Scoala "subventionata" de catre stat?

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Pai asa e si aici aschiuta. Unde ai citit de pretentii la copii mici, exact asta spuneam, ca nu e potrivit sa invete structurat, sub forma de curs. Activitati pentru copii, pentru varsta lor. Nu erau extrascolare...la biblioteca mergeau si li se citea o data pe saptamana. Dar era in timpul programului de gradi. Imprumutau carti si apoi le citeau un ora de odihna, la camin, educatoarele. Copiii culcati pe saltele sau canapele si educatoarele citeau.

Ce cursuri faceau fetele mele in Ro (poate acum s-a schimbat, au trecut mai bine de 5 ani de atunci) erau cursuri in toata regula: copiii pusi in linie, sa danseze, serbari de la 2 ani, sa recite...adica pusi sa invete, dupa reguli stricte...eu asta inteleg printr-un curs . Ceea ce e nepotrivit pentru copii sub 5-6 ani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:


Mey, si pe vremea noastra cheltuiau parintii cu noi lucruri "extra". Pe linga uniforma si ghiozdanel, caiete, creioane, carti de colorat, hirtie glacé, fondul clasei, cadoul de Mos "Gerila" (al meu, de educatoare nu stiu), poze, cursuri de franceza si de balet. Asta era in anii '70 la Iasi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui aschiutza

Pai depinde atunci ce intelegi tu prin "cursuri". Tu intelegei se pare numai ceva facut cu scopul nobil de a invata foarte concentrat si motivat si cu exigenta si cu anumite pretentii de a avea acumulat vizibil ceva. Aici eu inteleg prin cursuri ceva pe o tema data, organizat in anumit cadru de timp. Dupa cum am spus pt cursul de muzica vine cineva din afara platit special. Si totul e facut pt virsta lor de sub 3 ani, fara pretentii de viitor Beethoven. Asa sunt si alte cursuri oferite la virsta prescolara. De exemplu biblioteca ii invita la activitati despre carti unde lii se citeste , se vorbeste cu copii. Tot activitate extrascolara si tot pt prescolari si asta. Cred ca nemtii sunt mai relaxati in ceea ce isi doresc de la un curs sau activitate extrascoala. Aici se merge mai mult pe hobby, pe distractie, pe descoperire. Si asa sunt f multe activitati oferite aici.

Sigur ca ai dreptate ... plus ca nu toate activitatile se incep la 7 ani ... inotul se poate incepe de la 3, patinajul la fel, gymnastica, fiu-meu a facut si tenis pe la 4 ani, dans, ski (cel mai recomandat la 4 ani) - e drept ca la varste mici nu arata prea profesionist si seamana mult cu o joaca ceea ce este si indicat - jucandu-se se invata deprinderi, automatisme care folosesc mai departe daca se persevereaza in directia respectiva.

Serbarile de dans ? Si ce e asa de gresit la ele ? Invata sa cante, invata sa se miste pe o scena, sigur, nu ca niste balerine, dar invata o rutina, invata sa fie gratioase ... le place teribil sa se imbrace in rochitele alea frumoase si sa se simta importante ...fica-mea a fost anul asta la un curs de musical, a cantat, a dansat si a si vorbit, au pus o mica piesa de teatru in scena si dupa 1 an de repetitii, in spectacol a uitat o replica ...si tot n-am considerat ca am dat banii de pomana. In ziua spectacolului s-a simtit artista, a primit aplauze si flori si radia de placere ...si asta merita toti banii din lume.

Ideea asta ca copilul e chinuit la activitati este numai in mintea parintilor - in functie de varsta, activitatile sunt organizate in asa fel incat sunt chiar o joaca si copilul oricum primeste fix ce i se ofera - i se ofera maidan si baltzi (gratis pentru parinti) se va balaci in ele, i se ofera carioci si acuarele se va murdari cu ele ...etc.

Daca aceste activitati sunt oferite in timpul orelor de scoala, este cu atat mai bine, e mai usor pentru parintii care lucreaza si nu beneficiaza de timp.

