Scoala "subventionata" de catre stat?
Raspunsuri - Pagina 11
Elle_seb spune:
Fiecare a inteles cum a vrut subiectul pe care l-am deschis si a raspuns ca atare.
In primul rand vreau sa-i multumesc foarte mult mihaelei_s pentru interventia ei. Pentru faptul ca ne-a aratat cum este prin alte parti. Si nu doar in Suedia exista un sistem al invatamantului FUNCTIONAL, IN INTERESUL COPILULUI si care sa ia in considerare FAMILIA si NEVOILE FAMILIEI. Exista in multe alte state cu indelung exercitiu al democratiei, tari in care coruptia este mai bine tinuta in frau, tari unde exista SPIRIT CIVIC (sunt si locuri de-astea, da!!) si unde spaga nu face litera legii. Iti multumesc si tie, Coracora, pentru interventie, si lui Aschiutza, si tuturor celor care au intervenit sa ne spuna cum sunt sistemele de invatamant prin alte parti ale lumii.
In tarile care imbratiseaza aceste... valori, sa le spunem, exista sisteme care functioneaza, inclusiv sistemul de invatamant de stat. La noi sistemul de invatamant este o gluma proasta, dupa parerea mea. Incepand din gradinita si pana la terminarea liceului. Un sistem de invatamant BUN si EFICIENT, se lauda la sfarsit cu RATA MARE DE ABSOLVENTA A BACALAUREATULUI, ce este mai elocvent decat acest lucru? Un sistem al invatamantului care, in 2011 "se lauda" cu 65 de tineri absolventi care au luat Bac-ul cu media 10 este un sistem dezafectat, din punctul meu de vedere. Un sistem distrus care duce la si mai mari daune, daca ar fi sa ne luam dupa suma de 45 milioane de euro, cat NE-AR COSTA, sa suportam ajutorul de somaj pentru generatia somerilor:
http://stirileprotv.ro/stiri/social/bac-2011-care-sunt-cei-mai-buni-elevi-din-romania-clasamentul-oficial.html
Veti spune ca o dam in alte discutii, dar nu este asa deloc, toate se leaga intre ele si un lucru duce intotdeauna la altul si devine o vesnica reactie in lant care devine de necontrolat. ...
Si acum pentru toti cei pe care nu-i deranjeaza sa cotizeze si sa cotizeze si sa cotizeze: faptul ca bagati mana in buzunar FARA SA VA DERANJEZE ACEST LUCRU la scoala si la gradinita, pentru toate solicitarile, fitele si propunerile care vi se fac in gradinite sau in scoli, multe dintre ele inutile, in ideea, prost inteleasa, ca "faceti tot ce e mai bine pentru copil", vreau sa va spun un lucru: contribuiti cu buna stiinta in primul rand la perpetuarea vesnicelor obiceiuri romanesti in in afara de aceasta, ii ajutati pe cei care ar trebui sa faca ceva pentru sistemul romanesc de invatamant, sa mai fure nitel, sa mai capuseze nitel, sa mai faca unii si altii niste profituri pe spatele nostru, pentru ca NU EXISTA SPIRIT CIVIC si pentru ca oamenii inghit si platesc pentru lucruri care SUNT DEJA PLATITE prin cotizatiile prin taxe la bugetul de stat, ale noastre, ale tuturor pentru ca nu-i asa? De ce sa se mai deranjeze mai marii nostri guvernanti sa se zbata sa creeze un sistem functional si in beneficiul copiilor si sa mai finanteze, cand parintii sunt dispusi sa plateasta pentru tot?
Revenind la postul meu initial, ma vad nevoita sa iau cu liniuta fiecare cheltuiala si sa-mi exprim parerea vis a vis de fiecare in parte, pentru a o linisti pe iulia_b si pentru a o asigura ca nu-i voi pune lui fi-miu in fata lista de cheltuieli, ci pasaportul in mana (multumesc, Capcaunule, ca ai facut asta in locul meu, insa voi corecta acolo unde punctul meu de vedere este altul).
