Pamanturile Romaniei, pe mana strainilor

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui motanik

Si eu ca musca in lapte :)
De ce e sigur ca vor creste preturile dupa 2014? Ce se intampla in 2014?

--------------------

Povestea minunilor

Vor creste preturile la gaze si energie, si atunci toate vor suporta majorari.
Daca se maresc salarile la bugetari din motive electorale, inseamna inflatie si cresteri de preturi in 2013.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Deceneus, dar cum ai ajuns tu la concluzia ca ar fi mai ieftin pentru un ´´supermarket de flori´´ sa-si produca propriile flori si sa nu le aduca din Olanda? De ce ar fi mai bine asa?
Producerea florilor poate fi atat o afacere profitabila cat si una neprofitabila. Multi factori joaca aici. Nu poti spune ´´daca ar fi agricultura profitabila, supermarketurile ar investi in agricultura´´- asta e o premiza falsa, dupa parerea mea.

Agricultura e si neprofitabila si profitabila, depinde cine si cum o face. Iar cand ai un supermarket si esti evident orientat spre castig(ca nu faci binefacere) atunci alegi evident calea simpla: cumperi de la cei care deja produc, pentru ca produc bine si cu folos, mult si la cerinta pietei, iti fac preturi bune si toata lumea e fericita.

Spania hraneste Europa cu castraveti. Europa manananca cu placere castravetii. Deci afacerea e profitabila, se vand sute de mii de tone. Dar asta nu inseamna ca toti investitorii din lume alearga acum sa puna castraveti. Unii prefera alte arii de investitie, din care scot profit bun. Supermarketurile de exemplu. Mancarea produsa se vinde aici.

Daca tu ai fi producator de castraveti, sa zic ca ai scoate 10 tone pe zi, sa nu imi spui ca i-ai vinde singur. Nu, ai vinde la toti care vin sa cumpere. De ce ti-ai bate capul sa-ti convingi investitorii sa faca ´´supermarketul de castraveti deceneus´´ ca sa iti vinzi acolo amrfa ? Ai castiga mai mult asa? Eu zic ca dimpotriva.Mai bine investesti in continuare in castraveti si la anul poate scoti 15 tone pe zi. Are cine-i vinde.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus

Firmele mari au tendinta sa isi extinda afacerea spre aprovizionar si spre desfacere, pentru a avea certitudinea stabilitatii afacerii.
O ferma are tendinta sa investeasca in industrializare si chiar in comercializarea produselor (carne, legume, fructe, patiserie etc).
Fenomenul poate fi si invers. Un abator sa investeasca intr-o ferma zootehnica, sa aiba siguranta aprovizionarii, sa nu mai depinda de fluctuatile pietei.

ai auzit de economia de scara? nu intotdeauna e profitabil sa detii tot lantul de productie.
sigur, sunt firme care o fac, dar acestea sunt ori concernuri uriase, ori au preturi mari la produsul final.

pe de alta parte, incepe sa devina un trend, presupun ca derivat din trendul bio-ecolo, sa-ti produci singur marfa si chiar materia prima. e o garantie a calitatii marfii si a faptului ca e obtinuta intr-un mod echitabil si durabil. un exemplu ar fi yves-rocher, care-si cultiva singur(a) plantele din care-si produce cosmeticele. cel putin asa am citit intr-o brosura de-a lor.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

mai este ceva de spus.
pentru cei din Ardeal situatia e f cunoscuta, mai ales pt cei din Valea Jiului.
minele noastre au fost inchise, ca nu-s bune,cele care functioneaza,au doatri minime. de ce s-au inchis?
pai asa fuse ordin de la UE.ordinul l-au primit si cei din Ungaria.
unde lucreaza o parte din minerii din Valea Jiului? in Ungaria!

cam asta e filosofia.
cine are demnitate nationala si-o sustine si si-o afirma oriunde.

in cazul pamanturilor din tara noastra, daca ceea ce se produce ar merge si in tara, ar fi ok,daca nu, ramanem macar cu faptul pozitiv ca s-au creat niste locuri de munca.

cat priveste potentialul de agricultura eco, a fost imens,dar scade vazand cu ochii.
discutam cu un taran din Suceava care imi spunea:la toamna toti vom aduce ceapa de asta modificata, pt ca nu trebuie prasita, nu o mananca daunatorii.da, se pierde samanta romaneasca,dar profitul e mai mare!

si nu singurul care gandeste asa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui marius

Intrebarea asta.... este stupida nu te superi bine?

