Feminismul si consecintele sale
Raspunsuri - Pagina 4
nelia spune:
Nu este o exagerare, este un fapt. Am spus si ca sigur ca exista multe femei in lume (mai ales in anumite tari) care iau salarii mai bune decit barbatii, dar tendinta generala este de a plati mai bine un barbat.
Citeva surse:
http://fr.wikipedia.org/wiki/In%C3%A9galit%C3%A9s_de_revenus_entre_hommes_et_femmes
http://www.un.org/apps/newsFr/storyF.asp?NewsID=25771
http://download.ei-ie.org/Docs/WebDepot/feature2%20-%20100303%20-%20reasons%20and%20implications%20-%20final%20FR.pdf
Si in engleza: http://www.un.org/womenwatch/daw/public/WorldSurvey2009.pdf
Si din: http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,682026,00.html - the Czech Republic (26.2 percent)...
Ai altele care arata contrariul si pe baza caruia sa spui ca e o exagerare uriasa?
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui nelia Nu este o exagerare, este un fapt. Am spus si ca sigur ca exista multe femei in lume (mai ales in anumite tari) care iau salarii mai bune decit barbatii, dar tendinta generala este de a plati mai bine un barbat. Citeva surse: http://fr.wikipedia.org/wiki/In%C3%A9galit%C3%A9s_de_revenus_entre_hommes_et_femmes http://www.un.org/apps/newsFr/storyF.asp?NewsID=25771 http://download.ei-ie.org/Docs/WebDepot/feature2%20-%20100303%20-%20reasons%20and%20implications%20-%20final%20FR.pdf Si in engleza: http://www.un.org/womenwatch/daw/public/WorldSurvey2009.pdf Si din: http://www.spiegel.de/international/europe/0,1518,682026,00.html - the Czech Republic (26.2 percent)... Ai altele care arata contrariul si pe baza caruia sa spui ca e o exagerare uriasa? |
Si bineinteles diferenta e mai ales in pozitiile care presupun personal calificat si sunt bine platite. In general in cele medii in care salariile sunt standard si nu sunt negociabile nu prezinta mari diferente, asta daca prezinta vreuna.
lorelei_19 spune:
De curand am avut asa o discutie intre fete despre feminism si casatorie.
Este un adevar ca in ultimul timp, de cand cu emanciparea femeii se destrama atat de multe familii. Dar asta nu e pentru ca noi femeile punem mai putin pret pe casatorie, ci pentru ca nu mai suntem dispuse sa facem atat de multe compromisuri. O relatie presupune compromisuri din ambele parti si multi barbati nu vor sa faca asta din cauze diferite. Daca acum o suta de ani barbatul (mai ales in mediul rural) tragea o palma (sau mai multe) femeii, niciunei femei nu i-ar fi trecut prin cap sa-l paraseasca pentru asta. Sau pentru ca barbatul se ducea cu o alta. Si chiar daca, incotro sa se duca? fara nicio sursa de venit fara nimic, ramaneau cu barbatii. sunt exemple extreme dar reale. Acum femeile pot sa plece, sunt independente financiar si spun stop. Femeile isi parasesc si ele la randul lor barbatii pentru ca s-au reindragostit. Sau pentru ca nu mai vor sa fie doar sclave in casa. Sau din diferite motive. Toate aceste hotarari le pot lua acum si femeile fara grija supravietuirii si consecintele se arata. E bine? din punctul meu de vedere da! si casatoria o sa fie iarasi "la moda" cand or sa inteleaga dragii de barbati ca si noi femeile trebuim respectate si ca si noi avem propriile dorinte/visuri, ca si ei la randul lor trebuie sa faca ceva pentru asta. Multi dintre ei au remarcat asta deja (din fericire si partenerul meu) si atunci e armonie si relatia rezista indiferent de factorii externi. Insa si mai multi isi revendica dreptul barbatului de a fi serviti, de a avea tot felul de hobby-uri in timp ce femeile sunt acasa cu copiii, casa, masa, fara ca situatia sa fie inversa, samd. Si atunci se rupe ceva in relatie si pentru ca exista si alternative pentru femei, se ajunge la despartire. Familia este minunata si sper sa gasim impreuna- barbati si femei din nou calea spre armonie. Dar acum cred ca suntem toti cam in ceata si nu prea stim cum sa procedam. Si in loc sa luptam pentru ea (familie) o luam de la capat cu un/o alta. O sa mai treaca din pacate multa vreme pana se produce clicul...
