Feminismul si consecintele sale

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Eu cred ca va pierdeti in amanunte care reprezinta doar consecintele feminismului ...

Feminismul este o miscare care militeaza pentru drepturile femeilor de a alege ce vor sa faca cu viata lor si in urma acestor alegeri, de a fi tratate pe picior de egalitate (social, profesional, financiar) cu barbatii.

Daca femeia alege sa dea zapada, atunci sa o dea, daca alege sa stea la cratiza, atunci sa stea, daca alege sa aiba o cariera, atunci sa o aiba, daca alege sa faca avort, atunci sa-l faca, daca alege sa fie curva, atunci sa fie, daca alege sa divorteze, atunci sa divorteze ...etc - toate aceste alegeri ii apartin, isi va asuma responsabilitatea si consecintele si nimeni nu trebuie sa o judece, sa o pedepseasca sau aprecieze mai mult decat pe un barbat aflat intr-o situatie similara.

Este adevarat ca odata cu emanciparea femeii au aparut fenomene care modifica normele sociale vechi - si nu este nimic rau in asta. Normele sociale (biblia included) reprezinta reguli inventate si impuse de oameni si daca cursul vietii se schimba, e cazul ca aceste norme sociale sa se modifice.

In functie de cultura fiecarei regiuni, exista rezistenta mai mare sau mai mica la schimbare - dar privind global, nimeni nu scapa de schimbare - pana si in statele puternic religioase se misca, greu, dar se misca ... asa ca, feminismul este o miscare care a aparut ca o necesitate a progresului uman, a gasit teren propice si ajuta la accelerarea schimbarilor ...si bine face.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

De acord cu tine, buflea, insa aici tocmai asta e discutia... despre consecinte.

Mi mi se pare urat sa stai sa alegi din topor asa cateva extreme si sa spui "asta e feminismul". Mai stiu eu un domn care uraste feministele din cauza nu-s carui grup antiavort care mergea pe strada si arunca embrioane avortate in barbati in semn de prostest ... si zicea ca ala e feminismul si ca am luat-o razna cu toatele.

Ma rog, ce inseamna gandirea de la particular la general si unde duce lipsa logicii si a "common sense" pana la urma.

Si e strigator la cer ca intr-o tara unde majoritatea femeilor sunt efectiv abuzate cu ore si ore de munca la serviciu si acasa in timp ce domnii se uita la meci sau joaca table varsand berea pe maieul apretat sa vii si sa spui ca s-a ajuns prea departe.

Refuz sa aud orice raspuns care imi spune ca nu e asa; e nevoie doar de o privire scurta la generatia parintilor nostri. Si oricat ni se pare ca am evoluat de mult, ramane faptul ca cei care am evoluat suntem mai putini decat cei/ cele care traiesc in aceleasi conditii.

Sa alegi îndoiala ca filozofie a vietii e ca si cum ai alege nemiscarea ca mijloc de transport. (YM)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

am facut ceva aiurea si s-a postat de 2 ori....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maria_1 spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea

Eu cred ca va pierdeti in amanunte care reprezinta doar consecintele feminismului ...

Feminismul este o miscare care militeaza pentru drepturile femeilor de a alege ce vor sa faca cu viata lor si in urma acestor alegeri, de a fi tratate pe picior de egalitate (social, profesional, financiar) cu barbatii.

Daca femeia alege sa dea zapada, atunci sa o dea, daca alege sa stea la cratiza, atunci sa stea, daca alege sa aiba o cariera, atunci sa o aiba, daca alege sa faca avort, atunci sa-l faca, daca alege sa fie curva, atunci sa fie, daca alege sa divorteze, atunci sa divorteze ...etc - toate aceste alegeri ii apartin, isi va asuma responsabilitatea si consecintele si nimeni nu trebuie sa o judece, sa o pedepseasca sau aprecieze mai mult decat pe un barbat aflat intr-o situatie similara.

Este adevarat ca odata cu emanciparea femeii au aparut fenomene care modifica normele sociale vechi - si nu este nimic rau in asta. Normele sociale (biblia included) reprezinta reguli inventate si impuse de oameni si daca cursul vietii se schimba, e cazul ca aceste norme sociale sa se modifice.

In functie de cultura fiecarei regiuni, exista rezistenta mai mare sau mai mica la schimbare - dar privind global, nimeni nu scapa de schimbare - pana si in statele puternic religioase se misca, greu, dar se misca ... asa ca, feminismul este o miscare care a aparut ca o necesitate a progresului uman, a gasit teren propice si ajuta la accelerarea schimbarilor ...si bine face.

