studentii suedezi trag un semnal de alarma(2)
Raspunsuri - Pagina 18
Edip spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ana Stroe Edi, nu stiu ce-i aia inginer in training (aici n-am intilnit termenul, si nici ingineri `trainuiti` trei ani) dar pina la urma eu inteleg ca e de fapt in practica e ca in Québec, pentru ca bachelor in inginerie nu inseamna deloc inginer, nici aici nici acolo; tot ala din ordin e cu titlul, semnatura si salariul.... http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759 |
Ana, fara legatura cu coruptia din invatamantul romanesc dar ca sa clarificam lucrurile cu inginerii prin Canada:
http://www.apegga.org/Applicants/pdf/IEGBrochure.pdf
Frequently Asked Questions
May I work as an engineer in Alberta before I am
licensed as a Professional Engineer (P.Eng.) or a
Foreign Licensee?
Yes. You may work as an engineer and obtain your
one year of Canadian experience required for licensure
as long as you are working under the supervision
and control of an individual who is licensed as a
Professional Engineer (P.Eng.) in Alberta.
Citeste tot documentul si o sa vezi ca sunt situatii in care nu se recomanda nici un examen de hidraulica... asta daca esti deja profesionist ca daca ai terminat facultatea si ai lucrat in vanzari normal ca iti cer aia examen tehnic.
caro spune:
Off-topic: Edip, AB nu este QC desi amandoua au tendinte separatiste si de autodeterminare
AB_AC spune:
Mey voiam sa va zic ca mie subiectul deviat mi-a fost de ajutor. Si-n Franta e o nebunie similara, dar of course diferita cu inginerii si mereu ma apuca durerea de cap cand pleaca studentii francezi la cate un an pe afara la studii in ultimul an de scoala de inginer. Pentru ca in .fr si-ar obtine titlul si acela ar fi echivalat in Canada, dar daca-s in Canada nu-l obtin pentru ca le lipseste practica! Si ca sa li-l dea ministerul in .fr trebuie sa li-l dea scoala de ing. franceza. Si cineva trebuie sa justifice de ce nu l-au primit in .ca si tot asa.
columbiana spune:
Edi, din ce am citit cu ocazia asta, ce se intimpla in prezent in Alberta era valabil acu' ceva vreme in Ontario si Québec, inainte de emigratia masiva; s-ar putea sa schimbe si Alberta politica in urmatorii ani datorita imigrantilor si dupa perioada asta de efervescenta economica.
partea cu vinzarile poti sa o omiti, mai ales ca asta nu-i examen tehnic deloc, e o treapta postuniversitara cu care ramii pe totdeauna, ca si cu orice diploma, contrar mult-vehiculatei experiente pe care o nepotrivire de caracter cu superiorii intr-o etapa anume o poate compromite; acu' pricep insa ca nu oricine-i dispus si `doué` pentru asta, pentru ca vorbim de 2 examene serioase cel putin...
Citat: | ||
citat din mesajul lui Edip
Ana, fara legatura cu coruptia din invatamantul romanesc dar ca sa clarificam lucrurile cu inginerii prin Canada: http://www.apegga.org/Applicants/pdf/IEGBrochure.pdf Frequently Asked Questions May I work as an engineer in Alberta before I am licensed as a Professional Engineer (P.Eng.) or a Foreign Licensee? Yes. You may work as an engineer and obtain your one year of Canadian experience required for licensure as long as you are working under the supervision and control of an individual who is licensed as a Professional Engineer (P.Eng.) in Alberta. Citeste tot documentul si o sa vezi ca sunt situatii in care nu se recomanda nici un examen de hidraulica... asta daca esti deja profesionist ca daca ai terminat facultatea si ai lucrat in vanzari normal ca iti cer aia examen tehnic. |
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
Edip spune:
Ana, legislatia asta e in AB de mult si nu a fost modificata cu ocazia boomului... eu am vanit aici inainte de boom si pot sa iti confirm ca asa era si pe vremea aia. Nu sunt 100% sigur cum e in Ontario la ora actuala dar pe vremea cand am venit eu, amici de ai mei au mers acolo si au avut aceleasi criterii de indeplinit.
