studentii suedezi trag un semnal de alarma(2)
Raspunsuri - Pagina 3
itsme spune:
Am revenit, ca desi am umplut ecranu' in mesajul precedent, am uitat sa spun ceva important. Mi se pare foarte interesant ca nimeni din cei care au contribuit la cele 33 de pagini de subiect, mai ales acuzator la adresa tuturor institutiilor suedeze, nu a intrebat-o de fapt pe Mihaela ce cuprinde exact articolul ala. Ce s-a scris la ziar, cine s-a dus acolo incognito, care sunt detaliile, s-au plans studentii suedezi la vreo autoritate/for romanesc mai intai, nimic, nimic. Si be baza acestui nimic, s-au brodat pagini peste pagini de discutii paralele care n-au nici o legatura nici cu subiectul, nici cu ce cuprinde articolul.
Chiar, Mihaela! Ce scrie exact in articol? Poti sa dai un link? il traducem cu google
am editat sa zic ca am vazut ca e link la articol, scuze. Ma duc sa vad ce zice...
maru spune:
revin:
cand incep specializarea, indiferent de subpecialitate, indiferent de interes, trebuie sa dea un test pe acute pain (celalalt program pe care il coordonez).
I-am lasat singuri in sala, cu un calculator de mana,si o bucata de hartie. Toti au smart phones,nici unul nu a incercat sa caute informatia de la test.
Toti au avut in buzunare pain bookletul,nici unul nu a bagat mana in buzunar sa se inspire.
Au inteles care e rostul testului, si l-au luat f in serios.
Residentii: vin si ii roaga pe fellowshi sa ii tutor/mentoreze pentru examenu final! Eu sunt extrem de impresionata de ei.
In fiecare rotatie avem cate un resident roman. Au facut facultatea in Romania. Nu stiu daca aici fac doar residenta. Sunt extrem de bine vazute, dar evaluarile lor zic ca nu au confidenta. Cu prima din residentele romance am discutat mai mult, si mi-a zis ca ii e frica sa discute cu profesorii,ca pentru ea profesorii sunt profesori. In schimb profesorii sunt uimiti ca romanca nu intreba ca e nesigura pe ea, si parca se poarta fiindu-i frica de ei...
istme
XIO spune:
Itsme, hai sa vedem ce spune Mihaela in topic:
-Acestia sunt ingrijorati ca in urmatorii ani ar putea ajunge medici in Suedia, dintre acesti studenti de azi care pot sa isi ia exemene platind profesorul sau copiind.
===> ingrijorati de ce anume?rezidentiatul inseamna sa inveti sa practici o meserie, daca eu am luat 10 la neurologie nu inseamna ca ma duc in Suedia si practic medicina fara sa am nevoie de vreuna jutor. Te duci, ai un sef care te invata, citesti acasa carti de neurologie (ca in facultate ai doar bazele, sa stii despre ce e vorba, si cateva notiuni).Nimeni nu are pretentia ca atunci cand ai terminat medicina sa profesezi ca un specialist. Cand ai terminat medicina te axezi pe ramura ta si inveti.
-"Sigur intre cei suedezi nu a fost nimeni care a recunoscut ca ar fi facut asta, dar sansele sa existe asemenea studenti exista, din moment ce practica exista."
===> deci nu avem nici o dovada, dar dat fiind faptul ca am auzit ca in Romania se cumpara examene, suntem siguri ca acei colegi care au facut facultatea acolo si-au cumparat toate examenele (doar asa ai putea sa motivezi frica si doar asa ar putea sa fie praf si pulbere, cumparandu-si toate examenele din facultate).
-"Studentii vor doar sa informeze Socialstyrelsen care insa declara ca ei nu au cum verifica, decat sa vada ca toate examene sunt luate si astfel se elibereaza legitimatia."
===> deci conteaza sa ai 5 la examene, si atunci ai dreptul sa profesezi. Aici nu e problema cu pregatirea, nu?
-"Ei vor de asemenea sa traga un semnal de alarma in Ro, ca lucrurile sa se schimbe si cei care absolva medicina sa fie intr-adevar capabili sa profeseze...."
===>repet, orice absolvent de medicina este capabil sa profeseze, ca el atunci, in timpul rezidentiatului invata. El nu vine gata pregatit sa faca ecografii, sa dea medicatie si sa opereze. El vine acolo cu o baza formata in facultate, si ca si in facultate, invata.El nu merge sa profeseze, merge sa invete sa profeseze.
Si Germania ilustreaza ca acest lucru depinde doar de formatori, nu de notele din facultate.
doruletz spune:
itsme,ai spus ceea ce vrusesem si eu sa zic da' nu am avut energie :)
Ceea ce pare sa nu se inteleaga e faptul ca principiile UE de libera circulatie si armonizare a diplomelor au avantajul ca dau dreptul romanilor sa studieze oriunde in europa dar si "dezavantajul" ca orice european poate veni sa studieze in ro daca vor muschii lui, nu-i trebuie vreun motiv anume; si ca nu-i poti spune unui student european ca daca nu-i convine sa se care la el "acasa" pentru simplul motiv ca acolo e si "casa" lui (ca d'aia ii zice "uniune":).
Daca a reclamat cineva ceva (adevarat sau nu, asta nu avem de unde sa stim pt ca nu a existat nici o ancheta!) normal ar fi sa fie macar bagat in seama si demarat o ancheta. In nici un caz tratati cu spatele stil "da' cine esti tu ba, si ce cauti aici" pentru ca atitudinea asta starneste si mai multe suspiciuni. (Am inteles din articol ca decanul a recunoscut cateva cazuri de copiat dar nu si despre spaga deci nu s-a comportat chiar ca pe forum ceea ce nu e rau:).
Citat: |
Cum invatamantul universitar e subventionat de stat, el se plateste de la buget. Bugetul asta are o gramada de chestii care trebuiesc platite, si de multe ori banii care intra la buget nu ajung. Atunci, guvernul isi face niste prioritati, si e posibil ca 'marirea numarului de locuri la medicina' sa fie mai putin important ca de exemplu, construirea de spitale, sau de durmuri, etc, si sa nu fie destui bani in bugetul invatamantului pt a mari numarul de locuri! Foarte simplu. |
alta dificultate e viziunea pe termen lung. Nr de medici specialisti (ca de astia se duce lipsa azi) existenti in acest moment e dat de nr de locuri la facultati intre anii 1965 si 2000. De admiterea din 2012 va depinde nr de specialisti care vor profesa intre anii 2025 si 2060. Necesarul de medici depinde de populatia existenta la un moment dat si nu e chiar simplu sa prevezi schimbarile in populatie pe termen atat de lung . Iar statul nici nu poate sa-i lase sa se faca medici pe toti aia care vor, fara nici o selectie ...ca dupa aia n-ar mai avea bani sa plateasca atatea retete :)
Citat: |
. Te duci, ai un sef care te invata, citesti acasa carti de neurologie (ca in facultate ai doar bazele, sa stii despre ce e vorba, si cateva notiuni).Nimeni nu are pretentia ca atunci cand ai terminat medicina sa profesezi ca un specialist. Cand ai terminat medicina te axezi pe ramura ta si inveti. |
E vorba de un principiu, reputatia unei universitati. Pana sa ajungi sa "ai un sef care te invata" trebuie mai intai sa fi acceptat de acel sef si asta depinde de ce scrie pe cv-ul tau. Nu ti-ar conveni ca fost student cinstit sa fi privit cu suspiciune sau respins din cauza proastei reputatii a scolii pe care ai absolvit-o. Asta cred ca e un motiv suficient de puternic ca sa te indemne sa reclami daca ai observat ceva in neregula in scoala ta, nu?:)
XIO spune:
Doruletz, nu conteaza ce scrie in CV!! Asta tot spun.
Ca problema se pune totalmente gresit, nu ca esenta sa nu ar fi adevarata.
E adevarat ca se cumpara examene si ca se copiaza, e adevarat ca trebuie sa dispara aceste practici, nu e adevarat ca viitorul unui medic depinde de notele din facultate. cat de bun va ajunge depinde doar de rezidentiat, atat. Ca la unii e mai usor pt. ca au invatat si practicat in facultate, e altceva, ca unii pur si simplu nu pot, e altceva.
Acelasi lucru il face si un absolvent cu 10 si un absolvent cu examenele cumparate. Amandoi sunt in acelasi an , fac aceleasi lucruri.
maru spune:
Xio, eu sunt socata, de-a dreptul: cum nu conteaza ce scrie in CV?
pai un criteriu de departajare aici e CV-ul! apoi recomandarile profesorilor!
Daca asupra scolii de medicina romaneasca exista suspiciunea de frauda, nicaieri in Nordul Americii medicii romani nu mai au cuvant! nu mai au onoare
nu se intelege vad ca averea unui specialista e cuvantul? e onoarea lui? ca pana sa ajunga sa demonstreze cat e de bun, cv-ul si recomandarile is cartea de vizita?
noi avem contract cu Qatar si le asiguram pregatirea specialistilor in pediatrie. Vin de acolo aici in specializare. Au locul aproape garantat, mai ales ca Qatar le plateste salariile. Anul asta am aplicant care profeseaza acolo de 5 ani cred, nu mai tin minte exact, dar a facut facultatea si residentiatul in Romania, la Iasi.
