Este obezitatea copilului vina parintilor?(2)
<<<Topic precedent
<hr />
Eu inteleg asa: fructe si legume crude sau fierte, iaurturi, carne de pui, vita slaba, curcan ( eu iau de la cineva de la tara, imi fac aprovizionarea o data pe luna sau la doua luni), la fel si oua. Ciorbe, tocanite fara prajeli si alte minuni. Dulciurile le fac in casa in general. Gemuri, compoturi, la fel mi le fac toamna si le tin la mama la tara si-mi iau din cand in cand de acolo. Sucuri de fructe, in general limonada cu lamaie si lime cu miere, asta in materie de sucuri, consumam toti- si pe post de intaritor al sistemului imunitar ( decat sa dam banii pe suplimente si alte minuni, am ales varianta asta). Lapte, luam UHT, degresat, am incercat de la tara, insa nu am putut sa bem niciunul din noi :).
Nu am in casa, si nu consumam nici noi decat foarte rar bauturi carbogazoase, dulciuri cumparate. Fata daca ies cu ea si vrea ceva dulce, ii cumpar deobicei o inghetata indiferent de anotimp.
In iaurturi le pun o lingurita de fulgi de ovaz integrali.
Fata s-a obisnuit sa manance fara paine, insa daca vrea paine, am in casa paine integrala.
In rest, ai mei mananca fructe, rontaie morcovi, mananca frunzele de la salata goale :). Ciorba e musai sa fie verde :). pe masa in bucatarie au mereu fructe..in acest moment am kiwi, mere si niste portocale ( astea din urma nuprea mai au gust).
Suntem toata familia fusiforma :) ( fata este mai bine facuta, dar cum am spus, este in grafice). La mine este sotul foarte pretentios, daca fac o ciorba de pui, trebuie sa curat toata grasimea de pe carne, nu mananca porc decat rar si sa fie carne slaba, are niste obiceiuri sanatoase pe care le-am adoptat si eu cu timpul. Tot el se ocupa de capitolul facut prajituri, este pasiunea lui si l-am incurajat :D, mai nou vrea sa se apuce sa faca paine in casa.
Lumea mea
Raspunsuri
inbox spune:
Ai dreptate Naty, am cam derapat de la subiect, poate si pentru ca, asa cum am spus, este un subiect delicat pentru mine.
Lumea mea
Naty spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ela_04
Si ce as putea face eu Naty ca si parinte cand copilul meu mananca toata supa, cu tot cu ardei gras tocat, rosii tocate, ceapa, tot tacamul si carnita si vine taica-su si ii pun masa si vrea si el?? ii spun ca nu e voie ca el a mancat? ce faci cand copilul are 2 ani, mananca orice fruct sau leguma dar e pofticios? ii spun gata! s-a terminat masa?! cum sa ii explic unui copil de 2 ani ca a mancat suficient?! spune-ti-mi voi! ce sa fac cand abia i-am dat sa manance si ma duc cu el dupa mine la doctor si aduna de la toate babele ce asteapta la rand toti covrigii si merele de zici ca suntem cu colindul! sa-i smulg covrigul din mana si sa ii spun ca nu e voie?! Am incercat! Sta langa baba aia si plescaie in gol cu ochii pe covrigul ei afurisit! Cum sa-l educ? Il inchid singur in casa?! Explica-mi tu! ca eu chiar numai stiu... |
Ela, da, ii spui ca el deja a mancat si va mai manca la masa viitoare. Tati nu a mancat si de aceea el mananca acum. Nu va intelege, desigur, din prima, dar pana la urma o va face.
Ii explici de mii de ori ca nu luam mancare de la straini. In primul rand pentru ca nu e igienic, pentru ca nu se stie ce boala poate avea persoana respectiva, pentru ca paote nu s-a spalat pe maini, etc si se poate imbolnavi. Va intelge si asta daca vei insista.
Uite Nadia mea, desi subponderala intotdeauna, e tare pofticioasa la dulciuri si tot ce e de rontait. Tot asa i se scurgeau ochii dupa mancarae celor din jur. Atat de mult i-am tinut teoria de mai sus incat acum (la 3 ani si 4 luni) nici nu mai baga de seama daca cineva are mancare in mana.
giulia81 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ela_04
AB_AC frigiderul cu pricina nu imi apartine |
cred ca era vb despre frigiderul meu
ma rog, noi traim cu parintii mei, si daca eu am schimbat modul de a gati si de a manca, nu inseamna automat ca se schimba si ei, nu?
lamuriri: copilul meu nu mananca branzeturi de nici un fel, fie grase sau slabe; salamul nu e pentru el si oricum nu ii place;sunca de curcan o mananca la sfatul nutritionistului; iaurtul cu fructe este singurul care ii place, si nutritionista e de acord...
