Copilul meu vorbeste foarte mult

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

eu am fost unul dintre copii pedepsiti la clasa 1, ca eu nu am mers la gradinita, am stat cu bunica.Dar in clasa intai s-a gasit invatatoarea mea cea noua sa ma treaca cu caietul in mana pe la fiecare dintre colegi si intr-o clasa alaturata ca sa vada toti ce urat am scris eu tema.Nu i-a pasat ca eram mica cat banca sau ca eram speriata...din contra avea o placere nebuna. Nu am sa uit cate zile voi avea si am urat-o la fel de mult cum am iubit-o pe invatatoarea mea dinaintea ei.Dar pentru ca parintii mei au schimbat orasul , am schimbat automat si scoala si invatatoarea si am nimerit la aceasta tovarasa ca altfel nu-i pot spune care aplica asemenea pedepse.Nu am mai vrut sa merg la scoala si doar faptul ca sunt mai fricoasa de felul meu m-a oprit sa fac o prostie, ca altfel poate nu mai avea cine scrie aici.
De aceea sunt atat de revoltata contra celor care distrug increderea in ei a unor copii.
Ma uit la ai mei si nu pot sa nu ma minunez cu ce placere se trezesc dimineata sa nu cumva sa intarzie, unu la gradinita si unu la scoala.Si cu ce placere merg sa se intalneasca cu doamnele ...Ele chiar sunt doamne.
Spunea cineva ca daca saraca educatoare lucreaza sub presiunea a 20 de parinti suparati.Pai scuze daca ceea ce face la clasa declanseaza supararea parintilor , ar trebui sa se intrebe ce cauta ea acolo.Poate locul ei e in alta parte.
Daca ar fi un parinte revoltat ar fi una, da asa ...
Precum zicala daca unu iti zice ca esti beat te mai indoiesti, dar daca mai multi iti zic , te duci sa te culci...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Bulina pe nas este o pedeapsa "de exceptie" (adica se da numai rar de tot), asa ca de-a lungul timpului nu am vazut multi copii cu bulina pe nas (noi am avut una sau doua, uite, nici nu mai stiu, in 4 ani de gradi). Oricum copiii pe care i-am vazut cu bulina pe nas nu mi s-au parut traumatizati. Acum, sincera sa fiu mai traumatizanta pentru ei mi s-a parut reactia parintilor care i-au certat (si aici sunt impotriva curentului, nu stiu daca a celui de pe forum, dar a celui din viata de zi cu zi: adica in cazul in care copilul a facut ceva rau la gradi si a primit o bulina neagra, pe panou sau pe nas, consider ca a fost sanctionat, ca sa nu folosesc cuvantul "pedepsit" si eu nu il mai cert pentru respectiva fapta).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mik spune:

Citat:
citat din mesajul lui Fomalhauti

Bulina pe nas este o pedeapsa "de exceptie" (adica se da numai rar de tot), asa ca de-a lungul timpului nu am vazut multi copii cu bulina pe nas (noi am avut una sau doua, uite, nici nu mai stiu, in 4 ani de gradi). Oricum copiii pe care i-am vazut cu bulina pe nas nu mi s-au parut traumatizati. Acum, sincera sa fiu mai traumatizanta pentru ei mi s-a parut reactia parintilor care i-au certat (si aici sunt impotriva curentului, nu stiu daca a celui de pe forum, dar a celui din viata de zi cu zi: adica in cazul in care copilul a facut ceva rau la gradi si a primit o bulina neagra, pe panou sau pe nas, consider ca a fost sanctionat, ca sa nu folosesc cuvantul "pedepsit" si eu nu il mai cert pentru respectiva fapta).

Tu lucrezi intr-o gradinita ?

Bulinele pe pereti ar fi o solutie cit de cit acceptabila, insa desenatul pe nas e ingrozitor, umilitor, intelegi asta ? Ii transmiti pur si simplu ca pielea nu-i mai apartine lui-copil daca te supara lui pe tine-adult. E un abuz.
Chiar daca il cureti apoi ca sa-l nu-l vada parintii.

Mergi la inceput

Nu, nu lucrez intr-o gradinita. Sunt doar o mamica trecuta prin multe, prin copii diferiti (desi au primit aceeasi educatie), prin educatoare foarte diferite, invatatoare si profesori. Repet, trecuta prin toate astea in calitate de mama. (Oh, uitasem directoarele, am ajuns si pe acolo....Asta inseamna "mici" probleme.)

