Cum va convingeti adolescentii sa fie toleranti /

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns rrox3 spune:

In general nu as eticheta drept lipsa de toleranta, dorinta de individuare foarte puternica a adolescentilor. Isi cauta calea, isi definesc identitatea, dar pot fi si toleranti. Uneori chiar toleranta face parte din identitatea pe care si-o construiesc.
Nu sunt toleranti cu incercarile de a-i comanda, de a hotari in locul lor, asta da.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

cred ca exemplul propriu vorbeste mai mult decat multe cuvinte si munca de convingere ca asa nu se vorbeste despre cutare sau cutare.
degeaba incearca cineva sa-si convinga copilul sa fie tolerant, daca el insusi nu este. asta asa in linie generala.

rrox, are dreptate. adolescentii trec prin stari diferite, cauta modele in jurul lor, se uita la prieteni, al staruri, la persoane din imediata apropiere. cateodata incearca sa fie ca cei pe care ii adora, alta data vor sa fie diferiti. e o perioada de cautari, de acomodare, de incercare de statornicie. si de ce nu, de refulari, de nemutumiri, de dezamagiri. noi doar trebuie sa fim disponibili si flexibili, sa fim acolo si cand e soare si cand e nor.

ieri fii'miu mi-a spus un lucru care ma facut sa ma gandesc. ca are momente cand nu se simte iubit de noi. Was??? "oh mami, eu stiu in sufletul meu si in capul meu ca voi ma iubiti si cel mai des ma simt iubit si apreciat de voi, simt toata dragoastea voastra.... numai ca am momente cand as vrea o alta dragoste!" ops, deci asta era. m-am tot gandit si cam tarziu mi-a picat fisa, ca e cautarea iubirii unei fete.
e normal, e natural, concluzionez ca asa trebuie sa fie.


legat de activitati extra, nu am fost de acord sa faca altceva decat sport si doar daca le place si vor. cand nu le mai place, pauza.
pe mine ai mei m-au cam obligat sa fac pian si urasc pianul si astazi. era traditie in familie. ei uite ca eu am terminat cu traditia.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

inca una si ma duc. feciorasul a avut cateva iesiri in decor, acasa cand ne-a spus ca cutare si cutare e idiot si prost. si bineinteles argumenta de ce este asa. desigur ca avea dreptate, insa nu i-am spus in fata "o, puisor ce destept esti tu si cum vezi tu adevarul...."
mereu ii aminteam ca nu poti cataloga pe cineva idiot sau prost in lipsa lui, ca daca ai ceva de spus poti sa-i spui frumos pe fata, fara sa folosesti cuvintele idiot si prost. si ca desigur nu i-ar placea sa se spuna despre el asemenea cuvinte. ca si el in ochii altora poate fi idiot sau prost intr-un anume domeniu.
si ca fiecare om are cu siguranta domenii in viata lui in care este mai bun si altele in care nu exceleaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Buflea noi vorbeam de cei care exagereaza.
Fetita prietenei mele e in clasa a Iv-a si are urmatoarele activitati: balet, inot, engleza, germana.

Ok, atunci sa ma expun ca vanatul cu burta in sus .
Baiatul meu face asa : luni tenis, marti nimic, miercuri antrenament hockey, joi antrenament fotbal, vineri meci fotbal, sambata meci hockey si dupa aia inot.

Fica-mea face dans, patinaj si inot.

Pare mult dar nu e mult ...este 1 ora pe zi, in fiecare zi. Ramane timp berechet si de joaca neorganizata, cand de regula se joaca baschet cu vecinul sau fotbal cu sora-sa (asta cand nu se cearta cu ea )

Nu sunt de acord cu nu relationeaza cu copiii la sporturile astea - e adevarat ca la inceput nu se imprietenesc, dar dupa 2-3 ani de practica sunt cam aceeasi copiii care continua. La nivelul la care este el la hockey, nu prea mai vin copii noi, aia vin la inceptaori ... cu baietii de la hockey ne intalnim pe la ski, ca majoritatea practica sporturi din astea de iarna.
La fotbal (soccer) este clubul din oras, se intalneste si isi da la gioale cu toti colegii lui de clasa.
Tenisul abia l-a inceput si acolo nu are prieteni.

Sunt insa impotriva activitatilor impuse cu forta ... cum ziea Viviana in exemplul ai de pian ... acum la varsta copiilor mei, nu stiu ce le place si ce nu, deci cu cat mai expusi cu atat mai bine. Fica-mea a fost anul trecut la balet si a zis ca nu i-a placut, asa ca am oprit. Cochetez si eu cu ideea de pian pentru amandoi, de vreo 2 ani - nici nu vor sa auda, nici nu vor sa incerce ...comparativ cu hockey-ul de ex cand s-a intamplat sa aiba meci sambata la ora 6:00 A.M. si nu numai ca s-a sculat singur (la 5:00 A.M.), s-a spalat, imbracat, m-a sculat pe mine si pentru ca eu m-am miscat in reluare, nu a mai vrut sa manance ca sa nu intarzie. Cu fotbalul la fel, 2 sapt a plouat si antrenamentele nu s-au tinut si a plans pur si simplu de ciuda.