Daca citeai cu atentie, vedeai ca e vorba de un examen tehnic la cei ce nu pot demonstra experienta tehnica. La asta ma refeream cu jobul in vanzari... sunt multi ingineri din Ro sau alte tari care nu au facut inginerie chiar daca pe diploma sau in titulatura postului scria inginer... Unul bun cu experienta nu mai da nici un examen tehnic conform documentului din postul anterior.
Examenul de etica e serios ca nu se copiaza ca in Ro:). Dar sa ridici in slavi ca ar fi ceva greu pai sa imi fie cu iertare dar nu ai de ce spera la un post de inginer daca si examenul ala e greu.
Iti spun eu care e diferenta de fapt in povestea asta... Tu vorbesti din experientele din Quebec, o provincie rasista, cu mari probleme economice, eu sau fetele din Ontario vorbim din provincii mai "capitaliste" sa zic asa... Uite de exemplu mie mi se pare un atentat la drepturile omului ca intr-o tara in care se recunosc oficial 2 limbi sa fiu fortat sa imi dau copilul la scoala franceza si sa nu pot opta pentru engleza mai ales ca traiesc pe un continent unde nici macar 10% nu vorbesc limba asta... asta spune multe despre intreg procesul de emigrare, integrare, acces la joburi, nivel salarial si multe altele in Quebec vs alte provincii...
Edip spune:
Citat: |
citat din mesajul lui caro Off-topic: Edip, AB nu este QC desi amandoua au tendinte separatiste si de autodeterminare Mama mandra de Dan Andrei (24/03/1996) si Thomas Adrian (18/01/2004) http://community.webshots.com/user/lidia67 |
hahaha.. asa e Caro.. extremele Canadei...
Andries spune:
Nu sunt medic, sunt inginer. Nu am copiat nici in liceu, nici la cele 2 trepte, nici la BAC, nici in facultate si nici la licenta. Nici la certificarile pe care le detin nu am trisat absolut deloc (e drept ca nu le am din RO si am muncit pentru ele, n-au fost "just a filling papers exercise"). Am invatat cat am putut eu si mi-am luat notele mele meritate, chiar daca nu au fost cele mai mari. In fine in viata mea de adult am facut tot posibilul sa ma comport corect.
Acum indiferent ca e vorba de facultatea de medicina, de inginerie sau de stiinte economice imi mentin parerea ca studiile trebuie sa fie efectuate corect si pe merit. Nu cred ca o indrumare ulterioara pe subiectele invatate in timpul facultatii, poate suplini 'relaxarea' din timpul facultatii.
Referitor la imaginea mea despre lumea medicala, sunt gata sa admit ca mi-am format-o uitandu-ma la Anatomia lui Gray si la ER. Si din cand in cand la Dr. House. Dar asta nu schimba cu nimic logica argumentatiei si fiecare cititor va culege din text ceea ce considera util si corect. Nu vad de ce un argument logic ar deveni spontan "mai adevarat" sau "mai credibil" daca as spune ca vine de la un alt cadru medical.
Tu reprezinti o generatie noua, sper sa fiti o generatie foarte buna si foarte tare, aici sau pe alte meleaguri. Dar asta numai peste 10 - 20 de ani o sa putem evalua si cred ca vom evalua fix pe pielea proprie si personala, caci peste 20 de ani vom incepe sa avem nevoie tot mai mult de medic.
ari spune:
Edip, Quebecul, e drept, nu e pe placul tuturor, dar de aici pana sa vorbesti de o *provincie rasista*, care nu respecta drepturile omului, e cam mult!
Uite, eu am exemple de rasism cras in Alberta si in Columbia Britanica si de fapt, mai peste tot in Canada si nu numai.