Buflea, asa este. Ai dreptate. Ai descris in mesajul tau. . . o definitie a feminismului si ai vorbit si de consecinte.
Tu spui ca fiecare femeie aflata in situatia de a alege, trebuie (vrand nevrand) sa isi asume niste consecinte. Asa cum toti stim. . . consecintele pot fi bune sau rele.

Cum e cu o dieta. O alegi, o urmezi....dar stii ca pot exista si consecinte neplacute sau periculoase pe langa efectele benefice sau miraculoase. Daca intreci 'masura' trebuie sa suporti niste consecinte rele. Asa este, nimeni nu te poate judeca ca te anemiezi, ca te suprasoliciti sau ca iti slabesti imunitatea. Fiecare face ce vrea. . . si urmeaza sa isi asume intreaga responsabilitate.

Apropo de masura:
. . . cand vedem fete anorexice peste tot....incepem sa ne construim modele. Din cauza miliardelor de imagini cu fete anorexice, multor femei li se pare ca sunt grase si hidoase. Ele aleg in functie de imaginile, modelele si ideile care se vehiculeaza. Astazi nici o femeie nu isi doreste sa arate ca o femeie din tablourile lui Rubens. Noi alegem. . . dar alegem in functie de niste 'alegeri' gata facute. De foarte multe ori. Dar asta este alta discutie. . .

Multe idei sustinute de ideologia feminista intrec masura. Dupa parerea mea.
Daca aleg sa fiu curva. . . e treaba mea. Dar nu le pot cere celorlalti sa creada ca a fi curva este bine, frumos si de dorit, doar pt ca eu as alege asta.
Daca aleg sa fac avort, nu trebuie ca toata societatea sa admire frumosul gest pe care eu il fac si toti sa devina niste admiratori infocati ai avortului - emblema 'dreptului de a alege'.
Daca vreau sa lucrez in mine subterane, nu inseamna ca toti barbatii trebuie sa faca o plecaciune in fata mea.

Ori prin mesajele foarte dure si insistente se ajunge cumva la asta. Toata lumea trebuie sa creada ca 'prostitutia' (spre exemplu) e o chestie misto si OK. Sau ca avortul este foarte OK si exprima dreptul fiecareia de a alege. Daca lumea crede altfel, le jigneste pe cele care se prostitueaza sau promoveaza avortul. Ei bine. . . imi pare rau. . . dar asta inseamna pt mine a intrece masura. Atitudinea asta nu difera cu nimic fata de atitudinea unui religios extrem care vrea ca toata lumea sa se imbrace in saci si sa se uite numai in pamant.

Nimeni nu poate cere altcuiva sa il respecte. Asta e o utopie. Respectul se castiga, nu se da la micul dejun. Respectul fata de o persoana este conditionat, nu garantat.
Respectul fata de alegerea cuiva se manifesta doar daca acea alegere nu il afecteaza pe altul (direct sau indirect) sau nu afecteaza o comunitate/societate.

Nici o femeie al carui barbat merge la prostituate. . . nu va respecta prostituatele si nici nu va respecta alegerile acesteia. . . pt ca indirect. . . din cauza persoanei si a alegerii ei. . . femeia respectiva sufera.

In esenta, sunt absolut de acord cu ce ai spus.

Mergi la inceput

Inteleg discutia despre consecinte ... nu le inteleg insa pe cele care sunt speriate de ele ?

Consecintele reprezinta rezultatul propriilor alegeri ... nu este mai simplu sa stii ca ti-ai rupt un picior pentru ca ai calcat ca proasta in groapa, decat sa ti-l rupi pentru ca te impinge cineva (barbatul, religia, presiunea sociala) in ea si tu nu poti face nimic penttru tine in a te salva ?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maria_1 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Aqai

De acord cu tine, buflea, insa aici tocmai asta e discutia... despre consecinte.

Mi mi se pare urat sa stai sa alegi din topor asa cateva extreme si sa spui "asta e feminismul". Mai stiu eu un domn care uraste feministele din cauza nu-s carui grup antiavort care mergea pe strada si arunca embrioane avortate in barbati in semn de prostest ... si zicea ca ala e feminismul si ca am luat-o razna cu toatele.

Ma rog, ce inseamna gandirea de la particular la general si unde duce lipsa logicii si a "common sense" pana la urma.

