Scoala "subventionata" de catre stat?

Raspunsuri - Pagina 13

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Intr-adevar manualele sunt o mare porcarie. Nu inteleg cine aproba asemenea "minuni".
"Pe vremea mea" daca ma imbolnaveam si lipseam 1-2 saptamani de la scoala dadeam un telefon, aflam ce capitol s-a facut la scoala si ma descurcam doar cu manualul. Acum e fix imposibil sa faci asta. Nu inteleg nici eu, adult, nimic din manualul ala, copilul nu are nici o sansa.
"Caietele speciale" sunt un fel de culegeri cu spatii pentru completat de catre copil. Mie mi se pare mai comod asa, nu ii mai pui sa transcrie textul problemei sau exercitiul ci completeaza direct rezolvarea. Ca si bani recunosc ca nu prea imi dau seama daca ar fi mai ieftin sa cumparam culegeri si sa lucram pe caiet normal (dupa cum ziceam manualul e jalnic deci varianta manual si atat e exclusa) sau sa cumparam caiet special.
La concursuri nu este si nu are cum sa fie obligatorie participarea.
Cu "portofoliul" nici mie nu mi-e clar. La nivel de zvonuri si de ce mai spun dirigintii pe la clase se pare ca trebuie sa ai cat mai multe diplome, din domenii cat mai variate. Deci si concursuri de mate si sport si actiuni de voluntariat. Mie mi se pare destul de stupid, cata vreme toate astea sunt pe bani. Pe de alta parte, pana ajunge fi-mea sa dea la liceu se mai schimba legea de 3 ori, deci nu ma agit de pe acum (dar pastrez diplomele pentru orice eventualitate ).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

am citit aici un articol despre acest temut portofoliu.

sper din tot sufletul ca autoarea s fie subiectiva sau macar sa nu aiba dreptate.
ca daca nu e, si daca are dreptate , nu-mi place deloc viitorul baietelului meu cand va fi "scoler"

http://www.reclama ilegala - xxx/in-joaca/mami-sa-nu-fii-suparata-ca-n-am-luat-medalie-de-aur/

edit:
si aici despre colectionarii de medalii. Bai ce articol depresiv. Vai ce sistem urat :/ sper in astia 5 ani pe care ii mai avem sa se schimbe. In bine.
http://www.reclama ilegala - xxx/in-joaca/colectionarii-de-medalii/

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Foarte depresiv....articolul,cutremurator chiar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MARI34 spune:

ADEVARAT SUNT MARI CHELTUIELILE PT A TINE UN COPIL N SCOALA,AR FI BNE CA STATUL SA ACORDE MAI MULTI BANI PT SCOALAjavascript:insertsmilie('')

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Portofoliul elevului va cuprinde obligatoriu rezultatele la evaluarile finale din clasele 0, 2, 4, 6 #351;i 9. Portofoliul mai poate cuprinde si diplome obtinute in urma participarii la "activitati de invatare". Conform legii 1/2011

Ei, cred ca ultima fraza ii innebuneste pe parinti si se grabesc sa impuna copiilor participarea la diversuri concursuri, fara de fapt a avea o baza reala pentru asta.

--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

Dar la ce foloseste portofoliul asta? Sincer eu as face scandal sa-mi fie copilul evaluat in urma unor concursuri private pt care se platesc bani.
Stiu unde bat astia cu portofoliul pentru ca intrarea intr-o universitate de prestigiu in uk nu e doar note dar de aici pana la aplica asta la invatamantul 1-4 din ro e cale lunga

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

Asa ma gandesc si eu una e sa iei in considerare sa zicem rezultatele din clasa a 9a, a 10a, hai a 7a si alta e sa iei in considerare....diplome la ping pong din clasa 1 sau mai stiu eu ce...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Citesc si nu incetez sa ma minunez.... portofoliu, diplome, caiete speciale, serbari de final de an tinute la hotel..??!! (intr-unul din articole era mentionata treaba asta).
Bag de seama ca asta este modul in care invatamantul romanesc "se aliniaza" la cerintele europene. Patetic mod. S-au introdus o multime de procese / notiuni tembelizatoare si prin excelenta ineficiente; nu mai pun la socoteala si schimbarile anuale ale modului de admitere la liceu / facultate.