"De ce aduc supermaketurile produse agricole din vest, cand ar putea investi sa le produca in Romania"

Supermarketurile sunt doar comercianti nu producatori....
Care este intrebarea ta?
Exista producatori in Romania chiar majori (ma refer la partea agrozootehnica si derivate).

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

In spatele supermaketurilor stau investitori.
De ce nu investesc si in alte domenii?
Pentru ca asa cum ai spus intervine rentabilitatea, riscul si mediul de afaceri.
Eu ce spuneam mai sus?
Ca agricultura nu-i rentabila si tu ai sustinut ca este.
Capitalul nu este comercial sau industrial din "nastere", devine comercial, industrial sau agricol prin destinatie.
Capitalul se indreapta spre domenile cele mai profitabile si "fuge" de domenile nerentabile.

Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

De unde stii tu unde anume investesc investitorii care au investit in supermarketuri?
Pe de alta parte totul decurge in ultima instanta(cu abaterile de rigoare) ca un rezultat ale cererii si ofertei.
In egala masura exista productie agrozootehnica etc si in conditii de rentabilitate/profitabilitate si in prezent si in Romania.
Ca unii decid sa faca comert, altii turism iar altii productie este deja o chestiune de decizie.
In mod sigur toti isi fac calcule. In mod sigur tot cauta profitul. In mod sigur nu toti sunt la fel nu toti au aceeasi mentalitate. Asta ca sa raspund la intrebarea retorica de ce nu investitorii in supermarketuri nu investesc in productie.
Mai este un aspect important. In general investitorii fac afaceri in domeniile care le cunosc sau care ajung sa le cunoasca intr-un timp rezonabil.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Mergi la inceput

Citat:
Daca se maresc salarile la bugetari din motive electorale, inseamna inflatie si cresteri de preturi in 2013.

Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

Mai sa fie.... cand a avut loc scaderea salariilor bugetare conform teoriei expuse de tine a avut loc un proces de dezinflatie?

Pe de alta parte care este ponderea efectiva a banilor intrati in sistem cu titlu de salarii nete din total salarii acordate pe economie ca sa reprezinte un factor inflationist macar de dragul ideii.
In egala masura sa inteleg faptul ca are loc o mentinere a ofertei globale in aceeasi perioada astfe incat sa discutam de inflatie redusa la acesti doi factori? Macar de dragul ideii.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui histamina

cat priveste potentialul de agricultura eco, a fost imens,dar scade vazand cu ochii.
discutam cu un taran din Suceava care imi spunea:la toamna toti vom aduce ceapa de asta modificata, pt ca nu trebuie prasita, nu o mananca daunatorii.da, se pierde samanta romaneasca,dar profitul e mai mare!

si nu singurul care gandeste asa.

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=167651&nm=Sebastian-Minunea-mea

Trebuie facuta distinctia intre cresterea calitatii materiilor prime inclusiv prin inginerie genetica si modificarea genetica senso stricto pe romaneste diminuarea dezavantajelor si mentinerea sau cresterea avantajelor.
Prin dezavantaje s-ar putea enumera rezistenta la factori externi, ritmul de crestere, productivitatea DAR cu mentinerea sau chiar majorarea factorului nutritiv.
Desigur acesta este un deziderat - in realitate sub acest deziderat se produc multe marlanii.
Personal consider ca cei care vor lupta pentru obtinerea de produse inalt nutritive vor avea preturi mari iar aceste produse (cel putin teoretic) se vor distinge prin pret care va reflecta calitatea in raport cu produsele similare ieftine si de calitate inferioara.

Desigur se pune problema si capacitatii efective de plata a consumatorului. Foarte important si acest aspect.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui histamina
minele noastre au fost inchise, ca nu-s bune,cele care functioneaza,au doatri minime. de ce s-au inchis?
pai asa fuse ordin de la UE.ordinul l-au primit si cei din Ungaria.
unde lucreaza o parte din minerii din Valea Jiului? in Ungaria!

Fals.
www.indexmundi.com/energy.aspx?country=hu&product=coal&graph=production" target="_blank">In Ungaria s-au inchis majoritatea, productia lor de carbune reducandu-se mult mai drastic decat www.indexmundi.com/energy.aspx?country=ro&product=coal&graph=production" target="_blank">la noi!
La noi s-au inchis doar minele complet nerentabile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lali spune:

Investitia in agricultura e mare, iar amortizarea se intinde pe o perioada mai lunga decat in alte domenii. In agricultura romaneasca trebuie investit mult in infrastructura in primul rand, pentru ca nu e nici o afacere sa stai cu ochii pe buletinul meteo care sa-ti influenteze crucial profitul.

