Copilul meu vorbeste foarte mult
Raspunsuri - Pagina 4
Mik spune:
E o educatoare incomptenta si o toanta.
Chiar daca copilul vorbeste mult, sunt infinit de multe metode de corectat, canalizat, calmat.
emyoko, trebuie neaparat sa-i faci referet la directoare cu chestii factuale : copilul a fost pedepsit in data de .. cu bulina cutare. (pe date si puncte). Nu e normal ce se intimpla.
Off topic : sunt pedespse care nu ating integritatea fizica : il pui sa poveteasca cu mare lux de amunte o chestie proaspata, il pui sa vorbeasca in picioare si nu asezat, etc...
Fomalhauti spune:
Emyoko, eu sunt impotriva curentului (la subiectul asta, dar nu numai).
Unii copii vorbesc mai mult, altii mai putin. Nu este nicio problema de doctor, este un fel de a fi. Dar ar trebui sa te gandesti ca exista si adulti care devin obositori pentru cei din jur vorbind prea mult. Adica e bine ca un copil sa invete cand este in regula si cand nu este sa vorbeasca. Uite, in clasa unuia dintre baietii mei, exista o asemenea problema, un copil care vorbeste mult, vorbeste in timpul orei; multi parinti sunt suparati ca nu este pus la punct. Chiar recent am rugat-o pe invatatoare sa-l mute pe baiatul meu de langa el. Invatatoarea mi-a spus ca "trebuie si el integrat" si ca l-a tot mutat si eu am insistat si am spus ca nu vreau sa fie sacrificat copilul meu pentru "integrarea" altuia.
Eu cred ca intr-un fel sau altul copilul tau trebuie sa invete cand nu are voie sa vorbeasca. Nu cred ca i-ar fi bine sa ajunga in clasa intai si, repetat, parintii altor copii sa insiste sa fie mutat copilul tau de langa ai lor. Si se va intampla. Gandeste-te, nici tie nu ti-ar pica bine sa-ti spuna copilul ca nu poate asculta/auzi ce spune invatatoarea ca vorbeste colegul lui. Sau ca nu stie tema ca tocmai cand li s-a spus ce trebuie sa faca, vorbea colegul. Sau ca nu a terminat un test din acelasi motiv.
Este in ultimul an de gradinita, urmeaza scoala...Toti vrem o scoala cu reguli, nu-i asa?
In legatura cu bulinele...Nici aici situatia nu mi se pare tragica. Exista buline rosii si buline negre. Nu cred ca bulina neagra inseamna "esti rau, esti un ratat" asa cum nici bulina rosie nu inseamna "esti genial". Eu le vad ca pe niste calificative, nu ale persoanei ci ale activitatii. Urmeaza scoala. "Foarte bine" la scoala inseamna "ai raspuns bine" sau "ai rezolvat corect problema". "Insuficient" nu inseamna "tu esti insuficient" ci "nu ai facut ceea ce trebuie la acest test" sau "nu ai raspuns corect la intrebari". Bulina neagra in cazul copilului tau nu inseamna decat "azi nu te-ai purtat la gradi asa cum ar trebui sa se poarte un baietel de varsta ta."
Si la noi la gradi se dau buline negre. Si, da, pedeapsa "suprema" este bulina neagra desenata cu carioca pe nas. Sincer, nu am privit-o niciodata ca pe o ingrozitoare agresiune fizica, fireste ca se spala la plecarea din gradinita. Pardon, nu e pedeapsa suprema. La grupele mari pedeapsa suprema este sa fie dus copilul la grupa mica. Intotdeauna mi s-a parut un mesaj foarte potrivit: "te porti ca un copil de grupa mica, acolo e locul tau."
