lege impotriva violentei domestice
Presedintele Romaniei, a semnat joi, 8 martie, Decretul pentru promulgarea Legii privind modificarea si completarea Legii nr. 217/2003 pentru prevenirea #351;i combaterea violen#355;ei īn familie", potrivit unui comunicat al Administra'iei Preziden#355;iale.
Seful statului a spus ca promulgarea legii pentru combaterea violentei in familie este "cel mai serios mesaj" pentru femeile din Romānia de 8 Martie.
public aces mesaj pentru a isca o discutie interesanta, in care pe langa idei si opnii strict legislative, as vrea sa citim si mesajele voastre personale, gandurile personale fata de acest flagel.
stiu ca DC este un forum f cictit si ma gandesc ca in raspunsurile voastre isi vor putea gasi suport, alinare sau vor putea sa le le considere un bun inceput pentru o viata noua, cele care sunt victime tacute ale violentei domestice.
multumesc
Raspunsuri
ramiris spune:
Eu una cred ca problema majora in Romania nu este aceea ca nu exista legi ci ca cele existente nu se aplica.
Daca luam si analizam cazul macelului de la coafor cred ca putem face o lista destul de lunga cu legile care au fost incalcate/neaplicate plecand de la modul de acordare a permisului de port arma, de la felul in care au fost ignorate sau tratate superficial plangerile impotriva criminalului.
Ca sa nu mai vorbim de eroarea jenanta de demite un sef al politiei din pricina acestui scandal si a-l inlocui fix cu cel care SEMNASE dosarul de acordare a permisului de port arma pt criminal.
Cred ca multe dintre problemele de violenta domestica ar fi rezolvate daca s-ar schimba mentalitatile "organelor" si s-ar aplica legile deja existente.
Este bine ca se da o lege care sa tina seama de toate aspectele insa ce ne facem daca ramane o lege prafuita pe raft pe care nu o respecta nimeni, asa cum se dovedesc multe din cele deja existente?
Pentru ca in Romania nu este suficient sa existe o lege ca sa fie aplicata. Din pacate.
Iar politia ne spune ca nu are oameni, ca nu are bani, ca politistii
sunt demotivati pentru ca sunt prost platiti....
monicabo spune:
Ce prevede exact legea? cu ce a fost completata legea veche?
Sunt clar impotriva violentei in familie. De obicei, femeile sunt cele agresate. Si mor cand aud ca ele sunt intr-un cerc vicios, politia nu se baga, ca deh, sunt treburi de familie, sau le rad in nas ca "lasa, ca e barbat, daca l-ai suparat, ce sa-ti fac"
Sper ca legea sa aduca ceva bun, o schimbare majora
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
www.andreeaioana.ro/displayimage.php?album=31&pos=37" target="_blank">Ele doua
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
J.D. spune:
pe langa legi mai trebuie si educatie si schimbarea unor mentalitati. barbatii trebuie educati sa respecte femeile si sa le trateze ca pe egalul lor, femeile trebuie sa invete ca au si ele drepturi si ca nu este normal sa fie abuzate, politistii sa aplice legea, preotii sa nu mai dea indicatii de genul - femeia trebuie sa se supuna si sa accepte, etc.
Finn Constantine 15.10.2009 si 33+ Euan Tudor
salcia spune:
Pai noutatea acestei legi, fata de cea din 2003, este ca acum exista si la noi ordinul de restrictie/interdictie - adica agresorul poate fi evacuat din casa, si de asemenea poate fi obligat sa respecte o distanta minima intre el si victima (distanta insemnand si distanta fizica, si faptul ca nu mai are voie s-o contacteze in niciun fel). E o completare binevenita, pentru ca femeile abuzate in general nu prea aveau alternativa, ori stateau cu agresorul si sufereau in continuare, ori ajungeau pe strazi (faina treaba, agresorul bine-merci acasa, iar victima pe strazi).
Intr-adevar, cum s-a spus, e foarte mare nevoie si de adaposturi pentru victime, dar la noi ele sunt foarte putine (in anumite judete nu exista deloc astfel de centre) si majoritatea oricum sunt construite de diverse organizatii, fundatii, companii, nu de stat (ca statul are alte prioritati, nu se incurca el cu problemele femeilor).
