Scoala "subventionata" de catre stat?

Raspunsuri - Pagina 20

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

...si totusi, daca imi amintesc bine, initiatoarea topicului nu se plingea ca a strins bani pentru schimbat banci sau perdele sau pt pus parchet, ci pt excursii, optionale si caiete speciale.
Singurul lucru cu care nu sunt de acord este reprezentat de monitoarele cit peretele si laptop. Pe de alta parte, daca e o clasa care "isi permite" si daca laptopul a fost ales cu o dotare decenta, strict necesara pt cine stie ce metode de predare se mai abordeaza, nu mi se pare o investitie atit de mare pt 25 de parinti/4 ani.

Poate ca tabla chiar trebuia schimbata; eu stiu ca in clasa a Va am "beneficiat" de o tabla proasta, pe care aluneca creta de uneori nici nu scria. La clasa primara este f important ca toti copiii sa vada cum trebuie ce e scris pe tabla, si ca invatatoarea sa poata caligrafia pe tabla.

La noi in ciclul primar se rascheta si lacuia parchetul in fiecare vacanta de vara. Nu stiu cit putea sa coste asta, dar eram 40 de copii in clasa.

Invatamintul este subfinantat. Copiii nu exceleaza prin grija fata de obiecte. 25 de copii care isi tiriie picioarele pe acelasi parchet/linoleum 4-5 ore/zi, 5 zile/saptamina, il uzeaza.
Cumva, nu e normal ca parintii sa plateasca genul asta de renovari, ar trebui finantate de stat. Pe de alta parte, statul abia are bani sa plateasca salariile mizere ale profesorilor. Si atunci care e alternativa...?

Desigur, trebuie facuta diferenta intre o clasa curata si o clasa dotata de fitze. Perdelele cu desene animate sunt o prostie care asa e, nu merita banii, oricit de putini ar fi (cit poate sa coste o perdea pt o clasa/25 de copii?). De asemenea, este o exagerare sa investesti in computere de ultima generatie pt ca un copil sa invete sa deschida un document word sa isi scrie un referat.



http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza
Gresit!

In orice democratie exista dreptul minoritatii de a exista si de a se exprima. Sau tocmai America a uitat asta, tocmai in goana lor pt PC?

Majoritatea trebuie sa respecte minoritatea nu sa o santazeje cu telefoane si mai stiu eu ce. Daca cei instariti vor sa voluntarizeze , sa o faca fericiti, dar respectind opinia si nivelul altora, nu fortindu-i sa fie ca ei. Altfel e regim de dictatura. Opinia cu "majoritatea decide" o fii valabila la alegeri electorale, dar in rest nu isi are locul in societate, mai ales in invatamint. Eu cind aud de "majoritatea hotareste" imi aduc aminte de comunisti si sedinte de partid.

Minoritatea este respectata, i se acorda dreptul de a refuza contributiile. Refuzul insa este un semnal ca standardele majoritatii nu corespund cu cele ale minoritatii si acest aspect, in mod firesc, nu este apreciat. Pana la urma, copiii minoritatii vor invata pe aceleasi banci ca ale majoritatii fara sa fi contribuit cu nimic la aceasta favoare. Tragand linie, minoritatea iese chiar in avantaj, singurul pret pe care il platesc fiind presiunea sociala la care trebuie sa reziste. Mie mi se pare destul de fair astfel incat sa nu se schimbe nimic

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Exact Cricor. La noi in clasa nu s-a platit niciodata fondul scolii integral. Suma stransa s-a dat directoarei, s-a strambat dansa ca "e putin" i s-a zis ca atat s-a strans si asta e.
Nu am schimbat parchet, n-am pus perdele, etc. Am cumparat (s-a votat in sedinta) un dulap la cls I in care am pus jocuri si jucarii aduse de acasa (vechi pentru copilul propriu, noi pentru ceilalti), s-a lasat o banca a scolii in spatele clasei, ca sa se poata juca copii in pauze fara sa se loveasca. A ramas singura investitie in mobilier. Mie nu mi s-a parut fitza, poate e ....

De fiecare cand se iau caiete speciale / culegeri suntem intrebati. Cu exceptia cazului special de care ziceam parintii au fost de acord cu aceste cumparaturi. Ma rog, in majoritatea cazurilor. Nici eu nu i-am luat caiete de vacanta ca daca o vrea sa faca ceva poate sa mai faca din culegerile pe care le avem. Nu mi-a zis nimeni nimic ca am refuzat politicos caietele de vacanta.
Pe de alta parte din lista de lecturi suplimentare imi lipsesc vreo 2 carti - le voi cumpara din librarie. Nu ma obliga nimeni dar ma gandesc ca poate ii plac, ea citeste mult oricum.