Si e strigator la cer ca intr-o tara unde majoritatea femeilor sunt efectiv abuzate cu ore si ore de munca la serviciu si acasa in timp ce domnii se uita la meci sau joaca table varsand berea pe maieul apretat sa vii si sa spui ca s-a ajuns prea departe.

Refuz sa aud orice raspuns care imi spune ca nu e asa; e nevoie doar de o privire scurta la generatia parintilor nostri. Si oricat ni se pare ca am evoluat de mult, ramane faptul ca cei care am evoluat suntem mai putini decat cei/ cele care traiesc in aceleasi conditii.

Pai .... aici nu prea inteleg. Pe de-o parte ne mandrim ca femeile au dreptul sa munceasca si sa fie independente financiar, dar pe de alta parte descoperim. . . ca muncesc prea mult si ca nici nu sunt independente. Este o contradictie in termeni.

Strabunica nu muncea decat acasa. Dar nu era independenta financiar de sotul ei.
Femeia astazi munceste si la job si acasa. Dar tot nu este independenta financiar, sau nu este fericita.

Faptul ca barbatul sta la bere si sparge seminte la un meci de fotbal. . . NU tine de feminism. Credeti ca in Statele Unite, Marea Britanie, Canada, etc, nu exista astfel de barbati??? Credeti ca toti aduc bani in casa, sterg geamuri, spala farfurii, sparg lemne si sufla-n soba? Eu nu cred.
LENEA, nesimtirea si obisnuinta unei persoane nu tin de feminism. Un barbat puturos nu e neaparat un barbat care considera femeia un caine. Asta e. Ea face. . . el mai putin sau deloc. Nimeni nu te obliga sa te mariti sau sa stai in relatie cu un astfel de barbat. Asta e punctul FORTE al feminismului. Am dreptul sa aleg cu ce barbat stau/ma marit si am dreptul sa imi fac bagajele si sa imi iau talpasitza.

Asta mi se pare cea mai mare problema a feminismului care intrece masura. A conferit femeii drepturi (ceea ce e un plus extraordinar). Dar femeia nu se multumeste cu aceste drepturi. Femeiavrea sa schimbe barbatul. Vrea sa schimbe rolurile. Daca s-ar putea ca ea sa stea la salon si el sa frece podelele ar fi perfect. Ea regina, el caine. Ca doar femeile au suferit de secole! Sa le vina si lor randul.

Aici e marea problema. Nu poti sa obligi un om puturos sa nu mai fie puturos. Asta e natura. Nu poti sa injuri si sa blamezi toti barbatii, pt ca stau la fotbal si ca nu muncesc si acasa. Asta e ALEGEREA lor. E dreptul lor sa faca ce vor cu viata si cu timpul lor. Dar nu e dreptul lor sa aiba o femeie in casa, o servitoare, un obiect sexual si distractie.
Daca unei femei nu-i place si considera ca nu i se respecta drepturile. . . poate sa plece mai departe.

Eu sunt extrem de multumita de 'consecintele' pozitive ale feminismului. Si ma multumesc cu ele. Ma multumesc sa fac o alegere si sa imi asum consecintele. Am intalnit un barbat lenes. . . asta e, ghinionul meu. Ii deschid usa si il invit la plimbare. Nu fac istericale ca e un inapoiat si ca nu imi respecta drepturile si nu spun ca barbatii din tara asta sunt porci si inapoiati.
Mi se par suficiente drepturile castigate cu atata lupta.
Pot sa fac lucruri la care strabunica mea nici macar nu visa. De ce sa fortez nota? Pentru ce?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

J.D] eu n-am fost angajata vreodata ca expata asa ca nu pot sa-mi dau cu parerea. Noi, ca cetateni/ rezidenti ai tarilor in care am trait am negociat salariul si bonusul si eventual actiunile. Pachetele de sanatate in pozitiile sa zicem bune la firme mari... sunt intr-asa fel facute ca nu prea mai ai ce negocia: acopera toti dependentii fara preconditii si cam pentru tot ce ti-ai putea dori, ba si ceva peste ce ti-ar fi dat prin cap sa ceri.

Insa mi se pare cel putin dubioasa o acuzatie facuta "femeilor cehe". Intamplator mama mea statea cam o luna pe an in Praga si m-a luat cu ea de cand aveam vreo 7-8 ani. Nu mi s-au parut mai scurte de coada cehoaicele. Si ma indoiesc ca le stii tu pe toate ca sa generalizezi asa. Iar a doua chestie care-mi sare in ochi e ca al tau sot le concediaza foarte repede. Eu m-as intreba foarte tare ce cauta si nu reuseste sa le-o spuna direct in timpul interviului!