Unde este reactia parintilor la haosul impus de "sus"? De ce accepta ei galustile fara sa le poata mesteca? La invatacei (indiferent de varsta lor) nici nu ma mai refer, ei sunt victime sigure ale unui sistem defect insa pretins-modern. Stiam (sper sa nu ma insel) ca existau intr-un timp asociatii / comitete de parinti la nivel local... mai activeaza? Nu se pot implica mai mult in luarea deciziilor la nivel ministerial?

Multumesc pentru explicatiile despre caietele speciale. Daca am inteles bine, editurile (cu binecuvantarea ministerului, fireste) au hotarat sa scoata din manuale partea "practica" si sa lase doar teoria. Asa s-au nascut specialele. Insa asta inseamna ca esti taxat dublu daca te regasesti in postura de consumator (parinte / elev). Nu vad "the added value" a acestor caiete.
Scrisese cineva mai sus ca e comod sa scrii doar rezolvarea, nu si enuntul. Ba eu cred ca scriind enuntul, elevul are sanse sa-l inteleaga mai bine, ca sa nu mai spun de exersarea limbii romane (da, chiar si prin exercitiul facil al copierii unui text). Eu ma ingrozesc cat de incorect scriu romanii (la adulti ma refer)...! Chiar azi am citit un anunt al unui tanar in cautare de loc de munca; mentiona ca are si Masterul facut, la ASE. Insa el, saracul, scria "poate se va gasi cineva sa ma i-a in serios"....

Dincolo de portofolii pompoase, medalii de platina si alte chestii stralucitoare numai bune de atras cotofenele, invatamantul romanesc produce la unul din cele mai inalte nivele ale sale oameni care nu stiu sa plaseze corect o cratima... q.e.d

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Dac-ar fi dupa capul meu, as organiza invatamantul romanesc in felul urmator.

Mai intai ma uit pe "piata", analizez economia romaneasca + cea a EU in perspectiva si pun pe hartie ceea ce anticipez eu a fi o potentiala "nevoie" profesionala. De exemplu poate in viitor va fi trebuinta de lacatusi, asistente medicale, profesori, bibliotecari si ITsti. In functie de aceste viitoare cerinte, trasez curriculum-ul. Fireste ca nu as lasa pe dinafara cunostintele generale, pe care orice elev trebuie sa si le insuseasca pe parcursul vietii scolare. Insa le-as cantari bine ponderea in raport cu cele strict profesionale.
As stabili clasele, ciclurile de invatamant si metodologia de "trecere" dintr-un ciclu in altul (intotdeauna pe baza de examen, mie asa mi se pare cinstit; cine a invatat in 1-8 bine nu va avea probleme la admiterea in clasa a 9 a). Testarea elevilor se va face numai la nivel national dupa ciclul gimnazial si respectiv cel liceal (in vederea admiterii la facultate).

Acest sistem ar putea fi revizuit / schimbat doar peste 10-15 ani de la punerea sa in functiune, indiferent de culoarea guvernarii din cei 10 ani. Asta mi se pare un punct vital, toate guvernele, fie c-au fost ele de-o luna sau de 4 ani si-au adus cu sine "reformatorii". Rezultatele se vad cu ochiul liber...

Pentru a intampina eventuala dorinta a copiilor (scolari sau nu) de a practica / descoperi eventuale talente, as finanta si dota corespunzator Palatele Copiilor, Casele de Cultura orasenesti si alte institutii de acest gen. Acolo se va putea picta, dansa, invata arta dramatica, samd sub indrumarea unor profesori si la preturi modice. Diplomele obtinute in concursurile de dans, pictura, samd nu vor influenta in nici un mod cuantificarea performantei scolare a copiilor (acest lucru fiind facut doar prin testare la nivel national).