Ca trebuie invatata franceza in Québec e normal, atata vreme cat aceasta provincie va avea un statut special incadrul confederatiei si cat legea 101 va ramane in vigoare. E o alegere de societate, care trebuie respectata. Dealtfel, asta nu e ascuns nici unui candidat la emigrare. De asemenea, nici un candidat la emigrare in Canada n-are obligatia sa vina in Québec, daca franceza ii repugna.
E dreptul tau sa crezi ce doresti, dar fi putin mai atent(a) cu etichetele astea, ca mai suntem unii care traim in Quebec, constienti de bunele si relele pe care le ducem, n-avem nevoie de categorisiri din astea. Si asta nu ne face nici rasisti, nici puturosi, nicidecum mai prejos decat cei care au ales sa se stabileasca in alte provincii.
Altfel...numai bine!
iulianm spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Andries Nu sunt medic, sunt inginer. Nu am copiat nici in liceu, nici la cele 2 trepte, nici la BAC, nici in facultate si nici la licenta. Nici la certificarile pe care le detin nu am trisat absolut deloc (e drept ca nu le am din RO si am muncit pentru ele, n-au fost "just a filling papers exercise"). Am invatat cat am putut eu si mi-am luat notele mele meritate, chiar daca nu au fost cele mai mari. In fine in viata mea de adult am facut tot posibilul sa ma comport corect. Acum indiferent ca e vorba de facultatea de medicina, de inginerie sau de stiinte economice imi mentin parerea ca studiile trebuie sa fie efectuate corect si pe merit. Nu cred ca o indrumare ulterioara pe subiectele invatate in timpul facultatii, poate suplini 'relaxarea' din timpul facultatii. Referitor la imaginea mea despre lumea medicala, sunt gata sa admit ca mi-am format-o uitandu-ma la Anatomia lui Gray si la ER. Si din cand in cand la Dr. House. Dar asta nu schimba cu nimic logica argumentatiei si fiecare cititor va culege din text ceea ce considera util si corect. Nu vad de ce un argument logic ar deveni spontan "mai adevarat" sau "mai credibil" daca as spune ca vine de la un alt cadru medical. Tu reprezinti o generatie noua, sper sa fiti o generatie foarte buna si foarte tare, aici sau pe alte meleaguri. Dar asta numai peste 10 - 20 de ani o sa putem evalua si cred ca vom evalua fix pe pielea proprie si personala, caci peste 20 de ani vom incepe sa avem nevoie tot mai mult de medic. Andries mami!! uite avioanele, avioanele, sunt multe mami, multe!! uite si unul mic mami, e puiul lor, e puiul lor!!! |
Deocamdata singurul lucru evident este ca postarile reprezentantei generatiei noi sus amintite prezinta un adevar destul de distorsionat a lumii medicale in general, a celei timisorene in particular.
Citat: |
In cei 6 ani de facultate nimeni nu a pretins vreun ban ca sa trecem examenele si nu am fost picati pt. ca nu am cotizat. |
In ultimii (aproape) zece ani, care includ si cei sase mentionati mai sus, in cadrul UMF Timisoara, urmatoarele cazuri s-au petrecut, s-au soldat cu ancheta, urmarire penala, desfacerea contractului de munca, condamnare, si au fost puternic mediatizate la nivel national:
- Adriana Gontean 2003. Cel mai important caz de corup#355;ie universitar#259; din Banat, înregistrat la Universitatea de Medicin#259; #351;i Farmacie „Victor Babe#351;” (Timisoara) unde Adriana Gontean, #351;ef de lucrari la Catedra de Anatomie, a fost arestat#259; #351;i condamnat#259; pentru c#259; a pretins #351;i primit de la zeci de studen#355;i str#259;ini diferite sume de bani pentru a-i trece examenele. In 2006, Gontean a primit zece ani de închisoare pentru luare de mit#259; #351;i abuz în serviciu. Este cea mai mare condamnare pentru fapte de corup#355;ie din vestul #355;#259;rii. Nu intru in detalii gen polita platita, inscenare, s.a.
- Ioan Branea, iunie 2004, profesor universitar la UMF Timisoara, a fost filmat cu pantalonii in vine, cerand o partid#259; de sex oral unei studente, pentru marirea notei.