Maria si eu sunt de parere capul face, capul trage. Dar vreau sa fie acelasi cap, adica al meu. Feminismul asta a reusit sa aduca: alegerea si asumarea individuala a consecintelor. Si sa stii ca-n US coexista fusta lunga, broboada si femeia total dependenta de barbat, cu femeia manager , sau femeia cu un job responsabilitate medie, cu cea care vrea familie si copii sau nu. Ai si foarte adesea femeia care a lucrat pana a avut copiii si/sau maritat si apoi nu, care a reluat dupa, sau nu. Sunt muuuuulte alegeri care fiecare corespund persoanelor in cauza! E complicat cand copii aleg altceva decat parintii, dar e posibil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Maria, iarasi continui cu concluziile gresite cu care ai plecat de la discutia despre avort.
Nimeni nu ti-a cerut sa aplauzi avortul sau sa il practici, ti s-a spus doar sa nu jignesti femeile care l-au ales.
Asa e si in feminism: nu trebuie sa aplauzi prostitutia, trebuie doar sa iti exprimi opinia cu bun simt, inteligenta gandindu-te la "ce tie nu-ti place altuia nu-i face".
Nu de alta, dar daca ai citit Belle de Jour, acolo era o prostituata care dadea clasa dpdv al inteigentei, nu era "prototipul" "curvei".
De-aia trebuie ca atunci cand judeci sa iti exprimi parerile cu atentie, ca s-ar putea sa te muste de fund aroganta.
Nu ma refer aici doar la tine, vb la modul general.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Citat:
citat din mesajul lui Maria_1

Nici o femeie al carui barbat merge la prostituate. . . nu va respecta prostituatele si nici nu va respecta alegerile acesteia. . . pt ca indirect. . . din cauza persoanei si a alegerii ei. . . femeia respectiva sufera.

In cazul asta, femeia nu se respecta pe ea insasi, daca ajunge sa gandeasca asa!
Cheia sta in modul in care isi vede ea pozitia in casnicie si in societate. Cand femeia cauta sa o gaseasca vinovata pe prostituata si nu pe persoana care-n fapt e vinovata, adica iubitul ei sot, atunci e clar ca are niste probleme cu propria-i persoana si se pune singura in pozitie de inferioritate in fata preamaritului.

Deci , femeia nu sufera din cauza prostituatei, o straina care nu ii datoreaza nimic, ci din cauza...sotului luat cu juramant.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Maria_1
Multe idei sustinute de ideologia feminista intrec masura. Dupa parerea mea.
Daca aleg sa fiu curva. . . e treaba mea. Dar nu le pot cere celorlalti sa creada ca a fi curva este bine, frumos si de dorit, doar pt ca eu as alege asta.
Daca aleg sa fac avort, nu trebuie ca toata societatea sa admire frumosul gest pe care eu il fac si toti sa devina niste admiratori infocati ai avortului - emblema 'dreptului de a alege'.
Daca vreau sa lucrez in mine subterane, nu inseamna ca toti barbatii trebuie sa faca o plecaciune in fata mea.

Miscare feminista nu cauta admiratie in alegerile femeilor ei. Cauta acceptanta (sociala, culturala, profesionala) ... pentru ca pana acum femeia nu era acceptata la serviciu, la avort, la zapada, la scoala, la a iubi mai multi barbati, in anumite profesii ...etc.

Feministele doresc ca femeile sa fie lasate sa aleaga pentru ele si ... sa nu mai fie judecate. Daca un barbat are dreptul sa sexeze mai multe femei intr-o viata, atunci si femeile trebuie sa fie acceptate in a face acest lucru, fara prejudecati si fara judecati. Daca barbatii musulmani au voie sa stea la plaja in costum de baie, atunci si femeia musulmana sa fie acceptata pe plaja in costum de baie ... acestea nu sunt idei care intrec masura dar par asa pentru ca depasesc limitele normelor sociale vechi. Cei care sunt speriati de feminism, cred ca sunt speriati de progres si sunt foarte nesiguri pe propriile decizii. Ori lumea moderna, in contradictie cu lumea trecuta, isi propune sa lase omul sa se dezvolte conform pronirilor lor native, sa-i cultive confidenta si prin asta satisfactia de a fi el insasi.

Mergi la inceput