Ma simt jignita
Raspunsuri - Pagina 15
rall spune:
Eu sunt ca-n topicu' cu flambarea , imi iau de acasa si lenjerie de pat si prosoape (chiar si cand calatoresc cu trenul).
Mi se increteste pielea si sa le ating (chiar daca arata foarte bine, apretate, curate, pufoase etc insa numai cand ma gandesc pe unde s-au sters ceilalti turisti sau cum au stat in pat... brrr).
Realizez ca e o mica nebunie, ca de ex. la restaurante nu am nicio problema in a folosi vesela lor
anya spune:
Eu sunt fan mare. In copilarie, mergeam si in tabara la Navodari si cu parintii...la noi, ca in alta parte nu se putea. Dupa ce am avut voie sa iesim din tara am inceput sa vad cum e in alta parte. Am incercat de la ultra all inclusive-ul turcesc pana la un hotel ieftin si foarte prost ( cu plosnite!!) in Paris. Pana la urma am inteles ca noua (familiei mele) i se potriveste cel mai bine apartamentul. Exista astfel de variante peste tot in lume ...mai putin pe litoralul nostru. Varianta de hotel-apartament sau pensiuni de acest gen nu exista. De fapt asta cauta acei romani veniti cu curcanul si lada de ceapa. Eu nu gatesc in concediu dar ii inteleg. In Grecia (ca tot am zis de ea), in Tenerife, pe Valea Loarei am stat in apartamente - repet, nu apartament inchiriat de la vre-o persoana fizica ci in hoteluri/pensiuni care asa sunt concepute. Sunt studiouri sau apartamente cu mai multe camere. Ai tot ce iti trebuie - frigiderul tau, aragazul tau ba mi s-a intamplat sa am mai mult ca acasa (adica si masina de spalat vase). In unele scria clar ca e inclusa in pret doar curatenia finala iar pentru extra se mai puteau plati cativa euro - stiai exact ce primesti de banii dati.
Michelle - in Thassos unde am fost de mai multe ori pot sa iti spun ca apartamentele au o mica bucatarie cu plita electrica, frigider (in care evident ca indesam si noi pepenele), hota, cratiti si tigai, vesela, detergent si burete de vase. In curte, langa gratar exista o alta plita cu gaz la care erai rugat sa faci prajelile. Cum nu gatesc in concediu - nu am profitat de aceasta facilitate. Chiar si plita electrica am folosit-o doar pt laptele copiilor si cafeaua noastra. Dar exista. Omul cu curcanul putea foarte bine sa foloseasca cuptorul, bunicuta cu ciorbita avea ditamai oala in care sa-si faca preparatul. Pe nimeni nu deranja acest lucru. Culmea e ca atunci cand am anuntat ora plecarii ne-au spus sa lasam cheile in usa ca ei s-ar putea sa nu fie acasa.
Am stat in 3 locatii si ne-am interesat cum se descurca cu curatenia, spalatul lenjeriilor. Unii erau pensionari dar aveau o femeie care venea zilnic si in doua ore facea curatenia de intretinere in cele 8-10 studiouri. Cand plecau turistii statea mai mult. Doar duminica nu venea. La o alta familie la care am stat - erau salariati, profesori de liceu, cu copil mic, si ei faceau curatenia toata. Era luna. Lenjeriile de pat si prosoapele se dadeau la spalatorie. Venea masina de la spalatorie, lua prosoapele si cearceafurile si a doua zi le aducea spalate si calcate. Le era mult mai rentabil decat sa spele/calce ei. Cat despre amabilitate? Ce sa zic...cum am ajuns ne-au invitat la o cafea. Pe culoar era o farfurie cu bomboane. Copiii au fost invitati in camera copilului lor sa se joace. Intr-o zi proprietareasa (profesoara) venea din gradina cand am ajuns de la plaja si pt ca tocmai culesese niste castraveti ne-a pus jumate in brate sa facem salata proaspata la copii. Erau oameni pe care ii cunoscusem cu trei zile inainte si care se comportau ca si cum eram prieteni. Cum sa nu te simti bine?