nelia spune:
AB-AC, subscriu. Si cei care au facut studiile dau si explicatii, una dintre ele ar fi ca multe femei prefera sa lucreze la timp partial pentru ca se putea ocupa si de familie si de a intemeia una. Sau mai sint unii care afirma sus si tare ca diferenta vine din faptul ca femeile sint mai putin motivate sa obtina salara mari, sa ocupe functii importante... ceea ce e fals. Nu cred ca de motivatie duc lipsa, dar cind motivatia se imparte intre alegeri, la fel de importante, e foarte greu sa preferi una in defavoarea celeilalte.
lorelei_19, si eu cred ca familia e frumoasa si pina la urma vom gasi o cale, femei si barbati. Si familia e in schimbare, in ultimii 20-30 de ani s-au produs multe schimbari in ceea ce o priveste si inca se vor mai produce. Si aici trebuie sa se schimbe mentalitati, multe... familia nu mai este cea formata din mama, tata si n copii si nici nu se mai constituie pe aceleasi criterii. Astazi familiile sint de mai multe feluri si e normal sa fie asa, atit timp cit mai multe categorii au cistigat drepturi pe care inainte nu le aveau. Eu cred ca se va ajunge pina la urma la un echilibru, la un model nou sau la mai multe si totul va fi bine... dar ca si in cazul democratiei de la celalalt subiect, totul dureaza si e nevoie de schimbari care pornesc in primul rind de la individ si ajung la nivel de colectiv.
Iar barbatii trebuie sa lucreze mult cu ei, ei sint acum acolo unde era femeia acum 40-50 de ani (si unde mai este din pacate in multe parti ale lumii). Din punctul meu de vedere, diferentele exista si pentru ca barbatii inca nu au intrat pe un drum al transformarii lor, al autoeducarii sau sint la inceput. Pentru ca, egalitatea intre barbat si femeie nu inseamna ca femeia este capabila sa faca treburi de barbat sau sa refuze sa faca ceea ce o femeie face din razbunare sau ca are drepturi... ci ca cei doi au drepturi egale in luarea de decizii, in tot, fie ca e la nivel de individ, de familie sau societate.
Egalitatea intre barbati si femei este bine descrisa aici si ce se poate face pentru a ajunge la una reala, ca asa, pe hirtie, poti sa scrii frumos, dar la aplicarea in practica toti trebuie sa-si aduca aportul si sa o sustina:
http://www.humanrights.coe.int/Intro/fre/Generale/equalit.htm
In Canada este una din valorile de baza, la care sint nevoiti sa adere toti cei care se stabilesc aici. Sigur, ca pe teren, sint probleme, dar in general, se merge spre bine. Lupta feminista aici a fost foarte puternica si consistenta, mai ales in Quebec. Si Canada este implicata si pe plan international in aceasta privinta:
http://www.international.gc.ca/rights-droits/women-femmes/equality-egalite.aspx?lang=fra&view=d
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
J.D. spune:
Nu am auzit pe nimeni sa se planga ca are salariu mai mic decat al unui barbat pe aceeasi pozitie. Asta de cand sunt aici. Diferenta mare de salarii este intre cehi si ucraineni si expati. Cehii si ucraineni sunt platiti mult mai prost. Dar asta e asta poveste.