Buflea, nu stiu cum tie se pare ca nu e mult 1 ora pe zi 5 zile pe satamana.
cred ca si la tine e programul scolar de la 9-15(6 ore pe zi) + timp pierdut pe drumuri+ mancat+teme zilnice+citit o carte.
chiar nu stiu cand mai are timp si de joaca?

eu doar in vacantza de vara il dau la inot.
o sa incerc din toamna un singur sport (1 data pe saptamana) sa vad cum se acomodeaza cu timpul si stresul.

al meu vine ff obosit de la scoala(in pauze mai joaca fotbal).
il mai culc dupa amiaza ca il vad ca i se inchid ochii la masa si unori dupa 1.5 ore nu se poate trezii...si in rest abia are timp de teme, proiecte...citit carti, atlase si ceva joaca in curte.


michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui michelle-usa
Buflea, nu stiu cum tie se pare ca nu e mult 1 ora pe zi 5 zile pe satamana. Cred ca si la tine e programul scolar de la 9-15(6 ore pe zi) + timp pierdut pe drumuri+ mancat+teme zilnice+citit o carte.
chiar nu stiu cand mai are timp si de joaca?


Copiii mei nu mai dorm la pranz ... 1.5 ore de somn la pranz in cls a 2 a mi se pare enorm. Sigur, daca copilul cade din picioare, e normal sa il pui sa doarma, ma intreb totusi de unde atata oboseala ... scoala voastra pare si mai obositoare si mai scurta ... la noi programul incepe la 8:30 si se termina la 15:30 ... deci 7 ore pe zi. La voi pare a fi 6 ore pe zi si dupa cat spui ca e de obosit e baiatul tau, par 6 ore foarte intense. Eu la varsta asta prefer mai mult sport, mai multa activitate in aer liber.

La ce ora se mai culca seara daca doarme 1.5 ore la pranz ? Eu nu am reusit sa-i culc la pranz nici in ziua de Revelion, cand pana la ora 1:00 P.M. am skiat si dupa amiaza noi (parintii) ne-am culcat, ei au lalait putin cu noi, dupa care au plecat la hot tub . E drept ca la 1:00 A.M. erau zombi.

Ai mei nu vin deloc obositi de la scoala, poate o fi cls a 2 a mai obositoare, nu stiu ce sa spun, o sa ma adaptez atunci daca vad ca scoala devine mai solicitanta, dar acum in cls 1 si K totul este floare la ureche. Scoala noastra este la 10 min de mers pe jos, deci nu pierdem timp cu asta. Lectiile dureaza 10-15 min max ... per ansamblu, la ora 4:30 P.M. sunt gata, nu mai au nimic de facut pentru scoala ... antrenamentele incep la 6:00 P.M.si dureaza 1 ora ... la 7:30 venim acasa, iar o mai lalaie prin curte sau la TV pana la 8:30, urmeaza dinner, baie si la 9:30 cad latzi amandoi, dorm dusi.

Cateodata, ca aseara de ex, fiu-meu mai are cate un proiect de research de facut - aseara a avut cu animale marine. L-am facut impreuna, dupa ce a venit de la soccer, pana la 9:30, adica eu ii citeam de animale marine si el alegea "facts" si le scria in caiet.

Cred ca depinde mult de energia copilului si de cum e invatat. Copiii mei sunt extrem de energici, baiatul mai ales e foarte atlet, fata mai putin dar in dorinta de a-l copia pe frate-sau, se antreneaza cu el ... ii place sa faca sporturi din astea de viteza, asta este joaca lui ...si in parc daca mergem isi cauta prieteni sa se joace soccer sau sa fuga cu bicicleta. Odata cand am fost eu cu ei cu rolele in parc, dupa 2 ture de patinat asa decent, ca pentru varsta mea, mi-a cerut plictisit sa jucam "tag" pe role ...

Sa-ti spun sambata trecuta - la 8:00 A.M. a avut meci de hockey - la 9:00 era gata ... timp de voie - prefera TV ... la ora 12:00 a avut fica-mea patinaj - in 30 min era gata ...la 1:00 au avut amandoi inot - 1 ora ...sunt turbati dupa inot, daca nu ar fi atat de greu de intretinut o piscina, mi-as cumpara piscina acasa ... venit acasa, program de voie (s-au jucat pe WII amandoi) ... la ora 4:00 P.M. deja trepidau, asa ca am plecat in parc cu bicicletele unde au pus de un soccer cu ta-su si alti copii gasiti pe acolo (fica-mea included ). Ne-am inotors la 8:00 P.M., dinner, a inceput un film la TV (The Smurf) pe care nu l-au terminat de vazut ...la 9:45 dormeau la TV.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Mai bine puneai subiectul la generale, ca eu ma tot mir de cat de intoleranti sunt oameni maturi de la care ai anumite asteptari.
ma plictisesc la culme generalizarile si cand oamenii pornesc din start de la idee ca toti ceilalti mint/inventeaza.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Ei, nu, Xio, noi vrem sa discutam exclusiv despre adolescenti.

