Scoala "subventionata" de catre stat?
Raspunsuri - Pagina 14
Alizee spune:
Pisigri, ca mama de copil care tocmai a terminat clasa I, am observat ca excursiile cu clasa nu sunt totdeauna ceva extraordinar, mai ales daca invatatoarea este stresata de iesire si zbiara disperata la copii.
Esti destul de vehementa, atunci cand vrei sa combati pe cineva. Sper sa fii la fel si cand iti va incepe copilul scoala. Vei vedea singurica cum stau, de fapt lucrurile, in sistemul nostru mult iubit de invatamant. Copiii au fost obligati sa invete ziua si litera , ceea ce e de-a dreptul aberant.
Ce facem noi parintii ? Vegetam si comentam pe la colturi. Daca este unul care sa conteste metodologia absurda, se gasesc altii care sa-l contracareze ca recalcitrant.
Noi, romanii, comentam mult pe la colturi si ne e teama de implicare directa si sustinuta.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
pisigri spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui saskia
Ei au zis, ma bazez doar pe ce au zis ei, ca da...cica le spune invatatoarea ca: e bun, dar altii sunt mai buni ca uite ce premii au luat la Cangurul (parca asa se numea concursul, dar nu va bazati pe mine ca n-am copiii in Romania). Adica cumva nu e ok, sa compari pe baza principiilor astora. Adica (sa explic putin): la noi sunt un fel de criterii nationale (pe baza carora se fac niste raporturi, carnetul de note al elevului sa zicem) deci valoarea lui nu poate fi contestata usor, aia e si gata. Nu se bazeaza pe activitati extra scolare, si nici concursuri, nu stiu daca ma fac inteleasa. Au chiar un fel de teste nationale, alea sunt pentru toti si gata. Cine e bun, e bun pe baza a ceea ce a invatat in scoala si dupa programa lor si punct. |
Dar totusi, vazusem niste reportaje la TVR1 cu romanii cu burse prin universitatile celebre din lumea asta, si toti fara excpetie spun ca la admitere a contat enorm portofoliul, a primat voluntariatul si participarea si implicarea in diverse activitati extrascolare. Adica pt aia conteaza-si-nu-prea ca in sistemul romanesc de invatamint copilul ala are 10 pe linie, dar cu siguranta conteaza sa vada ca s-a implicat in tot felul de actiuni "extra".
Bine, cu siguranta nu le pasa de portofoliul de la gradinita, insa acest gen de atitudine pro-implicare se cultiva de la virste fragede, nu te poti astepta ca din senin, la 12-14 ani, asa, sa le vina mintea la cap si sa-i apuce cheful de munca si de voluntariat...
http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
iulia_b spune:
Probabil ca portofoliul se vrea sa cuprinda si activitati extrascolare, performanta in alte domenii si nu numai buchiseala la nesfarsit. De ex ai mei, dar mai ales baiatul, au rezultate f bune la sah, inclusiv cateva medalii de aur la categoria de varsta. Prefera (si eu) sa faca asta decat sa participe la n-spe concursuri (care la drept vorbind sunt accesibile ca si grad de dificultate, deci facute pt toti). Categoric sunt unele intradevar facute pt copii talentati, insa restul sunt la gramada, fiind situatii cand jumatate de clasa a luat punctaj maxim. Deci cum faci departajarea la dmiterea la gimnaziu/liceu, cand conteaza acest "dosar". Pe baza altor acitivitati. Din punctul meu de vedere e o incercare de largire a orizonturilor unor parinti centrati numai pe romana/matematica.
pisigri spune:
Citat: |
citat din mesajul lui eumada Bun,si dincolo de toate cursurile si activitatile in plus(in functie de scoala si varsta) copilaria unde e? Mai au timp sa fie copii dincolo de informatica,pictura dans si excursii educative? Copilaria...perioada aia ,stiti voi,cand trebuie sa alerge,sa bata mingea sa se catere in copaci? Vai,sa mancam bio,vai sa facem nu stiu ce? Cati dintre copiii ai caror parinti le asigura zeci de excursii educative(asta e un lucru bun) stiu ce inseamna sa te cateri in copac si sa manaci fructul pe jumatate crud? Sa vii murdar ca un purcelus fericit dupa hotii si vardistii? Progresul tehnoloic si tot ce se pune acum in prim plan nu asigura o copilarie fericita ci una frustrata,prinsa intre orgoliile parintilor si ale educatorilor.Invatatul ar trebui sa fie o plcere..daca-s prea solicitati va deveni o obligatie. E pacat ,copilaria unde e? Madalina Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate." |
Copilaria se schimba.
Si copiii nostri, aia crescuti cu tableta in mina, isi vor aminti cu nostalgie de "X si 0" pe tableta :))) cind copiii lor se vor juca cu cine stie ce avioane.
Copilaria e o stare de spirit. Distractiva e si stinta distractiva, cind cresti ferma de furnici sau construieti vulcani. Dupa afinitati si interese. Si e amuzant chiar daca ptiu! mai si inveti ceva in timpul asta.