Aici se cam stie care sunt salariile pentru anumite niveluri. Cand se da anunt pentru un post se da si salariul in majoritatea cazurilor. Deci tot cu suma aia te alegi, fie ca esti femeie, fie ca esti barbat. Dupa un timp insa cand negociezi maririle de salariu, situatia se schimba. Iar asta depinde numai de angajat. In Cehia, foarte multe femei au tendinta de a flirta cu sefii lor pentru a obtine diverse. Iar acest lucru nu totdeauna este vazut bine.
Cel mai bine e sa ne limitam la ceea ce stim. si sa ne bazam mai putin pe informatii neverificate. Nu as lua de bune nici toate articolele din ziare.
Pe mine nu ma va convinge nimeni si nimic ca PESTE TOT IN LUME este aceeasi situatie.
Finn Constantine 15.10.2009 si 31+ Euan Tudor
ramiris spune:
Citat: |
citat din mesajul lui J.D. Aici se cam stie care sunt salariile pentru anumite niveluri. Cand se da anunt pentru un post se da si salariul in majoritatea cazurilor. Deci tot cu suma aia te alegi, fie ca esti femeie, fie ca esti barbat. Finn Constantine 15.10.2009 si 31+ Euan Tudor |
In multinationale salariile sunt confidentiale, nu stiu sa se publice pentru vreo pozitie (daca nu e vorba de blue collars) salariile odata cu publicarea anunturilor de angajare. Compania la care lucrez acum are activitate si in Cehia si stiu de la colegii de acolo ca este sfanta confidentialitatea si nu se pune problema sa fie publice veniturile. Pentru pozitiile din fabrici salariile minime pe calificari sunt in general stipulate de contracte colective de munca pe ramura sau la nivel national deci clar se stie ca nu pot fi mai mici decat X. Insa studiile comparative se refera mai mult la persoanele cu educatie superioara.
Pentru pozitiile de management salariile se negociaza la angajare si pot fi foarte diferite pe aceeasi pozitie in fucntie de pregatirea, backgroundul profesional si pretentiile financiare ale candidatului.
Studiile referitoare la diferentele de salarii intre femei si barbati pe pozitii de management (in detrimentul femeilor) exista de mult timp si sunt de luat in seama.
Maria_1 spune:
Ar mai fi un aspect. Cunosc o familie f instarita. Au doi copii. El e manager la o multinationala si castiga 7000 de euro pe luna. Ea a terminat ase ul si a facut n cursuri. Nu a castigat niciunde mai mult de 3000 de euro pe luna.
Nu isi gaseste linistea pt ca nu castiga la fel de bine ca sotul ei.
Sincer, cred ca o femeie care castiga in Ro 3000/ luna, este independenta financiar. Dar competitia e mai pregnanta astazi ca niciodata. Si lacomia la fel.
Pe de alta parte, multe femei ar sta mult mai linistite, daca barbatul lor ar castiga suficient cat sa intretina familia si casa.
Inainte de emanciparea femeii, la oras, barbatii castigau suficient pt a intretine casa, sotia si n copii. Cu toate nevoile. Cati barbati isi permit astazi luxul asta?
In exemplul de mai sus, el isi permite, dar ea nu se multumeste cu jobul si un salariu frumusel din care poate face economii sau se poate rasfata in voie. Ea vrea sa fie egala cu el.
Multe, foarte multe femei muncesc nu pt a fi independente financiar. Muncesc pt a supravietui alaturi de familia lor.
Muncesc pt ca banii barbatului sunt insuficienti pt un trai decent alaturi de 1, 2 sau n copii.
Foarte putine femei (in Ro) isi pot cumpara un apartament, haine, vacante cu copiii, exclusiv din banii lor.
