Pamanturile Romaniei, pe mana strainilor

Pamanturile Romaniei, pe mana strainilor | Autor: histamina

Link direct la acest mesaj

Am gasit acest text si,desi nu sunt nationalista, nu sunt xenofoba, m-a apucat un soi de revolta.
stiu pe cineva ce a incercat sa cumpere teren si sa faca agricultura eco. insa la pomelnicul de avize, de stampile, stampilute, a zis, pas.

se pare ca nu e pt toti la fel.
cum va explicati totusi faptul ca investitorii apartin unei anumite culturi?
dar faptul ca se vinde ceea ce , macar in teorie, e al nostru si e ilegal de instrainat?

Pamanturile Romaniei, pe mana strainilor
Romania nu mai are nicio sansa sa scape de liberalizarea pietei funciare in 2014, pentru a evita preluarea masiva de terenuri de catre straini. Liberalizarea a fost una dintre conditiile integrarii in UE.

Preturile mici si solurile fertile fac din Romania un adevarat 'El Dorado' pentru marii investitori in agricultura sau imobiliare. Potrivit unei statistici prezentate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), strainii au 700.000 de hectare de teren agricol romanesc, cu toate ca - cel putin oficial - acestia nu au dreptul sa le cumpere.

'Cei mai activi cumparatori in Romania sunt din tari precum Irak, Liban, Siria, Arabia Saudita si Iran. Este periculos cum se valorifica acest teren, pentru ca este posibil sa se dirijeze spre export întreaga productie', avertiza Valeriu Tabara, pe atunci ministru al Agriculturii.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ch_dana spune:

Sa fie sanatosi, sa il ia ei. Nu de alta, dar alor nostri le pute munca la camp...stii tu ca nu gasesti oameni la munca nici pe bani+mancare, prefera sa stea pe somaj ?! Asta in Baragan, nu stiu in alte parti cum e.

Mama are niste hectare care, de langa Bucuresti, au ajuns aproape ...la Dunare, pentru ca era prea marunta pentru interesele imobiliare de aici. Platim impozit, de folosit nu-l folosim deoarece (evident!) cadastrul nu s-a facut. Deocamdata suntem in proces. Sper sa apuce sa-l ia in posesie, are o varsta...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns histamina spune:

da,asa e.
efectiv nu gasesti oameni cu ziua.
stiu de la prietenii mei care au o ferma.
alearga saracii dupa cienva sa munceasca, si abia gasesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

daca il iau sa-l munceasca, foarte bine. poate cu ocazia asta mai creeaza si niste locuri de munca, mai aduc bani la buget etc etc.
decat sa stea parloaga in proprietatea romanilor, mai bine la straini si sa iasa ceva util de pe urma lui.

oricum, mai bine se concesiona acest teren decat sa se vanda, pentru ca daca se ajunge la suprafete uriase vandute, ne trezim maine-poimaine ca nu mai e tara noastra....

Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Chestiune de politica. In mod normal(parerea mea) fiecare stat(natiune) ar trebui sa isi protejeze interesele ca si poolitica de stat.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Ramonika

oricum, mai bine se concesiona acest teren decat sa se vanda, pentru ca daca se ajunge la suprafete uriase vandute, ne trezim maine-poimaine ca nu mai e tara noastra....

Ei, dar crezi ca strainii aia iau pamantul in geamantane si pleaca cu el? Tot Romanesc e pamantul, atata timp cat sta intre granite romanesti. Iar investitorii aia tot legilor romanesti in vigoare se supun, nu vin cu legile lor.
Sigur ca e de rasul plansul cum romanii stau si se tot plang ca nu au aia, nu au cealalta, ca nu merita sa faca agricultura, ca vremea, ca nu stiu mai ce. Dar asta e, cine are dorinta de munca si perspective se apuca de treaba. Fie straini fie romani, ca sunt si romani implicati in afaceri cu agricultura.