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul Am colorat cu rosu ceea ce consider ca trebuie sa fie platit din buzunarul parintilor, si cu verde ceea ce ar trebui sa fie gratuit (asigurat de stat sau de primarie).
|
Concursurile scolare.
Scopul lor este testarea copiilor, pentru a-si face ministerul o evidenta a cunostintelor lor la un moment dat, la o anumita materie. De ce trebuie sa platesc eu, ca parinte, pentru a statistica pe care si-o doreste ministerul? Ca sa nu mai intreb ca, daca-i optionala, de ce se desfasoara in orele de curs? De ce costa Nastasescu 20 ron / materie? Intrati pe site-ul lor, sa vedeti cati copii au participat la concursurile lor la diverse materii si inmultiti cu 20 lei, vedeti la ce sume ajungeti. In buzunarele cui? Ale cui sunt aceste proiecte si cine le sustine?
Concursurile scolare ar trebui sa fie GRATUITE, asa incat sa participe TOTI copiii. La noi in clasa au fost copii ai caror parinti nu si-au permis sa-si trimita copiii la Nastasescu. Am remarcat o fetita, in mod deosebit, care nu a participat la aceste concursuri, si nu voi uita expresia fetei ei de tristete si de umilinta cand i-a vazut pe colegii ei luand medalii!!! Nu pot sa va descriu ce am vazut pe fata ei... Si ea nu a participat la nici unul dintre concursurile cu bani. Invatatoarea a impartit tone de diplome la cei care au participat la concursuri, iar cei care nu au participat, s-au uitat la bucuria de pe chipurile celorlaltor copii... Ei? Cum vi se pare cu concursurile astea platite? Ce lectie credeti ca a invatat acea fetita din clasa I? Ca daca are mama bani, copilul primeste premii, diplome si medalii, iar daca nu, nu?
Informatica.
Imi amintesc ca atunci cand eram noi in scoala, informatica era gratuita. Acum de ce nu mai este? In buzunarele cui se duc cei 14 lei / ora / copil?
Caietele speciale.
De ce le trebuie musai, obligatoriu, aceste caiete speciale, LA COSTURILE la care ele se vand?
Au raspuns alte fete care au spus ca la ele la clasa s-a gasit alternative, foarte frumos.
Tot ce inseamna manuale scolare, inclusiv aceste caiete speciale, daca tot sunt solicitate, ar trebui sa fie puse la dispozitia copiilor gratuit, nu sa ma forteze pe mine sa cumpar x caiete speciale la costuri de specula.
Cadourile pentru cadrele didactice.
Parintii ar trebui sa re-evalueze aceste obiceiuri si sa se re-educe, din punctul meu de vedere, cine vrea sa faca, n-are decat sa le faca, insa cererile astea absurde de strangeri de fonduri pentru cadoul doamnei mi se par idei din epoca comunista, care nu mai mor odata. Banii astia ar fi mers mult mai bine si mai util sa le plateasca concursurile (daca tot sunt pe bani) si acelor copii din clasa care nu au avut sansa sa participe.
Iulia_b, evident ca sucurile, prajiturile, etc sunt cheltuiala parintilor, nici nu m-as fi asteptat la altceva, asa e si normal sa fie. Evident ca costumul de serbare trebuie sa-l faca parintele si alte cheltuieli care sunt ale parintilor.
Ideea este ca toate aceste cheltuieli se aduna al naibii de repede, iar cele care sunt "optionale" cantaresc destul de mult.
Katya, din punct de vedere gramatical, "n-o sa se schimbe", este la fel de corect ca si "nu se va schimba", multumesc pentru atentia ta la detalii.