Nu, asta e, chiar nu inteleg ce este atat de rau cu bulinele negre. Bulinele negre nu mi se par umilitoare, nici calificativul "insuficient" dat la scoala. Nici nota 3. Sunt pur si simplu aprecieri ale unui cadru didactic la adresa unei activitati/fapte. De-a lungul timpului am apreciat "insuficient"-ul sau 3-ul sau mustrarea scrisa (ca am avut si asa ceva!) ca meritat/a sau nemeritat/a dar nu mi s-a parut nimic umilitor. Si atunci cand am considerat mustrarea scrisa, sa zicem, ca nemeritata, am explicat copilului ca uneori se intampla asa in viata...

Mergi la inceput

Mik, uite, mi s-ar fi parut intr-adevar grav sa fie stearsa bulina de pe nas cu scopul de a ascunde asta de parinti. Da, poate fi stearsa daca se corecteaza comportamentul - asta e altceva.

Dar am sters-o eu cand am luat copilul dupa terminarea programului fiindca am considerat ca s-a rezolvat problema, daca vreti, am semnat mustrarea si cu asta gata.

Mergi la inceput

Nu ne intelegem : buline pe tabla sau pe perete, note in catalog (insuficient, 2, 3, zero barat) e normal intr-un sistem educativ, insa nu o bulina agatata de hainute si nici o bulina desenata pe nas ca pedepsa. E corpul/pielea copilului si merita respect.

Nu e datoria educatoarei/invatatoarei sa-i iubeasca pe copii (elevi), insa e de datoria ei sa-i respecte, in primul rind, sa-i educe si sa le transmita cunostinte.

Mergi la inceput

Revin dupa editarea lui Mik.

Si eu am citit o groaza de carti de psihologie. Dar cred ca multe din lucrurile scrise acolo chiar nu se aplica. Poate eu am o gandire mai practica, mai simpla.

Pur si simplu nu cred ca un copil cu o bulina pe nas simte (inconstient, subconstient, cum vreti voi) ca pielea lui nu ii apartine. Eu cred ca acel copil percepe faptul ca a facut ceva rau si suporta o consecinta.

Imi amintesc in schimb de altceva ce unul din baietii mei a suportat foarte greu. Adica a vorbit zile in sir despre asta incercand sa gaseasca o explicatie. (Dar nu cred ca e traumatizat pe viata de intamplarea in cauza.) Educatoarea lui (cea cu bulinele!) a lipsit intr-o zi si el a fost la alta educatoare. Acolo a fost batut de un baiat. Acest lucru in sine nu i s-a parut chiar asa ceva ce nu mai pomenise. Dar ceea ce l-a facut sa discute mai multe zile la rand despre episod a fost ca educatoarea "nu i-a facut nimic" copilului care l-a batut.

Mergi la inceput

Am editat sa mi s-a parut important sa scriu "corpul e al lui si numai al lui".

Mi se pare umilitor si injositor. Poate sunt eu mai sensibila, cine stie.
E adevarat ca pedepsele astea pot parea eficiente, insa mi se pare traumatizante pe vecie si, in plus, un sentiment ca "un adult cu autoritate" ar putea (are dreptul) sa-mi faca orice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

Si eu sunt mama a doi copii care vorbesc mult - uneori non stop acasa si deasemenea sunt cu reactii ff rapide . Adica am experimentat de n ori - intr-un grup daca intrebam copiii ceva,fetita mea sarea instant si raspundea ea prima.Asta chiar daca o rugam de multe ori sa n-o faca,sa lase pe altul sa zica.Pur si simplu de multe ori nu se putea abtine,sau uita ...
Ei bine cu toate astea nu mi se pare ok sa nu fie educati sa taca atunci cand trebuie,mai ales la lectii la scoala si evident chiar si la grupa pregatitoare.
Ca metodele de disciplinare insa nici eu nu-s de acord cu bulinele alea negre,mai ales cu cea neagra prinsa pe piept Horror! Nici la fetita mea la gradi (e la pregatitoare acum,deci in al patrulea an) nu se poarta asa ceva.Doar buline colorate de apreciere.
Apropo de bulinele negre! Pai imi aduc aminte de-o faza petrecuta acasa cu o bulina de-asta aplicata de mine fetitei. Era cam pe cand avea 3,5 ani,chiar dupe ce se nascuse frate-su cand a avut o perioada de groaza cu crize zilnice de plans si urlat din nimic ,de nu mai stiam ce sa fac cu ea.La un moment dat stiu ca i-am aplicat o bulina neagra cu markerul pe unul din desenele ei expus pe dulap - nu vreti sa stiti ce criza a urmat cand a vazut-o ... si mai si decat facea de obicei A sarit de-a luat foarfeca si-a decupat-o de-acolo,era turbata nu alta.A fost prima si ultima oara cand i-am aplicat o bulina neagra,nu-mi imaginez ce facea sa fi primit la gradi asa ceva!