Eu personal tin cont "pe ce dau banii". De exemplu pe o plasma in clasa sau pe parchet nou n-as da. Pe carti/culegeri dau. Pe cursuri suplimentare dau dar alegem impreuna (eu si copilul) ce vrea sa faca. Nici prea multe cursuri extra nu sunt bune, ar fi prea obositor. Mai ales ca fi-mea are 1 curs (meditatie) la care nu renunta nici moarta - chitara. Si restul de cursuri eventuale trebuie sa tina cont sa nu afecteze cumva chitara .
La fel si la concursuri - la unele merge, la altele nu. E absurd sa ai saptamana si concursul. De principiu mergem la 1-2 concursuri pe care le stim deja si mai testam cate unul "nou" pe an. Deci vreo 3 concursuri in total (fiecare cu mai multe etape ce-i drept).


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Ca tot s-a deviat cu totul de la subiect imi permit si eu un off topic: - stie cineva in Bucuresti un curs / club de bridge pentru copii? Fi-mea a invatat un pic sa joace (licitatie naturala) si ii place foarte mult, eu stiu asa-si-asa si nici nu avem cu cine juca ..... deci vrea la anul bridge si n-0am gasit


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza
Gresit!

In orice democratie exista dreptul minoritatii de a exista si de a se exprima. Sau tocmai America a uitat asta, tocmai in goana lor pt PC?

Majoritatea trebuie sa respecte minoritatea nu sa o santazeje cu telefoane si mai stiu eu ce. Daca cei instariti vor sa voluntarizeze , sa o faca fericiti, dar respectind opinia si nivelul altora, nu fortindu-i sa fie ca ei. Altfel e regim de dictatura. Opinia cu "majoritatea decide" o fii valabila la alegeri electorale, dar in rest nu isi are locul in societate, mai ales in invatamint. Eu cind aud de "majoritatea hotareste" imi aduc aminte de comunisti si sedinte de partid.

Minoritatea este respectata, i se acorda dreptul de a refuza contributiile. Refuzul insa este un semnal ca standardele majoritatii nu corespund cu cele ale minoritatii si acest aspect, in mod firesc, nu este apreciat. Pana la urma, copiii minoritatii vor invata pe aceleasi banci ca ale majoritatii fara sa fi contribuit cu nimic la aceasta favoare. Tragand linie, minoritatea iese chiar in avantaj, singurul pret pe care il platesc fiind presiunea sociala.


Chiar ti-i se pare putin acel pret? Chiar tii se pare un mod respectuos de a trata minoritatea? Ti-ar face placere o scoala in care cei de provenienta romana recent veniti in America sa nu fie bine vazuti, ca doar ceilalti au platit taxe de mai multe generatii, scoala a fost construita din taxele unor generatii cind tu nu ai contribuit cu nimic. Deci si tu ca emigrant esti in avantaj cind vii si ai totul gata. Ti-ar place sa fii respinsa pe motivul asta?

Dar vad ca imi bat gura degeaba pe aici . Bravo mie ca nu am emigrat prin locurile alea dupa cum as fii vrut prin tinerete, ca vad ca nu era de mine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui Androix

Buflea, nu sunt de acord cu tine. Asta insa m-a facut sa am o revelatie: "pentru a scapa de sentimentul inconfortabil, este important sa ne evaluam corect si sa ne stabilim patura sociala din care facem parte." Eu sunt acolo unde trebuie, nu e vorba ca nu-mi permit sa platesc sa schimb bancile si perdelele din clasa, e vorba ca NU VREAU sa platesc ca sa le schimb, mai ales cand schimbarile astea nu se fac pentru ca sunt chiar necesare ci pentru ca niste parinti se gandesc ca asa pot sa-si ridice copiii, sa le dea un ghiont sa iasa in fata, sa fie bine vazuti de directoare/invatatoare/profesori. Daca bancile ar fi rupte si inutilizabile as intelege sa fac petitii la primarie, sa umblu, sa ma zbat pentru clasa/scoala aia, sau daca ar fi lupta cu morile de vant in final sa punem mana de la mana si sa le platim noi.


Inteleg ce spui, asta este un aspect interesant ... tu probabil ca te incadrezi material in patura sociala a scolii dar nu te incadrezi conceptual (ca sa spun asa ). Si banuiesc ca sunt multi ca tine, cei care contribuie, ofera copilul o banca noua dar sunt de parere ca putea sa invete si pe cea veche. Diferenta este ca cei ca tine nu fac petitii de schimbare si nu injura guvernul ca nu ofera banci noi in toate scolile.

