seb pui de talpa tarii.


Nu intentionez sa fiu aroganta ... incerc doar sa explic ca este normal sa avem standarde diferite si de aici pareri diferite. Standardele sunt date de posibilitatile materiale, de experienta noastra ca elevi, de mediul in care am fost educati, de experienta noastra de viata.

Statul ofera invatamant gratuit MINIM, ca sa acopere toti copiii de varsta scolara, indiferent de patura sociala din care apartin. Mai departe insa, viata ne separa in paturi sociale si asta se simte in orice domeniu, deci inclusiv la scoala copiilor nostri.
In scolile in care exista o majoritate de parinti care accepta sa plateasca suplimentare, cei care sunt in minoritate probabil ca nu apartin acelei structuri sociale.

In America "scolile bune" sunt date de pretul caselor - o casa scumpa apartine unei zone cu scoli bune, in care existenta activitatilor suplimentare reprezinta un mare atuu, toate platite, cu relaxare si incurajare, de parinti. Cu alte cuvinte, sistemul te forteaza sa sa te stabilesti (cu casa, cu scoala) in zona paturii sociale de care apartii. Nu poti sa iti inscrii copilul DECAT la scoala de care apartii cu locuinta ... cei care sunt prinsi ca trisheaza trebuie sa ramburseze costurile de invatamant, fara drept de apel.


Standardele astea se aplica in mediul privat, nu in scoli de stat.
Eu vorbesc despre faptul ca sistemul de invatamant de stat romanesc nu asigura baza materiala nici pana la genunchiul broastei.

Cred ca si prin America si prin alte parti ale lumii e cam tot asa: scolile publice asigura baza materiala pentru copii, fara cheltuieli mari suplimentare din parte parintilor, care DEJA platesc catre bugetele respective.

In rest, nici nu ma cobor sa-ti raspund la fazele cu paturile sociale si cu pretentiile. Nu-mi vine sa cred ca pot citi asa ceva in secolul 21. Si oricum ti s-a raspuns deja de catre celelalte fete...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elle_seb spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianna

Citat:
citat din mesajul lui Elle_seb

Citat:
citat din mesajul lui allinta

Eu militez pt scoaterea tuturor concursurilor contra cost si revenirea la un singur manual pt o materie. Imi este mie greu sa car ghiozdanul, dar unui copil !


allinta


Si parerea mea este aceiasi.




aceeasi.

poate din doua manuale invata sa-l scrie corect


Mianna, daca pentru asta ai intervenit, sa corectezi greseli gramaticale, cred ca ar trebui sa citesti cam cum scriu pe forum si daca ai face asta, ai vedea ca in 99,9% din cazuri ma exprim corect gramatical. O poti considera o greseala de tipar sau din viteza.

Nu esti tu aia care dai cu cate o steluta la toate subiectele deschise de catre desprecopii?

Ce vrei sa demonstrezi?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MadalinaM spune:

De pe la jumatate nu am mai citit subiectul! degeaba ne batem in idei aici daca in realitate viata isi urmeaza cursul.

Caz concret, proaspat:
vom merge la gradi grupa mica(3ani). Ieri am fost la sedinta:D

50 ron-fondul grupei
50 ron fondul gradinitei
+ alti xx ron(nu e sigura suma, inca) pt Caiete speciale
1 sapun lichid + 1 rola de hartie/luna de copil!!!
+cine ma poate sa traga materiale la xerox??
(dar de ce nu se ia un xerox pe gradi din atitea fonduri cate-au fost?)

si nici nu stiu daca fondurile alea le cer/an sau si in semestrul 2!
Am unele nelamuriri fiindca nu am fost personalla sedinta, ci sotul, mai ingaduitor cand e vorba de copil:)

Eu ce fac? ma duc si spun ca nu's de acord? si daca imi "ostracizeaza"(am folosit exagerat acest termen, dar ca sa se inteleaga teama parintelui pt odrasla lui) cupilu'?
Ii spun educatoarei ca pe DC lumea nu e de acord si trebuie sa schimbam mentalitatile??

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Elle_seb spune:

Citat:
citat din mesajul lui Androix

E bine de stiut ca exista si invers. Eu de la nepoatele mele am spus ce feedback am primit, mai ales de la cea mare. Dar hai sa zic ca ele sunt din aceeasi scoala si o fi un trend in scoala. Si exact discutii de genul unde stai si ce suprafata are casa ta se poarta si acolo. Lala, or fi colege de scoala? Desi mai am o prietena cu fata intr-o alta scoala in cu totul alta zona a capitalei si acolo tot in metri patrati de amprenta la sol se "razboiesc" colegii de clasa.

