Ne dezicem si noi de domnisoare?
Raspunsuri - Pagina 4
andacos spune:
Ba mie nu mi se pare absolut deloc discrimaninatoriu!Tot chestie de interpretare!
Domnisoara are echivalent in multe limbi,insa pentru barbatzi se foloseste doar "domnule"!Ce sa intzelegem,toate societazile nu-s politically correct?
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
tic_tac spune:
tocmai ca e discriminatoriu din cauza de interpretare
oficial, in toate conversatiile mele
toti barbatii sunt domni
toate femeile sunt doamne
daca interpretezi, cu tonalitati sau neoficial, la birfa, pai gasesti 20 de conotatii la adresa doamnelor
andacos spune:
Bineintzeles ca daca vei cauta intentzionat discriminarea ,o gasesti!
Eu am spus ca personal,nu mi se pare discriminatoriu!
Mai discriminatoriu mi se pare-copil din familie destramata de exemplu,decit domnisoara!
Dana
cristoiu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui andacos Bineintzeles ca daca vei cauta intentzionat discriminarea ,o gasesti! Eu am spus ca personal,nu mi se pare discriminatoriu! Mai discriminatoriu mi se pare-copil din familie destramata de exemplu,decit domnisoara! Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
Political corectness e o inventie a zilelor noastre. Si e falsa. Daca nu e vorba de un anumit respect care vine autentic din interior, atunci e political corectness si e de fapt o facatura. Urasc conceptul asta, sincer.
Mai lasati-ma cu political correctness, mie imi place cind mi se saruta mina spre exemplu. Sau cind imi deschide un barbat usa la masina si imi trage scaunul la masa. Normal ca sunt in stare si singura, dar e un gest elegant care imi place.
Imi vine in minte un alt exemplu de revolta la folosirea diverselor cuvinte. Piticii. Sau cum le spunem acum politically correct in romana? In america a trecut prin diverse faze. Dwarf a fost considerat insulta, s-a trecut la midget. Acum midget e la rindul lui insulta, s-a trecut la little people. Cind o sa devina si asta insulta, nu stiu cum o sa le mai spunem, probabil hight challenged ori growth impared, ca raminem fara cuvinte in dictionar.
Asa e si cu domnisoara sau doamna. Oricare din cele doua apelative pot suna insultator, in functie de intentia vorbitorului. Si pe urma si cuvintul doamna este discriminator. Adica nu suntem cu totii fiinte umane? Hai sa zicem fiinta marinj georgescu si fiinta anca ionescu. Si atunci nu mai e discriminator. Ma rog, ramin numele discriminatoare
Dana, eu de fapt voiam sa aprob mesajul tau, dar m-am lansat si am pierdut intentia initiala
ladyJ spune:
Oh, chiar nu stiam ca exista femei care se simt discriminate sau de-a dreptul insultate cand li se spune (spunea) domnisoara.
Deceneus spune:
citat din mesajul lui ladyJ Oh, chiar nu stiam ca exista femei care se simt discriminate sau de-a dreptul insultate cand li se spune (spunea) domnisoara. -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
Erau si sunt domnisoare "ofilite" care se simt insultate daca le spui doamna.
Pana in 30 de ani domnisoarele vor sa fie tratate ca doamne, si doamnele de peste 30 si-ar dori sa fie privite ca domnisoare.
ladyJ spune:
Deceneus, da, am avut si eu o profesoara in liceu care era necasatorita, avea vreo 50 de ani si lua foc daca i te adresai cu doamna.
Dar totusi, sa te simti insultata(??!!) sau discriminata cand ti se adreseaza cineva cu domnisoara, mi se pare prea de tot. Poate sa nu iti placa, sa preferi sa ti se adreseze lumea simplu, pe nume, asta pot intelege. Dar sa te simti facuta proasta din cauza de domnisoreala...
andacos spune:
citat din mesajul lui ladyJ Dar totusi, sa te simti insultata(??!!) sau discriminata cand ti se adreseaza cineva cu domnisoara, mi se pare prea de tot. Poate sa nu iti placa, sa preferi sa ti se adreseze lumea simplu, pe nume, asta pot intelege. Dar sa te simti facuta proasta din cauza de domnisoreala... -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
Mda...asa cum am spus si intr-un mesaj anterior,tare as vrea sa ma mai "discrimineze" cineva spunindu-mi domnisoara!