Inca o data, majoritatea impune directia - schimbarile astea majore (banci, parchet ...etc) nu cred ca fac decizia unui singur parinte, sau daca este unul singur, ala nu poate impune presiune sociala.
In plus, pe subiectul asta nu s-a vorbit numai de banci si parchet, s-a vorbit de cursuri aditionale, carti, poze, excursii, laboratoare suplimentare ...etc.

Daca inteleg neputinta de a plati, nu inteleg dorinta de a uniformiza activitatile scolare spre "minim" pentru toata lumea - minim de asigurare materiala, minim de excursii, minim de cursuri suplimentare, minim de concursuri, minim sau deloc poze ...etc, cand exista o patura sociala care este dispusa sa ofere mai mult, dar nu suficent de mult cat o scoala privata.

Este loc pentru fiecare in sistemul de invatamant si impartirea se face foarte democratic - voluntariezi si oferi mai mult sau nu voluntariezi si ori rezisti (inconfortabil) la presiunea celor care voluntariaza si beneficiezi de donatiile lor, ori te muti intr-un grup care corespunde principiilor si posibilitatilor tale materiale.

Viata nu este pe nicaieri corecta si aceeasi pentru toata lumea.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Citat:
citat din mesajul lui Androix

Buflea, nu sunt de acord cu tine. Asta insa m-a facut sa am o revelatie: "pentru a scapa de sentimentul inconfortabil, este important sa ne evaluam corect si sa ne stabilim patura sociala din care facem parte." Eu sunt acolo unde trebuie, nu e vorba ca nu-mi permit sa platesc sa schimb bancile si perdelele din clasa, e vorba ca NU VREAU sa platesc ca sa le schimb, mai ales cand schimbarile astea nu se fac pentru ca sunt chiar necesare ci pentru ca niste parinti se gandesc ca asa pot sa-si ridice copiii, sa le dea un ghiont sa iasa in fata, sa fie bine vazuti de directoare/invatatoare/profesori. Daca bancile ar fi rupte si inutilizabile as intelege sa fac petitii la primarie, sa umblu, sa ma zbat pentru clasa/scoala aia, sau daca ar fi lupta cu morile de vant in final sa punem mana de la mana si sa le platim noi.


Inteleg ce spui, asta este un aspect interesant ... tu probabil ca te incadrezi material in patura sociala a scolii dar nu te incadrezi conceptual (ca sa spun asa ). Si banuiesc ca sunt multi ca tine, cei care contribuie, ofera copilul o banca noua dar sunt de parere ca putea sa invete si pe cea veche. Diferenta este ca cei ca tine nu fac petitii de schimbare si nu injura guvernul ca nu ofera banci noi in toate scolile.

Inca o data, majoritatea impune directia - schimbarile astea majore (banci, parchet ...etc) nu cred ca fac decizia unui singur parinte, sau daca este unul singur, ala nu poate impune presiune sociala.
In plus, pe subiectul asta nu s-a vorbit numai de banci si parchet, s-a vorbit de cursuri aditionale, carti, poze, excursii, laboratoare suplimentare ...etc.

Daca inteleg neputinta de a plati, nu inteleg dorinta de a uniformiza activitatile scolare spre "minim" pentru toata lumea - minim de asigurare materiala, minim de excursii, minim de cursuri suplimentare, minim de concursuri, minim sau deloc poze ...etc, cand exista o patura sociala care este dispusa sa ofere mai mult, dar nu suficent de mult cat o scoala privata.

Este loc pentru fiecare in sistemul de invatamant si impartirea se face foarte democratic - voluntariezi si oferi mai mult sau nu voluntariezi si ori rezisti (inconfortabil) la presiunea celor care voluntariaza si beneficiezi de donatiile lor, ori te muti intr-un grup care corespunde principiilor si posibilitatilor tale materiale.

Viata nu este pe nicaieri corecta si aceeasi pentru toata lumea.



Tare diferita trebuie sa fie America de Europa, ce grup? Ca noi vorbim aici de o scoala publica, de stat, unde au acces toti copiii. Sa se mute aia carora le pute scoala publica cu minimul necesar la scoala privata unde pot face cu banii tot ce vor muschii lor!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Nu, nu ...dupa cum reiese din posturile acestui subiect, nu toate scolile publice sunt atat de pretentioase. Probabil ca cele din cartierele sarace, sarace ale Bucurestiului sunt complet nepretentioase ...
In loc a se contesta activitatile extrascolare si baza materiala incurajate de anumite comitete de parinti, mai eficient ar fi sa se opteze pentru scoli mai putin pretentioase, in care contributia si implicarea parintilor este mai mica sau chiar inexistenta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ocebine spune:

Lucrurile sint un pic mai nuantate la scoli (si de stat si private). Orice scoala are o organizatie de parinti (mai mult sau mai putin activa) in care te poti inscrie sau nu. In general, sint mamici care stau acasa si au timp sa se ocupe mai mult (eu fac parte din grupul de mamici care nu voluntariaza mai deloc).