Mergi la inceput

In agricultura viata este destul de grea. Investitiile sunt majore, riscurile de asemenea, asigurarile nu sunt mici, returnabilitatea profitului este in timp, rata profitului este destul de mica.
Intradevar daca se discuta de rentabilizarea productiei agricole sau zootehnice in timp apare si profitul. Nu este necesara chiar atat de multa forta de munca dar sunt necesari bani. Ceea ce nu se prea spune ar fi ca din productia de hrana nu ai cum sa pierzi. Mancarea este o necesitate primara si va ramane ca atare.
Cat despre romani - ce cred ca ar trebui sa se schimbe major este mentalitatea. Adica se munceste in agricultura. Si este praf, caldura, frig, miros, oboseala dupa caz.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Mergi la inceput

Marius, dezvolta un pic, ce anume din mentalitate crezi ca e necesar sa se schimbe?
Poate romanilor nu dorinta de a munci le lipseste,ci poate curajul de a se apuca de o afacere de acest gen (cu tot ce include asta in afara de munca). Viziunea poate. Increderea.

Mergi la inceput

Un exemplu chiar mai sus:

Citat:

Sa fie sanatosi, sa il ia ei. Nu de alta, dar alor nostri le pute munca la camp...stii tu ca nu gasesti oameni la munca nici pe bani+mancare, prefera sa stea pe somaj ?! Asta in Baragan, nu stiu in alte parti cum e.

Mama are niste hectare care, de langa Bucuresti, au ajuns aproape ...la Dunare, pentru ca era prea marunta pentru interesele imobiliare de aici. Platim impozit, de folosit nu-l folosim deoarece (evident!) cadastrul nu s-a facut. Deocamdata suntem in proces. Sper sa apuce sa-l ia in posesie, are o varsta...

Dar mai am destule... concrete.

Mergi la inceput

OK, am inteles.

Apropo,Dana, cum adica au ajuns hectarele de langa Bucuresti langa Dunare?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Lady J, are dreptate pt. ca daca vin investitori cu idei si utilaje si vor cultiva pamantul eficient Statul are avantaje din impozitele care se percep si romanasii nostri poate vin de la capsuni si lucreaza pe pamntul pe care l-au vandut pe nimic.
Mie insa nu mi se pare corect altceva. Masura de taxare a pamantului nelucrat mie imi miroase a forta pe proprietarii cu loturi mici sa-l vanda si in conditiile de acum cam pe nimic.
De ce nu se amana aceasta hotarare pt. 2014 cand va fi o crestere f.mare a cererii de teren arabil.
Bietul om de la tara nu are cu ce sa-si lucreze pamantul si cred ca numeai cu un cal si plug mai poate face fata la pretul motorinei.
Productia lui nu este incurajata cu nimic pt. ca subventiile sunt povesti de adormit copiii.
Eu ma tin cu dintii de ha-le mele, platesc si taxe si impozite, daca nu-mi vine o idee pana atunci si am eu ceva in cap cum ar fi: Salcie energetica, Miscanthus, plante medicinale, etc.
Fiind intr-o zona langa Bucuresti cu posibilitati mari nu-l vand ca poate imi fac eu un Centru medical si nu altii !
Sa ii vad pe consatenii mei care acum imi rad in nas pt. ca au vandut cu 3 EUR/mp ce vor mai zice atunci cand va creste categoric f. mult pretul la terenuri in 2014!
Si-au pus gard nou, si-au vopsit casa rozbonbon si trebuie sa recunosc ca si-au luat masina de tuns iarba din fata casei.
Ce am spus mai sus nu este ca sa ma laud ci cum am gandit de cand am primit pamantul mostenire de la strabunici si cum mi-au dat lacrimele cand am vazut actele cu care strabunicul, avand si multi copii, a reusit de a adunat an de an cate o bucata de pamant dar si sa-si tina copiii la facultate dar, si sa fie batut in beciul Primariei pt. ca era chiabur.
Ce este asa greu sa pui de ex. galbenele, care odata puse nu mai scapi de ele an de an, sau sorg.Pamant lucrat fara taxe.

Mergi la inceput