Iar daca va referiti la produsele legumicole de supermarket nu uitati ca cea mai mare concurenta ar fi din partea produselor tarilor mediteraneene unde clima favorizeaza mult mai mult cultivarea acestui tip de produse. Clima blanda si calda ii scuteste de o multime de costuri obligatorii la noi in diverse perioade ale anului.

Insa exista spre exemplu fructe sau cereale care ar putea fi cultivate in Romania si vandute cu succes. E nevoi de teren mult comasat, investitie mare si ... rabdare. Apoi investitiile facute trebuie sa asigure o productie relativ previzibila pentru contractare.

Dar cat timp exista alte domenii in Romania in care aceiasi bani produc profit mai mare sau mai repede, investitorii se vor orienta acolo. Eu zic ca va veni si vremea agriculturii romanesti. Intrebarea e daca nu cumva o vor face strainii sau ne vom cumpara de la ei pamanturile inapoi la cu totul alte preturi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ

Deceneus, dar cum ai ajuns tu la concluzia ca ar fi mai ieftin pentru un ´´supermarket de flori´´ sa-si produca propriile flori si sa nu le aduca din Olanda? De ce ar fi mai bine asa?
Producerea florilor poate fi atat o afacere profitabila cat si una neprofitabila. Multi factori joaca aici. Nu poti spune ´´daca ar fi agricultura profitabila, supermarketurile ar investi in agricultura´´- asta e o premiza falsa, dupa parerea mea.

Era un exemplu ipotetic. Romstal este comerciant de instalatii sanitare, Mobexpert comerciant de mobila, de ce nu ar fi si un mare comerciant de flori?
Am dat exemplu cu florile pentru ca sunt un produs perisabil, care trebuie sa-l vinzi rapid, si asemena produse se cultiva aproape de piata de desfacere, pentru a castiga timp si pentru a reduce cheltuielile de transport.
Desi langa Bucuresti exista teren nelucrat, exista fora de munca ieftina, exista piata de desfacere, cultivatorii de flori prefera sa le aduca din Olanda.
Ce le lipseste producatorilor olandezi sa investeasa in sere sa le produca aici cu aceeasi tehnologie, cu costuri mai mici de productie si de transport?
Le lipseste increderea in mediul de afaceri, si conditile de mediu de afaceri neprielnice! Aici exista riscul sa le vandalizeze culturile si nimeni nu-i protejeaza.
Citat:
Agricultura e si neprofitabila si profitabila, depinde cine si cum o face.

Agricultura este nerentabila in toata UE. In toate tarile se acorda subventii, in vest mai mari decat in Romania.
Sunt rentabile produsele clonate cu productii mari la ha, dar ele au continut mai scazut de substanta nutritiva.

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ
Daca tu ai fi producator de castraveti, sa zic ca ai scoate 10 tone pe zi, sa nu imi spui ca i-ai vinde singur. Nu, ai vinde la toti care vin sa cumpere. De ce ti-ai bate capul sa-ti convingi investitorii sa faca ´´supermarketul de castraveti deceneus´´ ca sa iti vinzi acolo amrfa ? Ai castiga mai mult asa? Eu zic ca dimpotriva.Mai bine investesti in continuare in castraveti si la anul poate scoti 15 tone pe zi. Are cine-i vinde.
--------------------------------------------
´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F.

lady - nu ai inteles ce am scris, confunzi comerciantii si producatorii cu investitorii.
Supermarketurile sunt o investitie la fel ca productia de castraveti. Pe piata actuala, investitorii nu sunt producatori. In general sunt fonduri de investitii care-si plaseaza banii pe baza unui plan de afaceri. Daca planul de afaceri este rentabil investesc. Investitorii nu sunt specializati pe o gama de produse.

Eu intrebam de ce nu sunt investitii in agricultura?
Raspunsul este pentru ca nu se obtine profit, desi terenurile sunt dintre cele mai fertile din UE, si forta de munca printre cele mai ieftine din UE. La avantajele enumerate am aduagat cheltuieli de transport mai mici decat in cazul importurilor.
Cine-i opeste pe fermieri sa faca un plan de afaceri sa atraga investitii, sa ia terenuri in arenda si sa investeaza pentru a vinde in zona, in Romania in Bulgaria, sau in Ucraina?

Mergi la inceput