Scoala "subventionata" de catre stat?
Raspunsuri - Pagina 12
aschiutza spune:
Asa e, pina nu treci un pic prin sistem nu vezi clar de ce are nevoie copilul si de ce nu. Dar acu ai experienta, poate si ceilalti parinti s-au mai lamurit cum sta treaba. Mai ai atitia ani de parinte de scolar in fata, spor la lupta!
Katya spune:
Elle-seb, eu nu ti-am corectat nimic, ca nu era gresit nimic la verb, am scos in evidenta numai forma reflexiva a verbului (cu sens pasiv-adica "se va schimba" presupune un 'de catre cineva' un subiect altul decit 'eu', 'noi' etc, adica exact ce auzim de zeci de ani : nu se face, nu se drege-dar de catre cine? Cine trebuie sa faca daca nu eu, noi, parintii? etc)
Deci nu te-am corectat gramatical, nu mi-as fi permis asa ceva.
Katya spune:
Pot sa va spun si eu 2 vorbe despre cum e aici. In afara de lista cu rechizite (pt tot anul) si pe care nu cred ca am dat mai mult de 50 de dolari, ne-au mai cerut alti 66 pt caiete de activitati. E tot ce am dat eu pt fata mea care tocmai a terminat clasa 1.
Bineinteles ca si aici vine un fotograf an de an sa faca poze, de la gradinita incepind. Si sigur ca in primul an am comandat si eu, dar in anii urmatorii n-am mai cumparat nimic.Din fericire, poza cu clasa ti-o da gratis si-ti ramin si alte 2 esantioane cu copilul. N-am comandat niciodata cani, semne de carte, calendare si alte brelocuri, la ce bun?
Si aici iti propune sa dai un fond al scolii, fie printr-o suma sugerata(40$), fie prin vinzarea unor alimente sau unor obiecte , nici nu mai stiu (in valoarea de cam 90 $) pt ca nu sint de acord cu asa ceva. In pr rind ca nu vad de ce e pozitiv ca un copil sa-si ia din timpul de invatat sau de jucat ca sa vinda chestii, nici sa ma apuc eu, ca parinte, sa vind in locul copilului.Si nici nu sint de acord sa sustin o firma care lasa scolii jumatate din vinzarea produselor, dar care are produse scandalos de scumpe,de ce sa incurajez eu o asa afacere a cuiva? Mai bine dau 40 de $ daca vreau, si am vrut in primul an, apoi n-am mai vrut, ca si-asa platesc taxe scolare si deci n-am mai dat nimic.
Se fac si aici ceva cursuri de diverse(dans de ex),in scoala dar dupa ore, cu pret modic. Pt cine vrea, e chiar convenabil, de ce sa te duci in alta zi cind si-asa te duci la scoala sa iei copilul? Il iei cu activitatea facuta si-ai scapat.
Se mai cer si aici donatii pt copii bolnavi -de ex mi-a adus fata tot felul de ghivece cu ce flori au plantat si ni s-a propus aceasta donatie, daca vrei dai, daca nu,nu.
In rest, noi n-avem concursuri si nici ore de informatica n-as plati la clasa 1 daca mi-ar propune, n-avem nici mochete si nici perdele nu stiu de care, nu facem nici serbari cu program si poezii. (Fata de ce-am vazut eu la nepoatele mele din Ro).
Au facut ff multe iesiri de cite o jumatate de zi, gratuite toate (gen Insectarium sau Gradina botanica sau Stadionul olimpic si cite si mai cite) si cam atit.
Dar e-adevarat ca aici nu stie niciun copil ce a comandat celalalt,vreo cana sau vreun breloc, nici nu se supara unul ca altul face curs de fotbal la extrascoalare, nu stie nimeni ce nota are colegul, asa ca nu e concurenta nici intre copii si nici intre parinti. (Cel putin la virsta asta mica).
Va doresc putere de lupta si schimbari!
iulia_b spune:
Nu prea a timp, dar as vrea sa subliniez faptul ca parintii aleg invatatorii, pr criterii de performanta de cele mai multe ori. Adica nu e suficinet o scoala mai normala in care copiii nu sunt dusi in fiecare zi la concurs, ci se cauta scoli si invatatori care indeplinesc anumite criterii. sunt curioasa, elle, ai ales scoala si invatatorul sau te-ai dus ;la scoala din proximitate?
Elle_seb spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iulia_b Nu prea a timp, dar as vrea sa subliniez faptul ca parintii aleg invatatorii, pr criterii de performanta de cele mai multe ori. Adica nu e suficinet o scoala mai normala in care copiii nu sunt dusi in fiecare zi la concurs, ci se cauta scoli si invatatori care indeplinesc anumite criterii. sunt curioasa, elle, ai ales scoala si invatatorul sau te-ai dus ;la scoala din proximitate? |
M-am dus la scoala care era cel mai aproape, nu stiam nimic despre ea, cu atat mai putin ce invatatoare avea sa aibe.
Acum, nu as vrea sa fiu nedreapta. Nu pot sa spun ca nu este o invatatoare buna, ca as minti, este chiar o invatatoare foarte buna, cu experienta, care iubeste copiii.
_
Tratament Anti-Cancer - 24 Brevete Medicale Internationale
Mami de Geosse (30 Ianuarie 2012) *** Sofia (14 August 2008) *** Sebi (25 Mai 2004)
Elle_seb spune:
Scuze Katya, am inteles eu gresit.
_
Tratament Anti-Cancer - 24 Brevete Medicale Internationale
Mami de Geosse (30 Ianuarie 2012) *** Sofia (14 August 2008) *** Sebi (25 Mai 2004)
viviana spune:
Eu tot nu inteleg la ce fel de optionale te referi.