Eu nu-s pt cataratul in copaci . Nu-s nici contra. Dar mi se pare periculos. Iar fructele pe jumatate crude sunt si stropite din gros, nu ca acum 30 de ani.
Cataratul in copaci si batutul mingii in fata blocului sunt peisajul copilariei comuniste, nu stiu cum sa spun. Cind nu existau alternative si stateam, copii fiind, cu cheia de git. Pericole existau si atunci, mai putin mediatizate, e drept. Dar parintii nu aveau de ales, asa facea toata lumea...
http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
eumada spune:
Alergatul e sanatos..zburdatul la fel.....mai sanatos decat o tableta...parerea mea....
Elle_seb spune:
citat din mesajul lui allinta Pisigri, ca mama de copil care tocmai a terminat clasa I, am observat ca excursiile cu clasa nu sunt totdeauna ceva extraordinar, mai ales daca invatatoarea este stresata de iesire si zbiara disperata la copii. Esti destul de vehementa, atunci cand vrei sa combati pe cineva. Sper sa fii la fel si cand iti va incepe copilul scoala. Vei vedea singurica cum stau, de fapt lucrurile, in sistemul nostru mult iubit de invatamant. Copiii au fost obligati sa invete ziua si litera , ceea ce e de-a dreptul aberant. Ce facem noi parintii ? Vegetam si comentam pe la colturi. Daca este unul care sa conteste metodologia absurda, se gasesc altii care sa-l contracareze ca recalcitrant. Noi, romanii, comentam mult pe la colturi si ne e teama de implicare directa si sustinuta. allinta |
Sunt total de acord cu ce ai spus.
szivarvany spune:
Oftopic/
La noi inca se practica iesitul seara jos la bloc. Dupa ce sosesc copiii de la diversele activitati, acum se merge pe inot (vreme buna, vacanta :-)
Doar ca acum participam si noi mamele, nu lasam copiii de capul lor :-)
Inca cred ca a sari coarda si a juca bedmington e mai ok decat statul cu tableta in maini intre 4 pereti. Nu ca e ceva rau, dar pe timpul verii parca suna mai bine jucatul in aer liber :-)
_
Copiii crescuti in familii monoparentale sunt la fel de iubiti, ingrijiti si educati, empatici,
inteligenti, isteti, destepti, stralucitori, fantastici si bine-nteles superbi ca restul copiilor de pe Terra
obtinuti natural sau prin FIV sau adoptati, nascuti natural sau prin operatie de cezariana,
botezati sau nu, hraniti cu LM sau LP.
Elle_seb spune:
Eu vreau sa infiintam un comitet al parintilor la nivel national care sa-si faca auzita vocea in tot ce inseamna educatia copiilor nostri in scoli.
sorana spune:
Hai ca am dat in altele.
Sistemul de intrare la liceu pe baza de portofoliu este nasol pentru ca favorizeaza clar copii cu ceva bani din mediul urban. De unde sa aiba diplome de voluntariat si sporturi si concursuri de mate sau sah un copil dintr-un sat? Poate sa fie oricat de inteligent si muncitor, nu va putea concura "la portofoliu" cu un copil de oras. Si e nedrept.
Mie personal cel mai corect sistem mi se pare cel cu examen unic. Se da examen in conditii egale si aia e tot.
Pe de alta parte eu nu am nicio putere de a influenta legea invatamantului. Pot doar sa ma adaptez, sa ii explic fiica-mii ce anume trebuie sa faca pentru a intra la liceu.
Si cel mai nasol mi se pare ca abia a terminat cls a III-a si deja suntem la a 2-a lege a invatamantului. Pana termina generala probabil mai prindem inca 2-3 legi ale invatamantului. Si este confuzant si pentru copii si pentru parinti si pentru profesorii. Ca nu stii cum e bine si ce trebuie sa faci.
Ca exemplu - il duci la cele mai slabe concursuri ca sa ia diplome si medalii pentru portofoliu? Il duci la concursuri serioase, grele, pe ideea ca un premiu III la un astfel de concurs face mai mult decat premiul I la alt concurs? Il duci la 50 de concursuri pe an ca sa fie teancul mare? Nu se stie de fapt ce ar trebui sa faci si cum vor fi cotate aceste diplome, daca vor fi ....
E absurd si echivalezi o diploma de la olimpiada de mate pe tara cu una de micul cofetar dintr-o excursie ... deci nu poate fi "la cantitate". Atunci cum va fi? Nimeni nu stie .....
Problemele invatamantului sunt multe si diverse. Poate ca asta e motivul pentru care ziceam ca un cozonac de paste sau 2 caiete speciale nu sunt probleme propriu-zise. Iar exagerarile sunt numai si numai vina parintilor din respectiva clasa / scoala.
Alizee spune:
citat din mesajul lui Elle_seb Eu vreau sa infiintam un comitet al parintilor la nivel national care sa-si faca auzita vocea in tot ce inseamna educatia copiilor nostri in scoli. |
Si eu as vrea acelasi lucru. Cum procedam ?
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.