Si mai spunea cineva de engleza - parerea mea este ca engleza este un MUST in zilele noastre si ar trebui inceputa de la 4 ani si exersata in orice imprejurare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Andries spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea


Si mai spunea cineva de engleza - parerea mea este ca engleza este un MUST in zilele noastre si ar trebui inceputa de la 4 ani si exersata in orice imprejurare.


Eu spuneam de engleza si sunt 100% de acord cu ce ai scris si aici si mai inainte in topic, eu fara engleza azi nu as putea sa imi fac meseria.

Insa aici sunt discutii fata de felul cum sunt organizate optionalele de limbi straine, unele sunt pur "biznis" si sunt bagate pe gat parintilor, altele sunt gandite ca lumea. Foarte mult conteaza si cadrul didactic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Inteleg si nu inteleg ce spui ... cum poate fi un curs prost de engleza la 4 ani ? Ca doar nu fac acolo istoria literaturii universale ... banuiesc ca la 4 ani nu fac decat sa invete poezii, cantecele si vorbesc liber in engleza, in fraze simple - metoda cea mai sigura in a capata flunetza intr-o limba straina. Sau nu ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

eu cred ca e ok engleza si sunt si eu de acord ca este un must-have.
nici eu n-as avea job fara. un anumit segment al pietei de munca se bazeaza pe venirea corporatiilor din afara si infiintarea de centre low-cost aici. Corporatiile la randul lor se bazeaza printre altele si pe capacitatea de a vorbi fluent engleza.
Nu vad ce poate fi rau in a incepe engleza devreme. Din cate am auzit ici colo, se invata prin joc, cantecele, etc, clap your hands, animalute, obiecte si asa se face tranzitia mai usoara catre invatatul propriu zis al limbii straine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

cat despre cat de importante, de utile sau nocive sunt activitatile extra curriculare in viata unui copil de pana in 7 ani, si eu astept cu interes sa citesc pareri pro si contra....in general, nu la acest topic, evident.
Citind fiecare opinie pro si contra m-am trezit dand dreptate fiecaruia, pe rand.
Probabil exista o balanta fina intre educare prin joc si suprasaturare, balanta ce trebuie mentinuta de catre parinte si de catre cadrul didactic.
referitor la costurile "mascate" de la scoli, ce se intampla azi e fix ce se intampla tot pe vremea mea. Am prieteni cu copii de scoala care au ales diverse cai de a solutiona problema sau care au decis ca vor merge si ei cu restul. spre deosebire de "pe vremea mea" insa, niciunul dintre parintii care au protestat nu au fost contracarati de cadrul profesoral (invatator, diriginte etc) in vreun fel. Nu cred ca mai pot si nu cred ca isi mai permit anumite abuzuri de acum 15 ani.
in schimb, multe multe rautati din partea.....restului de parinti. Care i-au acuzat pe cei care au refuzat sa cotizeze la cheltuieli nejustificate de zgarcenie, carpanosenie, egoism si asa mai departe. Si in unele cazuri chiar au solicitat o diferentiere negativa a copilului neplatitor.

Eu cred ca tot in mainile noastre stau solutiile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns eumada spune:

Pentru a invata corect o limba straina este de preferat sa stie intai bine romaneste,nu credeti?
Saumacar sa vorbeasca inteligibil romaneste...daca nu stie sa vb bine si-l inveti cuvinte in alta limba....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ina.click spune:

nu stiu ce sa zic de asta, Madalina, am prietene / colege care fie au emigrat fie fac parte din casatorii mixte. Copiii le-au crescut vorbind o ciorba de limbi - cu mama romana, cu bona engleza, cu tata germana etc si in final le-au vorbit pe toate, distinct si bine.

sunt de acord ca accentul trebuie sa cada pe stapanirea corecta si completa a limbii materne / a tarii in care va trai.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Mie mi-a placut foarte mult, se potriveste exact cu ceea ce gandesc eu despre copii si copilarie. Sper sa va placa si voua.


Mergi la inceput