Feminismul si consecintele sale
Raspunsuri - Pagina 3
ramiris spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Maria_1 [ Ca femeie poti sa ajungi usor sa crezi ca daca ii pregatesti iubitului/sotului o cafea cu lapte, esti gospodina lui - cu alte cuvinte, o sclava lipsita de demnitate si libertate |
Ei hai ca exista liberul arbitru, educatia pe care ai primit-o, autoeducatia, ce-ai vazut acasa ... dupa tine toate astea dispar imediat dac auzi 3 persoane afirmand ca barbatii sunt porci si nu merita sa le pregatesti cina?
Mie nu mi se pare absolut deloc deplasat sa-i spun sotului sa-si faca omleta daca are pofta si eu citesc sau ma uit la un film sau ma simt pur si simplu obosita. Si nici lui nu i se pare Ciudat ar fi sa faca el tort diplomat in timp ce eu dau zapada.
Nici nu sta la tv sa i se aduca un ceai sau un paharel de ceva, daca vrea se ridica si-si aduce, eu la fel.
Asta nu inseamna ca el e mai putin barbat sau eu sunt mai putin "sotie" sau ca intre noi nu exista respect si consideratie.
Maria_1 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ramiris
Ei hai ca exista liberul arbitru, educatia pe care ai primit-o, autoeducatia, ce-ai vazut acasa ... dupa tine toate astea dispar imediat dac auzi 3 persoane afirmand ca barbatii sunt porci si nu merita sa le pregatesti cina? Mie nu mi se pare absolut deloc deplasat sa-i spun sotului sa-si faca omleta daca are pofta si eu citesc sau ma uit la un film sau ma simt pur si simplu obosita. Si nici lui nu i se pare Ciudat ar fi sa faca el tort diplomat in timp ce eu dau zapada. Nici nu sta la tv sa i se aduca un ceai sau un paharel de ceva, daca vrea se ridica si-si aduce, eu la fel. Asta nu inseamna ca el e mai putin barbat sau eu sunt mai putin "sotie" sau ca intre noi nu exista respect si consideratie. |
Ete, sigur ca nu ma gandesc ca daca auzi 3 tipe ca zic nu stiu ce, gata, gandesti si tu la fel. Ma gandesc asa in principiu.....cat de multe 'impresii' false putem sa dobandim in timp. Incetul cu incetul. . . se poate ajunge la extreme si la chestii 'ciudate'. Auzi azi ceva, auzi si maine, auzi de la prietene, de la TV, auzi foarte des. . . si ceva in mintea omului se schimba. Aproape insesizabil.
Din exemplele de mai sus nu cred ca e mare tragedie si injosire sa ii aduci sotului un pahar cu apa. Daca se intampla sa fie obosit. . . nu mi se pare 'sclava' femeia care ii pregateste o baie fierbinte.
Pe de alta parte, din ce spui tu reies doua lucruri: Respectul si Echilibrul - lucruri pozitive (deopotriva la feministele 'ne-extreme' si la familia traditionala). Dar ar mai fi o observatie. Ai spus de tort si de zapada. Nu intotdeauna, in orice moment al zilei (vietii) femeia si barbatul fac lucruri pt ca si celalalt face. Adica daca un barbat ma vede ca fac spaghete cu branza, nu trebuie sa sara din fotoliu sa bata niste cuie.....doar ca sa faca si el ceva si sa nu ma simt discriminata si 'sclava pe mosie'.
Nu sta nimeni sa contorizeze de cate ori am sters eu praful si cate becuri a schimbat el.
Ori feministele 'extreme' tocmai asta spun. . . ca nu e ok sa faci tort diplomat, chiar daca el da zapada. Ele zic ca esti ca 'intr-un lagar' si ca e bine sa te eliberezi de asta si sa-ti traiesti viata (???).
Nici eu nu prea inteleg la ce se refera viata asta.....dar in ochii feministelor extreme, probabil ca sunt prinsa in tirania instaurata de relatia barbat-femeie.
Din ce ai mai spus reiese si o chestie 'naturala' si de bun simt. Chiar daca esti femeie si ai drepturi si nu esti privita ca o fiinta inferioara - nu ti se pare normal (si nici nu este) sa faci lucruri care in mod natural le revin barbatilor. Ori aici e alta problema....Feministele inversunate. . . afirma (intr-un fel) ca si femeia poate sa dea la zapada pt ca e egala cu barbatul si nu e mai proasta sau mai neputincioasa. Ca atare nu e nevoita sa faca treburi de 'gospodina' in timp ce barbatului ii revin activitati si treburi 'barbatesti'.
Pt feministele extreme, chestia asta cu 'treburi barbatesti' NU exista sau nu trebuie sa existe. . .
E foarte cu dus si'ntors. . . pentru mine feminismul extrem ramane un paradox.
eumada spune:
Mai Ramiris,ai pus punctul pe "I".....
Mentionez ca de multe ori eu ma uit la vreun film"Harry Potter"sau "razboiul stelelor" ca asa am eu chef,iar el smotruieste si spala vase,apoi eu ii aduc ceva de mancare la pat,el se uita la serialele favorite,iar eu la ale mele de pe net sau televizor,depinde cine unde se uita.
Asta nu e feminism la mine...nu m-am suparat ca el dormea dupa o noapte de munca in timp ce eu dadeam zapada de la doua masini....si au fost 50 cm....zau..asa bine nu m-am distrat de mult,plus miscare,plus fitnessul facut...
Observ insa ca subiectul Mariei (care i-a luat locul la calculator)fostului viitor sot,a strans mai multe posturi decat cele ale lui Deceneus...
Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.google.com/lhmadalina/Dezastrul?authkey=Gv1sRgCIKAmOzUz-zXAw#5640047175923810098
TE IUBESC MINUNEA MEA ...ESTI ALFA SI OMEGA PENTRU MINE,RATIUNEA MEA DE A TRAI.....TE IUBESC.....
ramiris spune:
citat din mesajul lui Maria_1 Pt feministele extreme, chestia asta cu 'treburi barbatesti' NU exista sau nu trebuie sa existe. . . E foarte cu dus si'ntors. . . pentru mine feminismul extrem ramane un paradox. |
Atunci de ce n-ai spus din titlu ca te referi la feminismul extrem?
Excesele, extremele nu sunt bune in nimic, nu numai cand e vorba de feminism.
Daca ne gandim ca si din initiativa miscarilor feministe femeia a capatat drept de vot, dreptul de a merge la faculttati unde nu erau acceptati decat barbati, dreptul de a se desprinde de cratita si scutece si a-si folosi mainile si creierul la serviciu, castigandu-si existenta fara sa fie nevoita sa fie doar bona sau menajera sau croitorease .... si la cate altele ne-am putea gandi, ne dam seama ca feminismul a facut lucruri extraordinare pentru ca noi astazi sa fim suficient de educate ca sa avem opnii despre feminism si sa mai stim sa le si tastam aici.
Feminismul dus la extrem este demn de luat in seama asa cum sunt de luat in seama toate lucrurile impinse la extrem adica deloc din punctul meu de vedere.
Mi se pare ca e ca si cum am discuta despre credinta luand-o drept referinta pe criminala de la BV care si-a omorat bebelusul in timpul unui delir religios.
nelia spune:
Maria, eu cred totusi ca si feminismul extrem l-ai inteles gresit. E un extremism in modul lor de a gindi si a actiona, dar nu se refera la ceea ce descrii tu. Si nici feminismul care nu se duce in extreme nu se reduce la ceea ce scrii.
Uite, mie de exemplu mi se pare perfect normal si in regula sa dau zapada in timp ce sotul spala vasele sau o supa. Ca tort diplomat nu stie (inca!) sa faca... De ce nu ar fi normal ca un barbat sa gateasca? Unii dintre ei sint extrem de priceputi, am mincat niste mincaruri facute de unii prieteni de-ai mei de nici macar nu le-am mai incercat vreodata, e clar ca nu au cum sa-mi iasa ca lor. Daca barbatul are unele talente in bucatarie, iar femeia insurubeaza mai bine decit el becuri, atunci hai sa oferim spatiu fiecarui talent (sau placerea de a face un lucru)... cu cit terminam mai repede si mai bine, cu atit avem mai mult timp pentru noi, impreuna sau separat. Nu vad nimic gresit in asta.
Numai ca vezi tu, feministele astea (nu esti numai tu, am auzit peste tot discursuri asemanatoare) au luptat pentru toate acestea, pentru ca acum citiva zeci de ani, deci nu prea departe, ca sa nu mai spun ca acum citeva sute de ani, nici nu se punea problema ca femeia sa poata sa aleaga intre a face tort diplomat si a da zapada. E usor sa le negi lupta atunci cind ai toate drepturile, inclusiv cel de a utiliza un calculator si de a scrie despre ce e sau nu e feminismul, cind toate acestea exista.