Well... sansele sa prinda loc la noi sunt spre zero din cauza scandalului asta, si din cauza ca medicul asta (jur ca dupa nume nu imi dau seama daca e o ea ori un el) nu stie engleza (nici romana)!
alt aspect: aici se incurajeaza f mult studentii sa mearga in Europa, NZ ori Australia sa studieze. Ce vi se pare atat de ciudat ca suedezii vin sa studieze in Ro? Ce e cu mentalitattea asta ca ei sunt de vina ca unii romani sunt spagari pentru ca suedezii si alti straini vin sa studieze in Ro?
inca una si ma duc la curatat zapada pe strada:
daca un student, canadian ori strain ar veni si ar zice ca examenele la U of T ori la McMaster se iau pe bribe, pai universitatile respective ar exploda, scandalul ar fi urias, s-ar lua la intrebari 5 generatii de studenti, toti profesorii plus personalul admin...
Reputatia atrage studentii, atrage fonduri,atrage cercetare!!!
cand am venit eu in departamentul asta, una din fetele din personalul admin a facut o cadere nervoasa. A mers pe toate canalele de competenta si a reclamat. ce? habar n-am! Am fost toate interveviate pe rand, confidential, de HR,cu psiholog prezent, si una din intrebari a fost daca am fost harassed sexually de doctorii din departament... Cum nimeni nu a fost "pedepsit" dupa incident, iar fata respectiva a disparut din momentul respectiv, noi am tras concluzia ca facuse o cadere nervoasa si acuzatiile ei s-au dovedit a fi nefondate. Ideea e ca nimeni nu a ignorat ce a zis ea, ci s-a rascolit fiecare coltisor sa se rezolve problema!
nu mai intru pe acest subiect sa scriu decat daca mi se pun intrebari. Sunt vexata ca in loc sa ne rusinam ca vestul ne considera necinstiti, si nu poti spune pe unii din noi ca ei au aratat cu destul la o intreaga facultate de medicina, noi ne ridicam poalele in cap de furie ca s-au gasit niste lenesi si incapabili sa faca facultatea la ei acasa sa vina si sa zica ca la Cluj sunt spagari!
Sunt interzisa cum facultatea de la Cluj nu a facut nici o ancheta, nu a incercat sa dovedeasca ca suedezii nu au dreptate...
PS:Si aici se intra a naibii de greu la medicina, a naibii de greu,locurile sunt limitate, iar fara un fellowship posturile ce le prind dupa residentiat sunt in zonele Canadei unde zapada nu se topeste tot anul!
DarkBendis spune:
Xio, conteaza ce scrie in CV, conteaza ce universitate ai absolvit. Un candidat care a absolvit o universitate cu renume bun va fi mereu mai bine cotat decat unul care vine de la una mai "dubioasa". Deci daca tu esti angajator, ai nevoie de o singura persoana, iar in fata ta ai doua "dosare", dintre care unul apartinand unei persoane care a absolvit o universitate cu reputatie proasta (indiferent din ce motiv, nivel scazut de invatamant, dare/luare de mita, examene luate prin frauda - caci copiatul asta e, frauda etc), tu angajator, pe cine preferi sa angajezi? Ce student, om care cheltuie bani grei pe taxe universitare, intretinere, carti etc doreste ca universitatea LUI sa aiba un asemenea renume, ca dupa ce el a invatat si a obtinut o diploma in mod cinstit sa se trezeasca cu "tinicheaua" de coada, pardon de diploma, deoarece altii si-au luat examenele pe bani? Acum "concurenta" nu e mare, posturi de medici sunt destule in Europa, dar cine si-ar dori sa fie respins pe un post din cauza unui "dosar prost" sau din cauza ca universitatea lui are reputatie proasta, el/ea stiind ca in cazu lui/ei examenele au fost luate pe merit?
Apropos de Universitatea din Cluj, eu am studiat in Cluj in anii '90, nu la medicina. Dar locuind in Hasdeu, cunoasteam destui studenti medicinisti greci (aveam si noi colege grecoaice si mergeam la petrecerile lor) si da, erau profesori care cereau studentilor straini bani ca sa ii treaca la examene, un examen costa intre 200 si 500 de dolari. Nu toti profesorii, probabil nici macar nmajoritatea, dar erau. Ma indoiesc ca toti studentii plateau sa-si ia examenele, unii invatau, dar altii preferau sa dea banii si "sa stie o treaba".