Cam asa vad eu un sistem care ar functiona fara prea mari sincope. Cu alte cuvinte din sistemul romanesc as elimina concursurile platite (cele pentru portofoliu), conceptul de "clasa 0", ponderea mediilor de pe n ani in vederea admiterii la liceu / facultate. Olimpiadele scolare sunt bune, acolo isi dau masura iscusintei performerii din sistem.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisigri spune:

Citat:
citat din mesajul lui eumada

Citat:
citat din mesajul lui sorana

Eu sunt de acord cu Viviana.
Mi se pare normal sa-i cumpar culegeri (caiete speciale). Eu ii cumpar si cateva culegeri in plus fata de ce se cere la scoala. Tot asa cum ii cumpar carti in plus (romane).
Mersul in excursii si teatru/circ la scoala este ... extrem de rar. Si mult mai ieftin decat atunci cand mergem noi (cred ca au bilete speciale, de grup). Si aici cotizez mult in plus, direct la caseriile teatrelor/filmelor/comcertelor, etc.
La noi este obligatorie o vesta si camasa/tricou albe. Intrucat oricum ii puneam o bluza/camasa pe ea nu vad problema sa fie de o anume culoare, iar o vesta care ne vine sigur si la anul (poate si peste 2 ani) nu mi se pare un capat de tara.
Cadouri la profesori - cata vreme nu sunt exagerari - si mie mi se pare normal sa se ia. Mi se pare aiurea sa nu iei un martisor, o floare de 8 martie si o floare de final de an. La noi s-au strans bani pentru astea dar sunt chestii "minore" gen un cos cu cozonac si vin de Craciun, mie asta nu mi se pare "spaga" si nici ca se solicita o atentie speciala pentru un copil anume, e un "multumesc" din partea clasei si cred ca e mai mult simbolic.
Concursurile din ce stiu eu nu sunt obligatorii. De la noi din clasa de 23 de copii sunt doar vreo 10 care merg la concursuri, oricum nimeni nu merge la toate concursurile, fiecare alege dupa cum il taie capul. Si fi-mea a mers la cateva concursuri, mie mi se par necesare, la fel fara exagerari, ca n-are rost sa ai saptamana si concursul ...
Una peste alta cred ca poti trece prin scoala cu cheltuieli mult mai mici decat ce cheltuiesc eu dar eu vreau sa cheltuiesc banii aia. Si ma refer la concursuri, carti, treatre, etc. Cum zicea Viviana eu consider ca e datoria mea, ca atat cartile cat si spectacolele fac parte din educatie, din ceea ce e de datoria mea sa-i ofer. Si pana la urma de fapt ne relaxam cu totii la un teatru, un cinema, un concert, citind o carte, etc.
Un cozonac de Craciun si o floare de 8 martie ii cumpar si bonei, desi o platesc lunar. Mi se pare de bun-simt.
In cazul meu daca e sa compar ce cheltuiesc la scoala cu ce cheltuiesc in timpul liber ... nu exista comparatie. In timpul liber are bona, are lectii de chitara, engleza si echitatie, in vacanta inot sau ski sau patinaj, citeste mereu (carti noi, normal, desi am o biblioteca respectabila), mergem la minim un spectacol pe saptamana, hainele de la petreceri si din parc sunt oricum mai scumpe, basca role si bicicleta si asa mai departe .... Deci mai bine ar sta mai mult la scoala ca e mai ieftin

Sorana si Monica (28.09.2002)

Cand eram un simplu salariat nu-mi dadea nimeni decat salariul...nici cadouri,nici mancare, nici nu interesa pe nimeni cum ajung la servici.Salariu si atat.De ce ar trebui ca,atunci cand remunerezi pe cineva sa-i mai dai si altele?

Madalina

Copiii gasesc de toate în nimic. Adultii, nimic în toate."