Mai departe...E clar ca fiul tau nu o place pe "miss". Asta mi se pare foarte trist. Si stiu cum e. Chiar sunt in situatia asta. In cazul tau, da, poti sa-l muti la alta gradi (desi nu stiu daca ar dori asta, daca nu are prieteni in grupa). La scoala nu prea merge. Repet, inteleg foarte bine, stiu cum e, eu chiar sufar cand imi dau seama ca fiul meu nu isi poate suferi invatatoarea. As fi vrut sa fie altfel. Dar pana la urma este o realitate pe care trebuie sa o infrunte. E foarte devreme la gradi, e prea devreme si in clasa intai, dar uneori nu ai ce face. Asa ca eu incerc sa ii explic faptul ca nu toti oamenii o sa ii placa si pe unii va trebui sa ii suporte asa cum sunt. Parintii care au noroc ajung sa explice asta copilului in clasa a cincea, cand, invariabil, apar profesori pe care copilul nu ii place si unii care au metode pe care parintii le dezaproba. Tu si cu mine nu am avut noroc (eu am tot avut pana acum, acum "mi s-a infundat").
Eu mai degraba i-as spune copilului ca bulina aceea nu inseamna decat ca a vorbit un pic cam mult, nimic altceva. Si i-as mai spune ca unii adulti sunt mai....exigenti decat altii, "cer mai mult de la copii, uneori prea mult."
Ilinca_M. spune:
Bulina neagra desenata cu carioca pe nas?!! Sa-mi f#@ una, asta chiar ca n-am mai auzit!
Si aia cu dusul in grupa mica pe post de pedeapsa...o tampenie sa le bage in cap ca e bine sa fie "segregati" pe varste, ca unii sunt "mari" si altii sunt "mici"(si probabil cacaciosi) si trebuie priviti cu dispret iar sa fii printre ei e o pedeapsa...
I'm wearing my heart like a crown/ Pretending that you're still around.
buli spune:
referat la directoare, clar.
va fi ceva mai corect si mai matur decat bulinele ei stupide.
si sa-i nu-i mai spui copilului sa nu o supere, lasa-l sa fie copil.
michelle-usa spune:
eu cred ca asta chiar e culmea! vorbim in anul 2012 ca pe o invatatoare o nemultumeste ca scrie copilul cu mina stinga.
inseamna ca habar nu are si nu ai ce sa-i ceri.
cel putin in america, pe unde ma duc toti scriu cu stinga...si ce daca...ce mare nemultumire creaza?!
asta e un semn ca are probleme doamna asta! parerea mea.
inca un lucru care l-am observat. cand spui ca "o supar pe doamna" clarifici exact ce inseamna asta? un copil nu stie ce insamna cand "supara' pe cineva, nu stie nici ce a facut rau, nici ce trebuia sa faca.
la urma, urmei...cred ca doamna asta se supara cam repede si din nimicuri.
tu treb sa-i arati micutului ca ii acorzi incredere, ca-l indrumi cum treb sa se comporte, sa respecte(si aici treb sa-i explici ce inseamna "sa respecte") pe doamna si pe cei din jur, ca treb sa invete sa vorbeasca cand e intrebat(desi asta nu prea e valabil la gradinitza).
eu raman la concluzia ca, copii trebuie sa aiba o experienta zat mai placuta la gradi, la scoala...sa nu fie umiliti, pedepsiti degeaba, treb stimultati, intelesi, indrumati sa fie creativi , originali.
ps.
si eu am tot un astfel de vorbaretz...care nu tace de loc, vb si singur si cu jucariile...si care are mereu ceva de spus.
dar e bine ca stie sa-i spuna parerea, sa explice ce are pe suflet...
eu ma bucur, ii multumesc lui Dumenzeu ca e asa.
michelle
emanouela spune:
tie nu ti se pare bulina neagra in nici un fel, bulina rosie in nici un fel, bulina pe nas in nici un fel (groaznic, infiorator, dezgustator...n-am mai intalnit asa ceva), mutatul la grupa mica a unui copil de grupa mare in nici un fel.....tie, dar acei copii cum interpreteaza aceste "calificative"? te-ai intrebat? i-ai intrebat? si nu doar pe copii tai ci si pe altii.
da, sunt unii copii care vb mult, dar sunt N alte metode de a-l face sa inteleaga ca nu e ok sa deranjeze, si nu sa deranjeze pe duoamna, ca aci duoamna miss e deranjata, o doare pe ea in 14 daca ceilalti copii is deranjati ori ba, nu e ok sa isi deranjeze colegii....duoamna respectiva are drept principal scop pastrarea linistii depline si a disciplinei, cu orice pret si cu orice mijloace, pt confortul ei.