Pentru doua puncte în plus, profesorul a cerut sex oral si "putin" sex normal cu studenta. A fost o saptamina "vedet#259;" pe posturile de televiziune.
- cazul lui Kaushal Shruti, studenta din India la UMF Timisoara, care, in 2005 a facut contestaie, prin Rectorat, catre Presedinte, cabinetul Primului Ministru, cabinetul Ministrului Invatamintului, ambasada Indiei, asupra modului in care sint distribuite bursele. Printre altele, aflam ca studenta revoltata, nu reuseste sa ia bursa, avind o medie generala de 9.72 si de licenta 9.88, in timp ce un alt student strain, obtine bursa cu o medie de 6.91. Helloooo, 6.91 la medicina generala?
Curiozitate: de ce, anul trecut, au scris studentii "SPAGA" pe zidurile UMFT? Uitasera de "multumim, domnilor profesori", "recunostinta dascalilor dragi" si altele asemenea? Nu vad nici urma de gratitudine, mai degraba scirba si revolta. Or fi legate de nepotismul atit de intilnit in sistemul universitar romanesc, de spagile practicate la examene, la licenta, de modul de acordare al burselor, de mita intilnita la cazare, de licitatiile frauduloase la institutia din care fac parte?
Intrebarea e cui foloseste politica strutului? Cum sa indrepti o problema, cind nu esti dispus, in primul si in primul rind, sa admiti ca aceasta problema exista?
Problema se pune gresit cu "mie nu mi s-a cerut spaga", ori generalizind, "nu ni s-a cerut spaga". Daca mie/noua nu mi/ni s-a intimplat, asta nu e echivalent cu "nu se intimpla". Problema e ca unul care invata si unul care nu invata trec acelasi examen, nu exista nicaieri in foaia matricola o precizare de examen platit, ori examen pe merit.
Andries, tu ai ridicat o problema foarte grava, cum vor arata si ce rezultate vor da serviciile medicale in 10-20 de ani. Cind rindurile specialistilor vor fi burdusite de rezultatele scolii medicale de tip nou (la care admiterea nu mai presupune concurenta si competitia din sistemul trecut, cind erau mai mult de zece candidati pe loc si se pica cu medii de peste 9), cu specialisti proveniti si din rindurile celor care si-au cumparat examenele, ori specialisti angajati pe baza legaturilor de rudenie, cu medici pregatiti si de cei angajati in sistemul universitar pt ca sint fiul/fata lui X, nora/ginerele lui Y, sotia/sotul lui Z, ori alte rubedenii, samd.
De altfel, o parte din rezultate deja se vad, competitia si concurenta disparind in anii 90, iar nepotismul inregistrind un boom tot in anii respectivi, la astea adaugindu-se plecarilor celor pregatiti in "vechea scoala", si a celor mai buni din "noua scoala".
Citi medici sint cu adevarat buni, onesti, dedicati meseriei si pacientului, din cei ramasi? Se incadreaza ei la exceptii, ori la normalitate?
Cite cadre didactice sint cu adevarat formatori de viitori medici, si nu doar culegatori de fluturasi salariali, excursii in strainatate pe banii universitatii sub eticheta "participare la conferinte/congrese", colectionari de foloase necuvenite, si altele.
Raspunsurile la ultimele doua paragrafe fac parte din viitorul care se va intimpla in 10-20 de ani.
XIO spune:
Iulia, data viitoare citeste cu atentie. Am scris la plural. "ca sa trecem", "nu am fost picati", deci ma refer la colegii mei, la anul meu, ca de altii nu am cum sa stiu.
Dar nu'i bai.
Din nou, vad ca stii tu de la "vecina de la 3" mai multe decat mine, care am fost 6 ani in facultatea aia.
Vezi ca e o bila neagra pt. ce sustineai la alt topic, si anume ca tu nu vorbesti din auzite.
Dar de amorul artei, povesteste-mi cum ni se acordau bursele, si cum e cu nepotismul si altele.