Caught between the devil and the deep blue sea...
lulu77 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anca_vlad lamuriti-ma si pe mine ce intelegeti voi prim mancare sanatoasa? eu fac slalom prin piata de ajung acasa ametita in cautarea alimenelor sanatoase, dar.... Anca, mami de bebelina MARIA (30.07.2010) si astronaut Vlad-Mihail (05.11.2003) |
legume si fructe, mai ales cele din sezonul respectiv, carne curcan, pui sursa cat mai sigura, vitel si peste, seminte(dovleac, migdale, nuci, in, susan, caju-crude, mancate ca atare sau adaugate in iaurt/paine de casa, salate) paine integrala, de secara/ovaz, cereale integrale, fulgi de porumb fara adaos de zahar, paste integrale, orez brun, iaurt simplu-fara arome/fructe (ma refer la cele de fructe din comert, caci se poate f bine face iaurt cu fructe in casa- iaurt normal cu adaos de fructe congelate/prospete dupa gust).
oua prepelita sau gaini din surse sigure.
mancarea gatita la abur/gratar/cuptor, fara prajeala, sosuri grase si alte adaosuri.
gatit cat mai des si proaspat.
dulciuri gatite cta mai des in casa cu zahar brun.
cioco neagra.
am in frigider, azi(ca tot s-a discutat): iaurt simplu de vaca si de capra, lapte, cascaval, cas de capra, pastrama curcan fara aditivi, unt-nu margarina, dulceata de visine/trandafiri/zmeura si gem caise- facute in casa, limonada-zilnic, bors de curcan, placinta cu spanac, oua prepelita, mancare de dovlecei, salata verde, ceapa verde, usturoi verde, castraveti, rosii, gulii, ridichi, morcovi, telina, varza alba, salata de sfecla cu hrean, capsuni si mere.
Congelatorul este inca plin cu cateva cutii de fructe(caise, afine, zmeura, visine) ptr prajiturile/briosele preparate in casa, vinete, fasole verde, conopida, brocoli, rosii si gososari ptr gatit si carne vitel, curcan si prepelite si 2 borcane de untura ptr aluat fraged .
si mai ales limite si nu excesedin alimentele daunatoare!
SOACRA MARE
Doua maini stangi
anca_vlad spune:
Citat: |
citat din mesajul lui inbox Eu inteleg asa: fructe si legume crude sau fierte, iaurturi, carne de pui, vita slaba, curcan ( eu iau de la cineva de la tara, imi fac aprovizionarea o data pe luna sau la doua luni), la fel si oua. Ciorbe, tocanite fara prajeli si alte minuni. Dulciurile le fac in casa in general. Gemuri, compoturi, la fel mi le fac toamna si le tin la mama la tara si-mi iau din cand in cand de acolo. Sucuri de fructe, in general limonada cu lamaie si lime cu miere, asta in materie de sucuri, consumam toti- si pe post de intaritor al sistemului imunitar ( decat sa dam banii pe suplimente si alte minuni, am ales varianta asta). Lapte, luam UHT, degresat, am incercat de la tara, insa nu am putut sa bem niciunul din noi :). Nu am in casa, si nu consumam nici noi decat foarte rar bauturi carbogazoase, dulciuri cumparate. Fata daca ies cu ea si vrea ceva dulce, ii cumpar deobicei o inghetata indiferent de anotimp. In iaurturi le pun o lingurita de fulgi de ovaz integrali. Fata s-a obisnuit sa manance fara paine, insa daca vrea paine, am in casa paine integrala. In rest, ai mei mananca fructe, rontaie morcovi, mananca frunzele de la salata goale :). Ciorba e musai sa fie verde :). pe masa in bucatarie au mereu fructe..in acest moment am kiwi, mere si niste portocale ( astea din urma nuprea mai au gust). Suntem toata familia fusiforma :) ( fata este mai bine facuta, dar cum am spus, este in grafice). La mine este sotul foarte pretentios, daca fac o ciorba de pui, trebuie sa curat toata grasimea de pe carne, nu mananca porc decat rar si sa fie carne slaba, are niste obiceiuri sanatoase pe care le-am adoptat si eu cu timpul. Tot el se ocupa de capitolul facut prajituri, este pasiunea lui si l-am incurajat :D, mai nou vrea sa se apuce sa faca paine in casa. Lumea mea |
la fel inteleg si eu, dar de unde le achizitionez pt ca in piata nu prea mai sunt sanatoase, eventual tratate cu tot felul.