In sistemul nostru de invatamant sunt materii obligatorii + 1 optional la clasele mici + 2 optionale la clasele mai mari.
Parintilor li se da o lista din care aleg.
Aceste optionale SUNT OBLIGATORII, NU SE PLATESC si copiii primesc note si medii in carnet. Fac parte din curricula.
Aceste optionale dau dreptul parintilor sa aleaga ce materie cred ei ca ar dori sa studieze copiii pe langa cele care fac parte din trunchiul comun.
Am optat asa de-alungul timpului: engleza optional, istorie optional, sport optional.
Si in carnet avea note si medii la: engleza; engleza optional; istorie; istorie optional - unde am optat sa se studize istoria religiilor; - sport; sport optional.
Fiecare scoala pune la dispozitia copiilor anumite cursuri gen: sah, informatica, limbi straine, etc care NU SUNT OBLIGATORII, nu au note trecute in carnet si nici medii. Sunt cursuri PLATITE si reprezinta o facilitate si niste spatii pe care scoala o pune la dispozitia elevilor si parintilor.
Daca te referi la optionalele din prima categorie si le-ai platit asta reprezinta un abuz si trebuie sa faci reclamatie la minister.
Daca te referi la acele cursuri care sunt EXTRACURRICULARE este vorba de cu totul altceva si ministerul nu are nicio treaba cu ele.
Eu nu sunt de acord cu asta:
"Optionalele DEPARTAJEAZA copiii pe criterii financiare S-I EVALUEAZA IN CONSECINTA"
Esta mai mult ceea ce percep parintii decat ceea ce se intampla in realitate.
Adevarat este ca nu cunosc foarte multe despre noua chestie denumita "portofoliul elevului" - abia intrata in structura de invatamant si va mai trece ceva timp pana ce ne vom dumiri ce si cum trebuie facut.
Copilul poate aduce dovada achiziitlor si numai pe baza celor studiate la orele de curs si pe baza a ceea ce scriu profesorii. Poate face acasa mici esuri, mici articole care sa apara in revista scolii, diverse proiecte la care sa participe in grup, desene, etc.
Eu cred ca parintii nu au primit destule explicatii si bajbaie. Si altii profita, bagandu-le pe gat tot felul de chestii fluturandu-le sperietoarea portofoliului.
Scoala romaneasca mai are inca destule bube, insa merge spre bine.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
coracora spune:
Eu nu inteleg ce sunt caietele speciale. La ce folosesc ele? Cat am fost eu insami eleva plus in perioada in care am predat, nu existau asemenea caiete.
Aveam doar caietul "normal", manualul si, cateodata, in functie de materia predata, culegeri de exercitii pt. lucru suplimentar.
Aceste caiete speciale sunt doar pt 1-4 sau si pentru 5-8, 9-12?
Se lucreaza din ele in clasa sau acasa?
Lucrul cu aceste caiete este obligatoriu, e parte componenta a curriculum-ului?
Va multumesc!
viviana spune:
Coracora, fiecare manual are atasat un caiet pretiparit pe care copilul isi face exercitiile. Il cumperi sau nu. Il cere invatatoarea, profesorul sau nu.
Nu este obligatoriu.
De exemplu cel de matematica pentru clasele mici are scrise cifre la capat de rand si copilul completeaza sau are exercitii la care copilul trece doar rezultatele.
Pe vremea cand era fii-mea in clasa I-ii (ah, ce vremuri frumoase!) noi parintii nu am optat pentru ele.
In celelalte clase primare a avut. Si noi parintii am hotarat asa: cine are bani cumpara cine nu, le primeste xeroxate.
Aceste caiete reprezinta mai mult o facilitate scoasa de edituri.
Ceea ce pot spune sigur este ca manualele avute dupa clasa a V-a, au fost niste porcarii. Porcarii dupa care copiii nu pot invata. Daca un copil lipseste de la scoala si invata dupa manual e pierdut. El trebuie sa se bazeze dupa ce dicteaza profesorii la clasa.
Sigur mai pot spune ca ministerul a povestit ca manualul este orientativ?!?!
Daca ar fi sa fiu foarte suparata pe minister pe asta as fi. Pe manuale.
In clasele VII-VIII am cumparat alte manuale la diverse materii. Cele subventionate de la editura x erau proaste. De la editura y erau mai bune.
Mai stiu despre concursuri: cele organizate de minister nu sunt platite celelalte da.
De exmplu Cangurul lingvist: am platit 12 lei. Nu pentru participare ci pentru caietul tiparit pe care copilul isi rezolva exercitiile si apoi "imbulineaza" raspunsul corect pe o fisa ce intra in calculator si da rezultatul automat. Acel caiet tiparit cu subiectele ramane la copil.
--------------------------------------------------------------------------------------------------
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
ina.click spune:
eu aveam asa (am 30j de ani acu deci poate am mai uitat)
caietele dictando / mate cre la randul lor erau maculator, notite, teme.
bloc desen
caiet special pt biologie sau geografie - 1 foaie dictando un alba, pe una sa scrii lectia, pe alta sa desenezi harti / antomie etc
caiet special muzica - cu portativ
un caiet special de engleza, se vindea la pachet cu cartea si includea anumite teme si exercitii deja printate.
vocabular pt limbi straine: carnetel cartonat dictando cu foaia impartita in 2, intr-o parte scriai in romana in alta parte corespondentul in limba straina.
sunt sigur ca au mai aparut si disparut din ele intre timp, dar exista caiete "speciale" de ceva timp.
edit: am intuit corect, inca mai exista si sunt "perfectionate" :)
Eu nu le leg utilitatea, consider ca poate ii este mai usor copilului sa lucreze pe un caiet proiectat pe un anumit obiect de studiu