Si tot de universitati, de data asta caz cunoscut de mine, la un moment dat am predat la o universitate particulara. Am avut student care mi-a zis clar ca sunt platita din banii lui, ca el da bani grei universitatii, si deci trebuie sa il trec la examene. L-am anuntat frumos ca sunt platita din banii lui ca sa vin, sa-i predau materia, sa-i fiu la dispozitie cu explicatii etc dar nu sa-l trec la examene, daca nu stie cat este minimum necesar sa obtina nota de trecere. Atunci m-a intrebat cat trebuie sa-mi dea ca sa-l trec. I-am spus ca eu cu asa ceva nu ma ocup si ca discutia se incheie in acel moment (si am anuntat incidentul atat la sefa de departament, cat si la decan, care a dat din umeri si a zis ceva de genul "lasa-l ca atata il duce mintea"). Si nu era student "boboc" in anul 1, facea a doua facutate, fiind absolvent si de o universitate "la stat".
A, si inca o chestie, la noi erau materii gen Teoria Literaturii, materii de an, facute de toata lumea, de la toate sectiile, si examenul era scris. Se dadea in cate un amfiteatru imens, eram toti la gramada, si zau daca ne-a cerut cineva vreodata vreun act de identitate, deci teoretic oricine putea intra in sala sa scrie lucrarea in numele oricui. Asta tot in anii '90 se intamplase, acum nu stiu cum decurg lucrurile.
Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
XIO spune:
Maru, eu nu discut despre America si Canada, discut despre diplomele din Romania si munca in EU.
In Germania spre exemplu nu iti trebuie CV. Asica, iti trebuie, sa scrii ca ai terminat medicina si atat.
Nu ii intereseaza ce note ai avut in facultate, ei te iau si te formeaza asa cum vor.
ma refer aici la rezidenti, evident.
In Irlanda si UK e nevoie de minimum 6 luni de experienta spre exemplu, acolo ii intereseaza ce ai facut in cele 6 luni, nici ei nu te intreaba cu ce nota ai terminat.
Toti stiu ca se dau bani, doar nu crezi ca au dat suedezii vreo veste bomba.
Nimeni nu-si pune in cap nici o fusta, doar ca mi se pare amuzant ca suedezii care studiaza acolo sa se planga de sistemul din Ro in care au studiat cativa colegi de-ai lor si sa spuna ca nimeni nu a recunoscut dar ei "stiu sigur" ca nu sunt pregatiti colegii lor, ca in Romania se cumpara examenele.
Nici mie nu mi se pare normal ce se intampla, dar subiectul asta cu suedezii e
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui itsme Am revenit, ca desi am umplut ecranu' in mesajul precedent, am uitat sa spun ceva important. Mi se pare foarte interesant ca nimeni din cei care au contribuit la cele 33 de pagini de subiect, mai ales acuzator la adresa tuturor institutiilor suedeze, nu a intrebat-o de fapt pe Mihaela ce cuprinde exact articolul ala. Ce s-a scris la ziar, cine s-a dus acolo incognito, care sunt detaliile, s-au plans studentii suedezi la vreo autoritate/for romanesc mai intai, nimic, nimic. Si be baza acestui nimic, s-au brodat pagini peste pagini de discutii paralele care n-au nici o legatura nici cu subiectul, nici cu ce cuprinde articolul. Chiar, Mihaela! Ce scrie exact in articol? Poti sa dai un link? il traducem cu google am editat sa zic ca am vazut ca e link la articol, scuze. Ma duc sa vad ce zice... |
Imi displace cand cineva extrem de inteligent simte nevoia sa urce in sondaje calcand peste altii! Multi dintre participantii la discutie au fost din Suedia, Olanda sau cunosc olandeza. Fireste vorbitorii de olandeza nu vor putea patrunde detaliile fine ale articolului, dar vor intelege esentialul. In plus exista si alte unelte de traducere decat Google. Va recomand unul care-i surprinzator de bun dinspre si inspre engleza. http://www.worldlingo.com/products_services/worldlingo_translator.html
AB_AC spune:
Xio tu ai dreptate intr-un singur punct. Teoria din facultate nu te face practician ci rezidentiatul. Si fara acela nu ai drept de practica. DAR, si eu un mare dar, in rezidentiat nimeni nu va putea intalni toate cazurile, posibile. Rezidentiatul da unui medic patina rutinei, il invata ce sa faca in cazurile des intalnite si poate sa-l confrunte cu cateva situatii de urgenta. Anii aceia de facultate teoretica insa ii dau o deschidere si o baza de cunostinte pe care sa o aplice confruntat cu ceva nou. Daca aceasta deschidere nu s-a facut la timpul potrivit din punctul meu de vedere in urma unui rezidentiat vei avea un practicin mediocru si atat.
In plus procedurile de abordare ale unei boli sufera schimbari in timp. Sa intelegi si sa te adaptezi acelor schimbari este important si dupa parerea mea tine tot de cat de larg ti-e universul format in facultate.
Asa ca eu consider ca anii de facultate ar trebui sa se faca cinstit si fara examene cumparate de dragul pacientilor.