Revenind la partea turistica. Nu totul este locatia de cazare. In camera stai cat dormi, dar in restul zilei?
Mananci - unde? La terase unde te simti bine sau la terase in care pandesti sa nu te fure? Pot sa va zic o poveste cu patroana unei taverne care vazand ca unul din baietii mei avea o ureche rosie si umflata (o ciupitura) s-a dus acasa si ne-a adus un unguent? Pur si simplu ne-am trezit cu ea cu unguentul. Sau pt ca nu au avut sa schimbe bancnota (cu valoare mare) ne-au mai adus un rand de desert (din partea casei) pana a fugit sa schimbe. Sunt gesturi marunte care fac diferenta.
Vrei sa te plimbi? Sosele libere, fara politisti pusi sa ia banii, cu locuri de popas si belle-vue, cu indicatoare catre obiective turistice (chiar daca unele nu sunt cine stie ce, dar sunt prezentate frumos), cu parcari in care faci pic-nic si culmea, sa gasesti fragute!
De ce unii pot sa faca din "...." bici?
Bee spune:
Si revenind la subiectul "turistii romani sunt cheltuitori si se multumesc cu servicii de proasta calitate". EU personal am destule cunostiinte, prieteni sau rude care pe principiul "merit si eu o vacanta", cand pleaca din tara (e evident ca litoralul/muntele patriei sunt sub standardele lor), pleaca si nu se uita la bani. Am auzit inclusiv idei de genul "pai daca n-am bani destui sa nu ma uit la ei cand mananc sau beau o bere, mai bine nu plec". Ei bine, genul asta de oameni va recunoaste ca serviciile n-au fost "afara" asa cum se asteptau? Vor recunoaste ca s-au inselat? NUUU! Pt ca e vorba de acelasi snobism care-i face sa cheltuie MACAR in vacanta.
Eu macar stiu: momentan "low budget". Nu mai spun ca ma bucur de existenta unor restaurante cu autoservire (unde le cer ce vreau si ma servesc ei), fiindca nu trebuie sa astept cu copiii!
Si unde am fost curatenia era absolut impecabila . Vedeam si menajera campingului cum curata in fiecare loc zilnic.
Sa ma simt prost ca-s multumita?
monica70 spune:
ANYA si pe la noi sunt o gramada de proprietari de pensiuni tae cumsecade.Anul trecut de exemplu am fost in Arieseni si desi am platit 2 camere ne-au lasat,ba chiar au insistat sa ocupam 3 ,ca tot mai era o camaruta neocupata in cabanuta respectiva - eram eu ,parintii mei si cei doi copii mici.Pe urma cum respectivii aveau si o vaca,am vrut sa cumparam de la ei lapte pentru baietel in principal.Prima zi a platit maica-mea un l de lapte si ne-au adus doi l,iar in zilele urmatoare bunicuta familiei,cea care se ocupa de vaca,ne-a adus zilnic lapte si n-a vrut nicicum sa primeasca niciun ban pentru el.Si-acolo aveam bucataria total utilata la indemana si un gratar afara,noi le-am folosit dimineata si seara,ca la amiaza mergeam sa mancam la un restaurant.
La fel am avut asa o bucatarie super-utilata la o pensiune din Sighisoara,sau pe unde am mai fost pe la munte.Dar nicaieri nu am vazut oameni gatind asa "la greu" cum povestea Michelle .Normal asa se gateste cand se inchiriaza un apartament in totalitate,chiar ocupat de 2-3 familii ,dar familii care se cunosc.In general la pensiunile pe unde am circulat bucataria era folosita pentru facut cafea,ceai,fiert un ou - chestii de-astea.Doar gratarele de-afara erau mai solicitate.