Om vedea unde om nimeri si noi din toamna. Ce tine de mine sa lamuresc cu copilul o sa lamuresc. Dealtfel am mai spus in mesajele mele ca depinde foarte mult de parinti, ca solutia e la noi pentru multe din aceste neajunsuri care s-au tot dezbatut. Si unde nu putem schimba parerile si mentalitatile celorlalti parinti ramane sa invatam si noi, dar si ei, sa convietuim ca asta e, deocamdata in ro nu e reglementat homeschooling-ul, asa ca vrem nu vrem copiii ne invata impreuna cu alti copii si nu putem sa fim si sa gandim toti la fel.

Normal ca suma din primul post este o exagerare, o treime sunt numai hainele si rechizitele de inceput. Dar sunt o multime de lucruri care se aduna pe langa ce oricum trebuie sa achiti care nu sunt necesare sau mai bine zis fara de care se poate trai foarte bine, si care exista NUMAI SI NUMAI pentru castigul finainciar al unor firme. Asta e ceva incontestabil.
Pana acum am putut spune copiilor mei ca nu facem poze la gradinita ca avem poze destule si ca nu mai cumparam DVD-uri ca sunt proaste, dar sa vad din toamna incolo cum ma descurc cu faptul ca sunt obligata sa lucrez dupa un manual prost si scump pentru ca de la editura aia isi primeste comisionul scoala/invatatoarea si in plus o sa mai cumpar eu inca unul de la vreo alta editura ca sa putem impreuna sa intelegem despre ce e vorba. De exemplu.

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!



Din pacate nu este o exagerare, este o realitate. Cu aprox. 2 saptamani in urma vorbeam cu cateva mamici despre cheltuielile la clasa intr-un an scolar si aprox. aceiasi suma a confirmat si o alta mamica de la noi din clasa. Deci calculele mele au fost corecte...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Si Buflea si Bird70 au perfect dreptate in ceea ce priveste legatura intre cartierele "bune" si performanta scolilor. Este o mare legatura intre preturile (si taxele pe proprietate) caselor si rezultatele scolare ale copiilor. Bugetul scolar aici este extrem de putin extras (aproape nul) din bani federali (la nivel de USA ca tara) si este in majoritate alcatuit din banii orasului (taxele locale). Inca o mica parte vine de la stat (statul, New York, sau New Jersey, sau Connecticut...a nu se intelege guvernul federal).
Scolile sint guvernate deci local, la nivel de oras sau sat (village)...normal ca daca veniturile populatiei locale si taxele pe proprietate sint mari, atunci si bugedul scolar va fi pe masura si deci utilat cu ce trebuie.

Cind intr-un oras venitul mediu este 35.000/an, scoala va fi radical diferita decit intr-un oras unde venitul mediu este $135.000/an.
Nu toate scolile deci au acelasi buget alocat anual. Salariile profesorilor iar sint scoase din aceeasi oala...fara contributie federala.

Sigur, vorbesc de scolile publice.





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Androix spune:

Citat:
citat din mesajul lui Elle_seb

Citat:
citat din mesajul lui Androix



Normal ca suma din primul post este o exagerare, o treime sunt numai hainele si rechizitele de inceput. Dar sunt o multime de lucruri care se aduna pe langa ce oricum trebuie sa achiti care nu sunt necesare sau mai bine zis fara de care se poate trai foarte bine, si care exista NUMAI SI NUMAI pentru castigul finainciar al unor firme. Asta e ceva incontestabil.
Pana acum am putut spune copiilor mei ca nu facem poze la gradinita ca avem poze destule si ca nu mai cumparam DVD-uri ca sunt proaste, dar sa vad din toamna incolo cum ma descurc cu faptul ca sunt obligata sa lucrez dupa un manual prost si scump pentru ca de la editura aia isi primeste comisionul scoala/invatatoarea si in plus o sa mai cumpar eu inca unul de la vreo alta editura ca sa putem impreuna sa intelegem despre ce e vorba. De exemplu.

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!



Din pacate nu este o exagerare, este o realitate. Cu aprox. 2 saptamani in urma vorbeam cu cateva mamici despre cheltuielile la clasa intr-un an scolar si aprox. aceiasi suma a confirmat si o alta mamica de la noi din clasa. Deci calculele mele au fost corecte...




Asa cum au mai spus si altii trei sfarturi din lista ta de cheltuieli nu sunt nici obligatorii si nici nu sunt in sarcina statului si au fost suportate de tine. Din punctul asta de vedere suma este o exagerare.

www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux

Niste copii si toti copiii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns szivarvany spune:

Elle_seb,
eu nu cred ca e cineva care sa fi cheltuit mai putin decat ai scris tu.
Ca nu asa ne-am imaginat invatamantul gratuit, asta e altceva

_

Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati, empatici,
inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi ca restul copiilor de pe Terra
obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati, nascuti natural sau prin operatie de cezariana,
botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.

Mergi la inceput