Si da, e (maaaare) nevoie de schimbarea mentalitatilor, la modul general, si la barbati, si la femei, si la autoritati, care se feresc sa intervina in astfel de situatii. Toti trebuie sa constientizam cat de grava e aceasta problema (cred ca am mai spus, aproximativ 1000 de femei sunt victime ale violentei in familie, LUNAR - si astea sunt numai cazurile raportate, in realitate ele sunt mult mai multe, din pacate), si sa nu mai permitem astfel de abuzuri in jurul nostru. Sunt multe de facut, si totul incepe cu educatia.
Altfel, a propos de aceasta lege, ramane de vazut cum va fi aplicata. Asa cum spunea si Ramiris, existau niste parghii legale care, asa limitate cum erau, puteau fi intrebuintate si pana acum, dar autoritatile au preferat intotdeauna sa bage capul in nisip, ca strutul, cand a venit vorba despre violenta domestica. Ca de, ce se intampla intr-o familie nu e treaba nimanui din exterior, si in plus ce mare branza ca o femeie isi mai ia si ea cate una dupa ceafa... Asta-i cultura noastra, crestin-patriarhala, barbatul e capul, trebuie sa i te supui, si pana la urma oricum bataia e rupta din rai...
glimmer spune:
Cu observatia pur personala ca bataia n-are legatura cu crestinismul, (dealtfel n-am auzit de vreo religie care sa o promoveze), vad www.mediafax.ro/social/legea-privind-combaterea-violentei-in-familie-autoritatile-obligate-sa-mearga-de-indata-la-fata-locului-9380551/" target="_blank">aici ca autoritatile sunt obligate sa se deplaseze imediat la fata locului. Ce ma ingretoseaza in articolul asta, este in special mentiunea ca "Seful statului a spus ca promulgarea legii pentru combaterea violentei in familie este "cel mai serios mesaj" pentru femeile din Romania de 8 Martie."
ramiris spune:
Citat: |
citat din mesajul lui glimmer Cu observatia pur personala ca bataia n-are legatura cu crestinismul, (dealtfel n-am auzit de vreo religie care sa o promoveze), vad www.mediafax.ro/social/legea-privind-combaterea-violentei-in-familie-autoritatile-obligate-sa-mearga-de-indata-la-fata-locului-9380551/" target="_blank">aici ca autoritatile sunt obligate sa se deplaseze imediat la fata locului. Ce ma ingretoseaza in articolul asta, este in special mentiunea ca "Seful statului a spus ca promulgarea legii pentru combaterea violentei in familie este "cel mai serios mesaj" pentru femeile din Romania de 8 Martie." |
N-ar fi trebuit sa fie mesaj serios pentru barbatii din Romania violenti cu sotiile/partenerele?
In afara de faptul ca mie mi-a sunat maxim de misogin tonul si modul de exprimare, gura spunea ceva si tot limbajul non verbal transmitea cu totul altceva.
Parca ziceau tabloidele ca si dna sotie a "sefului statului" (si pe mine ma dispera cand "se intituleaza" asa) a luat nitica bataie la viata ei. Ca deh, e rupta din rai....
Dar cine crede tabloidele...
glimmer spune:
Pai se intrezareste ceva, dintr-un www.pentrudive.com/2009/12/interviu-incendiar-cu-maria-basescu.html" target="_blank">interviu acordat de doamna sotie.
salcia spune:
Bataia nu are legatura cu crestinismul, dar ideea de barbat cap al familiei, caruia i se datoreaza supunere, cam are... In plus am auzit multe cazuri in care preotul sfatuieste femeile abuzate sa indure, sau sa incerce sa aduca barbatul pe "calea cea dreapta" (sacrificandu-se pe ele, ca de, sunt femei).
Cat despre atitudinea lui Basescu, e atitudinea clasic patriarhala si paternalista (pe care o au majoritatea politicienilor barbati), el ne mangaie duios pe crestetul capului, ca pe niste copii prostuti ce suntem, si din marinimia lui imensa ne face "cel mai frumos cadou de 8 martie" . Asta se pare ca e legea asta, un cadou pentru care ar trebui sa fim profund recunoscatoare.
mami_me spune:
Vin alegerile si s-a pus omul pe treaba,numai ca nu-i destul.Ar trebui sa existe legi mai aspre si pentru cei care nu-si fac datoria,favorizand aparitia unor adevarate tragedii(gen cea de la Perla).