Anul trecut ,deci la grupa mare, nu pregatitoare,a patit-o si fetita mea din cauza ca a vorbit cand nu trebuia! Educatoarea cea tanara si proaspat aparuta (in grupa mica si mijlocie a avut alta si mai tanara) a tras-o de codite! N-am zis nimic atunci desi mi-a zis ca si pe altii i-a mai tras de par ca vorbeau ,am zis ca hai ,s-a scapat,au lasat-o nervii,treaca de la mine odata ,mai ales ca imi cunosc odrasla ca si noi acasa ii ziceam si ii zicem si-acum de multe ori sa mai taca odata Dar cand faza s-a repetat - de data asta era indignata si fetita ca cica nu era "de vina" ea ci alta fetita ,i-am zis sotului si el a doua zi i-a zis educatoarei mai in varsta ce se intampla.Ea a a fost f. surprinsa , mai ales ca ea zicea si ca Diana e chiar ff cuminte.I-a zis ca o sa vorbeasca ea cu colega.De-atunci nu s-a mai atins de ea,ba chiar in zilele ce-au urmat a luat-o la un moment dat deoparte,i-a dat o prajiturica si i-a zis ca o iubeste chiar daca a tras-o de par,ma rog,si-a cerut deci un fel de scuze.Oricum fetita nu i-a purtat pica si ii place si de ea ff mult,ba parca si mai si decat de cea in varsta,ca na asta mai tanara e mai fara experienta (e suplinitoare) si mai lasa mai mult dupa ei.
Insa se poate disciplina si altfel.De exemplu,in locul serbarii de 8 Martie au tinut o ora deschisa sa ne demosntreze parintilor cat sunt ei de pregatiti pentru clasa intai - matematica,litere,despartit in silabe si nu doar asta ci cat sunt de disciplinati etc. O parte a prezentat educatoarea cea in varsta doamna L,la cealalta cea tanara doamna S.Si s-a vazut claaar diferenta!!! La prima toti copiii stateau pe scaunele cuminti,cu mainile fluturand pe sus , dar ... raspundeau numai cand si cei care erau solicitati.La cealalta ... maini fluturande,dar si copii ridicati pe jumate de pe scaune,sau chiar in picioare cu mainile fluturand disperati sa ii puna pe ei si in final s-a ajuns la 2-3-4 copii care raspundeau deodata,sau chiar zbierau toti in cor raspunsul
Clar se vedea ca prima s-a stiut impune - chiar daca nu i-a lovit,tras de par,nu le-a dat buline negre sau mai stiu eu ce vreodata.Pe cand a doua ... varza
Am intrebat-o pe Diana de ce la a doua au raspuns asa aiurea si la prima au stat cuminti,a zis ca doamna L. prima ii "cearta" ... asta tanara nu ... in schimb cand o lasa nervii si nu mai face fata ii trage de freza nu?
PS la noi e vorba de gradinita de stat cu 27 de copii in grupa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Fomalhauti, tie ti-ar placea sa-ti deseneze sotul tau o bulina pe nas de cate ori il superi? Si sa te trimita si la vecini sa te vada ´´ca ai facut ceva rau´´?

Nu stiu daca un copil cu bulina pe nas simte ca pielea nu ii apartine. Insa simte cu siguranta ca a fost insemnat, asa ca vitele. Sa isi poarte asadar rusinea, sa nu scape naibii cuiva, sa-l vada toti!
´´a facut ceva rau´´ - i se explica macar ce e acel ceva?

Ce idei mai au unii

Mergi la inceput