De cand au aparut capsunii de sera, am tot cumparat ca poate gasesc unul cu gust de capsune inca nu l-am gasit, cea mica nici nu vrea sa puna gura pe ei.
Ne place sa spunem ca ne hranim sanatos dar nu o facem pt ca nu avem cum, putem spune ca incercam, dar nu ca o si facem!
Inainte de a fi vina parintilor trebuie sa ne gandim la mostenirea genetica si nu doar cea din prima linie, apoi la hrana care este hormonizata, care deasemenea duce la dezechilibrul.
Sa ne intrebam de ce inainte erau ff putin copii dolofani, obezi, grasuti...
Cel mai simplu exemplu este untul, in comert nu exista producator care sa nu folosea margarina in fabricarea lui, sau cat de normal este ca untul sa se intinda pe paine cum l-ai scos din frigider, si exemplele pot continua...
E vina parintilor ca nu se preocupa de alimentatia copilului!
inbox spune:
Off topic anca-vlad. Nu stiu cum este in Bucuresti- probabil mai greu, dar la noi, eu numai pe scara mea am doua persoane dispuse sa-mi aduca, lapte, branza, oua direct de la sursa.
Eu personal am rude, care au gospodarii langa oras, inclusiv ai mei s-au mutat la tara ( insa ei nu cresc animale fiindca inca lucreaza, fac naveta si nu au teren pe care sa produca si nutret ). Acum, de exemplu, am cumparat 30 de pui si i-am dus la matusa mea, la toamna ii facem jumate-jumate :). Acolo au si vaci, gaini, au pus legume din care ma aprovizionez toata vara...si au gust. Gemuri, compoturi, bulion, facem toamna in cantitati industriale, din fructele/ legumele din gradina, si e chiar distractiv. Cand se taie un vitel in sat, sunt anuntata, fac portii mici cat sa gatesc odata si le bag la congelator. Nu zic ca mananc 100% de la tara, dar ma straduiesc si chiar exista oportunitati. Din piata, nici eu nuprea am curaj sa cumpar de cand am citit ca puneau caramida in boia de ardei si faina parca, in branza.
Lumea mea
anca_vlad spune:
Norocul tau! :)
In bucuresti, sau mai simplu pentru mine care nu am rude la tara si nici vecini este ff dificil sa procur alimente sanatoase!
De facut in casa fac tot ce se poate, suc de rosii, ardei, vinete la congelator, chiar si zarzavat de ciorba toc si pun la congelat,rosii taiate ,fasole verde, gemuri, compoturi,muraturi, dar tot din piata trebuie sa le cumpar!
Incerc macar sa nu mai am treaba cu conservantii alimentari
anca_vlad spune:
ce vreau sa spun legat de acest subiect este ca, nu e corect sa incriminam parintii pt faptul ca, din pacate au un copil obez, gras sau cu predispozitie (ai mei sunt normali poate cea mica e slabita pt varsta ei, cum spuneam are 1.9 ani si aproape 10kg). Nu cred ca exista parinte care cu buna stiinta isi duce copilul pe calea aceasta, mai ales ca obezitatea implica un risc major pt viata copilului si calitatea acesteia.
Tind sa cred ca se ajunge la acasta situatie din prisma mai multor factori pe care i-am amintit si in postarile anterioare.
Daca din pacate copilul este gras sau cu predispozitie diagnosticul il pune medicul specialist care va prescrie un regim de viata si eventual tratamentul care trebuie urmat!
As spune ca un parinte este vinovat daca este in cunostinta de cauza si nu urmeaza sfatul medicului.
lulu77 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anca_vlad Nu cred ca exista parinte care cu buna stiinta isi duce copilul pe calea aceasta, mai ales ca obezitatea implica un risc major pt viata copilului si calitatea acesteia. Anca, mami de bebelina MARIA (30.07.2010) si astronaut Vlad-Mihail (05.11.2003) |
ohooo, destui.
poate nu ai avut tu ocazia sa cunosti, dar sunt, destui, si cu toate ca accesul la informatii exista, numarul acestor parinti este din ce in ce mai mare, si in plus sunt f mandrii d epuii lor, ca doar "un copil gras inseamna ca este si sanatos, rezista mai bine la boli si daca are de zacut la pat, de unde slabeste?"
SOACRA MARE
Doua maini stangi