Aspectul asupra caruia ar trebui sa ne chestionam nu e ideologia feminista, ci incotro se indreapta aceasta. Bun, am cistigat aceste drepturi, ele exista, ce facem mai departe? Pentru ca vezi, peste tot in lume femeie este inca mai prost platita pentru aceeasi munca pentru care un barbat ia bani mai usor... Sigur ca exista multe femei care iau salarii bune, mult mai mari decit unii barbati, dar, in general, femeia este discriminata pe piata de munca. E doar un exemplu, as putea aduce zeci...
Deci intrebarea care s-ar pune ar fi nu asupra consecintelor feminismului, ci mai degraba asupra felului in care putem pastra aceste drepturi. Si cum ar trebui sa ia barbatii friiele in mina, in ceea ce-i priveste si sa-si mai schimbe si ei mentalitatile invechite, caci multi, foarte multi inca au ramas in trecut.
Stiu si unde as putea sa fiu de acord cu tine, unde intr-adevar dreptul de a alege este, dupa parerea mea, gresit inteles, feministele au luptat in primul rind pentru dreptul de a alege... insa ma opresc aici deocamdata, cred ca am scris ce aveam de scris.
AB, nu am gasit, am scormonit aseara netul dupa ele, dar nu mai stiu de unde sint. Daca am timp, le scriu din amintiri, acolo da abnegatie frate...
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
ramiris spune:
Ca sa lamuresc afirmatia pe care am facut-o mai devreme referitor la faptul ca mi-ar parea ciudat ca sotul sa faca tort diplomat in timp ce eu dau zapada, ma refeream strict cat de absurda ar fi situatia mentionata la noi in familie tinand cont ca sotul meu are doua maini stangi in bucatarie (face o omleta, prajeste cartofi, incalzeste mancare gata facuta si cam atat). Iar eu sunt destul de fragila, nu sunt prietena cu munca fizica si obosesc imediat. In plus nu suport frigul, daca as putea as emigra intr-o tara unde e cald tot timpul...
Dar...daca sotul ar avea talente culinare as fi prima care i-as face loc in bucatarie. Mie slabe sanse sa-mi vina cheful de dat zapada vreodata :) insa daca mi s-ar intampla iar in timpul asta sotul ar vrea sa faca prajituri probabil ca fix asa s-ar intampla.
nelia spune:
Ramiris, eu cred ca are doua miini stingi pentru ca nu a avut timp sa si-o exerseze pe cea dreapta. Sotul meu nu gatea nici macar omleta... acum citiva ani cind am plecat in vacanta cu copiii, a mincat numai supe la pachet. De vreun an de zile, incet-incet, a inceput sa intre in bucatarie... Cind i-am spus mamei lui ca mincam ciorba facuta de fiul ei, m-a intrebat daca am divortat si am luat altul. Face supe, face sufleuri, budinci, clatite... dar cite nu face. Unele i-au iesit bune din prima, altele ii ies cum imi ieseau si mie pe la 12 ani cind m-am apucat prima data de gatit sau pe la 32 cind am luat in serios aceasta treaba.
Ideea este ca nevoia te invata si pentru ca nu stii niciodata cind vei avea nevoie, eu spun ca ar trebui si barbatul sa invete sa faca diplomat si femeia sa se fortifice sa dea zapada. Si e bine, e tare bine, ca putem alege! Si dreptul acesta de a alege le datorim acestor femei minunate care au luptat pentru ca femeia sa fie ce este de altfel: diferita, dar egala cu barbatul!
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
Maria_1 spune:
Ramiris si Nelia, scuze daca nu s-a inteles exact. Ce am scris la inceput este citat dintr-un articol pe care l-am postat (link) in raspunsul pt Portocalia. Articolul are la baza o carte, scrisa de doua autoare feminste convinse. Se numeste 'The flipside of feminism''.
Ei, asta e tratat si in articol si despre asta vroiam sa vorbim. Despre directia pe care o ia feminismul. Inspre ce se indreapta.
Feminismul a adus chestii extraordinare, de necontestat. Daca nu ar fi existat, acum nu scriam aici si existenta mea (a noastra) ar fi fost radical diferita - in rau.
