Ne dezicem si noi de domnisoare?
Raspunsuri - Pagina 3
AB_AC spune:
Ntzzz "Domnu Jenica ce colege aveti la gradi" nu-i doar jean:)
Poate le da prin minte ca pana la 18 ani sa lase apelativele. Numele si atat.
Marox spune:
Nah, titlurile de dinaintea prenumelui sint facute sa stie lumea despre cine-i vorba. M. Dominique sau Mme/Mlle Dominique, Camille, etc...
AB_AC spune:
si ce conteaza mey pe formularul de cantina? Ii da portie mai mica daca-i fata?
Sau note mai mari ?
Pe mine nu ma deranjeaza apelativele astea dar le gasesc farafastacuri inutile nume si sex daca tot vor sal stie si gata.
Marox spune:
A, nu, e pe factura! Sa stie parintii daca platesc pentru baiat sau pentru fata ! Stii cum sint francezii, teribil de simandicosi cind vine vorba de politeturi: Bonjour madame, merci monsieur, ...
Ramonika spune:
mi se pare corect ce au facut. daca s-ar scoate si din limbaj cuvantul domnisoara n-ar fi rau.
la noi cand se zice domnisoara are mai degraba conotatie negativa, in sensul ca esti necoapta, mai prostuta. nu mi s-a parut ca daca ti se zice domnisoara inseamna ca te vede mai tanara.
Cristina_C spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramonika mi se pare corect ce au facut. daca s-ar scoate si din limbaj cuvantul domnisoara n-ar fi rau. la noi cand se zice domnisoara are mai degraba conotatie negativa, in sensul ca esti necoapta, mai prostuta. nu mi s-a parut ca daca ti se zice domnisoara inseamna ca te vede mai tanara. |
Asa este. Sau " Saraca, nu s-a maritat pana acum"
Ramonika spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Cristina_C
Asa este. Sau " Saraca, nu s-a maritat pana acum" |
clar.
poti sa ai 3 doctorate, sa fii fericita si implinita, daca esti domnisoara, degeaba, mai respectata e o femeie de servici maritata, pt. ca e doamna...
nu mai zic ca de la domnisoara la domnisorica sau donshoara e doar un pas...
tic_tac spune:
folosirea apelativului domnisoara e discriminatoriu, referitor la statutul civil al persoanelor
asa cum toti domnii sunt domni, indiferent ce scrie in BI/CI
asa ar trebui sa fie doamne, toate doamnele !
sa nu fie evidentiat statutul civil in conversatie
pentru mine e un apelativ politicos cind nu stiu numele si fac referire la o alta persoana
si cind mi se atrage atentia, pe diverse tonuri, ca nu e doamna !? eu le zic ca ptr. mine toate sunt doamne !!! de rang egal si ca nu-mi pasa ce sunt
pe ton corespunzator
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ramonika poti sa ai 3 doctorate, sa fii fericita si implinita, daca esti domnisoara, degeaba, mai respectata e o femeie de servici maritata, pt. ca e doamna... nu mai zic ca de la domnisoara la domnisorica sau donshoara e doar un pas... |
Ba mie mi s-a intimplat (la fostul loc de munca din Romania)sa mi se spuna sub forma de repors bineintzeles, ca"doamna X e mama,eu sunt domnisoara X"(desi ca si virsta se putea incadra foarte bine la apelativul "doamna")
Ma rog,ideea este ca tare-as vrea sa ma mai strige cineva"Domnisoara X..."si niciodata nu m-a deranjat apelativul asta,nu m-am simtzit nici discriminata,nici luata in ris,in niciun fel!
Cred ca tzine de interpretarea fiecaruia!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
salcia spune:
Interpretare, ne-interpretare, ciudatenia apare atunci cand clasificarea asta in functie de statutul marital se aplica doar femeilor. Limbajul reflecta ceea ce se intampla in societate, deci daca societatea nu e politically correct in esenta ei, nici limbajul nu e. Dar romanul, mai destept decat (multi) altii , intotdeauna a ras de... exagerarile astea.