Elle_seb spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Scoala este subventionata de catre minister: salariul profesorilor, manualele, olimpiadele. Baza materiala gen banci, termopane, aer condionat, caldura, apa, curent electric is subventionate de catre primarie. Restul intra in sarcina comunitailor locale. Asa este de ani de zile. Concursurile scolare de tot felul (gen Cangurul)nu sunt ale ministerului ci ale unor socitetati particulare. Manualele date de minister se schimba o data la 4 ani. Daca o fosta invatatoare a optat, sa zicem, acum 2 ani pentru un anumit manual iar actuala invatatoare, careia i-a revenit acel manual nu e multumita de alegere, apeleaza la parinti pentru achizitionare. Caietele tip, de asemenea, nu sunt obligatorii si nu intra sarcina ministerului. De activitati extracurriculare are nevoie pentru portofoliu. |
Noua, pentru clasa a 2-a, ni s-a spus sa cumparam manualele, pentru ca cele pe care copiii le vor primi sunt deja distruse, si nu doar atat, ni s-a sugerat ca la sf clasei a 2-a sa le lasam in scoala, sa aibe si ceilalti copii dupa ce invata. Deci unde este gratuitatea?
Elle_seb spune:
Citat: |
citat din mesajul lui coracora Bataie de joc in toata regula! Costurile sunt exorbitante si am senzatia ca nu se mai invata scrisul si cititul la clasa I ci cum sa se trimita rachete pe luna! Laptop la clasa..... monitor, tabla schimbata...?? Si toate dintr-un foc platite de aceasta generatie?? Pai peste 4 ani ce face "doamna", le schimba din nou? Jecmaneala. Iar parintii sunt "vinovati" ca nu fac font comun impotriva cererilor aberante. Cum face fata unor asemenea cheltuieli o mama singura sau o familie de someri? Iar cadourile pentru "doamna" si directoare..... Eu nu am cuvinte sa calific chestiile astea. Femeile alea iau salariu. Mic, mare, lat, lung, nu conteaza. Mai mult de un buchet de flori, nu vad de ce li s-ar cumpara. Eu am lucrat in invatamant, tot de partea aia a catedrei am stat, insa n-am cerut si nici n-am acceptat sa primesc nici un ac. Pentru ca primirea unui "ac" inseamna inceputul unei relatii in care ambele parti se simt obligate sa "pluseze"; invatatoarea va avea "grija" mai mare de copil iar parintele se va simti dator sa recompenseze o activitate deja remunerata. O mare bila neagra pentru invatamantul romanesc. |
Savvy, sunt curioasa de ce ai votat negativ acest post? Ai putea te rog, sa explici in cuvinte, parerea ta referitoare la ce a spus Coracora?
Elle_seb spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iulia_b Eu nu prea inteleg...adica "statul tb sa dea" caiete, excursii, coronite, cadouri la doamna, uniforme,costum de serbare, taxe la concursuri, etc. Ce bine ca am scapat de dilema asta, ca ai mei nu sunt la stat. |
iulia_b, cred ca te faci ca nu intelegi.
Pentru clarificare, am explicat mai sus ce vreau de la acest stat. Sa le plateasca copiilor concursurile scolare si, manualele, inclusiv caietele speciale, daca tot ni se impun, PENTRU CARE AM PLATIT DEJA LUI, STATULUI.
Elle_seb spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Eleni Imi pare rau ca nu sunt de acord cu subiectul dar fiecare isi asterne fix cum doarme. Spun asta pentru ca la mine la clasa eu sunt cumva in fruntea deciziei parintilor si imi mentin dreptul de veto pentru multe din achizitii. Daca taci si nu spui la sedinte exact ce gandesti, degeaba te manifesti pe forum, aprobarile nu tin loc de bani dati. Si sunt multe multe optionale la care nu trebuie sa mergi, de aia sunt optionale... mai mult sunt optionalele copilului, nu ale parintelui, poate ar fi bine sa ii mai lasam si pe ei sa opteze. Doar zic si eu... Elena & Maria Bucuria |
Optionalele DEPARTAJEAZA copiii pe criterii financiare S-I EVALUEAZA IN CONSECINTA, ori asta nu trebuie sa se intample in scolile de stat. Pentru cine vrea extra si optionale si artificii si briz briz-uri, s-au inventat scolile pe bani.