Si in scolile de stat si in scolile publice, "fundraising-ul" este o chestiune destul de arzatoare. Este adevart ca scolile "bune" sint in cartiere "bune" unde platim taxe pe proprietate de ne ies ochii din cap. E adevarat, daca ai mai mult de 2 copii, iesi mai ieftin platind taxe anuale pe proprietate decit taxe scolare la particulari.

Dar,din experienta mea cu ambele sisteme (stat vs. particular) vreau sa spun ca activitatea de stringere a fondurilor este incredibil de mare la......particulari fata de stat.

Orice zona normal ca are o varietate de paturi sociale si nu am pretentia ca eu x-ulescu sa intru in competitia de strins fonduri cu Bill Gates (care sa nu se inteleaga ca locuieste la mine in cartier...era doar un exemplu). Exista licitatii (unde fiecare doneaza/cumpara cit il tine punga), exista "bake sale" unde parintii doneaza materie prima si timp, exista voluntariat pentru activitati scolare (in ideea economisirii de personal) dar nimeni nu m-a obligat la stat fata de cum era presiunea la particular. Nimeni nu mi-a cerut nici un fel de suma obligatorie si nu mi-a bagat mina in buzunar. E normal sa se stringa fonduri pentru a suplimenta ceea ce aloca statul in masura in care aceste lucruri sint necesare (de exemplu, fimiu mare este in echipa de scrima a scoli si am strins bani sa le luam sosete cu emblema scolii sa arate mai bine in competitiile interliceale - vorbine de vreo $10).

Ideea e ca stringerea de fonduri are alta structura si alta dinamica decit intocmirea unei liste si stringerea unei sume fixe de la fiecare parinte. "Fundraisingul" se face tot timpul anului prin diferite modalitati si sint o multime de parinti care doneaza TIMP mai mult decit bani. Da, sint parinti cu venituri foarte mari care doneaza sume foarte mari de bani, dar nu sintem obligati sa ne ridicam la acelasi nivel. Fiecare dupa punga.

Ca idee, taxa de intrare in organizatia de parinti ma costa intre $5 si $10 pe an si primesc in schimb o cartulie cu adresele si numerele de telefon la toti colegii copiilor.

Nici eu nu (prea) cumpar revistele si cartile venite prin liste de la scoala (au calitate indoielnica) iar la poze iau cel mai ieftin packet posibil doar pentru simplul fapt ca sint incluse in yearbook (o carte care include toti colegii de an plus instantanee facute in scoala in timpul anului care intr-un fel devin o cronica a clasei respective - americanii tin tare mult la yearbook si le pastreaza ani de zile pentru a isi aduce aminte de colegi, profesori, cluburi din care au facut parte, etc).

Hai ca m-am lungit...esenta era ca scoala de stat trebuie sa asigure un minim pentru toti fara a avea pretentia la participarea tuturor parintilor la chestii suplimentare. Cei care doneaza (gras), se aleg cu prestigiu si simt civic satisfacut fara a obliga restul se se ridice la nivelul lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns saskia spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Nu, nu ...dupa cum reiese din posturile acestui subiect, nu toate scolile publice sunt atat de pretentioase. Probabil ca cele din cartierele sarace, sarace ale Bucurestiului sunt complet nepretentioase ...
In loc a se contesta activitatile extrascolare si baza materiala incurajate de anumite comitete de parinti, mai eficient ar fi sa se opteze pentru scoli mai putin pretentioase, in care contributia si implicarea parintilor este mai mica sau chiar inexistenta.


Eu zic ca daca nu vrei sa jignesti in continuare te opresti aici. Ce legatura are cartierul cu scoala respectiva? In mod normal ar trebui sa NU aiba nici cat negru sub unghie, oare e greu de inteles ca odata ce-ti trimiti copilul la o scoala publica, aceasta ar trebui sa fie la fel indiferent de nivelul de trai al parintilor copiilor ce o frecventeaza.

Probabil d-aia o tii una si buna cu grupurile sociale, aia saraci intr-o parte, aia bogati in alta parte ca deh asa e si prin State. O scoala publica trebuie sa faca fata unor cerinte general valabile la nivel national si gata. Si uite asa ajungem la impartirea cu autosuficienta a unora in bogati si saraci, dupa cum au chef ei sa contribuie sau nu la infrumusetarea scolii si activitatile extrascolare.

Cei cu adevarat bogati ii dau la private si gata nu-si mai bat capul cu sarantocii, daramite sa se mai amestece odraslele lor cu ei. Restul incearca si ei sa puna presiune sociala pe altii mai putin bogati ca ei si tot asa inainte mandri pioneri.

Mergi la inceput