In semn de apreciere...?
Haide mai, in cozonacul de Paste stam acum...?
In plus bona - ca pe ea ai bold-uit-o in citatul de mai sus - munceste fara carte de munca, in 99% din cazuri. Si de obicei intre bona si familie se creeaza legaturi mai strinse decit intre directorul fabricii si cocator-modelator. Si tot de obicei bonele sunt platite cu maxim minimul pe economie, fara carte de munca, si le incredintam ce avem mai de pret.
Parfumul de 300 de lei, laptopul, LCD-ul sunt exagerari. Caietele, culegerile si manualele, nu mi se pare. Mie intotdeauna mi-a fost de folos faptul ca am avut manualul meu - nu cel rupt, mizgalit, care se dezintegra, dar gratuit si transmis din generatie in generatie: la sfirsit de ciclu am avut pe ce sa revad materia, la sfirsitul zilei stiam care e tema mea fara sa o confund cu cele ale celor 4 generatii din urma, nu mi-au lipsit pagini etc. Si chiar nu mi se pare ca statul ar trebui sa asigure manualele!
Caietele tip I si tip II au existat si pe vremea mea; banuiesc ca in prezent treaba e mult mai complicata de atit

Stiti ce ma intriga?
Intr-o parte discutam cu admiratie cum in alte tari scoala e mai focusata pe chestii practice, pe invatarea respectului pt natura, pe descoperirea si incurajarea abilitatilor fiecarui copil etc.
Aici venim si ne plingem de optionalul de dans (la mine la gradi costa 10 lei/copil/luna, 2 ore/saptamina, iar mie mi se pare fff draguti cum danseaza ei la 3 anisori) si de costul unui bulb de floare...? Pai ce sa faca la 3 ani, sa stea in poponet pe scaun sa invete cintece si poezii?

Si ma mai intriga ceva. Pe vremea raposatului ora dura 50 de minute (de ciclul primar vorbesc), toata lumea era in uniformele alea de plastic, cu coronita cu 2 fundite (ca doua cornite), cu hamletii care se adunau la glezne sau cu pantalonii de PNA pe sub fusta de la uniforma; e drept, nimeni nu misca in front, cadourile de sarbatori existau si atunci (doar ca erau mai greu de procurat si cine se ocupa de asta se bucura de mai multa apreciere probabil), fondul clasei la fel, in scoli era frig, copiii erau pusi la colt sau li se dadea cu linia la palma cind nu ascultau/vorbeau in ora etc.
Dar e drept, pe bani mai putini.

Ok, nu cumparam decit poza de grup, care si aia mi se pare o amintire frumoasa si valoroasa. Cine ne obliga sa cumparam pixul si brelocul? Mai ales ca ni le putem face singuri, alegind poza preferata impreuna cu copilul si apelind la una dintre multele firme care produc asemenea obiecte promotionale.

Iar revistele - nu stiu despre ce gen de reviste vorbiti - daca sunt de-alea gen "matematica amuzanta" sau "stiinta distractiva" le vad tot in interesul copilului, daca e revista scolii in care orice elev poate contribui, mi se pare chiar o initiative laudabila si care desigur, nu se poate intretine decit cu cotributia parintilor.

Iar excursiile doamne, pai in loc sa va bucurati ca scot nasul din salile de clasa, ca altfel se incheaga grupul, ca asa se creaza amintiri frumoase, ca asa se invata si niste reguli de comportament in grup, in lume...
degeaba va duceti copiii in vacanta in Maldive sau in Hawaii; adica ma rog, nu degeaba, dar ceea ce invata in iesirile cu parintii difera de ceea ce invata in excursiile cu scoala, chiar daca nu-s la fel de exotice. Ca altfel, ar fi simplu, manualele de I-IV nu-s grele, am face care mai de care home schooling si gata. Cit despre gradi, ar fi inutila cu totul, ce naiba poate sa invete un copil de virsta prescolara la gradi si nu ar putea invata acasa??

http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/

http://pisigri.blogspot.com/

Mami de Ilinca (5.03.2009)

Mergi la inceput