Elle_seb spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iulia_b Mi se pare ciudat sa pun de hartie cat am cheltuit cu copilul, eventual cat a mancat. Ce fac, mai tarziu ii pun lista in fata? Si nu, nu pot intelege cum 3500 lei pe an scolar sunt multi pt educatia unui copil. Si oricat ar incerca sa ma convinga cineva, tot mi se pare ca optionalul de informatica, rechizitele, excursiile, prajiturile si sucul de dupa serbare s.a ar tb suportate de parinti si nu de la buget. Scoala e gratuita la un anumit nivel, ce este peste, pt performanta (concursuri) tb investitii. Adica iti duci copilul la scoala si te astepti ca "statul" sa faca totul, pana la costum de serbare si coronita (nu stiu ce zici tu elle_seb, dar eu le-am vazut luate in calcul).. Si-apoi ce ar trebui sa faca cei ce n-au copii sau au la scoli private cand vad ca tb sa suporte taxe pt ca ceilalti sa-si "tina" cate 3 copii la scoala, absolut gratuit. |
Da, Iulia_b, scoala e gratuita la un anumit nivel, si anume la nivelul DE STAT, ori ea este departe de a fi gratuita.
Reiau: nu astept ca statul sa-mi plateasca pentru coronita si pentru costumul de serbare, ci sa asigure un sistem accesibil tuturor copiilor si sa indeparteze afacerile din jurul scolilor si gradinitelor. Concursurile platite reprezinta UNA dintre aceste afaceri.
Asta este ceea ce vreau.
Si da, eu sunt aia cu 3 copii si nu vreau si nu mi se pare normal sa ma coste scoala lor 3.500 lei x 3 / an scolar.
In Canada, de exemplu, exista un sistem de impozitare care iti permite, ca si contribuabil, sa dai banii fie pentru scoala publica, de stat, fie pentru scoala catolica. Acolo taxele merg catre scoli, care asigura toata baza materiala, nu ca la noi, ca platim si pentru hartia igienica pe care o foloseste copilul, glumiti, nu?
_
Tratament Anti-Cancer - 24 Brevete Medicale Internationale
Mami de Geosse (30 Ianuarie 2012) *** Sofia (14 August 2008) *** Sebi (25 Mai 2004)
bird70 spune:
Sa va spun cum este in Australia la scolile de stat:
- ti se da la inceputul anului o lista cu materiale de care va avea nevoie copilul, caiete, creioane, etc. Ai posibilitatea sa te duci sa le cumperi sau sa platesti un pachet de la scoala. De obicei e mai ieftin la scoala pentru ca ei comanda multe si primesc discount.
- aici scolile au uniforme inclusiv liceu. Uniformele variaza de la o scoala la alta dar sunt cumva asemanatoare. Tricouri polo (cu 2-3 nasturi la gat si guler) si pantaloni scurti pentru baieti si fustita sau pantaloni care arata ca o fustita pentru fete. La liceu uniforma asta ramane de sport si au inca o uniforma de scoala. In general poti cumpara uniforma de la scoala dar poti cumpara si de la magazin. De exemplu fusta/pantalon albastru si polo galben pare sa fie o uniforma foarte populara. La scoala le iei cu logo-ul scolii dar le poti lua la magazin fara logo, doar polo galben si pantaloni albastri. In general sunt foarte ieftine.
- statul organizeaza niste teste nationale in clasele 3,5,7 si 9. Aceste teste sunt gratuite si rezultatele se publica pe un site al guvernului pentru fiecare scoala. Nu exista premii si copiii sunt evaluati in functie de restul copiilor de varsta lor. Iti arata pe un grafic unde se situeaza majoritatea copiilor si cu o bulina copilul tau. La nivel de scoala se publica rezultatele ca: mult sub medie, sub medie, medie, peste medie si mult peste medie la fiecare materie si la fiecare an in parte. In felul asta ca parinte poti sa verifici pe situl guvernamental rezultatele scolii respective.
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
Savvy spune:
Am votat negativ acea postare din exact aceleasi motive pentru care am aprobat postarea lui Buflea de la pagina 6.
Tonul (si nu numai...) face muzica.