Oricum ma simt bine si cind mi se adreseaza diverse bunicutze sau bunici cu ..Junge Dame!
Cristoiu,nu intzelesesem pina la ultima propozitzie "de ce te iei de mine"ca doar si eu sustzineam acelasi lucru!
Dana
salcia spune:
Dana, asa e, ai inteles ce trebuie, in general mai nicio societate nu e foarte politically correct in esenta, pentru ca na, sunt mii de ani de... incorrectness, sa zicem, si e greu sa-i depasim atat de repede. Dar unele societati fac eforturi mai mari si altele mai mici (spre deloc).
Cristoiu, cred ca politically correctness-ul poate fi o facatura, dar nu e o "facatura negativa", ci o incercare de a corecta niste lucruri strambe. Incercam sa corectam niste obiceiuri, niste mentalitati, niste atitudini, niste comportamente si limbajul odata cu ele. Ca sa dau un exemplu, nu stiu daca e neaparat cel mai nimerit, in perioada interbelica nu era nicio problema sa se discute in presa despre evrei numindu-i "jidani". Acum nimeni nu-si mai permite sa foloseasca intr-un discurs public aceasta denumire, pentru ca e considerata peiorativa si chiar discriminatoare/antisemita. Ce vreau sa spun e ca mentalitatatile noastre evolueaza si limbajul la fel.
Problema nu e cum te simti tu cand ti se zice intr-un anumit fel sau cand ti se deschide usa etc., ci cand lucrurile astea se fac asa, ca expresie a unei anumite mentalitati si atitudini fata de "sexul slab" (hm, sexul slab care naste... pai daca ne luam numai dupa asta, sexul puternic ar trebui sa fie ceva super-uman). O mentalitate care considera ca o femeie se defineste prin statutul ei conjugal (dar un barbat nu), prin faptul ca e mai mica, mai slaba, mai neajutorata. Nu ma refer aici la cazul tau, eu discut la modul general.
Nu vreau sa se ajunga la extreme, dar pe de alta parte ma mir ca nu se observa dublul standard, care mie mi se pare vizibil din spatiul cosmic :). Aici e problema. Si deocamdata povestea asta cu "domnisoara" se refera doar la limbajul oficial (macar asta sa fie corect, ce naiba!), pentru ca altfel e foarte greu de eliminat o astfel de expresie din limbajul informal...
Lady, eu nu ma simt insultata de apelativul "domnisoara", dar as prefera sa nu fie important pentru lume daca sunt sau nu, ca nu asta e relevant despre mine. Nu cred ca se simte vreo femeie facuta proasta (ideea nu e ca-i proasta, ci ca e maritata sau nu, si care-i relevanta?), pur si simplu nu e in regula, din cauza acelui dublu standard. La fel cum in cazul barbatilor toti sunt domni, indiferent ca sunt casatoriti sau nu, si femeile pot fi toate doamne.
Cat despre pitici, nu stiu care e denumirea medicala (persoane care sufera de nanism?!), si nu stiu daca lor le place denumirea de "pitic", mai ales ca a ajuns sa aiba si oaresce conotatii negative. La fel cum s-a intamplat cu termenul "handicapat", care a ajuns un fel de insulta (si nici asta nu mi se pare deloc in regula). Nu tot ce-i in limbajul comun e ok...
ladyJ spune:
Salcia, in general ´´domnisoara´´ se foloseste cand persoana pare foarte tanara. Se intampla foarte des sa numesti o femeie ´´doamna´´, iar ea sa fie necasatorita si sa aiba sub 25 de ani, la fel cum se intampla sa te adresezi cu ´´domnisoara´´ iar femeia sa fie defapt casatorita. Si peste 25 de ani
Nu cred ca pe interlocutor il intereseaza in mod direct daca esti maritata sau nu. Daca esti imbracata in jeans si in tricou cu parul prins in coada de cal si iesi in parc cu copilul, sunt sanse mari sa ti se spuna ´´domnisoara´´. Desi e evident ca ai un copil dupa tine, unii vor crede ca esti bona,verisoara, vecina, etc ca pari foarte tanara. Nu te vor ´´domnisori´´ ca sa te enerveze sau ca sa te jigneasca.
Sub nicio forma nu vad relevanta comparatia cu ´´jidan´´ sau ´´bozgor´´.
Domnisoara Anda,ce parere aveti?