Fomalhauti spune:
Nu, marturisesc ca nu am intrebat niciodata colegii de gradinita ai copiilor mei cum interpreteaza "bulinele". Dar stiu ca au, pe un carton de pe perete si buline rosii si negre. Presupun ca inteleg ce inseamna fiindca primesc uneori bulina rosie si uneori neagra. Adica atunci cand raspund corect primesc o bulina rosie. Cred ca exact asa interpreteaza: "Am raspuns corect." Si bulina neagra o interpreteaza ca "am facut ceva ce nu trebuia sa fac." Eu le interpretez, cum spuneam, ca pe niste calificative pe intelesul unor copii mici.
Pe cele care sunteti asa revoltate de pedepsele de la gradi nu as vrea decat sa va rog sa va plasati un moment in tabara cealalta. Copiii de la gradi nu stiu sa povesteasca prea multe, dar ganditi-va o clipa ca aveti un copil care este frecvent agresionat de alt copil. Ganditi-va ce ati vrea sa faca educatoarea in acest caz. Ganditi-va daca v-ar satisface explicatia educatoarei ca "i-a explicat ca nu e frumos ce face" sau daca v-ar spune ca a vorbit cu parintii copilului respectiv si il duc la psiholog si spera sa apara rezultatele in cateva luni.
Cum spuneam, copiii nu stiu sa povesteasca unele lucruri, dar, daca aveti un copil mai timid, ce ati dori sa faca educatoarea atunci cand un copil din grupa raspunde imediat la orice intrebare, neintrebat sau cand sunt intrebati alti copii? Daca v-ar povesti copilul ca el nu poate sa raspunda, ca pana se gandeste el, raspunde X? Daca v-ar spune copilul vostru ca nu aude ce spune educatoarea fiindca X vorbeste permanent?
"Exista alte metode" - dar care sunt ele?
Fomalhauti spune:
Si inca ceva, o parere a mea, care am trecut prin ambele situatii: exista ceva mai rau decat o "miss" care se implica in diferite feluri si anume o "miss" care nu se implica.
La subiect: daca sunteti mama unui copil care vorbeste mult e posibil sa vi se para in regula sa fie lasat copilul sa vorbeasca sau e posibil sa doriti sa fie disciplinat. Daca sunteti mama unui copil care nu vorbeste mult si neintrebat cu siguranta nu va va conveni daca in grupa exista un copil care vorbeste mult si este lasat in pace sa vorbeasca in timpul oricarei activitati.
emanouela spune:
asa ar fi modul ideal de interpretare insa ft putini copii, mai ales de varste asa micute, inteleg adevarata semnificatie a acelor buline. trecand peste asta, bulinele pe un panou, garantat nu au acelasi efect psihic, emotional asupra unui copil ca o bulina mare in piept sau alta desenata pe nas. bulina aia neagra de pe panou, ramane pe panou, in urmatoarele 5 min nu ramane decat informatia ca nu tre sa mai greseasca, bulina pe nas sau in piept e prezenta si atrage privirile altor copii, chichoteli, rasete....oare copilul cu bulina pe nas cum se simte? constientizeaza doar c-a gresit sau mai sunt si altele pe care le simte? ideea e ca asa cum tu, cand gresesti, nu-ti desenezi o bulina neagra pe nas sau iti pui o bulina mare in piept, nici copilului nu tre sa i se faca asa ceva.
un bun pedagog stie cum sa lucreze cu fiecare copil, stie sa-l inteleaga, stie sa-l faca sa inteleaga unde, cum si cu ce greseste. una din metodele cu rezultate excelente si de durata e scoaterea in evidenta a comportamentelor/fapteor pozitive, pedeapsa nu face decat scoaterea in evidenta a faptelot negative si obtii doar o educatie prin frica, e, impotriva acestui fel de educatii sunt eu impotriva si contra, indiferent carui copil i se aplica.
emanouela spune:
un copil care vb mult trebuie disciplinat.....dar nu cu pedepse, etc. s-a inteles total gresit, nimeni nu e impotriva disciplinei si educatiei....ci modului in care este ea facuta de unii educatori, invatatori, etc...pt ca unii o fac si fara pedepse, si fara a insufla copilului frica