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Fomalhauti Mie mi se pare ca si Grecia si Bulgaria sunt exemple demne de urmat. Desi nu am fost acolo; dar ma gandesc ca din moment ce ei au tot mai multi turisti si noi tot mai putini inseamna ca ceea ce fac ei e bine, se cere. |
Eu zic ca n-ar trebui sa comparam turismul pe litoralul romanesc cu cel pe litoralele bulgaresc, grecesc, turcesc; sunt la ani lumina in fata si nu avem sanse sa-i ajungem. Macar pentru faptul ca nu exista concurenta, cum stiti prea bine litoralul nostru geme de oameni in sezon si nu vad de ce ar schimba cineva ceva.
Dar ar mai fi si alte diferente: ceilalti au litoral imens, peisaje diferite, cultura si traditii diferite. Numai bune de prospectat.
Asa ca ne pierdem timpul cu ochii pe litoral (cum bine spunea doamna Udrea, preferata voastra), oricum nu suntem competitivi. In schimb, am putea sa ne concentram pe alte obiective turistice. Care nu sunt sezoniere.
De ce n-o facem? Asta n-o mai stiu. Daca managerul de pe litoral nu are nevoie sa se strofoace prea tare, ca oricum are clienti, nu inteleg de ce un proprietar de pensiune si-ar da cu stangu'-n dreptu'. Dar isi da.
Problema ma depaseste.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
Androix spune:
Mi-am adus aminte de prima vacanta in grecia in katerini. Primul lucru pe care l-am facut a fost sa fac scandal ca in camera mirosea a hoit, iar vesela si tacamurile erau lipicioase si negre de jeg. Dupa indelungi parlamentari am urcat un etaj si la propriu si la figurat unde lucrurile stateau cat de cat omeneste.
Apoi am iesit pe balcon sa fumez o tigara si din greseala am scapat scrumiera printre gratiile balconului. S-a facut tandari in fata pensiunii pe trotuar si am fost uimita de operativitatea proprietarei care in nici 2 minute terminase deja de maturat toate cioburile. In schimb n-a golit cosul de gunoi niciodata in 6 zile cat am stat acolo.
Si in ciuda faptului ca excursia mea nu m-a costat pe mine nimic, ea si-a primit banii, dar daca as fi platit eu nu ramaneam cazata acolo nici doua ore.
Pana la urma eu cred ca e o problema de alegere personala si prioritati. Pentru unii e important sa fie mancare sofisticata si distractii variate, pentru altii sa existe un cuptor suficient de incapator pentru un curcan zdravan, iar pentru altii sa fie prosoapele schimbate zilnic. Fiecare plateste cat isi permite sau cat crede ca merita confortul lui si merge acolo unde ii sunt implinite asteptarile.
Michelle, depinde foarte mult si de numarul de margarete si de pretul pe care il practici. Cine isi permite sa plateasca 120-150 de lei pe noapte pentru un studio (nu stiu la mare dar eu cand merg la munte atat platesc pentru un apartament de doua camere, FARA bucatarie ca nu asta ma intereseaza) nu pleaca in vacanta cu lada de ceapa si curcanul jumulit.
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
monica70 spune:
Apropo de Grecia,eu n-am fost,dar frate-meu a fost de vreo trei ori.Si el mi-a zis ca ba nu le-a placut mancarea de la hotelul/pensiunea respectiva,ba nu era curatenie in camere,ba nu aratau cine stie ce camerele,dar n-a facut o tragedie din asta: a mancat in alte parti,in plus l-au interesat mai mult excursiile, peisajul etc.
Sau la fel in Italia,prietenii ce-au mai fost pe-acolo au fost incantati de unele chestii - plaja,mancarea etc. si mai putin incantati de altele - camerele si baia mai mici,lipsa Tv etc.