Citat: | ||
citat din mesajul lui Elle_seb
Savvy, sunt curioasa de ce ai votat negativ acest post? Ai putea te rog, sa explici in cuvinte, parerea ta referitoare la ce a spus Coracora? |
Mami de Robert (07.07.11)
aschiutza spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Elle_seb
iulia_b, cred ca te faci ca nu intelegi. Pentru clarificare, am explicat mai sus ce vreau de la acest stat. Sa le plateasca copiilor concursurile scolare si, manualele, inclusiv caietele speciale, daca tot ni se impun, PENTRU CARE AM PLATIT DEJA LUI, STATULUI. |
- caietele speciale nu le impune statul ci scoala sau invatatoarea respectiva. Se poate trai f bine fara ele.
- participarea la concursurile speciale nesponsorizate de minister cat si la olimpiadele sponsorizate de minister de asemenea nu sunt impuse de minister, de exemplu nepoata mea nu a mers la scoala ei de provincie la nici un astfel de concurs . Aici e mai mult mindria invatatoarei si a parintilor.
- daca acu in clasa intii, elevii se tot inscriu la o gramada de concursuri , care mai de care cu alte cerinte in afara de programa si cerind exxercitii suplimentare si ore in plus, cu cit vor trece anii, cu atit dezinteresul va fii mai mare. Multi vor fii obositi de atitea cerinte in plus - intrebati parintii elevilor de clase mai mari. Cereti invatatoarei sa aleaga doar o mina de concursuri cu o valoare mai mare si gata. Daca nu , alegeti voi parintii si nu va mai lasati dusi de nas de diplome si portofolii, ca pina sa ajunga sa faca doctoratul odraslele, nu vor mai avea portofoliile alea nici o valoare adevarata. Nu inteleg de ce s-au scos notele daca acum copii sunt trimisi la competitii directe si declarate. Nu asta a fost ideea de a scoate notele, ca sa nu se mai compare copii unul cu altul?
- invatatorii pornesc inotdeauna in clasa intii cu f mare avint, la fel si parintii. Din pacate amindoua categoriile se linistesc pina in clasa a 4-a.
- nu va mai lasati condusi voi atitia adulti de o invatatoare si o directoare. Spuneti clar cit vreti sa se faca in afara programei cu copii de exemplu. Si zau ca nu vad rostul de a face sisteme de ecuatii deja in clasa 1 sau ecuatii cu o necunoscuta (cum am tot auzit aici pe forum), chit ca sunt mascate au ba in probleme cu tilc si inteligente. Matematica e ca un castel care are nevoie de o baza solida si de o dezvolatare treptata a capacitatii de abstractizare. A grabii lucrurile si a le amesteca nu va duce deloc la o dezvoltare precoce a copiilor ci doar la memorarea unor algoritmi de rezolvare.
- uneori mai putin e mai bine si se fixeaza in cap mai puternic. Nu vad sensul de a porni cu atita orgoliu la lupta, de a impinge copii la inceput , cind de abia invata se invete ca sa raspunda unor cerinte stricte. Poate asta e motivul pt care multi cedeaza lupta de prin clasa a 5-a, a 6-a sau cel tirziu la liceu.
- cit de valabil e un sistem nu e aratat de nr absolventilor de bacalaureat ci de nivelul cunostintelor lor. In Germania nu oricine face bacaluaretul, nu oricine face liceul din start, dar cine il ia, a invatat frate pt el! (a nu se crede insa ca Germania are un sistem de invatamint ideal, are si el bubele lui).
- Nu foloseste la nimic ca esti nemultumita daca tot platesti.
Elle_seb spune:
Citat: |
citat din mesajul lui aschiutza - Nu foloseste la nimic ca esti nemultumita daca tot platesti. |
Stii, spre sfarsitul anului scolar am realizat ca multe din aceste cerinte sunt neimportante. Nu am vrut sa platesc fondul scolii si am ramas cu el neplatit pana cu o zi inaintea incheierii scolii, cand mi-a batut obrazul mamica care strangea banii ca "ati ramas singura care nu a platit". Crede-ma ca am platit doar penru ca m-a pus intr-o situatie jenanta si de aici mi s-au declansat nervii.
Nu-i nimic, ma voi schimba clar de la anul.