Despre maturi... deschide tu discutie, unde doresti.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Citat:
citat din mesajul lui rrox3

Citat:
citat din mesajul lui sorana

Marius pai de-abia are 9 ani jumatate.
...............

Asta cu lipsa de educatie i-am zis-o si eu. Mai ales ca ea zicea linistita ca "ce idioti sunt cei care ..." de fata cu o persoana in varsta care face parte din "idioti".
Da, si fi-mea zice ca tip la ea de cate ori ii atrag atentia, pe ton normal, ca a gresit ceva.
Mai si considera ca detine adevarul universal iar eu fac numai greseli, asupra carora imi atrage continuu atentia. Momentan ori ma supar si ii explic de ca m-am suparat, ori o las sa "suporte consecintele naturale", acolo unde ma lasa inima sa fac asta .





Sorana eu as zice ca nu-i inca adolescenta, atat dupa varsta, cat si dupa comportament. Chiar daca isi doreste sa fie mai mare

Dupa parerea mea nu e chiar vorba despre toleranta aici. E mecanismul ei de a fi mai ceva decat ceilalti, coborandu-i pe ceilalti, cumva ceilalti nu conteaza decat ca trepte pe care sa urce ea. le cauta motiv si a rezolvat, se poate simti mai ceva decat ei. De ce are nevoie sa faca asta? ce competitie are nevoie sa castige si cine e acea persoana care ar trebui sa o vada ca e cea mai cea? Asta la capitolul cauze.

La capitolul educatie, se pune problema unor limite. Ar trebui sa existe consecinte pentru jignirea si agresarea verbala a altora, si pentru cum se raporteaza la tine.

Roxana, Maria (n. 1 iulie 1999) si Ioana (n. 23 martie 2005)


Stiu ca nu e inca adolescenta. E la inceput de pre-adolescenta .
Comportamentele astea sunt noi pentru mine, de asta ma si interesez, pentru ca nu sunt sigura ca stiu cum sa reactionez.

La intrebari - chiar nu stiu sa iti raspund. Deci nu prea inteleg ce ar avea de demonstrat si cui in situatia data. Si nu are ce trepte sa urce sau coboare, era o discutie despre un subiect delicat si, pentru mine, desi am o parere despre subiect, nu conteaza parerea celorlalti, in sensul ca nu judec oamenii dupa parerea lor pe subiectul respectiv. Daca era la sau despre scoala sau despre vreo pasiune de-a ei intelegeam dar asa ... nu prea inteleg.

Eu in principiu sunt de acord cu ce a zis buflea - maturitatea consta in diplomatie, in a-ti exprima parerea cu diplomatie. Sa nu ai o parere mi se pare aiurea, nu prea cred ca se poate. Si evident, vei gasi "idioti" in jurul tau () dar eu zic ca ar trebui sa-i eviti fara sa le spui ce crezi despre ei.
Culmea este ca fi-mea o iubeste tare pe persoana respectiva si ca nici nu a sesizat ce "compliment" i-a facut asa brusc .





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Am citit si restul de raspunsuri

Da, Kari, cam asa reactionez si eu. Adica nu ii zic "vai ce desteapta esti" ci incerc sa ii explic ca oamenii au diverse pareri provenite din experienta lor de viata, din felul lor de a judeca lucrurile si ca e foarte posibil ca ea insasi sa-si schimbe mai tarziu parerea si sa treaca in tabara celor pe care acum ii numeste "idioti".

Numai ca explicatia de mai sus suna cam SF la 9 ani . In sensul ca, evident, parerea ei e nou acumulata si nu vede cum ar putea sa si-o schimbe vreodata in viata .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Citat:
citat din mesajul lui kariguld

inca una si ma duc. feciorasul a avut cateva iesiri in decor, acasa cand ne-a spus ca cutare si cutare e idiot si prost. si bineinteles argumenta de ce este asa. desigur ca avea dreptate, insa nu i-am spus in fata "o, puisor ce destept esti tu si cum vezi tu adevarul...."
mereu ii aminteam ca nu poti cataloga pe cineva idiot sau prost in lipsa lui, ca daca ai ceva de spus poti sa-i spui frumos pe fata, fara sa folosesti cuvintele idiot si prost. si ca desigur nu i-ar placea sa se spuna despre el asemenea cuvinte. ca si el in ochii altora poate fi idiot sau prost intr-un anume domeniu.
si ca fiecare om are cu siguranta domenii in viata lui in care este mai bun si altele in care nu exceleaza.


Exact asa ii explic si eu fetitei mele.



allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput