Ne dezicem si noi de domnisoare?
Raspunsuri - Pagina 5
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ ´. Domnisoara Anda,ce parere aveti? -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
cooorect!!!!!!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
salcia spune:
Lady, prin comparatia respectiva voiam sa spun ca lucrurile, societatea evolueaza si limbajul la fel. Ceea ce acum cateva zeci de ani era acceptabil, acum nu mai este. La fel se poate intampla si cu "domnisoara", poate peste ceva timp va fi inacceptabil sa folosim termenul asta...
Si da, "domnisoara", conform definitiei din DEX, inseamna fata (sau femeie) care nu e maritata. La fel cum "doamna" e un termen de politete pentru o femeie maritata. "Domn" e... "termen de politete pentru un barbat" (tot din DEX). Punct :).
ladyJ spune:
Da, Salcia, conform definitiei asta inseamna domnisoara: femeie care e nemaritata. Adica o femeie foarte tanara. Atat.
Asta in general, ca sunt si femeile ajunse la o varsta venerabila care-s tot nemaritate si deci tot domnisoare si carora li te adresezi cu ´´doamna´´ din cauza varstei.
Aici comitem o impolitete? Pentru ca, conform definitiei, doamna este o femeie maritata. Daca spunem doamna unei domnisoare mai in varsta sau nu, nu inseamna ca suntem nepoliticosi.
La fel, daca spunem domnisoara unei doamne, nu cred ca e vorba de impolitete, discriminare sau insulta.
Acum, eu daca merg undeva si mi se adreseaza un necunoscut cu ´´domnisoara´´, inteleg doar ca acel necunoscut crede ca-s foarte tanara. Si nu cum s-a scris aici la subiect , anume ca ar fi vorba de lipsa de respect.
gmmm spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui cristoiu
Political corectness e o inventie a zilelor noastre. Si e falsa. Daca nu e vorba de un anumit respect care vine autentic din interior, atunci e political corectness si e de fapt o facatura. Urasc conceptul asta, sincer. Mai lasati-ma cu political correctness, mie imi place cind mi se saruta mina spre exemplu. Sau cind imi deschide un barbat usa la masina si imi trage scaunul la masa. Normal ca sunt in stare si singura, dar e un gest elegant care imi place. Imi vine in minte un alt exemplu de revolta la folosirea diverselor cuvinte. Piticii. Sau cum le spunem acum politically correct in romana? In america a trecut prin diverse faze. Dwarf a fost considerat insulta, s-a trecut la midget. Acum midget e la rindul lui insulta, s-a trecut la little people. Cind o sa devina si asta insulta, nu stiu cum o sa le mai spunem, probabil hight challenged ori growth impared, ca raminem fara cuvinte in dictionar. Asa e si cu domnisoara sau doamna. Oricare din cele doua apelative pot suna insultator, in functie de intentia vorbitorului. Si pe urma si cuvintul doamna este discriminator. Adica nu suntem cu totii fiinte umane? Hai sa zicem fiinta marinj georgescu si fiinta anca ionescu. Si atunci nu mai e discriminator. Ma rog, ramin numele discriminatoare Dana, eu de fapt voiam sa aprob mesajul tau, dar m-am lansat si am pierdut intentia initiala |
Exact.
Cindva o sa-mi fac timp sa citesc "1984". Asta a propos de novlangue (newspeack).
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui gmmm Exact. Cindva o sa-mi fac timp sa citesc "1984". Asta a propos de novlangue (newspeack). |
Pacat ca n-ai avut timp pana acum. Se spune Newspeak si cartea s-ar putea sa contina ceea ce nu te astepti. S-ar putea sa ridice in slavi gandirea individuala si luarea fiecarei persoane in parte with her "ownlife" si nu cea incadrata in vreun schelet de domnisoara sau doamna.
"It was curious to think that the sky was the same for everybody, in Eurasia or Eastasia as well as here. And the people under the sky were also very much the same—everywhere, all over the world, hundreds or thousands of millions of people just like this, people ignorant of one another's existence, held apart by walls of hatred and lies, and yet almost exactly the same—people who had never learned to think but were storing up in their hearts and bellies and muscles the power that would one day overturn the world."
Si s-ar putea sa contina erori de gandire "literala" fata de gandirea "stiintifica" pe care si-ar fi dorit-o. Technologia a aparut cum a visat el, dar a ajutat exact la obtinerea libertatii, la descentralizarea si redistributia centrelor de putere, la reaparitia ganditorilor liberi si diversi prin bloguri. La propagarea unor imagini diferite de cea oficiala. La el computerul centralizat facea totul analiza totul. In fapt informatia e atat de multa incat si cand ea exista in bazele de date ale controlorilor nu o pot accessa si reuni in timp util. Si asta-i un trend.