La fel pareri si pareri despre Croatia,Muntenegru - fiecare au plusuri si minusuri,fie ca minusurile se refera doar la plajele cu pietre,accesul greu (de exemplu in Muntenegru se ajunge dupa o zi intreaga de mers cu masina prin munti - prietena-mea si fetele ei,cand fost acolo,au vomitat incontinuu pe drum )
Pe mine ma distrau cei ce au fost in Turcia pe la all inclusiv ,mai ales prima oara,ca veneau incantati de cantitatea de alimente si erau suuper incantati de cat "au bagat" in ei si ca au pus 2-3 kg intr-o saptamana ,numai si numai de mancare pomeneau
anya spune:
Depinde ce iti doresti. Daca vrei lux, sa stai cu burta la soare si mancare cat cuprinde - alegi Turcia. Daca doresti plaje salbatice, peisaje deosebite, peste proaspat si simplitate alegi Grecia. Vei fi dezamagit daca astepti in Grecia all inclusive-ul turcesc. Problema e ca la noi pe litoral nu gasesti nici una nici alta. Singurul avantaj e ca ajungi repede si pot sa pleci tot atat de repede.
Monica, de acord cu tine ca in tara gasesti pensiuni foarte ok. Litoralul e dezastru.
monica70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anya Depinde ce iti doresti. Daca vrei lux, sa stai cu burta la soare si mancare cat cuprinde - alegi Turcia. Daca doresti plaje salbatice, peisaje deosebite, peste proaspat si simplitate alegi Grecia. Vei fi dezamagit daca astepti in Grecia all inclusive-ul turcesc. Problema e ca la noi pe litoral nu gasesti nici una nici alta. Singurul avantaj e ca ajungi repede si pot sa pleci tot atat de repede. Monica, de acord cu tine ca in tara gasesti pensiuni foarte ok. Litoralul e dezastru. Anya |
He he asta e avantaj pentru bucuresteni,de p-aci din vest sa vezi cat facem pe drum pana la mare la noi! Chiar de-aia multi din zona noastra se reorienteaza spre ale zari.Dar si asa,departe fiind ,pentru cei cu buget mai redus e singura optiune.
Dar nu numai pentru aia ... O fi dezastru per ansamblu,dar nu peste tot,dovada ca multi se declara multumiti si dupa o vacanta la marea noastra.Mie de exemplu nu-mi trebuie nici lux,nici tone de mancare,momentan nici nu stiu ce peisaje super si optiuni de excursii fiinca m-as zgaria pe ochi ca nu pot merge - copiii fiind inca prea mici nu-s de carat prin asa ceva.Tot ce-mi trebuie deocamdata e un hotel decent pe plaja sau f. aproape de plaja,cu piscina,cu loc de joaca si alte activitati pentru copii ,o zona de plaja neaglomerata si multe optiuni de luat masa in apropiere.De exemplu in hotelul unde am stat ultima oara,in 10 zile s-a schimbat de doua ori lenjeria de pat,prosoapele la una-doua-trei zile,asta depinde si daca le foloseam sau ba ,curatenie se facea zilnic,cosul de gunoi golit zilnic etc. Era hotel de 3 stele.
Si cum majoritatea celor ce aleg marea noastra ca optiune de concediu sunt persoane cu copii mici,cred ca au cam aceleasi cerinte minime.
Ioana_Pos spune:
Si noi optam pentru o locatie unde putem sa gatim cand mergem cu fetita. Nu o pot 'convinge' sa manance la orele fixe ale hotelului si sa mananc eu si ea sa se uite (pentru ca nu ii este foame atunci) mi-ar sta in gat!
Am inceput sa judec litoralul romanesc mai drastic mai ales de cand avem copilul si problema mea cea mai mare o reprezinta gunoaiele de pe plaja. Nu vreau sa deschid o polemica - si turistii si autoritatile au partea lor de vina - vreau doar sa subliniez ca daca as tolera alte aspecte (muzica 'deosebita' de la terase, mirosuri foarte neaose, portii mici fata de gramajul din meniu, sapunel minuscul la baie sau hartie igienica 3/4 consumata etc), gunoiul il gasesc inacceptabil. Poate asta e si una dintre cauzele pentru care turistii straini nu se inghesuie la noi...