Daca inainte suportau palme sau altele pt ca nu aveau drepturi, astazi multe suporta asta pt ca nu au bani si nu s-ar putea descurca cu copiii singure.
ramiris spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Maria_1 Ar mai fi un aspect. Cunosc o familie f instarita. Au doi copii. El e manager la o multinationala si castiga 7000 de euro pe luna. Ea a terminat ase ul si a facut n cursuri. Nu a castigat niciunde mai mult de 3000 de euro pe luna. Nu isi gaseste linistea pt ca nu castiga la fel de bine ca sotul ei. |
Doamna despre care vorbesti este o exceptie, are probabil niste complexe sau/si niste frustrari pe care crede ca le-ar "adormi" in momentul la care si-ar egala sotul la capitolul venituri. Daca va ajunge vreodata s-o faca va gasi imediat alte probleme asemanatoare cu care sa-si alimenteze frustrarile.
Acum n-avem de unde sti ca sotul respectiv nu-i scoate ochii cu performantele lui financiare. Familia poate parea frumoasa dinafara insa e posibil sa existe conflicte plecate tocmai de la diferenta de venituri/pozitie profesionala care o imping pe dna respectiva sa reactioneze in felul asta.
Asa cum spuneam, e o exceptie care dupa mine n-are nici o legatura cu feminismul, o exceptie si-atat, asa exceptie sunt si familiile cu venituri lunare de 10.000 Euro in Romania :)(si nu numai, in multe tari din lumea civilizata 10.000 Euro pe luna nu sunt venituri mici).
Offtopic: Probabil ca sunteti foarte buni prieteni de sti cat castiga fiecare, noi nici in familie nu ne discutam veniturile, in nici un caz n-o facem cu cunoscuti.
corinaczm spune:
Buna,
Credeti-ma faptul ca ai sansa sa castigi mai mult ca sotul nu este in general in favoarea unei relatii. BArbatii se simt amenintati si se simt frustrati in aceste situatii. Eu o traiesc pe proprie piele si stiu ca nu ii face placere sotului meu sa stie ca eu castig mult mai mult ca si el sau ma descurc mai usor in orice situatie. Important ar fi sa existe altele lucruri in familie, banii nu sunt totul. Sunt importanti dar nu esentiali.
BlackCat4evR spune:
Mie mi se pare ca trebuie punctat un aspect foarte important.
Cele care stam si pritocim aici subiectul propus de Maria suntem femei care au avut posibilitatea sa urce pe o anumita treapta a emanciparii si care si-au facut alegerile, si traiesc cu ele. Si care isi permit sa spuna: "Gata, stop, atata egalitate este suficienta pentru mine."
Dar nu cred ca trebuie sa uitam ca atata amar de lume nu are posibilitatea asta. Si nu ma refer la lumea araba! Ma refer la populatia din mediul rural, si chiar din orasele mici, unde toata lumea cunoaste pe toata lumea, unde normele sunt tot cele de acum 50-60 de ani, si unde orice incercare de spargere a normelor este aspru sanctionata de "mediu". Este o lume in care copii traiesc fara parinti, care sunt plecati "la capsuni", crescuti de bunici, in aceleasi norme prafuite... Este o lume in care fetele tinere sunt uimitor de usor atrase de traficantii de carne vie, datorita lipsurilor, si nevoilor, si convingerii ca banul le rezolva pe toate. Este o lume in care aceleasi fete tinere strang bani o vara, isi iau un tzol de fitze, se duc in Bamboo si-si rezolva temporar problema, cuplandu-se cu un barbat instarit si cel putin de doua ori mai in varsta ca ele. Si daca sunt chiar fete cuminti, se marita cu cineva la ele acolo, infrunta ce infrunta lipsurile, si barbatu' care de, n-a auzit de egalitatea lui cu femeia, fac un copil, doi si apoi... la capsuni! Fetele astea nu cred ca au libertatea de alegere!
Asa ca hai, noi cele care avem norocul de a ne bucura de o soarta fericita din punctul acesta de vedere, sa nu uitam ca totusi mai e de lucru.
Dupa mine, cea mai mare reusita a feminismului este exact faptul ca putem ALEGE. Aleg sa fiu mama, sau manager sau le pot face pe amandoua... Putem alege, greu sau usor. Dar nu toata lumea se bucura de acest privilegiu...