Feminismul este un lucru extraordinar ( in esenta). Cand vedem ceva bun si frumos nici nu vrem sa ne gandim ca ar putea exista cealalta parte a monedei. Cand vezi un lucru placut si bun, parca nu te trage inima sa te gandesti ca ar putea avea vreun efect negativ. Eu, fac asta, pt ca stiu ca orice moneda are doua fete. Asta spun si autoarele respective (sper sa gasesc cartea si sa va scriu mai multe).
Acum as vrea sa va zic ce efect 'negativ' ar putea avea feminismul. Nu cred ca femeia a devenit mai fericita si/sau mai libera. Datele problemei s-au schimbat, dar nu s-au facut schimbari de fond.
Un exemplu: strabunica statea acasa. Stia sa scrie si sa citeasca, dar ii era interzis sa aiba job (independenta financiara), sa divorteze, sa se plimbe singura pe strada, etc. Statea acasa, avea grija de casa, mancare, copii. Broda, spala, calca, facea curat, gatea zeci de feluri. Nu vota, nastea acasa, daca barbatul o vroia nu prea putea sa 'se scuze'. Era nefericita si lipsita de orice fel de independenta. Daca barbatul murea, nici macar nu avea o pensie de urmas. Apela la rude sau crapa in saracie lucie.
Partea buna: avea tot timpul pt copii (pt cei 7 ani de acasa si mai mult), toata familia era intretinuta de barbat (intretinerea casei, mancarea, hainele, pantofii, concediile, biletele la Opera). Totul era asigurat dintr-un singur salariu.
O femeie astazi: poate sa aiba job, sa divorteze, sa voteze. Jobul ii ocupa 8 ore pe zi. Vine acasa moarta coapta. De copii abia mai are timp, putere si rabdare. Piata o face ea de cele mai multe ori. La fel mancarea. Se ocupa (macar partial) de casa - curatenie, bani de intretinere. Daca vrea o rochie scumpa, barbatul nu are intotdeauna bani sa ii ofere ce doreste (sau ce are nevoie).
Este nefericita pt ca nu mai are timp de nimic, nu are suficienti bani pt cat munceste si pt cate nevoi sunt, este obosita si stresata. De la o varsta, are nervii in pioneze si toate grijile pe cap.
Daca ramane fara barbat, se poate descurca (greu!) si va primi ajutor de la stat.
Acum. Ce cred eu, este ca la un anumit nivel, femeia si-a 'cumparat' libertatea de a studia/munci/vota, etc. cu pretul energiei ei, cu pretul timpului si al sacrificiului de sine (si al familiei).
Chiar daca sunt multe avantaje vizibile, sunt si dezavantaje. Femeia este mama. Si mama este mama. Dar o mama tracasata, obosita, cu griji si responsabilitati la serviciu, cu grija casei si a gospodariei. Activitatile 'traditionale' NU au disparut. Femeia are mai multe drepturi, mai multe libertati, dar si mai multe responsabilitati si mai multe griji.
Feminismul 'extrem' gasest o solutie: familia este un lagar de concentrare. Familia stoarce femeia de vlaga si o discrimineaza. Acum, societatea e ok, insa familia apare ca fiind daunatoare.
In America, feministele nu se intreaba cum sa isi pastreze drepturile pe care le-au obtinut, ci se intreaba de ce femeia nu este 'complet' libera si 'stapana'. Intorsura asta, mi se pare extrem de exagerata si periculoasa. Pt ca nu se bazeaza pe nedreptati reale, ci pe inchipuiri si inventii.
Sunteti dragute ca vorbiti despre voi si familiile voastre. Dar in nici un caz, nu sunteti feministe extreme :) Despre asta vroiam sa discutam mai mult :)
Maria_1 spune:
Nelia, cum adica 'dreptul de a alege' este inteles gresit? La ce te referi cand spui asta? Si eu am aceeasi parere, dar nu stiu daca ne gandim la aceleasi lucruri.
J.D. spune:
citat din mesajul lui nelia Pentru ca vezi, peste tot in lume femeie este inca mai prost platita pentru aceeasi munca pentru care un barbat ia bani mai usor... Cornelia Ce n'est pas en regardant la lumière qu'on devient lumineux, mais en plongeant dans son obscurité. Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung) |
Asta este o exagerare uriasa. Or fi multe tari unde se intampla asa ceva, dar sa afirmi ca PESTE TOT IN LUME este aceeasi situatie...
Finn Constantine 15.10.2009 si 31+ Euan Tudor